Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 6-a de peste an

Ier 17,5-8; Ps 1; 1Cor 15,12.16-20; Lc 6,17.20-26

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cred că fiecare dintre noi își aduce aminte cu drag de momentele frumoase petrecute la școală, locul unde, prin educație, omul caută să își dezvolte capacitățile sale intelectuale, dar care are și rolul de a forma caractere puternice. O etapă importantă în această formare o constituie școala primară. În ceea ce mă privește, am avut parte de un învățător bun care a căutat să scoată tot ceea ce se putea mai bun din noi pe toate planurile. Astfel, în compania lui trăiam momente de fericire și de bucurie, animate și de gândul că toate ne vor fi de folos în viață. Însă, aceste momente nu erau exagerate pentru că, în contextul dat, exista ceva care uneori provoca vai (vaiete): o linie lungă de fag de un metru, gradată, care era mereu așezată pe catedră și care ne atrăgea mereu atenția provocând în noi mai mult o stare de veghe, decât de teamă. Deși de cele mai multe ori era folosită în scopuri școlare totuși uneori, doar ridicarea ei ne punea pe gânduri asupra insuficientei noastre pregătiri. Era o formă specială de a ne ține vigilenți, dar care nu l-a privat pe educator de renumele de "învățător bun".

Iubiți frați în Cristos, dacă astăzi am fi ascultat proclamându-se în evanghelie fragmentul din sfântul Matei care cuprinde fericirile expuse de Mântuitorul Isus în predica de pe munte, poate am fi fost tentați să ne gândim în care categorie din cele nouă ne-am putea încadra. Evanghelistul Luca, în schimb, ne propune spre meditate un alt mod de a vedea fericirea dintr-un alt context: al predicii de pe câmpie. La școala lui Isus, învățătorul cel bun, nu vin doar ucenicii, ci toată lumea care dorește să-l asculte și să găsească în el bucuria de a trăi. Nevoia de fericire, de bucurie în viață nu este un sentiment, ci este un dat întipărit în inima omului încă de la conceperea sa în sânul mamei sale, moment care coincide și cu intrarea sa în planul de mântuire a lui Dumnezeu. Omul este predestinat de Dumnezeu să fie fericit, ne spune sfântul Augustin. Toți vrem să fim fericiți.

De aceea, de multe ori în viață simțim ca un vulcan această dorință, a cărei lipsă creează deseori tristețe, angoasă sau dezorientare. Fericirea adevărată a unui om, creștin în special, se naște din comuniunea cu Dumnezeu, care și ea este întipărită în sufletul fiecăruia dintre noi. Isus astăzi ne învață cum trebuie percepută cu adevărat fericirea. Făcând o sinteză a fericirilor, Cristos propune spre meditare și câteva atenționări care au menirea de a ne face vigilenți și de a nu înțelege greșit fericirea sau modalitatea de a fi trăită. Ea nu este doar pentru unii și nu se câștigă conform standardelor de gândire limitate ale omului. Într-o familie, dacă un copil sau copiii sunt învățați să primească oricând și oricum ceea ce doresc și chiar mai mult, fără să fie educați să știe să ceară, să mulțumească, să fie recunoscători și să fie conștienți că ceea ce au vine din iubirea pe care o nutresc părinții față de ei, atunci se creează în interiorul lor o conștiință deformată unde totul li se cuvine, ei au numai drepturi, caracterul lor devine respingător și de multe ori viața acelora devine haos, fără sens, tristă și obscură. La această stare ne-a adus și ne aduce pe noi păcatul. În marea familie a lui Dumnezeu, Tatăl iubitor veghează, învățătorul Isus făcându-se asemenea nouă, ne demonstrează cum trebuie percepută existența în ansamblul ei. "Ne-ai creat pentru tine, Doamne, și neliniștit este sufletul nostru până nu se odihnește întru tine", ne mărturisește același sfânt Augustin, în Confesiuni, el care a descoperit adevărata fericire greoi și numai sprijinit de harul lui Dumnezeu provocat de rugăciunile mamei sale, sfânta Monica. El a trăit din plin mesajul primei lecturi: "Blestemat să fie omul care-și pune încrederea în om", adică în sine însuși, în capacitatea sa intelectuală, în tipurile de gândire ale filozofiilor sau ereziilor din acele vremuri în care credea că se regăsește și care i-au adus ruina și nemulțumirea, dar mișcat de har a descoperit cât de "binecuvântat este omul care-și pune încrederea în Domnul" care a făcut ca soarele credinței și al fericirii, Cristos, să-i schimbe în totalitate viața.

Sfântul Paul, după ce a experimentat în sine însuși drumul trecerii de la credință falsă la credința adevărată, în lectura a doua de azi, ne explică și nouă că fericirea nu aparține acestei lumi, dar ea, pornind de la învierea lui Isus, ne îndreaptă spre veșnicie. Dumnezeu este motorul și motivul bucuriei noastre.

Mai trebuie să mai vedem un aspect: Mântuitorul nu face discriminare, fericindu-i pe unii și acuzându-i pe alții. Pentru el toți suntem egali. Oamenii sunt aceia care fac diferența. Isus atrage doar atenția. Nu impune nimănui nimic, ci subliniază efectele inconștienței omului și le exemplifică prin unele categorii de oameni care trăiesc din trup, fără suflet și care se cred cineva. Ceea ce spune Cristos trebuie înțeles în context: oare nu sunt oameni săraci care sărăcesc și mai mult acuzându-l pe Dumnezeu pentru lipsurile lor, sau care plâng nu de durere, ci de ciudă? Nu găsim și bogați conștienți de darurile primite și care-și trăiesc sărăcia evanghelică făcând bine și ajutând ori de câte ori este nevoie? Ba da. De aceea nu trebuie să-l înțelegem greșit pe Mântuitorul. Adevărata fericire se dobândește prin trăirea virtuților, îndeplinirea misiunii pe care o are fiecare, în mod conștient și cu responsabilitate, indiferent că suntem bogați sau săraci, mici sau mari și numai în strânsă legătură cu Dumnezeu. Suntem slabi, de multe ori greșitori, dar motivați de linia gradată de reușite și cu har a învățătorului bun, Isus, putem persevera în bine și într-o cunoașterea mai clară a lui Dumnezeu spre fericirea noastră.

Sfânta Fecioară Maria întărește în viața proprie ceea ce ne învață Fiul său. Ea a fost prima care și-a câștigat renumele de fericită prin ceea ce este și prin ceea ce a făcut și face în continuare. Astăzi, la Lourdes, ea arată lumii că suferința nu ne împiedică să dobândim fericirea sau să găsim calea spre câștigarea ei. Este Ziua Mondială a Bolnavului, mulți se îndreaptă cu credință și încredere spre locul aparițiilor, chiar și noi. "Sunt un om suferind sau cel puțin așa mă consideram", mărturisea nu demult unul dintre pelerinii care a fost la Lourdes cu ocazia pelerinajului diecezan organizat în luna septembrie a anului trecut de Dieceza de Iași. Am auzit de pelerinaj, nu știam mare lucru, dar la insistența soției, am hotărât să merg. Și pentru a nu merge doar așa, fiindcă auzisem că acolo se întâmplă minuni, afacerist din fire, am făcut un târg: merg să fiu vindecat. Cu speranță din ce în ce mai mare, odată cu apropierea, m-am alăturat în toate celorlalți pelerini. Trebuie să recunosc: nu eram eu prea religios. Ajungând acolo și văzând mulțimea de oameni, dar în special bolnavii, lovit parcă de ceva mi-am zis: «Doamne, uitându-mă la acești oameni și la cât suferă, eu mă pot considera sănătos tun. Retrag ce am propus. Îți mulțumesc că mi-ai deschis ochii și inima. Ajută-mă să-mi măresc credința și să pot duce cu bucurie crucea mea, dar ușureaz-o pe a lor»". Este adevărat, întors acasă este aproape de programul liturgic, iar pe chipul său se citește fericirea, chiar dacă suferă în trup în continuare.

Și noi suferim, dacă nu trupește, de multe ori sufletește, din cauza păcatului. Creatorul nu a dorit ca omul să sufere, iar suferința nu vine de la el. Se datorează firii noastre fragile sau societății, de multe ori prea nedreaptă, în care trăim. Însă, alăturând suferinței sau durerii, credință statornică susținută de rugăciune, putem câștiga totul. Prin mijlocirea Mamei noastre, Maria, să cerem sprijinul celui care alină și ne face fericiți, bunului Dumnezeu. Amin.

11 februarie 2007

Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
375 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 6-a de peste an:

Anul C
14 februarie 2010 - Pr. Claudiu Budău

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat