Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 29-a de peste an

Ex 17,8-13; Ps 120; 2Tim 3,14-4,2; Lc 18,1-8

Dragi radioascultători, iubiți credincioși,

Astăzi întreaga Biserică Catolică celebrează Ziua Mondială a Misiunilor. Din anul 1926, deci de 81 de ani, de când papa Pius al XI-lea a înființat această celebrare, creștinii catolici de pretutindeni au această posibilitate de a-și reînnoi conștiința lor misionară. Este un moment foarte important din viața Bisericii și a fiecărui creștin, în parte.

Mesajul Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea pentru această zi are ca temă "Toate bisericile pentru toată lumea". Cu acest titlu, papa Benedict al XVI-lea lansează o invitație către toate Bisericile de pe toate continentele la o reflecție serioasă asupra necesității urgente de a promova activitatea misionară în timpurile noastre. Argumentul important prin care își susține papa această invitație - și subliniază acest lucru - este că Biserica, prin natura ei este misionară.

În realitate, mesajul Sanctității sale dezvoltă ideea că întreaga Biserică și toate Bisericile particulare au ca și datorie absolută și prioritară și își justifică existența și activitatea numai pentru a merge și a vesti împărăția lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, nu există pentru nici o comunitate care face parte din comuniunea Bisericii universale, posibilitatea de a alege, dacă să fie misionară sau nu: toate comunitățile împreună sunt chemate la opera de evanghelizare a tuturor popoarelor.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători, această insistență a Bisericii, făcută simțită prin glasurile papilor, răsună de mult timp în mijlocul comunităților catolice. Iar episcopii, responsabilii direcți ai evanghelizării, au răspuns cu promptitudine. Așa se explică, faptul că astăzi, la o populație de 6,2 miliarde de locuitori, dintre care doar, aproximativ, 17% sunt catolici, există circa 90.000 de misionari catolici, semn că, episcopii de pretutindeni, acolo, unde Bisericile lor sunt deja formate, au trimis vestitori ai evangheliei la popoarele care încă nu îl cunosc pe Cristos sau care, încă nu au bine format conceptul de Biserică.

În această acțiune, iubiți frați, dragi radioascultători, Dieceza noastră de Iași, s-a implicat în adevăratul sens al cuvântului de aproape 10 ani. Până în prezent, avem și noi, din rândul comunităților noastre, cinci preoți diecezani misionari: trei în Kenya, unul în Coasta de Fildeș și unul în Ecuador. Pe parcursul acestor ani, lor li s-au alăturat și alți laici și persoane consacrate, tot din Dieceza de Iași, care pentru o anumită perioadă din viața lor (2, 3 sau 5 ani) și-au oferit serviciile în slujba celor mai săraci dintre săraci, așa cum sunt caracterizați, de cele mai multe ori, foarte mulți oameni din țările de misiuni.

Poate că numărul mare de misionari, la o primă vedere, ne impresionează, dar ceea ce este și mai impresionant, este curajul de care dau dovadă acești vestitori ai evangheliei. Deși, pe parcursul pregătirii lor, înainte de a pleca în misiune, au fost conștientizați de dificultățile pe care le vor întâmpina. Dar ei nu ezită să continue drumul pe care l-au început, și aceasta înseamnă că sunt marcați de vocația specială pe care Dumnezeu le-a încredințat-o. Știm bine că aici este vorba de o vocație, un dar din partea lui Dumnezeu și nu numai de o simplă alegere personală de a trăi viața de misionar.

Papa Ioan Paul al II-lea, de multe ori în discursurile sale, spunea un mulțumesc din toată inima tuturor misionarilor și misionarelor angajați în această operă sfântă de evanghelizare. Iar o atenție deosebită o acorda celor care - spune el - "au încoronat cu sacrificiul vieții mărturia pentru Cristos și slujirea omului", deoarece - auzim deseori și noi - că unii dintre ei ajung până la martiriu.

După statisticile Vaticanului, în fiecare an mor cel puțin 30 de misionari însă, uciși din cauza credinței, în fiecare an sunt zeci de mii de credincioși. Pentru noi, cei care trăim într-o societate, cât de cât modernă, este aproape de neconceput că cineva mai poate fi ucis pentru Cristos; aceasta ține de domeniul istoriei, din timpurile de imediat după Cristos, am spune noi.

Dar, iată că acestea sunt realități din timpurile noastre.

Este dureros când auzim că mulți oameni mor în războaie sau conflicte, dar este și mai dureros când auzim că mulți copii (de cele mai multe ori), dar și adulți, mor din cauza lipsei de hrană sau din cauza lipsei medicamentelor celor mai simple. Ceea ce se întâmplă din nefericire în multe țări din Africa, Asia, sau America Latină.

Sigur, poate veți spune, că ceea ce putem noi oferi nu înseamnă mult, dar Dumnezeu poate multiplica disponibilitatea noastră, și apoi, acel puțin, poate aduce o clipă de fericire în viața unui copil sau poate alina suferința unui bolnav pentru câteva momente.

Caritatea creștină ne este propusă de Cristos și ea ne poate aduce mântuirea. Toate gesturile noastre de binefacere sunt o formă prin care ne exprimăm credința și iubirea noastră creștină. Și misiunea de evanghelizare a Bisericii trece prin caritate, alimentată de rugăciune și de ascultarea cuvântului lui Dumnezeu. Papa Ioan Paul al II-lea spunea despre Maica Tereza de Calcutta: "Ea proclama evanghelia cu viața sa dăruită în totalitate în slujba săracilor, dar în același timp, se alimenta continuu cu rugăciunea".

Cred că suntem cu toții de acord că toți oamenii au dreptul la o viață demnă și că toți trebuie să-și cunoască Creatorul, adică pe Dumnezeu. Cunoscându-l pe Dumnezeu, cunoaștem sensul vieții și modul în care trebuie să trăim cu demnitate, pentru a ne atinge scopul pentru care am fost creați.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători, toate statisticile pe care am putea să le auzim din viața misionară ar produce în noi compasiune, fie pentru misionari, fie pentru acele popoare în mijlocul cărora lucrează misionarii. Însă, compasiunea nu este suficientă pentru a ne însuși vocația noastră misionară, ori pentru a răspunde la apelul Bisericii, "Toate bisericile pentru toată lumea", sau a ne simți implicați în această operă. Nu doresc în niciun mod și nici nu mi-am propus pentru astăzi să vă oblig sau să vă impun să descoperiți în dumneavoastră identitatea creștină misionară. Doresc, în schimb, să ne lăsăm cu toții provocați de mesajul acestei Zile Mondiale a Misiunilor și să ne propunem să medităm la identitatea noastră creștină, că toți purtăm în noi datoria de a fi misionari. Iar caritatea și rugăciunea rămân pentru noi cele două instrumente prin care putem să ne exprimăm trăirea noastră misionară și solidaritatea față de cei care au nevoie de ajutorul nostru.

Misionarii așteaptă sprijinul nostru, pentru ca ei să poată să arate iubirea lui Dumnezeu față de cei săraci, în mijlocul cărora trăiesc, folosindu-se de generozitatea noastră.

În încheiere să ne rugăm împreună cu Maica Tereza de Calcutta:

"O, Doamne, fă ca orice om de pe pământ să cunoască Biblia. Suscită în noi foamea după cuvântul tău și fă ca acesta să fie pâinea noastră zilnică. Fă ca toți cei care știu să citească, să privească la evanghelie cu ochii lor proprii, iar cei care nu știu să citească, să întâlnească pe alții care să o citească pentru ei". Amin!

21 octombrie 2007

Pr. Claudiu Iștoc


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
452 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 29-a de peste an:

Anul C
17 octombrie 2010 - Pr. Claudiu Dumea
20 octombrie 2013 - Pr. Florin-Petru Sescu
16 octombrie 2016 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat