Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul C
Duminica 1 din Advent

Ier 33,14-16; Ps 24; 1Tes 3,12-4,2; Lc 21,25-28.34-36

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Primul timp al anului liturgic se numește timpul Adventului. Începe în această duminică și durează până la Crăciun. Advent înseamnă "venire", iar Liturghia de astăzi este în întregime axată pe tema venirii Domnului nostru Isus Cristos.

Lumea în care trăim se află într-o călătorie continuă și se îndreaptă spre un anumit scop, spre o anumită țintă. Va veni o zi în care "va trece lumea prezentă", iar Cristos va apărea ca Domn și Judecător al istoriei - așa cum ne rugăm în prefața de la Liturghia din timpul Adventului.

Există un dor ancestral al omului de a se așeza la un moment dat confortabil, de a se stabili pentru totdeauna, de a fi odată acasă și în siguranță. Acolo unde îi place omului, acolo dorește să se oprească și să rămână pentru totdeauna. Dar, în același timp, el știe că în această lume nu se poate stabili definitiv. Trebuie mereu să pornească din nou la drum. Trebuie să părăsească cetatea pe care a construit-o și locuința pe care a aranjat-o pentru a înainta în drumul său. Pornirea la drum presupune ruptură. Ceea ce este vechi trebuie să fie demolat. Lucrurile nu vor mai putea să meargă ca până acum.

Timpul Adventului ne invită să pornim din nou la drum, să căutăm ceva nou. Să renunțăm la ceea ce este rău în viața noastră și să ne orientăm spre ceea ce este bun. Să lăsăm teama de a părăsi ceea ce este vechi și familiar pentru a face loc unei noi promisiuni. În pornirea la drum descoperim o nouă promisiune, ceva ce n-a mai fost niciodată, ceva ce n-am mai văzut. Viața aceluia care nu pornește mereu din loc înțepenește. Ceea ce nu se transformă devine vechi și sufocant. Posibilități noi de viață vor să ni se deschidă. Aceasta devine posibil doar dacă părăsim ceea ce este rău și greșit în viața noastră și ne ridicăm privirea spre ceruri, spre cel care ne cheamă să veghem și să ne rugăm pentru a avea putere.

Discursul lui Isus din evanghelie nu intenționează să descrie cum va avea loc așa numitul "sfârșit al lumii". Isus folosește un mod obișnuit de a vorbi în ambientul său pentru a spune că lumea, așa cum este ea acum, nu va dura pentru totdeauna.

De aceea, nu trebuie să trăim ca și cum această lume ar fi destinată să rămână totdeauna așa cum este: cu toată încărcătura ei de nedreptate, de violență, de suferință, de boală și de durere; sau ca și cum realitățile din această viață ar fi tot ce avem de sperat.

Discursul lui Isus despre "sfârșit" nu are scopul de a trezi neliniște și spaimă, ci mai degrabă să-i invite pe credincioși la o activă și vigilentă speranță: "Ridicați-vă capetele și priviți în sus, pentru că mântuirea voastră se apropie!"

Este vorba despre a analiza care sunt așteptările noastre: ce dorim, ce căutăm, la ce ne așteptăm în viață și de la viață.

Pentru că, într-un mod sau altul, fiecare om trăiește în așteptare și căutare. Așteptările și dorințele noastre sunt ca o energie internă care ne determină să acționăm, resortul care face să se declanșeze alegerile și deciziile noastre. Care sunt așteptările, dorințele, speranțele noastre cele mai profunde?

Toți dorim sănătate și seninătate, bucurie și fericire, împlinirea dorințelor. Încă de luni așteptăm ziua de sâmbătă. Copiii așteptă să devină mari, tinerii speră să-și găsească un loc bun de muncă și să-și facă o situație bună. Adulții speră să ajungă la pensie și să se poată bucura de ea un pic. Sunt unii care așteaptă o mărire a salariului, o avansare în grad, o bună ocazie pentru realizarea atâtor proiecte. Unii visează o iubire perfectă, alții să câștige la jocurile de noroc, iar alții cadouri frumoase de Crăciun. Alții așteaptă să scape de suferință și de boală, de chinuri, de necazuri și de greutățile vieții. Și apoi, ce altceva mai așteptăm de la viață? Ce altceva mai căutăm?

"Fiți cu băgare de seamă să nu se îngreuneze inimile voastre din pricina chefurilor, a bețiilor și a grijilor vieții acestea... Vegheați, așadar, tot timpul și rugați-vă". Dincolo de toate așteptările pământești legitime trebuie să trăim "așteptând fericirea promisă și venirea Mântuitorului nostru Isus Cristos", așa cum spunem la fiecare sfântă Liturghie. Scopul existenței noastre, ultima noastră așteptare, speranța noastră cea mai profundă este de a ajunge "să fim cu Cristos" în bucuria veșnică a lui Dumnezeu.

A trăi cu această așteptare în inimă înseamnă a ne aminti mereu că Isus Cristos și cuvântul său sunt unicul și definitivul criteriu valoric al tuturor lucrurilor, fiind atenți să nu ațipim în amorțeala unei mentalități care nu vede altceva în viață decât sănătatea și banii, plăcerea și bunăstarea, interesul și puterea.

"Domnul să facă să crește-ți tot mai mult în dragoste unul către altul... ca să fiți plăcuți lui Dumnezeu".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Aceste cuvinte pe care le-am ascultat în lectura a doua ne arată de fapt cum trebuie tradusă în practică așteptarea Domnului. Nu este vorba despre a sta și a aștepta cu mâinile în sân, de a visa cu ochii deschiși sau de a evada de la responsabilitățile concrete ale lumii și ale vieții actuale. Mai degrabă este vorba despre a acționa pentru tot ceea ce este adevărat, drept, frumos și bun "dând mărturie în iubire despre fericita speranță a împărăției".

"Vegheați și vă rugați necontenit". Aceasta este recomandarea pe care ne-o adresează Isus așa cum odinioară a adresat-o ucenicilor săi, pentru a ne feri să cădem în ispită. Vegherea și rugăciunea reprezintă orientarea clară și sigură a omului în fața nenumăratelor devieri de la calea cea dreaptă.

Așteptarea noastră nu poate fi o așteptare zadarnică. Din contra, este o așteptare în care avem multe de făcut. Creștinul își are toată speranța numai de la un Dumnezeu drept, care își menține făgăduințele date.

Să pornim astăzi pe drumul Adventului cu mult curaj și cu sufletele pline de speranță. Așteptarea întâlnirii cu Domnul să ne determine să ne schimbăm viața și să ne convertim inima pentru a ajunge la adevărata pace și bucurie în casa Tatălui. Amin.

3 decembrie 2006

Pr. Mihai Dumitru


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
390 accesari.


Alte predici pentru Duminica 1-a din Advent:

Anul C
29 noiembrie 2009 - Pr. Mihai Dumitru
2 decembrie 2012 - Pr. Eduard Ferenț
29 noiembrie 2015 - Pr. Egidiu Condac
2 decembrie 2018 - Ep. Petru Gherghel

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat