Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 27-a de peste an

Gen 2,18-24; Ps 127; Evr 2,9-11; Mc 10,2-16

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sfânta Biserică dorește ca prin textele biblice proclamate în această duminică, să aprofundăm prin meditație textul sfintei evanghelii, care va fi confirmat prin celelalte texte ascultate. Ceea ce intenționează Isus să ne învețe, prin autoritatea sa divină de învățător acreditat de Tatăl ceresc, se referă la una dintre situațiile controversate cu care se confruntă mereu viața de familie. Isus vine să clarifice planul Sfintei Treimi cu privire la familia pe care a intenționat să o constituie ca imagine vizibilă a Sfintei Treimi, familie divină de iubire.

Învățătura clară propusă de Isus referitor la voința inițială a lui Dumnezeu cu privire la familia umană este răspunsul dat de el la întrebarea pusă de farisei, pentru a-l pune la încercare, și de aceea pusă de discipolii lui într-un cadru restrâns. Isus îi provoacă la rândul său pe farisei, care aveau ca bază legală a divorțului prescrierea lui Moise: "Ce v-a poruncit Moise?". I-au răspuns: "Moise a permis bărbatului să scrie un act de despărțire și să o lase".

Isus vrea să le blocheze fariseilor legalismul lor bazat pe legea lui Moise și să-i determine să depășească ideologia lor eronată și comportamentul lor, doar aparent corect, și să le reveleze cu claritate proiectul inițial divin și voința suverană a lui Dumnezeu, legiuitorul suprem.

Pentru a-i trezi la realitate prin lumina adevărului, Isus le dezvăluie rădăcina răului care îi duce pe oameni la separarea soților și la divorț, încăpățânarea spiritului și împietrirea inimii. Iată ce spune Isus: "Din cauza împietririi inimii voastre v-a scris porunca aceasta Moise". După ce le-a dezvăluit rădăcina răului, împietrirea inimii, le arată planul inițial al lui Dumnezeu spunând: "La începutul creației, Dumnezeu i-a făcut bărbat și femeie".

Conform planului său inițial, neamul omenesc este alcătuit din bărbat și femeie, pentru a putea constitui familia ca imagine vizibilă a lui Dumnezeu cel invizibil, familie trinitară de iubire veșnică, fidelă și indisolubilă. Pentru ca natura umană să constituie chipul și asemănarea cu creatorul său, omul a fost creat bărbat și femeie. Să ne amintim modul în care creatorul divin realizează planul său de creare al omului, pentru ca acesta să poarte și să poată deveni chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Domnul Dumnezeu l-a plăsmuit pe om din țărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viață și omul a devenit ființă vie. Apoi, pentru a desăvârși creația, continuă: Domnul Dumnezeu a făcut să cadă un somn adânc asupra omului, și el a adormit. Și a luat una din coastele sale și a închis locul ei cu carne. Domnul Dumnezeu a făcut o femeie din coasta pe care o luase din om și a dus-o la om.

Relatarea biblică ne revelează tainele ascunse și darurile cu care este înzestrat fiecare bărbat și femeie. Să analizăm pe rând expresiile biblice, pentru a descoperi mesajul divin și învățătura ce ne este propusă.

Ne putem întreba: ce înseamnă "suflare de viață", prin care omul a devenit ființă vie? Aceste expresii ne spun că omului i se comunică însăși viața divină, că este făcut părtaș la natura divină prin sufletul său nemuritor și datorită căruia devine chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Prin sufletul nemuritor, omul este făcut părtaș la nemurirea lui Dumnezeu și primește demnitatea de persoană umană. Omul, ca persoană, este asemenea lui Dumnezeu, deoarece este dotat cu inteligență, pentru a cunoaște adevărul, cu voință liberă, pentru a decide alegerile sale, cu memorie, pentru a-și aminti de binefacerile primite, ca să fie recunoscător și a nu uita că este dependent de creatorul său, pentru a evita pericolul de a se separa de el, riscând să nu se mai realizeze în conformitate cu planul divin. Așa cum Dumnezeu, prin suflul său divin dă viață întregii creații, la fel, sufletul nemuritor al omului dă viață biologică și corpului uman. Expresia "suflare de viață", prin care omul a devenit ființă vie, ne revelează o realitate misterioasă și tainică, imprimată profund și prezentă activ în fiecare om, și care determină și indică sensul existenței umane.

Aceasta este iubirea. Aceasta provine de la Dumnezeu și-l face pe om asemenea lui. De unde știm că esența vieții divine comunicate omului în modul creației este iubirea? Desigur, din revelația biblică, desăvârșită de Isus prin întruparea și opera sa de răscumpărare.

Iubiți credincioși și stimați ascultători, să ne amintim câteva texte prin care Isus ne dezvăluie iubirea divină, esența vieții trinitare. Iată ce ne spune Isus: Tatăl vostru vă iubește și de aceea l-a dat pe Fiul său unic pentru voi. El afirmă: Mai mare iubire nu are nimeni decât acela care își dă viața pentru prietenii săi. Iar el și-a dat viața pentru noi, ca să avem viață veșnic fericită. Iar Duhul Sfânt și-a revărast iubirea sa în inimile noastre. Numai dacă acceptăm revelația divină, care ne descoperă că esența vieții divine este iubirea - pentru că Dumnezeu este iubire, spune sfântul Ioan -, și că prin suflul divin revărsat asupra omului în momentul creației i-a împărtășit și comunicat iubirea sa, vom înțelege înclinația misterioasă și naturală a omului spre iubire.

Dacă refuzăm, însă, revelația divină, nu vom înțelege niciodată de unde vine nobila capacitate de a iubi, înclinația la iubire și nevoia de a iubi, prezente activ în profundul ființei bărbatului și a femeii. Forța invincibilă și fascinația cuceritoare a iubirii bărbatului față de femeie și a femeii față de bărbat explică tăria bărbatului și a femeii de a-și părăsi tatăl și mama, pentru a constitui prin căsătorie o familie proprie, comuniune de viață, de iubire intimă, unică, fidelă și indisolubilă. Numai bărbatul și femeia care se lasă călăuziți de ideea clară că familia autentică umană și creștină este comuniune de viață și de iubire intimă, unică, fidelă și indisolubilă arată că au înțeles că iubirea umană și creștină autentică este o stăpână exigentă, care vrea să trăiască personal, conștient, angajant și fidel existența sa.

În textul evangheliei de astăzi, Isus ne mai spune ceva cu privire la familie și la necesitatea ca soții să trăiască angajamentul lor în iubire fidelă și indisolubilă. Dacă Dumnezeu i-a constituit pe cei doi, bărbatul și femeia, un singur trup, într-o comuniune de viață și de iubire, înseamnă că omul, adică soțul și soția, rudele sau prietenii lor, nu au dreptul că distrugă ceea ce Dumnezeu a unit.

Expresia "ceea ce Dumnezeu a unit, omul să nu despartă" vrea să ne mai învețe încă nu adevăr. Dacă Dumnezeu a oferit soților capacitatea și posibilitatea exprimării bucuriei spiritului și a delectării satisfăcătoare a trupurilor în actele lor intime, conjugale - iar de acestea a unit și fecunditatea familiei pentru împlinirea soților și transmiterea vieții prin zămislirea și nașterea copiilor -, soților nu le este permis să separe aceste două realități de scopul voit de Dumnezeu.

Iată cum se exprimă Dumnezeu când a întemeiat prima familie: "Fiți rodnici, înmulțiți-vă și stăpâniți pământul". Soții care refuză să transmită viața prin procreare, refuză darul de a fi părtași la paternitatea divină, și nu mai pot fi o imagine a lui Dumnezeu care mereu creează.

Textele pe care le-am ascultat astăzi exprimă de asemenea și atitudinea tranșantă a lui Isus cu privire la divorț și adulter, deoarece acestea împiedică planul lui Dumnezeu de a realizare a fericirii adevărate a oamenilor prin familie.

Iubiți credincioși, stimați ascultători, să-l rugăm astăzi, și mereu, pe Dumnezeu, pentru familii: Tată ceresc, privește cu iubire milostivă asupra tuturor familiilor, păstrează în har și armonie familiile bune, luminează-le și susține-le cu harul tău pe cele în pericol să se destrame. Reunește-le pe cele destrămate și convertește-le pe cele divorțate. Aceasta ți-o cerem prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

3 octombrie 2021

Pr. Iosif Enășoaie


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
45 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 27-a de peste an:

Anul B
8 octombrie 2006 - Pr. Alois Bișoc
4 octombrie 2009 - Pr. Isidor Dâscă
7 octombrie 2012 - Pr. Cornel Cadar
4 octombrie 2015 - Pr. Mihai Pătrașcu
7 octombrie 2018 - Pr. Pius-Petru Iancu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat