Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica 1 din Advent

Ier 33,14-16; Ps 24; 1Tes 3,12-4,2; Lc 21,25-28.34-36

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

"Ridicați-vă capetele și priviți în sus, pentru că se apropie mântuirea voastră".

Cu acest îndemn, pe care îl primim de la Cristos, Mântuitorul nostru, începem timpul Adventului, începem un nou an liturgic. Ca în fiecare an, acest început, acest timp nou este pentru noi, creștinii, o perioadă plină de har. În viața pământească ne aflăm într-o călătorie continuă, o călătorie către veșnicie, către Dumnezeu. De fiecare dată o călătorie pregătită bine este și o călătorie frumoasă. Astăzi suntem chemați din nou să ne pregătim: să veghem și să ne rugăm. În primul rând ne pregătim, în cele patru săptămâni din timpul Adventului, pentru a ne întâlni cu Cristos-Emanuel, care se va naște din nou pentru noi la sărbătoarea Crăciunului. În al doilea rând, ne pregătim chiar de la începutul și pe tot parcursul anului liturgic pentru a ne întâlni cu Cristos Mântuitorul, care ne așteaptă în viața veșnică. Cu inima liberă de preocupările zilnice și cu sufletul disponibil pentru pocăință ne recunoaștem acum păcatele pentru a participa cu vrednicie la celebrarea sfintelor taine.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi începe un nou an liturgic și totodată începe timpul Adventului. Cu această primă duminică din Advent începe calendarul propriu al Bisericii. Acest calendar nu este împărțit în luni cu un anumit număr de zile, așa cum vedem în calendarul anului civil, ci este împărțit în "timpuri" de durată diferită. Timpurile anului liturgic sunt organizate în jurul a două sărbători principale ale credinței creștine, care sunt Crăciunul și Paștele, sărbători prin care ne reamintim de întruparea și de învierea Domnului. Aceste două mari sărbători din calendarul bisericesc sunt cele mai importante pentru toți creștinii: pentru cei mai înaintați în vârstă și poate uneori neputincioși și bolnavi; pentru adulți și tineri angajați mereu în preocupările zilnice la serviciu sau la școală; cât și pentru copiii care se bucură de momentele frumoase, de cadourile și de zilele de vacanță pe care le primesc de aceste sărbători. Fiecare dintre aceste sărbători începe cu un timp de pregătire, un timp de așteptare plină de speranță, o perioadă de har, în care noi, creștinii, suntem chemați să ne orientăm viața noastră spre Cristos, spre Dumnezeu.

Așadar, suntem în Advent și am început să ne pregătim pentru venirea Domnului. Pentru noi, creștinii, Adventul are o dublă semnificație: în primul rând ne oferă ocazia de a comemora prima venire a lui Isus, prima sa naștere la Betleem; iar în al doilea rând ne orientează spre pregătirea celei de-a doua veniri, de la sfârșitul timpurilor. În felul acesta înțelegem că istoria noastră personală se plasează între aceste două veniri ale lui Isus Cristos. Reflectăm, astfel, asupra semnificației timpului prezent și ne întrebăm cum trebuie să trăim. Ne întrebăm dacă suntem hotărâți să trăim viața noastră creștină cu Dumnezeu și pentru Dumnezeu.

În prima lectură, profetul Ieremia vorbește despre zilele în care Dumnezeu își va realiza făgăduințele sale de bine și va face să răsară lui David o odraslă neprihănită, care va înfăptui dreptatea și judecata în țară. Aici profetul vorbește despre Mesia care va veni. Prin urmare, dreptatea lui Dumnezeu constă în faptul că Dumnezeu rămâne întotdeauna fidel față de promisiunile sale, duce mereu la îndeplinire făgăduințele făcute poporului său. El este un Dumnezeu care nu-și retrage cuvintele. În realitate, dreptatea este tot una cu milostivirea sa. În continuare notăm faptul că profetul se adresează poporului care până atunci se hrănise numai cu iluzii, și nevoind să știe nimic de primejdia care îl pândea, nu-și mai punea încrederea în sprijinul din partea lui Dumnezeu, ci încheia alianțe cu fiii oamenilor care nu pot să mântuiască. Profetul cheamă și îndeamnă cu insistență poporul să-și pună toată speranța numai în Domnul. Ori își pune toate speranțele numai în el, ori toate așteptările poporului sunt zadarnice, iluzorii, și se va vedea amenințat din toate părțile. Cu toate că pentru noi rămâne valabilă această înștiințare, aici este vorba despre purificarea speranțelor noastre. Nu trebuie să ne încredem în lucruri, în oameni, în calcule, în șarlatanii mai mici sau mai mari, în compromisuri, în prietenii ori valori inconsistente. Numai o speranță eliberată de întinările acestui pământ poate fi o speranță creștină, adică bazată numai pe Cristos.

În evanghelie Cristos le-a vorbit ucenicilor săi și ne vorbește și nouă despre sfârșitul vremurilor și al istoriei. "Vor fi semne în soare în lună și în stele..., vuietul mării și al valurilor care vor îngrozi popoarele...", puterile cerului care se vor clătina sunt evenimente spectaculoase și îngrozitoare, dar ele reprezintă doar începutul. Centrul atenției este îndreptat spre Fiul Omului. Și tot spre el suntem chemați să ne îndreptăm și noi privirea. "Când vor începe să se întâmple acestea, ridicați-vă capetele și priviți în sus, pentru că mântuirea voastră se apropie". Creștinul, deși aruncat într-un cadru apocaliptic, nu se pierde cu firea, dimpotrivă, este îndemnat să-și înalțe capul. Pentru el, acest îndemn, această chemare nu înseamnă sfârșitul lumii, ci înseamnă începutul eliberării, înseamnă a dobândi acea atitudine de încredere care neutralizează teama. Pentru ca ziua aceea să nu ne ia prin surprindere și să ne prindă în laț, noi trebuie să trăim zi de zi, ceas de ceas, într-o așteptare veghetoare, lucidă, conștientă, având în vedere întotdeauna ultimul obiectiv. Aici este vorba de a nu da posibilitate inimilor să se îngreuneze din pricina chefurilor, a bețiilor și a grijilor acestei vieți. Este adevărat, fiecare dintre noi este înrolat în desfășurarea acestei vieți pământești, dar să avem mereu grijă să nu pierdem niciodată din vedere sensul orientării finale. Gândul la judecata de apoi să nu fie un obstacol în viața noastră și să nu dăuneze bucuriei vieții noastre. Așteptarea nu înseamnă neglijarea vieții de zi cu zi, ci înseamnă o atenție mărită pentru ca ziua aceea să nu ne găsească nepregătiți.

"Vegheați, așadar, tot timpul și rugați-vă!" este aceeași recomandare pe care Isus o adresează ucenicilor în Grădina Măslinilor, pentru a-i feri să nu cadă în ispită și pe care astăzi ne-o adresează nouă, pentru a sta în picioare înaintea Fiului Omului. În fața ispitelor și provocărilor societății de astăzi, omul poate rătăci uneori pe căi greșite, care îl poartă departe de Dumnezeu. Vegherea și rugăciunea reprezintă pentru fiecare dintre noi, creștinii, mijloacele prin care rămânem mereu orientați și ancorați pe calea cea dreaptă.

În lectura a doua, sfântul apostol Paul se adresează creștinilor din Tesalonic cu aceste cuvinte: "Fraților, Domnul să facă să creșteți tot mai mult în iubire unul față de altul și față de toți oamenii... El să vă întărească inimile ca să fiți fără prihană înaintea lui Dumnezeu". Prin aceste cuvinte suntem chemați și noi să participăm la acest program de milostivire și de iubire. Iubindu-l pe aproapele, noi nu numai că ne pregătim să ne prezentăm înaintea Fiului Omului, ci am putea spune că încă de aici, de pe pământ, îl facem pe Dumnezeu vizibil și îl simțim mai aproape de noi. Cu siguranță că fiecare creștin s-a întrebat de atâtea ori ce înseamnă pentru el iubirea față de aproapele sau ce are de făcut pentru a crește în această iubire. Și se poate spune că fiecare a găsit tot de atâtea ori o mulțime de răspunsuri. Unul dintre aceste răspunsuri îl găsim într-o legendă despre sfântul Nicolae, pe care îl sărbătorim zilele acestea și care ne ajută să înțelegem că a crește în iubire, înseamnă a face cât mai mult bine oamenilor care ne înconjoară.

În această legendă, se spune despre sfântul Nicolae că împreună cu prietenul său, sfântul Cassian, l-au rugat pe Dumnezeu să le dea voie să coboare pe pământ pentru a vedea cum îl slujesc creștinii pe Dumnezeu. Au coborât și au început să călătorească. Mergând ei pe lângă un ogor, întâlnesc pe un agricultor care era la arat cu calul. Acel agricultor era singur, dar, pe deasupra, calul pe care îl avea era foarte nărăvaș, iar treaba nu mergea deloc bine. Sfântul Nicolae îl compătimește și s-a oferit să-l ajute. Îi spune: "Poartă tu calul, iar eu țin de coarnele plugului". Așa au și făcut, până când au terminat ogorul de arat. Acum sfântul Nicolae îi spune omului cine este el și îl îndeamnă: "Să faci și tu la fel la rândul tău". După aceasta au plecat mai departe să cutreiere pământul. La plecare, sfântul Cassian îi spune sfântului Nicolae: "Ia te uită cât de ruptă și murdară s-a făcut mantia ta. Îmi este rușine să mai merg cu tine. Cum te vei prezenta înaintea lui Dumnezeu?" Însă acesta nu-și făcea deloc probleme. S-au întors în cer și, ce-i drept, chiar și îngerii au rămas uimiți de cum arăta mantia sfântului. Mergând înaintea lui Dumnezeu, sfântul Cassian spune: "Doamne, să nu-l mai lași pe Nicolae pe pământ, uite ce a făcut din mantia cerească". Însă Domnul a fost de altă părere. L-a lăudat pe sfântul Nicolae pentru bunătatea sa în a da ajutor altora, lucru care strălucea mai mult decât mantia.

Cine poate spune că astfel de împrejurări nu se întâlnesc la tot pasul și în viața noastră? În orice loc unde putem face un bine acolo este Dumnezeu cel care ne așteaptă. Mergi și fă și tu la fel, creștinule, la rândul tău; este Dumnezeu cel care te cheamă să mergi pe calea cea dreaptă și să faci binele.

Acum, în timpul Adventului, să ne încărcăm sufletele cu o speranță purificată și bine orientată, care să ne ajute să creștem în iubire, pentru că numai cu o astfel de speranță ne vom apropia mai mult de Cristos, îl vom recunoaște mai ușor în ieslea din Betleem, iar la sfârșit vom sta în picioare înaintea Fiului Omului. Amin.

29 noiembrie 2009

Pr. Mihai Dumitru


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
372 accesări.


Alte predici pentru Duminica 1-a din Advent:

Anul C
3 decembrie 2006 - Pr. Mihai Dumitru
2 decembrie 2012 - Pr. Eduard Ferenț
29 noiembrie 2015 - Pr. Egidiu Condac
2 decembrie 2018 - Ep. Petru Gherghel

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat