Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Toți Sfinții

Ap 7,2-4.9-14; Ps 23; 1In 3,1-3; Mt 5,1-12a

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ce vrea să ne spună nouă, creștinilor, solemnitatea de astăzi? Ce întrebări ridică în noi? Cum să ne trăim viața încât să ajungem la cea mai bună versiune a noastră?

Știm cine sunt sfinții, pentru că am ascultat până în momentul de față nenumărate predici despre ei. Am putea da exemple de sfinți, și nu puține, grăbindu-ne să-i menționăm pe cei care ne sunt mai dragi sau pe cei pe care ni i-am apropiat mai mult de sufletul nostru, adresându-le rugăciuni. Avem noi înșine în locuințele noastre icoana unora dintre ei. În bisericile ortodoxe pereții sunt plini de figurile lor. Dar nici în cele catolice nu sunt absenți.

Deoarece în copilăria mea nu auzeam niciunde de beatificări sau canonizări, îmi imprimasem în minte convingerea că sfinții sunt ai trecutului. Nu aveau cum să trăiască în prezent, fiindcă viețile lor erau în mod necesar extraordinare, ieșite din comun, iar extraordinarul nu-l vedeam nicăieri, la niciun om. Însă, cu anii, această concepție naivă a fost schimbată. În calendarul nostru au apărut, între timp, ultimii papi din istoria Bisericii: Ioan Paul al II-lea, Ioan al XXIII-lea, Paul al VI-lea, cei pe care i-am văzut la televizor. Lor li s-au adăugat persoane de pe meleagurile noastre, din interiorul țării, cu titlul de fericiți: Anton Durcovici, Veronica Antal, Vladimir Ghica, episcopii greco-catolici. Am auzit cu toții de adolescentul Carlo Acutis, de Sandra Sabattini, trecută la Domnul acum 37 de ani, la vârsta de 23 de ani, beatificată duminica trecută. Tineri, așadar, din timpul nostru. Așa încât, întrebarea reiese de la sine: Oare câți alții, în țară sau în lume, în medii populate sau în regiuni izolate, copii sau adulți, școliți sau analfabeți, bogați sau săraci, familiari lui Isus sau neavând habar de el, își scriu chiar acum partitura propriei sfințenii, fără a fi sonori, fără a atrage privirile, atenți doar să înfăptuiască binele în toate formele lui și prompți în a-i cere Domnului iertare pentru greșelile pe care le comit, conștienți cu totul de imperfecțiunile lor, dar în același timp, plin de dor de cer.

Demn de reflecție este ceea ce scrie sfânta Tereza a Pruncului Isus: "Dacă ar veni sfinții din nou să ne spună ce consideră ei despre descrierile vieților lor, am fi foarte surprinși. Fără îndoială, ar recunoaște în mai mult rânduri că în imaginea care li s-a făcut nu se recunosc întru totul, pentru că au fost mulți idealizați". De ce nu, pentru că și ei au suferit din cauza micimii și neputinței lor, din cauza vulnerabilității și carențelor lor. Și ei au avut slăbiciuni de caracter, și ei au fost chinuiți de conflicte interioare, trebuind să facă față ispitelor. Însă există un singur lucru în care ei toți ne sunt exemplu: când au căzut n-au rămas niciodată la pământ. S-au ridicat mereu cu o nezdruncinată încredere în îndurarea lui Dumnezeu.

Sărbătoarea de astăzi ne invită pe toți la un exercițiu de admirație pentru sfinții care populează, să spun așa, întinderile nesfârșite ale paradisului. Am putea spune că ei sunt oamenii care chiar s-au realizat. Această exprimare, ca să fie ferită de orice accepțiune pământească sau materială, ar trebui completată: Sfinții sunt oameni în care s-a realizat Dumnezeu, în sensul că s-a făcut real, în ei și în lumea noastră, s-a făcut vizibil. Nu ne umple de uimire să aflăm de la jurnalistul care a fost la Ars, în Franța, acolo unde slujea sfântul Ioan Maria Vianney, că în acel preot el l-a întâlnit pe Dumnezeu? Așa a simțit să mărturisească: "L-am întâlnit pe Dumnezeu într-un om". Cât de sublim să poți întâlni oamenii care în cuvintele și în tăcerile lor, în atitudinile cele mai simple, te lasă să simți ceva din Dumnezeu, să-l experimentezi pe Dumnezeu.

Sfinții îl scot pe Dumnezeu din paginile abstracte ale tratatelor de teologie, din doctrinele și dogmele religiilor, din concepțiile filozofilor și îl fac viu. Prin ei îl experimentezi pe Dumnezeu. Sfinții îl umanizează pe Dumnezeu, coborându-l din sfera transcendentă, inaccesibilă și ni-l fac cunoscut vorbindu-ne toți într-o simfonie plăcută de voci, care mai de care mai frumoasă și mai plăcută despre cât de bun este el, cât de îngăduitor, cât de iubitor și dornic să ne aibă pe toți în comuniunea sa.

Firmamentul cerului este plin de stele, de staruri care ne arată cele mai frumoase versiuni de vieți umane. Un registru complet cât privește categoriile de vârstă și de stare de viață: copii, tineri, adulți, oameni în vârstă, călugări și căsătoriți, regi și slujitori, analfabeți și învățați. Acest lucru singur relevă adevărul că nu există condiție umană, nu există profesie, nu există locație care să nu se preteze la sfințenie, care să fie inadecvată sfințeniei. Rețeta sfințeniei, deși are un fond unic - împlinirea voinței lui Dumnezeu -, nu poate să fie una și aceeași. Sfinții sunt minunați în diversitatea lor.

Sărbătoarea de astăzi, vă spuneam, ne invită la un exercițiu de admirație. Avem ce să admirăm. Însă, ne invită și la un alt exercițiu, un exercițiu de imitație. Cu cât ni-i imaginăm pe sfinți în sferele tot mai înalte, cu atât ne apar ei mai inimatibili, mai supraumani. Dar ei nu-și doresc acest lucru, pentru că, la fel ca noi, n-au fost sculptați din virtuți și calități umane ireproșabile. În alcătuirea lor sufletească a încăput și căderea, și păcatul, și lupta împotriva lui. Ei ne invită să găsim modalități de a ne inspira din viețile lor. Dacă mulți dintre ei au scris, au făcut-o din altruism, din iubire pentru noi, ca noi să învățăm de la ei, din truda lor, din perseverența lor neclintită.

Fericirile despre care vorbește Isus în evanghelie nu se pot concentra toate într-un singur om. Unii se remarcă în blândețe, alții în dreptate, iarăși alții în milostivire sau în puritatea inimii. Noi în ce fericire ne-am regăsi? Care ni s-ar potrivi mai mult? Pentru care am lupta cu toate capacitățile și puterile noastre? Ajutorul cărui sfânt l-am invoca și cu care dintre ei ne-am face familiari? Acești experți în ale vieții, sfinții, chiar sunt dispuși să ne ajute. Sfânta Tereza a Pruncului Isus spunea că-și va petrece cerul făcând bine pe pământ. Toți ar subscrie acestei declarații făcute de mica floare a Carmelului. Să fim înțelepți, așadar, și să recurgem la ajutorul lor.

Ce ar trebui să facem ca să ne asemănăm sfinților. O enumerare de exigențe morale, maxime, ne-ar putea speria pe toți și ne-ar umple de un sentiment de nevrednicie și neputință totală. Sfântul Francisc de Sales ne-ar liniști, însă, și ne-ar lămuri că fiecare ar trebuie să-și configureze sfințenia în funcție de circumstanțele vieții lui, de datoriile care îi revin, îndeplinindu-le pe acestea ca pentru Dumnezeu. O mamă se sfințește prin maternitatea pe care o exercită bine, fără a fi nevoită să vină la biserică zi de zi; un învățător, în primul rând prin corectitudine și amabilitate, fără rugăciuni îndelungi, proprii unei vieți de călugăr; un student, prin studiul conștiincios și decență comportamentală, nicidecum prin penitențe și abstinențe exagerate; un soldat, prin ascultare de superiori, prin disciplină și ordine, nu prin încercarea de a-i educa sau învăța pe alții, datorie care îl privește pe învățător. Și tot așa. A fi sfânt înseamnă să faci ceea ce îți revine în momentul de față, în modul cel mai bun posibil, cu conștiința împlinirii voinței lui Dumnezeu.

Dragi ascultători, ne oferim astăzi posibilitate de a zăbovi în compania aleasă a sfinților. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru frumusețea care transpare din viețile acestor oameni atât de minunați, atât de agreabili, atât de exemplari. Îi rugăm ca harul pe care îl investește în noi să aducă rod, iar ceea ce el și-a imaginat și și-a dorit cu privire la viața noastră, să ajungă la întâlnire. Îl mai rugăm pe Domnul să ne facă părtași după această viață de comuniunea negrăit de frumoasă a sfinților. Amin.

1 noiembrie 2021

Pr. Cristian Diac


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
16 accesări.


Alte predici pentru Toti Sfintii:

Anul B
1 noiembrie 2009 - Ep. Petru Gherghel
1 noiembrie 2012 - Ep. Aurel Percă
1 noiembrie 2015 - Pr. Alois Farțadi
1 noiembrie 2018 - Ep. Aurel Percă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat