Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 3-a de peste an

Neh 8,2-4a.5-6.8-10; Ps 18; 1Cor 12,12-30 (1Cor 12,12-14.27); Lc 1,1-4;4,14-21

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

"Nu fiți triști, căci bucuria Domnului este puterea voastră"

Cu aceste cuvinte aș dori în această duminică să reflectăm împreună asupra cuvintelor pe care Dumnezeu ni le adresează, ni le adresează fiecăruia dintre noi, și vorbește la inima noastră, deoarece când cuvântul lui Dumnezeu intră, irupe în viața noastră, atunci ne transformăm, devenim într-adevăr fii ai lui Dumnezeu.

Tema principală, firul roșu care leagă toate aceste lecturi pe care le-am ascultat, este Legea, Legea lui Dumnezeu, atât în Cartea lui Nehemia, cât și în evanghelia luată după sfântul evanghelist Luca, găsim această lege, prezentarea Legii.

De fapt, ce este legea? Știm foarte bine. În momentul în care vrem să soluționăm anumite probleme, ne apelăm și apelăm la lege. Dar Legea lui Dumnezeu este diferită de legea oamenilor. Tot ceea ce Dumnezeu ne oferă fiecăruia dintre noi este diferit de multe ori de ceea ce schemele noastre, umane, pun și dau altora.

Nehemia, Cartea lui Nehemia, ne prezintă episodul în care poporul, după întoarcerea din Babilon, din exil, reface templul, reface acest cult dat lui Dumnezeu, deoarece poporul lui Dumnezeu mergea pe urma idolilor. De prea multe ori s-a îndepărtat de Dumnezeu datorită sclaviei, datorită faptului că s-au lăsat conduși de acei oameni care nu făceau și nu îndeplineau voința lui Dumnezeu. Nehemia, purtat de Duhul Domnului, de Duhul lui Iahve, se reîntoarce către acest cult și dorește și prezintă poporului Legea. După cum am ascultat, erau prezenți bărbați, femei și copii în stare să priceapă ceea ce însemna cuvântul lui Dumnezeu. Este interesant că autorul notează acest lucru, pentru că sunt mulți care ascultă cuvântul lui Dumnezeu, sunt mulți aceia care se prezintă în fața lui Dumnezeu pentru a-i cere câte ceva, dar nu sunt capabili să înțeleagă, nu vor să înțeleagă cuvântul lui Dumnezeu, pentru că sunt ca acei copii care nu ajung la vârsta priceperii. Iar aici intervine rugăciunea, aici intervine deschiderea și cercetarea într-adevăr a voinței lui Dumnezeu. După ce este prezentată Legea, după ce poporului i se vorbește despre Legea lui Dumnezeu prin preotul și cărturarul Ezdra, tot poporul a început să plângă, pentru că în momentul în care Dumnezeu intră în viața noastră, el ne transformă viața, sentimentele noastre se purifică, devin sentimente adevărate, devin sentimente care mișcă, nu ne lasă indiferenți. Și, tocmai de aceea, poporul lui Dumnezeu plânge, își dă seama că a fost departe de planul lui Dumnezeu. Iar preotul îi îmbărbătează, le spune: "Nu plângeți, pentru că este o zi de bucurie".

În momentul în care intrăm și ajungem în casa lui Dumnezeu, este un moment de bucurie pentru fiecare dintre noi, deoarece aducem cu noi toate mizeriile vieții noastre, atât cele fizice, cât și cele morale, cele ale sufletului nostru, iar Dumnezeu le preia, le ia, le purifică, le elimină prin taina Spovezii, prin mărturisirea păcatelor noastre. Și atunci devenim niște copii care înțeleg ceea ce Dumnezeu ne oferă, ceea ce Dumnezeu ne dă fiecăruia dintre noi.

De fapt și lectura - lectura evangheliei - în momentul în care Isus Cristos intră, se reîntoarce în satul său, în localitatea din care făcea parte, Nazaret, se îndreaptă către sinagogă, merge în casa lui Dumnezeu și acolo i se dă să citească din profetul Isaia, de fapt o altă referire la Lege, pentru că în Isaia, în această Carte a profetului Isaia, Dumnezeu dă cu mare putere poporului său îndemnuri, îi povățuiește pe toți oamenii, pe poporul ales al lui Israel, să urmeze calea Domnului. Și spune: "Duhul Domnului este asupra mea, el m-a uns ca să aduc vestea cea bună, să vestesc oamenilor eliberarea, să vestesc celor orbi vederea, celor închiși eliberarea, să proclam un an de pace".

Câți dintre noi nu am dori să fim și noi astăzi vindecați de Dumnezeu? Câți dintre noi nu dorim într-adevăr, poate din cei care sunt acasă și ascultă acum aceste cuvinte, ascultă Sfânta Liturghie - unica ce poate elibera, unica ce poate salva pe fiecare dintre noi, care poate vindeca sufletele noastre - câți dintre noi nu doresc să fie acum prezenți în fața sfântului altar, să stea cu genunchiul plecat și să-i mulțumească lui Dumnezeu că a putut să fie eliberat, vindecat, să nu fie singur, să nu fie îndepărtat de societate? Și tocmai Isus Cristos a venit și a spus: Astăzi, aceste cuvinte pe care le-ați auzit se împlinesc, aceste cuvinte pe care Dumnezeu, pe care eu, ca Fiu al lui Dumnezeu, vi le dau fiecăruia dintre voi, acestea se împlinesc. Deoarece, când Dumnezeu vrea, intră în viața noastră, noi ne transformăm. Cuvintele tale, Doamne, sunt duh și viață, cuvintele tale sunt adevărate, cuvintele tale sunt acelea care transformă, care într-adevăr intră în viața fiecăruia dintre noi și conduce planul vieții noastre către Dumnezeu.

De ce să fim surzi la cuvintele lui Dumnezeu, de ce să nu privim la Dumnezeu așa cum au făcut aceia din sinagogă? Conaționalii săi priveau către Isus, priveau și se întrebau: Oare ce dorește acest de la noi? Noi trebuie să privim la Isus Cristos, dar să nu întrebăm ceea ce dorește de la noi, ci trebuie să avem încredere și credință. Să fim ferm convinși că acest Isus Cristos este Mântuitorul nostru, nu este doar un învățător al Legii, nu este doar o mare personalitate a timpului său sau a timpului nostru, este într-adevăr Mântuitorul nostru, este acela care ne oferă fiecăruia dintre noi, indiferent de gradul, indiferent de starea socială, indiferent de ceea ce suntem noi, ne oferă mântuirea, ne oferă fericirea. Cine dintre noi nu este în căutarea fericirii? Dar vreau să spun de acea fericire adevărată, nu pseudo-fericiri, nu ceea ce lumea comercială ne oferă în ceea ce privește fericirea, ci acea fericire adevărată care transformă, care modifică, care te prinde și nu-ți mai dă drumul pentru că este o iubire în Isus Cristos, este o fericire în Isus Cristos.

Sfântul Paul, adresându-se corintenilor, în prima sa lectură, le spune că Biserica lui Dumnezeu este accesibilă pentru toți, pentru că această Biserică este asemenea trupului nostru, care are mai multe mădulare, dar toate împreună formează un singur trup. Mâna nu poate spune piciorului: Nu am nevoie de tine. Ochiul nu poate spune gurii: Nu am nevoie de tine. Urechea nu poate spune mâinii: Nu am nevoie de tine, deoarece ar lipsi ceva din viața noastră, ne-am considera un pic "handicapați", termenul neconvențional care se folosește. Pentru că o persoană, indiferent ce mădular îi lipsește, este într-adevăr o persoană întreagă, după voința lui Dumnezeu. Tocmai această Biserică trebuie noi să o formăm, fiecare dintre noi, în momentul în care ne apropiem de Dumnezeu, în momentul acela devenim persoane întregi, pentru că și trupul și sufletul se prezintă în fața lui Dumnezeu și-i dă slavă, mărire, aceluia care este singurul Domn și ar trebui să fie singurul Domn al vieții noastre.

Toate aceste lecturi sunt providențiale. Și spun providențiale, deoarece ne găsim la jumătatea săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. În bisericile noastre creștine, indiferent de confesiune, ne adunăm pentru a ne ruga împreună, pentru a înțelege, pentru a dialoga, pentru a vedea ceea ce ne unește. Suntem prezenți fiecare dintre noi, într-o formă sau alta, la această manifestare, la acest eveniment al Bisericii. Dar, oare, ce înseamnă a ne ruga pentru unitate, pentru ca Biserica să fie într-adevăr una? Presupune mai multe lucruri.

În primul rând trebuie să fim deschiși dialogului. Trebuie să vedem așa cum Isus Cristos a prezentat aceste cuvinte și a spus că "Duhul Domnului este asupra mea". Să spunem și noi: toți frații creștini, repet, indiferent de confesiune, că Duhul lui Dumnezeu poate fi asupra noastră numai dacă ne găsește uniți, numai dacă suntem împreună, dacă sentimentele noastre se îndreaptă către Dumnezeu, către Cristos, unicul și cel care a dorit o singură Biserică. Să avem curajul să lăsăm la o parte tot ceea ce ne desparte.

În al doilea rând, să fim conștienți de faptul că Dumnezeu este în mijlocul nostru. O Biserică unită, o Biserică ce se prezintă lumii, nu poate să fie o mărturisitoare autentică dacă ne găsește acest mileniu trei dezbinați. Dacă suntem departe de voința lui Dumnezeu, cum putem să ne prezentăm celorlalți, dacă acest Isus Cristos vine în mijlocul nostru și caută - sau așa gândim noi - alege pe unii sau pe alții? Dumnezeu este acela care iubește unitatea.

Iar în al treilea rând, chiar din titlul acestei săptămâni, trebuie să ne rugăm. Dacă nu avem curajul să ne rugăm pentru celălalt, indiferent de orientarea lui, indiferent de cum gândește el, trebuie să avem curajul să ne deschidem acestei rugăciuni. Să fim prezenți în fața lui Dumnezeu, pentru că atunci cuvintele lui Dumnezeu se împlinesc în fiecare dintre noi.

Sunt foarte multe evenimente pe care, atât dieceza noastră, cât și Biserica, în general, le organizează. Dar să căutăm și noi, în particular, acasă, în biserică sau în ale locuri, câteva momente în cursul acestei săptămâni, în cursul acestor zile, să le acordăm lui Dumnezeu, să i le dăm lui Dumnezeu cu această intenție: Doamne, cred că tu, într-adevăr, iubești și ești singurul care doreșe unitatea mai mult decât toți ceilalți. Fă ca aceste Biserici, fă ca lumea întreagă să se simtă unită în jurul tău. Iar pentru viața noastră să fim și noi ferm convinși că Dumnezeu ne dorește binele, că nu putem fi triști când Dumnezeu este în viața noastră, când Dumnezeu intră în intimitatea noastră, când Dumnezeu face parte integrantă din ceea ce suntem noi, prin Împărtășanie. Când intră Dumnezeu în viața noastră, totul se elimină, totul devine nimic, pentru că ceea ce e important, ceea ce contează pentru viața noastră este doar singur Dumnezeu, cel care a creat cerul și pământul, care ne-a creat pe fiecare dintre noi, să devenim, să ajungem și noi la vârsta priceperii lui Dumnezeu. Să ne lăsăm sufletul cuprins, cuprins de această bunătate a lui Dumnezeu, de această înțelepciune a lui Dumnezeu și vom putea crește, vom putea să fim frumoși, poate nu în fața oamenilor, cu siguranță nu în fața oamenilor, ci în fața lui Dumnezeu, pentru că acest lucru contează.

Așadar, să-i mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dat posibilitatea și ne dă posibilitatea să fim astăzi, fie fizic, fie pe calea undelor, în casa lui Dumnezeu. Și să-i mulțumim și, mai mult, să-i promitem că această săptămână o vom trăi în unire cu el, prin rugăciune, pentru că știm, ochii lui Dumnezeu sunt îndreptați spre noi, așa cum ochii acelor iudei erau îndreptați spre Isus. Iar când Dumnezeu ne privește, iar când viața noastră este privită, este oglindită în faptele noastre, când Dumnezeu privește la noi, care trebuie să fie preocuparea noastră? Este aceea: să nu fim triști, căci bucuria Domnului este puterea noastră.

21 ianuarie 2007

Pr. Iosif Bișoc


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
384 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 3-a de peste an:

Anul C
24 ianuarie 2010 - Pr. Iosif Dorcu
27 ianuarie 2013 - Pr. Cristinel Fodor
24 ianuarie 2016 - Pr. Mihai Pătrașcu
27 ianuarie 2019 - Pr. Ștefan Lupu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat