Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 2-a a Paștelui

Fap 5,12-16; Ps 117; Ap 1,9-11a.12-13.17-19; In 20,19-31

Isuse, mă încred în tine! Tu ești Domnul meu și Dumnezeul meu!

În această duminică, a doua a sfintelor Paști, celebrăm ziua îndurării sau a milostivirii divine. La 30 aprilie 2000, Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea o canoniza pe sora Faustina Kowalska, martora și mesagera iubirii milostive a lui Dumnezeu și instituia o nouă sărbătoare, care se inserează atât de bine în ritmul liturgic al Învierii Domnului și care corespunde necesităților atât de mari și urgente ale timpului nostru, de la acest început de nou mileniu.

Ridicarea la cinstea altarelor a acestei călugărițe credincioase și umile, o fiică a Poloniei, a reprezentat un adevărat dar pentru toată omenirea.

Mesajul pe care ea l-a îndreptat spre omenire constituie răspunsul adecvat pe care Dumnezeu a voit să-l ofere la întrebările și așteptările oamenilor din timpul nostru, marcat de atâtea încercări, tragedii și războaie: "Omenirea nu va găsi pace, până când nu se va îndrepta cu încredere spre îndurarea (milostivirea) divină" (Jurnal, 132).

Divina îndurare, iată darul pascal pe care Biserica îl primește de la Cristos cel înviat și pe care îl oferă omenirii la începutul celui de-al treilea mileniu, afirma papa Ioan Paul al II-lea, la 22 aprilie 2001, în predica din această duminică.

Psalmul 117, din cadrul liturgiei cuvântului, ne invită astăzi să înălțăm un cântec de mărire și recunoștință către Dumnezeu, Părintele ceresc, pentru că veșnică este îndurarea și iubirea lui.

Lectura a doua, luată din cartea Apocalipsului, ne asigură că omul nu trebuie să se teamă, pentru că noi îl avem pe Cristos, începutul și sfârșitul, alfa și omega, cel care a învins moartea și este mereu viu.

În evanghelie, Cristos înviat apare în mijlocul apostolilor și îi salută cu invitația la pace și la încredere, la curaj și la bucurie, spunându-le "Pace vouă!", deoarece milostivirea divină s-a revărsat peste lume prin cel care este Domnul și mântuitorul omenirii și care este același ieri, azi și întotdeauna și singurul care aduce adevărata binecuvântare și mântuire.

Care este mesajul acestei duminici și al acestei sărbători?

Mai întâi suntem invitați la: încredere deplină.

Nu vă temeți! Eu sunt cel dintâi și cel de pe urmă și cel care are viața. Am fost mort, dar iată că sunt viu pentru toată veșnicia (cf. Ap 1,17-18). Am ascultat aceste cuvinte mângâietoare în lectura a doua, luate din Apocalipsul sfântului Ioan.

Ele ne invită să ne îndreptăm privirea spre Cristos, pentru a experimenta prezența sa încurajatoare.

Fiecărui om, în orice situație s-ar găsi, chiar și dintre cele mai dramatice, Cel Viu îi repetă: Nu te teme! Am fost ridicat pe cruce, am murit, dar acum sunt viu pentru totdeauna. Eu sunt cel dintâi și cel din urmă, eu sunt Cel Viu pentru totdeauna. Eu sunt primul, adică începutul, izvorul oricărui lucru și al oricărei făpturi; sunt ultimul, adică împlinirea definitivă a istoriei; eu sunt Cel Viu, adică izvorul nesecat al vieții, care a învins moartea pentru totdeauna și care garantează viața fără de sfârșit.

În Mesia cel răstignit și înviat îl recunoaștem pe mielul sacrificat și jertfit pe Golgota, care a implorat de la Părintele ceresc iertare pentru cei care l-au răstignit și a deschis celor ce se convertesc porțile cerului; în el vedem fața regelui veșnic și nemuritor, care are putere asupra morții și are cheile locuinței morților (cf. Ap 1,18), după cum afirmă papa în aceeași omilie din Duminica Divinei Îndurării, din 22 aprilie 2001.

În al doilea rând, în duminica și sărbătoarea de astăzi descoperim milostivirea divină.

"Lăudați pe Domnul pentru că este bun, veșnică este milostivirea lui" (Ps 117,1). Ne însușim cu bucurie această declarație a psalmistului pe care am cântat-o după prima lectură.

Pentru a înțelege pe deplin această milostivire, ne însușim mesajul pe care ni-l transmite liturgia pascală, prin care descoperim legătura ce există între moartea și învierea lui Cristos cu existența noastră și istoria întregii omeniri. Această revărsare de milostivire a schimbat în mod radical soarta umanității. "Este o minune în care se revelează pe deplin iubirea Tatălui, care pentru noi și pentru a noastră mântuire, nu s-a dat înapoi nici măcar de la sacrificiul Fiului său preaiubit, pe care l-a oferit pentru omenire" (Ioan Paul al II-lea).

Vorbind despre această îndurare divină, sfântul Bernard face un comentariu de mare inspirație (cf. Cuvintele rostite la Epifanie).

Acum, așadar, pacea nu e numai promisă, ci transmisă; nu e anunțată, ci oferită; nu e profețită, ci realizată. Tatăl a transmis pe pământ o specie de sac plin de milostivire; un sac, aș spune, care s-a dezlegat în timpul patimii, ca din el să curgă prețul datoriei noastre. Cum ar fi putut oare mai bine Dumnezeu să manifeste iubirea sa, dacă nu prin asumarea cărnii noastre?... Să înțeleagă, așadar, omul până la ce punct Dumnezeu a avut grijă de el; să reflecteze asupra acelui lucru pe care Dumnezeu l-a gândit și l-a simțit pentru el. Cât de mare este această milostivire și această iubire a lui Dumnezeu pentru oameni. El ne-a arătat o așa de mare probă de iubire prin aceea că la numele de Dumnezeu a voit să fie alăturat și numele de om.

În Cristos umilit și suferind, toți, cei care cred și cei care nu cred, pot să admire o solidaritate surprinzătoare pe care o unește la condiția noastră umană, depășind orice putere de imaginație.

"Crucea, chiar și după învierea Fiului lui Dumnezeu, vorbește și nu încetează să vorbească despre Dumnezeu Tatăl, care este în totalitate credincios și fidel iubirii sale pentru om... A crede într-o astfel de iubire înseamnă a crede în milostivirea sa" (Ioan Paul al II-lea).

În al treilea rând, în duminica și sărbătoarea de astăzi descoperim: o mare misiune.

Evanghelia din această duminică ne ajută să înțelegem pe deplin scopul și valoarea acestui dar. Evanghelistul Ioan ne face să ne împărtășim de emoția pe care apostolii au trăit-o la întâlnirea cu Cristos după înviere.

Reflectând la întâlnirea lui Isus înviat cu apostolii și ucenicii săi din Cenacol, atenția noastră se oprește asupra gestului Învățătorului, care le transmite apostolilor speriați și emoționați misiunea de a fi la rândul lor miniștrii milostivirii divine. El le arată mâinile și coasta cu semnele cuielor și ale pătimirii și le spune: "Așa cum m-a trimis pe mine Tatăl și eu vă trimit pe voi" (In 20,21). "Și, suflând asupra lor, le-a spus: «Primiți pe Duhul Sfânt, cărora le veți ierta păcatele vor fi iertate»" (In 20,22-23).

Isus le încredințează misiunea și darul de a ierta păcatele, un dar care se revarsă din rănile mâinilor și ale picioarelor și mai ales din rana coastei străpunse de suliță. De aici pornește acea undă de milostivire ce coboară asupra omenirii întregi.

Totul e legat de inima lui Cristos. Inima sa preasfântă a oferit totul: răscumpărarea, mântuirea și sfințirea.

Din această inimă, plină de iubire, sfânta Faustina vede cum se desprind cele două raze de lumină care iluminează lumea, două raze care, după cum i-a descoperit însuși Isus, cel milostiv, reprezintă sângele și apa care au țâșnit din coasta sa străpunsă de suliță (Jurnal, 132).

Sângele vorbește despre sacrificiul de pe Golgota și despre misterul Euharistiei; apa, după bogata simbologie a sfântului evanghelist Ioan, ne duce cu gândul la sfântul Botez și la darurile Duhului Sfânt (cf. In 3,5; 4,14).

Prin misterul acestei inimi rănite, așa cum se poate vedea pe imaginea milostivirii divine, prezentată de vizionara Kowalska, nu încetează să se răspândească asupra oamenilor timpurilor noastre razele mângâietoare și regeneratoare ale iubirii milostive a lui Dumnezeu.

Cine le descoperă, acela cu adevărat se adapă din izvorul mântuirii veșnice, din iubirea fără margini a lui Dumnezeu.

Devoțiunea către inima preasfântă a lui Isus nu este altceva decât manifestarea iubirii lui Dumnezeu către noi, prin Isus Cristos și în același timp devine cultul iubirii noastre către Dumnezeu și către toți oamenii.

Isuse, mă încred în tine este rugăciunea care exprimă cu adevărat sentimentele sfintei Faustina și în același timp sentimentele papei Ioan Paul al II-lea, îndrăgostitul de milostivirea divină, arătată lumii prin Isus Cristos.

În această zi a credinței, exprimată de apostolul Toma în urma întâlnirii sale cu Isus Cristos și cu ceilalți apostoli; în această zi a îndurării divine, instituită de Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, în atmosfera victoriei pascale și a iubirii totale; și noi, noi, cei care avem bucuria de a retrăi întâlnirea noastră cu Cristos cel viu, pacea și bucuria noastră, aici, în biserica noastră, ca într-un Cenacol adevărat, mărturisim din inimă cu apostolul Toma, cu ceilalți apostoli, cu sfânta Faustina și cu venerabilul papă Ioan Paul al II-lea, aceeași credință și iubire: Domnul meu și Dumnezeul meu! Isuse, mă încred în tine! Tu ești speranța noastră pentru o lume mai bună!

Tuturor ascultătorilor Radioului Iași și tuturor credincioșilor noștri: Pace vouă! Cristos a înviat!

11 aprilie 2010

Ep. Petru Gherghel


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
359 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 2-a a Paștelui:

Anul C
15 aprilie 2007 - Pr. Isidor Mocanu
7 aprilie 2013 - Pr. Iosif Dorcu
3 aprilie 2016 - Pr. Alois Fechet
28 aprilie 2019 - Pr. Iulian Faraoanu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat