Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 5-a a Paștelui

Fap 14,20b.21b-27; Ps 144; Ap 21,1-5; In 13,31-33a.34-35

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

După 2000 de ani de creștinism, după două milenii de activitate misionară, de predici, de cateheze, de educație și cultură creștină, putem oare să spunem că oamenii au devenit mai buni, mai fericiți, mai omenoși? În ceea ce-i privește pe creștini se poate vedea oare ceva în ei din puterea Învierii și din strălucirea noii creații înfăptuite de Cristos? Unii dintre contemporanii noștri vor încerca să răspundă mai mult cu un "Nu!" decât printr-un "Da". Și ar vrea să vorbească mai degrabă despre o tendință a iubirii, a nașterii unei epoci post-creștine, ca și cum lumina lui Cristos ar fi fost menită să strălucească doar numai pentru o perioadă. La întrebarea de mai sus nu există un răspuns global. Însă răspunsul care ne privește pe noi, creștinii, trebuie să se concretizeze într-o existență angajată și într-o solicitare continuă, care să aibă ca motivație porunca mereu nouă: "Iubiți-vă unii pe alții, așa cum eu v-am iubit pe voi".

Dacă ne referim la prima lectură, din cartea Faptele Apostolilor, apostolul Paul n-a mers în misiune ca un aventurier sau ca unul care plictisindu-se de locurile natale voia să experimenteze în altă parte senzații mai tari, ci el, după ce l-a cunoscut pe Cristos și puterea lui, urmând îndemnul Duhului Sfânt, se lasă trimis de comunitatea din Antiohia și împreună cu Barnaba, încredințându-se harului lui Dumnezeu și rugăciunii comunității de baștină, pornesc spre ținuturi noi și înființează, am zice noi astăzi, parohii noi, cărora le dă prezbiteri, adică bătrâni cu experiență; cu termenii noștri, numesc parohi care au însărcinarea să asigure credința și ordinea sau morala izvorâte din învățătura lui Cristos.

Plecând de la experiența proprie, bazată pe credința în Cristos și iubirea lui față de cel pe care l-a întâlnit pe drumul Damascului, Paul îi încurajează pe ucenici și-i îndeamnă să rămână statornici în credință, prevenindu-i asupra dificultăților și încercărilor prin care vor trece pentru a ajunge în Împărăția lui Dumnezeu. Spiritul său misionar avea la bază porunca nouă a iubirii pe care apostolul Paul o trăia și voia să o propovăduiască tuturor, știind că numai prin iubire omenirea poate continua să trăiască și să se realizeze

"Poruncă nouă vă dau vouă, să vă iubiți unii pe alții, precum v-am iubit eu pe voi, tot așa să vă iubiți și voi unii pe alții. Din aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii mei, dacă aveți dragoste unii față de alții". Sunt cuvintele lui Isus din Evanghelia sfântului Ioan, citate de fragmentul liturgic de astăzi. Sunt cuvinte pe care apostolul pe care îl iubea Isus le-a transmis în scrierile sale sub diferite forme și în repetate rânduri. Știm bine că numai prin trăirea lor, prin punerea lor în practică se va înfăptui și realiza Împărăția lui Dumnezeu, adică așa cum ne spune prefața de la sărbătoarea lui Cristos Rege, se va realiza Împărăția adevărului și a vieții, Împărăția sfințeniei și a harului, Împărăția dreptății, a iubirii și a păcii.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Iată, așadar, cum trebuie să fie și să se prezinte cerul nou și pământul nou, noul Ierusalim și cetatea sfântă despre care vorbește sfântul Ioan în lectura a doua de la Liturghia de astăzi. La sfârșitul prezentării tuturor viziunilor sumbre despre judecată și catastrofe nimicitoare, așa cum le găsim în Apocalipsul sfântului Ioan, ni se prezintă mărturia despre o creație nouă a tuturor lucrurilor, o creație la care a lucrat Dumnezeu, dar pentru a cărei realizare în timp ni se cere și aportul nostru bazat pe trăirea poruncii noi și a iubirii.

Babilonul, binecunoscutul oraș mondial, simbolul puterii amețitoare și al plăcerilor, în care se scălda o lume dușmănoasă față de Dumnezeu, se scufundă în mare. Lucrurile vremelnice trec și se duc, dispar, însă, la sfârșit rămâne Dumnezeu, singurul și marele Dumnezeu.

Creația nouă, Ierusalimul nou, comunitatea celor răscumpărați și salvați, este ca o mireasă care merge înaintea Domnului său, îmbrăcată în strălucire, bucurie și măreție. Această nouă lume, înnoită în exterior și reînnoită în interior, provine de la Dumnezeu și trebuie să cuprindă întreaga creație. Însă ea nu se va putea menține, nu va putea să dureze decât dacă va fi ghidată de noua Lege a vieții, decât dacă va fi impregnată de noua poruncă, cea a iubirii. Cuvintele testamentare ale lui Isus adresate ucenicilor au menirea de a-i conștientiza că ei și urmașii lor sunt coresponsabili de refacerea și înnoirea lumii, care nu poate să aibă loc decât prin realizarea și concretizarea poruncii iubirii, care trebuie să fie semnul distinctiv al creștinului, semnul de cunoaștere și de recunoaștere al celor care îi aparțin lui Dumnezeu și fac parte din Împărăția sa.

"Numai iubirea este capabilă să inspire și să creeze raporturi noi și dătătoare de viață între oameni. Numai revoluția iubirii poate să transforme persoanele și instituțiile". Ne-o spunea atât de clar și concis Raoul Follereau, apostolul leproșilor și "vagabondul iubirii".

Lumea are numai două posibile destine, să trăiască iubirea sau să dispară. Noi, creștinii, am ales iubirea. Cine își însușește această sfidare și are curajul să meargă contra curentului, acceptă utopia posibilității unui cer nou și a unui pământ nou, intră în lăcașul în care Dumnezeu locuiește cu oamenii și în care nu vor mai fi lacrimi, nici moarte, nici plâns, nici strigăt de durere, pentru că cel care șade pe tron a spus: "Iată, toate le fac noi".

Societatea nouă se va putea instaura și dăinui numai prin nașterea și dezvoltarea civilizației iubiri. Ne-a spus-o de atâtea ori papa Ioan Paul al II-lea în diferite documente pontificale. Ne-a repetat-o și Benedict al XVI-lea, cu ocazia vizitei sale recente în 22 aprilie, la Pavia, în fața mormântului sfântului Augustin. Zicea dânsul: "Iubirea este sufletul vieții Bisericii și activității sale pastorale. Iubirea gratuită, creatoare, nouă, fără margini și plină de milostivire este cheia care deschide poarta fericirii pentru noi și pentru semenii noștri, este suflul care ne transformă în creaturi noi, este alimentul ce menține viața nouă din noi, este caracteristica fiilor lui Dumnezeu".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

La sfârșitul acestor reflecții despre porunca iubirii, să ne întrebăm împreună: Vrem o lume nouă? Vrem ca lumea să dăinuie? Vrem ca omenirea să aibă pace și ca toți oamenii să fie fericiți? Dacă răspunsul nostru va fi afirmativ, nu avem altă soluție și altă cale, decât cea propusă de Cristos în testamentul său: "Iubiți-vă unii pe alții, așa cum eu v-am iubit pe voi". Pe această cale a iubirii a mărșăluit Maria, mama lui Isus și mama noastră, pe care vrem să o cinstim în mod deosebit pe tot parcursul lunii mai. Pe această cale au mers toți sfinții, martirii și mărturisitorii veacurilor. Pe această cale doresc să meargă miile de tineri adunați astăzi la Iugani, pentru celebrarea Zilei Diecezane a Tineretului. Pe această cale vrem să pășim și noi. Iar Mântuitorul să primească această intenție a noastră și să ne ajute să o împlinim. Amin.

6 mai 2007

Pr. Alois Fechet


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
405 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 5-a a Pastelui:

Anul C
2 mai 2010 - Pr. Cornel Cadar
28 aprilie 2013 - Pr. Corneliu Berea, SVD
24 aprilie 2016 - Pr. Benone Lucaci

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat