Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 18-a de peste an

Qoh 1,2;2,21-23; Ps 94; Col 3,1-5.9-11; Lc 12,13-21

"Deșertăciunea deșertăciunilor, toate sunt deșertăciune"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cred că este o dorință legitimă a fiecăruia dintre noi să ne simțim în siguranță. Și pentru a ne simți în siguranță ne facem prieteni. Pentru a ne simți în siguranță încercăm să ne adunăm provizii. Pentru a ne simți în siguranță mergem la medic. Statele, pentru a se simți în siguranță, își echipează armata puternic. Pentru a se simți în siguranță omul, de multe ori, adună bogății, bogății multe. Fiecare caută siguranța acolo unde el crede că ea este mai puternică.

Tema duminicii de astăzi ne pune în criză cu privire la modul nostru de a trăi, cu privire la atitudinea pe care noi o avem față de darurile lui Dumnezeu, pe care el ni le-a încredințat. Dacă noi n-am căutat siguranța până acum numai în bunurile aceste lumi...

Prin tema lor lecturile de astăzi nu doresc să afirme că bunurile pe care le avem sunt un rău în sine. Așa cum știm, tot ceea ce avem este darul lui Dumnezeu. Pornind de la viață: viața este cel mai mare dar pe care Dumnezeu îl oferă omului. Pe această viață Dumnezeu ne o oferă apoi alte daruri: inteligența. Dumnezeu ne oferă timpul. Dumnezeu ne oferă mijloacele. Și avem și daruri suprafirești: credința. Darul credinței prin care noi îl cunoaștem pe el. Dumnezeu ne oferă mijloacele necesare pentru a poseda darurile pe care le avem. Ceea ce lecturile atenționează este modalitatea greșită de a ne folosi de bunurile trecătoare ale acestei lumi. Mai ales omul zilelor noastre refuză să creadă că totul vine de la Dumnezeu. Refuză să se comporte ca un administrator cinstit și se comportă ca un stăpân absolut al lucrurilor. De câte ori n-am avut și noi ispita de a considera că ceea ce suntem și ceea ce avem este doar datorită posibilităților noastre, este datorită mijloacelor noastre, ceea ce suntem și ceea ce avem se datorează inteligenței noastre. De multe ori considerăm că noi înșine suntem valoarea. Îl eliminăm pe Dumnezeu din această ecuație.

De aceea Dumnezeu ne trimite mesajul său prin intermediul cărților sfinte și prin gura profeților săi, pentru a ne aminti că noi nu suntem decât niște simpli administratori, iar el este Creatorul. Noi am primit totul din partea lui Dumnezeu în mod gratuit. Noi suntem simple creaturi iar el este Creatorul. Și lecturile de astăzi doresc să ne atragă atenția că va veni un moment când noi va trebui să dăm cont în fața lui Dumnezeu pentru administrația noastră, pentru modul cum am cheltuit bunurile pe care le-am primit, pentru modul cum am cheltuit harurile pe care el ni le-a dăruit cu atâta dărnicie.

Deja prima lectură, luată din Cartea lui Qohelet, dorește să ne atragă atenția că noi nu posedăm nimic, dar ceea ce trece prin mâinile noastre este trecător, este efemer. Astăzi poți avea totul, astăzi te poți crede cel mai puternic pe pământ, iar mâine poți să pierzi totul, mâine poți să fii un nimeni. Toate bunurile trecătoare ale acestei lumi, spune Cartea lui Qohelet, sunt deșertăciune. Ne trudim atâta, ne cheltuim toată înțelepciunea, toată inteligența pentru a le aduna și la sfârșit vedem că le-am pierdut. Așadar, sunt deșertăciune. Alipirea inimii de aceste bunuri aduce atâtea și atâtea deziluzii și atâta disperare. Și ne gândim la atâtea și atâtea persoane care își pun capăt zilelor din cauza faptului că poate au mai pierdut ceva din contul lor. Pentru că vine ziua când încrederea pusă în aceste bunuri nu mai are nici o acoperire și nici o valoare, sufletul nostru trebuie să fie mereu orientat spre Dumnezeu.

Evanghelia de astăzi vine să dea un răspuns provocării din prima lectură. Bunurile acestei lumi nu pot da siguranța cât timp nu sunt folosite cu scopul de a ajunge la Dumnezeu. Între-adevăr, așa cum am spus, bunurile sunt darul lui Dumnezeu, el ni le oferă, ni le pune la dispoziție, însă atunci când noi schimbăm scopul bunurilor și când din bunuri transformăm un scop al vieții noastre și nu un mijloc, acestea devin pentru noi deziluzie, le denaturăm scopul.

Isus ne învață că administrarea bunurilor acestei lumi va avea sfârșit la un moment dat pentru fiecare dintre noi. Poate chiar în momentul când ne simțim mai siguri, ca bogatul din evanghelia de astăzi, va veni Domnul și ne va chema la el, va veni momentul când va pune capăt domniei trecătoare a acestei lumi, va trebui să lăsăm toate și să dăm cont în fața lui Dumnezeu pentru tot ceea ce suntem, pentru tot ceea ce avem. Oare suntem noi pregătiți pentru acest moment? Suntem noi pregătiți pentru bilanțul pe care Dumnezeu ni-l cere?

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi, poate mai mult ca oricând, vedem că diferența dintre bogați și săraci este din ce în ce mai mare. Se spune că marea parte a bogățiilor astăzi este concentrată în mâna câtorva oameni, care dispun de ele în mod discreționar. Și observăm acest lucru în viața de fiecare zi. Din dorința de îmbogățire continuă apare nedreptatea la adresa aproapelui, apare transformarea semenului în sclav. Și este suficient să ne gândim la atâtea și atâtea cazuri când atâția muncitori devin sclavi, când fac totul pentru a câștiga pâinea cea de toate zilele, iar cei care conduc își permit poate mai mult decât ar fi necesar. Deși astăzi se spune că omul a ajuns la culmea bunăstării și a prosperității sale, mai sunt încă mulți oameni care mor de foame. Se spune că mai ales în țările africane în fiecare minut mor de foame peste 30 de copii, în timp ce pentru înarmare se cheltuie la nivel mondial în fiecare minut sute de milioane de dolari. Și sunt și alte exemple care pot părea mai inofensive. În timp ce situația sărăciei rămâne de mare actualitate, nu trebuie să ne gândim numai la țările din Africa, ne gândim și la noi în Europa. Credem că în jurul nostru nu mai avem săraci? Cu durere mă gândesc la acele situații când astăzi pe străzile noastre circulă atâția și atâția săraci pe care noi nu îi băgăm în seamă, pe care noi îi refuzăm. Poate nici noi nu avem prea mult, însă din puținul pe care îl avem, din darurile pe care Dumnezeu ni le-a oferit, am avea posibilitatea să le împărțim cu semenul nostru, cu cel de lângă noi.

Astăzi totul se transformă în bani și se reduce la bani. Dacă ai bani ai un loc de frunte în societate, dacă nu ai bani ești considerat unul slab. Este scandalos un astfel de mod de viață. Dar să nu privim la alții. Așa cum am spus, de câte ori nu ne-am confruntat și noi cu astfel de situații, de câte ori nu am crezut că tot ceea ce avem ne aparține numai și numai nouă și alții nu trebuie să aibă pretenții la ele. Câte sacrificii nu am făcut pentru a aduna o brumă de avere. De multe ori, pentru a apăra aceste bunuri vremelnice, suntem în stare să renunță la principii, să renunțăm la dragostea familială - cum am auzit în evanghelie -, să renunțăm poate chiar și la Dumnezeu sau dacă nu renunțăm, cel puțin să uităm de Dumnezeu.

O povestioară spune că era un ucenic de-al Domnului care se ruga mult, se ruga intens la Dumnezeu și-i cerea ajutorul său, își punea toată încrederea în Dumnezeu. La un moment dat, într-o noapte, a observat că șoarecii i-au ros pătura. Și atunci l-a chemat pe Dumnezeu. Dumnezeu a venit și l-a întrebat: "Da, dragul meu, ce vrei?". "Doamne, iată, șoarecii mi-au ros pătura. Te rog, trimite o pisică ca să rezolve situația" După ce a rezolvat această problemă, îl cheamă din nou pe Dumnezeu. "Doamne, vino din nou, pisica pe care mi-ai dăruit-o moare de foame, trebuie să-i dăruiesc ceva, dă-mi o vacă, dă-mi ceva ca să-i dau de mâncare" Și Dumnezeu i-a dăruit o vacă ca să-și hrănească pisica. După mai mult timp, acel ucenic care credea în Dumnezeu, care își punea toată încrederea în el, îl cheamă din nou pe Dumnezeu. "Doamne, vaca aceasta trebuie hrănită, te rog să-mi oferi ogoare, te rog să-mi oferi câmpii, ca să pot să dau de mâncare vacii" Și Dumnezeu i-a ascultat rugămintea, i-a oferit ogoare, i-a oferit slugi, i-a oferit bunuri, ca să-și poată duce la îndeplinire dorința. Ucenicul a prosperat, ucenicul și-a înmulțit averea. Și ucenicul, la un moment dat a uitat de Dumnezeu. După un timp se spune că Dumnezeu trece pe la ucenic. Ucenicul nu l-a mai recunoscut pe Dumnezeu sau nu a vrut să-l recunoască. Domnul i-a spus: "Iată, eu sunt Dumnezeu, eu sunt cel care ți-am oferit totul". La care ucenicul îl întreabă pe Dumnezeu: "Și ce afaceri crezi că am putea face împreună?".

Oare de câte ori nu ne comportăm și noi asemenea acestui ucenic, nerecunoscător față de Dumnezeu? De câte ori nu venim în fața lui Dumnezeu și îngenunchem în fața altarului său și cerem: Doamne, dă-mi putere; Doamne, dă-mi bogăție; Doamne, dă-mi mijloacele necesare, și apoi uităm de Dumnezeu? De câte ori nu vedem atâția și atâția politicieni care vin și se folosesc de imaginea Bisericii pentru a aduna capital electoral și apoi uită de cei care i-au ales? De câte ori nu vedem atâtea și atâtea nedreptăți datorită faptului că omul zilelor noastre a uitat de Dumnezeu, omul zilelor noastre se consideră pe sine Dumnezeu, omul zilelor noastre îl pune pe Dumnezeu pe planul doi? De câte ori nu se întâmplă acest lucru?

Sfântul Paul, în Scrisoarea către Coloseni, ne invită să ajungem la adevăr, ne invită să renunțăm la păcat, la invită să renunță la vanitate. Pentru noi, spune sfântul apostol Paul, trebuie să existe doar Cristos. Când viața noastră este trecută prin filtrul lui Cristos viața noastră capătă demnitate. Când în viața noastră Cristos este pe primul plan ne folosim de bunurile pe care le primim din partea lui Dumnezeu în mod demn și le oferim spre Dumnezeu. Când viața noastră este plină de Dumnezeu, chiar dacă posedăm bunuri, acestea ne ajută să creștem, să ne apropiem mai mult de el. Să-i cerem la această Sfântă Liturghie lui Dumnezeu să ne ajute ca totdeauna să ne administrăm corect viața, să ne ajute să fim capabili să administrăm darurile trecătoare și darurile spirituale pe care le primim din partea sa, pentru ca întreaga noastră viață să fie oferită lui, pentru ca întreaga noastră viață să fie plină de el, pentru ca astfel să ajungem la bucuria deplină, care este numai și numai Dumnezeu. Amin.

5 august 2007

Pr. Mihai Budău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
473 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 18-a de peste an:

Anul C
1 august 2010 - Pr. Alois Fechet
4 august 2013 - Pr. Cornel Cadar
31 iulie 2016 - Pr. Egidiu Condac

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat