Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica a 2-a a Paștelui

Fap 5,12-16; Ps 117; Ap 1,9-11a.12-13.17-19; In 20,19-31

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În Bavaria, cu ani în urmă, s-a ridicat un mausoleu pentru un cavaler. Pe placa de marmură sunt scrise demnitățile, funcțiile și distincțiile avute în viață de acel cavaler. Dar la sfârșitul epitafului sunt scrise două cuvinte: Nunc cinis, "Acuma-i cenușă".

Omul modern încearcă să facă serviciul plăcii de marmură al acestui cavaler și pe mormântul lui Isus. Vorbește despre Cristos, arătându-l ca un învățător sublim ce ne-a dat o morală superioară, o doctrină mângâietoare. Vorbește despre Cristos, prieten al celor umili și necăjiți, dușman al fariseilor și al celor înfumurați. Îi acordă toată admirația, tot respectul, îl pune la loc de frunte, printre corifeii umanității dar se oprește la Ecce homo rostit de Pilat, "Iată omul". Privește istoria lui Cristos numai până la Vinerea Sfântă și închide pagina vieții lui Cristos la mormântul sigilat și păzit de soldați, pleacă nemângâiat cu regretul unui sfârșit atât de puțin glorios, cu convingerea că piatra de pe mormânt a închis pentru totdeauna, și ochii celui mort, și o viață. Nunc cinis. "Acuma-i cenușă". Sau cum greșit mai spun unii și astăzi: "A intrat în neființă". "Isus a fost adorabil. A fost fermecător. Până la sfârșitul veacurilor nu se va naște cineva mai mare decât Isus". Dar numai atât. Pentru omul modern, biografia lui Isus se termină aici.

Așa gândea și apostolul Toma, când ceilalți apostoli în ziua Învierii i-au spus: "L-am văzut pe Domnul". El le-a declarat: "Dacă nu voi vedea în mâinile lui semnul cuielor și nu voi pune mâna în coasta lui, nu voi crede".

Dar să așteptăm puțin. N-avem voie să uităm ceea ce a urmat. După vinerea patimii a urmat sâmbăta tăcerii, dar și duminica Învierii, duminica victoriei lui Isus asupra morții și a păcatului. Ne-o spune istoria, ne-o spune Scriptura, ne-o spun paznicii de la mormânt, ne-o spune nobila echipă a apostolilor, ne-o spune nesfârșita ceată a martirilor, ne-a spune creștinismul, bătrân de 2000 de ani, ne-o spune Biserica astăzi în a opta zi de la înviere. Însuși Toma, când cel înviat vine în mijlocul lor și le spune: "Pacea să fie cu voi!". Apoi a zis lui Toma: "Adu-ți degetul încoace, vezi mâinile mele. Întinde-ți mâna și pune-o în coasta mea și nu fi necredincios, dar credincios". Toma i-a zis: "Domnul meu și Dumnezeul meu". I-a zis Isus: "Pentru că m-ai văzut, Toma, de aceea crezi. Fericiți sunt cei care cred fără să fi văzut".

Mai fericit ești dumneata, care te afli pe patul suferinței sau la volanul unei mașini sau poate necăjit, descurajat și frământat de evenimentele neplăcute ale vieții, care n-ai văzut și ai crezut, care în aceste zile de Paști nu te-ai mulțumit numai cu o masă mai aparte sau să ieși la iarbă verde, să ciocnești un ou roșu, dar te-ai apropiat mai mult de Dumnezeu, ai făcut o spovadă bună, ai primit sfânta împărtășanie, Pâinea vieții veșnice, te-ai împăcat cu fratele sau cu sora dumitale, l-ai simțit mai aproape pe Isus, care a pătimit, a murit și a înviat pentru noi toți.

Avem mărturii despre înviere, directe, nemijlocite, de la care nu poți pretinde mai mult. Ele au oferit dovada maximă cu care se poate susține un adevăr: sângele, viața. După acest eveniment epocal, cel mai mare eveniment petrecut pe pământ, ei au mai trăit zeci de ani și au mers înainte vestind învierea, înfruntând primejdii, persecuții și și-au dat și viața, dar n-au putut tăgădui ceea ce au văzut cu ochii lor.

Pe drept cuvânt, ne-am bucurat și ne bucurăm și noi de această zi minunată. Toți, mic și mare, tânăr și vârstnic, bolnav și sănătos, am luat lumină de la făclia de Paști a Învierii și cu ea am luminat și luminăm întreaga noastră viață creștină.

Nu suntem creștini numai de Vinerea Sfântă, nu suntem creștini numai de Paști. Vrem să-l mărturisim pe Cristos Înviat totdeauna.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sfânta Margareta, o martiră din primele veacuri, adusă în fața judecătorului, a fost întrebată: "Tu cine ești?". Margareta, cu mult curaj, răspunde: "Sunt creștină!". Judecătorul îi spune: "Este absurd să te închini unui om care a murit pe cruce în chip rușinos". La care tânăra răspunde: "Pentru ce vorbești numai despre moartea lui, vorbește și despre învierea lui". Dacă moartea lui Isus Cristos ne spune că este om, învierea lui ne spune că este Dumnezeu. "Taie-mă, ucide-mă, arde-mă de vie, dar nu mă voi despărți de iubirea lui".

Duminica de astăzi o putem supranumi și duminica verificării credinței noastre în Dumnezeu. În fața evoluției actuale, crește din zi în zi numărul acelora care își pun întrebările fundamentale ale vieții, întrebări care se referă la Dumnezeu, la sufletul nostru, la ceea ce va urma după această viață pământească. În lumina învățăturii creștine, a sărbătorilor pe care le-am trăit și le trăim de Paști, a evangheliei de astăzi, cred că e timpul să ne apropiem mai mult de Cristos Înviat din morți. E de datoria noastră să cunoaștem mai bine, să-i cunoaștem învățătura, să-i cunoaștem faptele și vom fi convinși că profetul nostru prin excelență, în materie de credință, nu este omul, dar este Isus Cristos, om și Dumnezeu, care ne va oferi răspunsul mult așteptat la întrebările pe care ni le punem. Cel Înviat ne va vorbi despre Tatăl, despre Dumnezeu cel invizibil. Și pentru el ne-a învățat și frumoasa rugăciune Tatăl nostru. Cel Înviat ne va vorbi despre valoarea sufletului nostru nemuritor, pentru care a venit la noi, s-a jertfit, a murit și a înviat pentru noi. Cel Înviat ne va vorbi despre viața de după moarte, fericită sau nefericită. Cel Înviat ne va spune fiecăruia dintre noi, așa cum a spus odinioară ucenicilor, "Să nu se tulbure inima voastră, credeți în Dumnezeu, credeți și în mine. În casa Tatălui meu sunt multe lăcașuri. Mă duc să vă pregătesc un loc. Voi veni din noi și vă voi lua cu mine, ca acolo unde sunt eu să fiți și voi cu mine".

De aceea, sfântul Augustin ne îndeamnă să cunoaștem bine Sfânta Scriptură, pentru a-l cunoaște bine pe Isus. "Să luăm, așadar, cartea de căpătâi, evanghelia", ne spune sfântul Augustin, care ne vorbește despre Isus și ni-l face cunoscut pe Isus. Isus ne va părea frumos oriunde îl vom întâlni, frumos în cer, frumos pe pământ, frumos în brațele părinților, frumos în minunile sale, frumos în schingiuri, frumos pe lemnul crucii, frumos în mormânt, frumos în tot ce ne vorbește evanghelia despre el.

Nefericite sunt acele timpuri în care Sfânta Scriptură, evanghelia, încetează de a mai fi cartea preotului, cartea religioșilor, cartea creștinilor.

Și aș vrea să închei aceste câteva gânduri cu minunatele cuvinte rostite de fericita Tereza de Calcutta, Maica Tereza, care a spus cu ocazia Învierii: "Mărturia despre Isus înviat înseamnă să iubești așa cum el iubește, să ierți așa cum el iartă, să ajuți așa cum el ajută și să slujești așa cum el slujește".

Cristos a înviat!

15 aprilie 2007

Pr. Isidor Mocanu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
368 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 2-a a Paștelui:

Anul C
11 aprilie 2010 - Ep. Petru Gherghel
7 aprilie 2013 - Pr. Iosif Dorcu
3 aprilie 2016 - Pr. Alois Fechet
28 aprilie 2019 - Pr. Iulian Faraoanu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat