Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 32-a de peste an

1Rg 17,10-16; Evr 9,24-28; Mc 12,38-44

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În prima lectură de astăzi și în evanghelie întâlnim două văduve, care sunt foarte asemănătoare. Ambele sunt femei simple, ambele sunt sărace, ambele își pun încrederea în Dumnezeu mai degrabă, decât în lucruri, și ambele sunt răsplătite pentru credința lor cea mare.

Prima văduvă e o străină pentru evrei. E din Sarepta, un oraș de pe țărmul Mării Mediteranei, între Sidon și Tir, la nord-vest de regatul Israelului. Profetul Ilie a călătorit prin această țară în timpul foametei. Ca în toate timpurile de foamete, bogații se plâng, iar săracii mor de foame. Femeia era foarte săracă. Când Ilie a întâlnit-o, ea își aduna ultimele resturi de mâncare, după care ea și fiul ei urmau să moară de foame.

Cu siguranță, foarte mulți dintre noi am văzut măcar una din acele mii de imagini, cu asemenea mame înfometate, ținând în brațe un copil suferind. Femeia pe care a întâlnit-o Ilie era ca un dintre aceste femei. Acum, imaginați-vă cum un străin total se apropie de această femeie și-i cere de mâncare în numele Domnului. "Nu este corect", am spune cu toții, "trebuie să aibă singur grijă de el, să o lase în pace pe ea și pe copilul ei". Însă, exista o lege a ospitalității în acea vreme, care cerea ca străinii și pribegii să fie îngrijiți în necazul lor. Imaginați-vă cât de adâncă a fost credința femeii în Dumnezeu, de a împărțit cu Ilie puținul pe care îl avea. Aceasta este ceea ce a făcut femeia din Cartea întâi a Regilor. Dumnezeu i-a văzut credința și generozitatea. Bunătatea i-a fost răsplătită și a primit cât să mănânce pentru un an întreg.

A doua văduvă e cea din evanghelia de azi, care a pus două monede mici în vistieria templului. Isus a spus că donația ei, deși părea nesemnificativă, a fost extraordinară, pentru că a dat tot ce avea. Donația ei a fost un act prin care ea s-a încredințat cu totul în grija milostivirii și bunătății lui Dumnezeu.

Se povestește că odată trei oameni bogați, însoțiți de slujitorii lor, călătoreau pe același drum. La un moment dat, ajung într-un sat foarte sărac, unde oamenii mureau de foame. Văzând crunta lor sărăcie, toți trei s-au hotărât să-i ajute. Primul bogat, sensibil, n-a suportat să vadă o asemenea imagine. Așa că a luat repede tot aurul, argintul și bijuteriile pe care le avea în trăsură și le-a împărțit sătenilor în mod egal și a plecat. Al doilea, văzând situația lor disperată, s-a oprit pentru o scurtă vreme, și a împărțit cu acei săraci toată hrana, apa și grânele din căruțele sale, deoarece a văzut că aurul și banii nu puteau să-i ajute, pentru că nu aveau ce și de unde cumpăra de mâncare. Cel de-al treilea văzând o asemenea sărăcie, a grăbit mersul și a străbătut satul fără oprire. Ceilalți doi, observând acest fapt de la distanță, au comentat, condamnând lipsa de compasiune a celui de-al treilea: "Ce bine că am fost noi acolo, să-i ajutăm pe acei bieți săraci". A doua zi, însă, cei doi s-au întâlnit cu al treilea om bogat, însoțit de slujitorii lui, îmbrăcați în haine de muncă. Se întorceau în mare grabă spre oamenii din satul sărac. Căruțele erau pline nu cu aur, bani sau alte bogății, ci erau pline cu diferite unelte agricole și mulți saci cu diferite semințe. Se întorceau în grabă spre acei oameni săraci, pentru a-i ajuta să iasă cu adevărat din sărăcie.

Iubiți credincioși, dragi ascultători, Isus, în evanghelia de azi, vede această diferență dintre oameni: cei care dau, ajută doar pentru a fi văzuți cu multă fanfară și fală, precum cărturarii și bogații, care aruncau sume mari în casetă, în sunete de trâmbiță, și cei care vor să ajute cu adevărat, în liniște, din credință, cu doi bănuți sau cu cât are fiecare, dar din toată inima, din iubire față de Dumnezeu și față de aproapele. Gestul celor dintâi se risipește repede ca fumul, însă gestul făcut ca al celor două văduve este cu adevărat plăcut și răsplătit de Dumnezeu, care se uită și vede.

Ceea ce au făcut aceste văduve este extrem de greu pentru noi toți de făcut. Indiferent de cât de mare este credința noastră astăzi, e foarte dificil să ne punem încrederea totală în Dumnezeu. E ceva în noi toți care caută soluții la problemele noastre în afara credinței. Egoiști fiind, credem că ne putem rezolva singuri propriile probleme, ne putem învinge singuri toate obstacolele. Cu siguranță, mulți suntem tentați să credem că suma adecvată de bani, plasată în locul potrivit, poate vindeca toate bolile vieții. Marea eroare a vremurilor noastre: banii ne pot rezolva problemele. Și se vede peste tot truda agențiilor de publicitate, care vor să ne convingă că putem cumpăra cu banii fericirea.

Mesajul radical al lecturilor de astăzi este că trebuie să ne punem încrederea în Dumnezeu mai degrabă, decât în bunurile noastre materiale. Acest lucru ne este greu de făcut pentru că ne cere să practicăm virtutea uitată a umilinței. Umilință? Da! Umilința sau smerenia. Doar o persoană umilă recunoaște unde se află poziționată în fața lui Dumnezeu. Doar o persoană umilă își recunoaște nevoia profundă de Dumnezeu. Doar o persoană umilă e sigură că prezența lui Dumnezeu în viața sa e fundamentală pentru fericire.

Cele două văduve au dat din mica lor avere întreaga lor avere. Ele și-au pus încrederea în Dumnezeu, arătând prin faptele lor, că prezența lui în viață era infinit mai importantă decât orice aveau ele, chiar mai importantă decât propria lor viață. Ele ne dau exemplu de creștini ideali, care se încred cu umilință în Dumnezeu, pentru a avea grijă de ei.

Isus s-a înălțat la cer, dar ne-a lăsat persoane care să ne învețe, să ne îndrume, și ne cheamă să privim la aceste persoane. Adevăratul loc teologic sunt săracii. În ei cunoaștem cine este Dumnezeu și cine suntem noi.

În cultura antică și în cea ebraică, femeia era considerată ca fiind supusă, marginală, dar Isus o propune în evanghelie, în mod constant, ca fiind imaginea lui Dumnezeu, și într-un mod umil, căci dacă eram acolo, nici noi nu ne-am fi dat seama de gestul ei, dacă nu ne spunea Isus. Această văduvă nu face zgomot, nu trâmbițează. Cu o totală încredere în Domnul, dispare în gol. Isus se așază, și ne îndeamnă și pe noi să ne oprim și să privim aceste lucruri care nu fac zgomot, dar sunt atât de plăcute lui Dumnezeu.

Iubiți credincioși, dragi ascultători, să ne rugăm și să sperăm că într-o bună zi vom avea și noi toți o credință atât de profundă în Dumnezeu, așa cum s-au încrezut aceste două văduve din Sfânta Scriptură. Acesta este și unul dintre motivele pentru care venim la biserică, nu-i așa? Suntem aici să ne rugăm pentru credință. Amin.

7 noiembrie 2021

Pr. Iulian Tancău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
61 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 32-a de peste an:

Anul B
12 noiembrie 2006 - Pr. Viorel Ababei
8 noiembrie 2009 - Pr. Iosif Iacob
11 noiembrie 2012 - Pr. Petru Dorcu
8 noiembrie 2015 - Pr. Petru Sescu
11 noiembrie 2018 - Mons. Benone Farcaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat