Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 3-a a Paștelui

Fap 5,27b-32.40b-41; Ps 29; Ap 5, 11-14; In 21,1-19

Cristos a înviat!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Mesajul pe care Biserica ni-l transmite în timpul Paștelui este un mesaj de speranță. Știm că învierea lui Isus este centrul credinței și al speranței creștine. Cine crede în învierea lui Isus, crede că Dumnezeu iubește lumea, crede că Dumnezeu iubește omul.

Cum am ajuns noi, creștinii de astăzi, să cunoaștem acest mesaj central al credinței noastre? L-am cunoscut în primul rând din predica apostolilor. Ceea ce apostolii au trăit alături de Isus au transmis mai departe de-a lungul veacurilor împlinind porunca lui Isus. Sfintele evanghelii ne spun că ucenicii au aflat despre învierea lui Isus făcând o experiență deosebită, aceea a întâlnirii cu el. Isus a venit în mijlocul lor și li s-a arătat viu. Li s-a arătat în seara zilei de Paște. Li s-a arătat opt zile mai târziu. Iată că astăzi, pentru a treia oară, Isus se arătă ucenicilor săi. Sfânta evanghelie ne-a vorbit astăzi despre această nouă întâlnire a lui Isus cu ucenicii. Evanghelistul nu specifică în ce zi a avut loc această întâlnire, dar precizează că Isus s-a arătat din nou ucenicilor și că această manifestare a avut loc la Marea Tiberiadei. După toate cele întâmplate cu Isus, ucenicii se întorseseră la meseriile lor. Trăiau, însă, momente grele, momente de dubiu, de îndoială. Aveau nevoie să-l întâlnească pe Isus. Voiau ca Isus să continue să-i învețe, să-i învețe ceea ce știau să facă cel mai bine.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În lupta noastră de fiecare zi cu momentele noastre de întuneric, de suferință, avem impresia că Domnul este absent. Ne refugiem în prezența unor prieteni, așa cum fac ucenicii astăzi, care de frică se încurajează unii pe alții însoțindu-l pe Petru la pescuit.

Evanghelia de astăzi ne învață că reușita noastră este legată de locul pe care ni-l indică el, cel care ne privește și ne însoțește în viață. Trebuie să încercăm să învingem o boală, o suferință sufletească, să încercăm să iubim mai mult și mai bine, să răspândim binele în jurul nostru. Și trebuie să facem aceste lucruri chiar și atunci când, asemenea ucenicilor, nu ne dăm seama că Isus este lângă noi.

Experiența Bisericii a fost încă din primele veacuri experiența unor oameni care l-au întâlnit pe Isus cel înviat, în trăirea de fiecare zi. L-au întâlnit și l-au recunoscut în evenimentele cele mai normale ale vieții. Nimic nu trebuie să fie mai important pentru noi, până la sfârșitul vieții, decât această prezență sigură a Celui Înviat.

Apostolul Petru, după ce în timpul activității publice a lui Isus a fost mereu prezent, mereu alături de el, după ce în timpul pătimirii lui Isus refuză să i se spele picioarele, după ce refuză să accepte arestarea lui Isus, după ce refuză să creadă că Isus va trebui să moară, după ce face experiența amară a trădării, iată, se lasă complet în mâinile lui Isus. "Simon, fiul lui Ioan, mă iubești?"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Multe au fost întrebările pe care Isus le-a adresat ucenicilor săi în timpul vieții sale. "Pe cine căutați?", îi întreabă el pe doi dintre ucenicii lui Ioan Botezătorul. "Ce înseamnă aceste cuvinte pe care le schimbați între voi pe drum?", îi întreabă pe ucenici în drum spre Emaus. "Vreți oare să plecați și voi?", le spune ucenicilor care voiau să-l părăsească. "Puteți bea potirul pe care-l voi bea eu?", îi întreabă pe fiii lui Zebedeu. Însă, nici una dintre aceste întrebări nu a fost atât de directă precum cea pe care, de trei ori, Isus i-o adresează lui Petru: "Simon, fiul lui Ioan, mă iubești?". Isus nu-l întreabă pe Petru dacă s-a căit de păcatele sale, nu-l întreabă dacă este conștient de greutățile care îl așteaptă, nu-l întreabă dacă este un bun administrator, nu-l întreabă dacă este destul de inteligent pentru a rezista și a răspunde adversarilor săi, nu-l întreabă dacă va fi în stare să ducă poverile celorlalți. Isus îi redă încrederea în sine punându-i lui Petru aceeași întrebare de trei ori. Și chiar dacă rămânem mirați puțin de această pedagogie a lui Isus, realizăm împreună cu apostolul Petru că, într-adevăr, iubirea pentru Isus trebuie să fie punctul de plecare în orice acțiune a noastră. Această întrebare este întrebarea cea mai importantă a omului. De răspunsul la această întrebare depinde destinul omului și al Bisericii. Iar Petru, înțelegând de acum că reușita lui va depinde întotdeauna de profunzimea acestei relații, răspunde: "Doamne, tu știi toate! Tu știi că te iubesc!"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Isus îi încredințează lui Petru turma sa. Și, la fel, ne încredințează și nouă mai multe responsabilități; responsabilitatea vieții; responsabilitatea unei vocații; responsabilitatea unei familii; responsabilitatea unui soț, a unei soții; responsabilitatea unor frați; responsabilitatea unor prieteni. Nu îi este frică lui Isus să conteze pe noi, în ciuda limitelor noastre, în ciuda slăbiciunilor noastre. Ni-i încredințează cu speranța că relațiile noastre vor deveni relații de iubire. Numai după această triplă mărturisire de credință, apostolul Petru este capabil să-l urmeze cu adevărat pe Isus, atunci când acceptă că ultimul cuvânt cu privire la viața sa îl are Isus.

Și pentru noi drumul credinței trebuie să treacă prin această etapă. După ce ne-am lăsat priviți de Fiul lui Dumnezeu în inimă, după ce cuvântul său a vindecat rănile noastre, să spunem și noi, asemenea lui Petru, "Doamne, tu știi toate, tu știi că te iubesc!". Cine îl cunoaște pe Isus învață să facă acest pas către el. El este călăuza vieții noastre, pe el trebuie să-l urmăm.

Cartea Apocalipsului ne-a prezentat în a doua lectură de astăzi o liturgie cosmică în care toate creaturile și elementele cerului, ale pământului și ale mării se îndreaptă către Mielul care a fost înjunghiat, adorându-l, recunoscând în el pe cel vrednic de cinste, de glorie și de binecuvântare.

Isus, Mielul nostru de Paști, care a fost jertfit, ne învață că această credință a noastră trebuie să devină o adevărată evanghelie, o veste bună, care trebuie să ajungă la toți oamenii. Să aruncăm și noi mrejele și să nu ne temem să ascultăm mai degrabă de Dumnezeu decât de oameni. A asculta de oameni înseamnă a asculta acel glas care ne spune că nu merită, care ne spune că numai persoana contează. A asculta de Dumnezeu înseamnă a privi cu ochii plini de bunătate ai lui Isus pe toți frații noștri, înseamnă a nu ne lăsa conduși de nostalgii, de deziluzii, de dorința de a stăpâni. Să ne înarmăm cu acest curaj al învierii, cu acel curaj al pescarilor din Galileea care erau bucuroși pentru că au fost învredniciți să îndure batjocură pentru numele lui Isus. Ucenicii lui Isus, de ieri și de astăzi, vestesc lumii că orice om are o speranță, că nimeni nu este destinat morții, păcatului. Toți ne punem speranța în viața cea adevărată, în plinătatea ei, în milostivirea lui Dumnezeu, în iubirea sa. Acesta să fie mesajul nostru și trăirea noastră în acest timp de bucurie și în toate zilele vieții noastre. Amin.

Cristos a înviat!

18 aprilie 2010

Pr. Eduard Soare


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
347 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 3-a a Paștelui:

Anul C
22 aprilie 2007 - Pr. Iulian-Eugen Kropp
14 aprilie 2013 - Pr. Laurențiu Dăncuță
10 aprilie 2016 - Pr. Iosif Antili

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat