Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 21-a de peste an

Is 66,18-21; Evr 12,5-7.11-13; Lc 13,22-30

Ca de fiecare dată și în această duminică, lecturile pe care tocmai le-am ascultat scot în evidență planul și voința lui Dumnezeu cu omul de atunci și din zilele noastre. Și cum Dumnezeu este unul, atotputernic și veșnic, nu putea să fie mai amabil față de cei de atunci și mai sever față de cei de astăzi, dar nici invers. Domnul vrea ca toți oamenii care îi poartă chipul și asemănarea să se mântuiască, să fie eliberați și să trăiască într-un sentiment de certitudine și siguranță acum pe pământ, dar și în perspectiva vieții veșnice. Prin ce a făcut Cristos ascultând și punând în practică voința lui Dumnezeu ne face să înțelegem că mântuirea este universală, este pentru toți: mari și mici, puternici și slabi, sănătoși și bolnavi, bogați și săraci, virtuoși și păcătoși, mai ales pentru cei din urmă: pe toți Cristos ne-a avut în vedere.

Profetul Isaia preia și predă oamenilor mesajul benefic al Domnului: "Vin să adun pe oamenii din orice națiune și de orice limbă să vadă slava mea; popoarele cele mai depărtate și insulele din zarea îndepărtată vor auzi și vedea slava mea. Pe diferite căi și cu mijloace mai rudimentare sau moderne îi voi conduce până la templul Domnului. Iar dintre ei voi alege chiar și preoți și leviți". Numai Dumnezeu știe și poate să facă acestea pentru slava sa și mântuirea omului.

Psalmul responsorial este un ecou a ceea ce Dumnezeu a început: pregătiți la școala sa putem înțelege și da curs mandatului de a merge în lumea întreagă și de a predica această veste bună, chiar cu riscuri și jertfe importante.

Scrisoarea către Evrei nu ne ascunde realitatea: pentru a merge și a predica este nevoie de ordine și disciplină, de pregătire și practică, de zel și de efort continuu; pe cine-l iubește Domnul îl pedepsește, îl bate cu varga pe fiul care îi este drag; acestea nu sunt motive de descurajare, ci doar o lecție la care nu avem voie să rămânem corigenți sau, mai grav, repetenți. O atitudine indiferentă ar fi tot ce se poate mai rău.

La rândul ei, evanghelia lasă o impresie de severitate: "Doamne, câți sunt cei care se mântuiesc?" La această întrebare Dumnezeu nu răspunde; nici Isus: el nu spune că sunt puțini sau mulți, dar atrage atenția și îndeamnă: "Dați-vă silința să intrați pe poarta cea îngustă". "Dacă voi, în calitate de ucenici ai mei nu veți face lucrul acesta, atunci vor veni de la răsărit și de la apus, de la miazănoapte și de la miazăzi și vor ședea la masă în împărăția lui Dumnezeu toate popoarele și toate limbile".

Sfânta Scriptură și credința nu răspund la toate întrebările și mai ales la curiozități; aici nu este loc și timp pentru "trafic de influență".

Isus subliniază: nu e important câți se mântuiesc; el a venit pentru toți; ceea ce e important este să știm cum ne putem mântui. Așadar, poarta e strâmtă; e greu, dificil, să intri prin ea, dar nu imposibil. Poarta în sens literar și figurat este locul sau spațiul prin care intri în incinta unei case, a unui oraș sau a unei proprietăți. Teologic se vorbește și de porțile locuinței morților sau de porțile paradisului.

Pentru noi, oamenii, aceste porți au diferite dimensiuni, diferite culori și diferite utilități, și adesea le găsim închise sau deschise. Pentru Dumnezeu însă, toate sunt egale, toate sunt frumoase și, mai ales, toate sunt deschise; chiar Isus spune că "eu sunt poarta". Numai el are cheile pentru a închide și pentru a deschide. Și paradoxal spune: "Iată stau la ușă și bat". Cine este acasă și îi deschide? Cea din evanghelia de azi este strâmtă și puțini intră prin ea; în alte cazuri e largă și mulți îi trec pragul; nu de multe ori e ocolită căci se mai poate sări și gardul.

Cardinalul Wyszynski, primatul Poloniei, scria în septembrie 1953: "Viața mea ar fi fost imperfectă dacă nu aș fi cunoscut și ce este închisoarea". Episcopul martir Anton Durcovici, în celula morții, cu glas slăbit spunea că moare de foame și sete și că cere dezlegarea. Cu același glas le spunea colegilor să-și poarte crucea suferinței cu dăruire față de Dumnezeu. Va veni ziua mântuirii, poarta cea strâmtă va fi deschisă pentru a intra în veșnicia fericită.

Chipuri și asemănări ale lui Dumnezeu, exemple și atitudini care ne dau tăria și curajul să ne străduim să intrăm pe poarta cea îngustă. Drumul până la poartă este presărat de crucile vieții de fiecare zi, de încercări și atâtea nereușite; păcatul și egoismul din noi pot bara calea noastră către poartă. Ajutorul pe care Dumnezeu ni-l pune la dispoziție ne arată că drumul început în ziua fericită a botezului nostru este deschis pentru toți; nimeni nu este exclus și, în egală măsură, nimeni nu este privilegiat.

Pentru a trece trebuie arătate probe solide. Ceea ce contează nu este apartenența declarată la "clubul celor mântuiți", numele înscris într-un registru, prietenii lăudate, gura plină de cuvinte creștine, predici făcute sau ascultate, practici religioase la care au participat ("am mâncat și am băut" cine știe de câte ori Euharistia), ci angajamentul concret, efortul asiduu, coerența vieții, mărturia făcută cu fapte, obiceiul de a consulta conștiința. Nu este suficient de a proclama și apăra valorile evanghelice. Trebuie "dovedit" că le-am imprimat în conduita noastră.

Trebuie să mă conving. Acea poartă este strâmtă și pentru mine. Mântuirea nu este ușoară nici pentru mine. Intrarea nu este sigură nici pentru mine. Am impresia că "poarta strâmtă" este echivalentă cu "urechea acului" prin care este extrem de greu să poată trece bogata cămilă. Numai că aici poarta este strâmtă pentru toți, nu numai pentru bogați. Și dacă este vreo cocoașă prea mare care face extrem de grea trecerea, aceasta este reprezentată de prezumția așa-zișilor "drepți", puri, perfecți, sau a acelora care se laudă cu raporturi "de banchet" cu Domnul, revendică cunoștințe pe tărâm religios la toate nivelurile și care, în ciuda acestora, se simt înghețați de acea etichetă de "făcători de nelegiuiri". Putem spune că poarta strâmtă interzice accesul omului care minte (sau mai bine, a acelui individ a cărui viață este minciună)?

Toți avem vocația de a merge în cer, iar calea se lărgește pentru cel care-l iubește pe Cristos, pentru cel care ascultă cuvântul său și îl pune în practică. Tot creștinul este chemat să dea mărturie despre Cristos. Despre primii creștini, săraci și rudimentari din multe puncte de vedere, dar bogați spiritual, se spunea "cum este sufletul pentru trup, așa sunt creștinii pentru lume!" Ateismul militant care a invadat atâtea popoare nu ne permite să spunem același lucru despre creștinii de astăzi, care nu sunt contra lui Dumnezeu, dar îl uită cu atâta ușurință sau îi dau un loc intermediar, pe o anumită scară de valori, în viața lor.

Credem că nu suntem de folos, e prea greu și prea mult, suntem prea neînsemnați pentru câte sunt de făcut! Cu toate acestea, Cristos ne cheamă, ne pregătește, ne trimite ca prin fapte bune, printr-o viață onestă, prin efort constant, prin răbdare și îndrăzneală, să ne procurăm mântuirea. El este cel care ne ține în stare de veghe, el este cel care ne avertizează: "Dați-vă silința". În caz contrar, să nu ne supărăm dacă la momentul potrivit el ne va răspunde: "Nu știu de unde sunteți". Nu contează dacă suntem cei dintâi sau pe la mijloc sau cei din urmă: important este dacă lumea, dar mai ales Dumnezeu, ne va recunoaște ca "a fi dintre ai lui"; la rugăciunile noastre numeroase și insistente Isus ne va recunoaște vocea și va spune: "Da, știu de unde sunteți".

26 august 2007

Pr. Iosif Comorașu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
461 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 21-a de peste an:

Anul C
22 august 2010 - Pr. Eduard Patrașcu
25 august 2013 - Pr. Cătălin Farcaș
21 august 2016 - Pr. Cristian Bîrnat

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat