Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Toți Sfinții

Ap 7,2-4.9-14; Ps 23; 1In 3,1-3; Mt 5,1-12a

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Rugăciunea de la această Liturghie ne-a oferit sensul solemnității dedicată tuturor sfinților. Ne-am rugat: "Tu dăruiești Bisericii tale bucuria de a cinsti într-o singură sărbătoare meritele și slava tuturor sfinților". Iar peste câteva minute, în prefața Liturghiei de astăzi, vom auzi recitând în numele nostru că ne bucurăm de soarta fericită a membrilor Bisericii, pe care Dumnezeu ni i-a dat ca prieteni și modele de viață.

Biserica celebrează azi, așadar, gloria tuturor sfinților din cer. Ea ne invită, pe bună dreptate, ca întotdeauna să ridicăm privirea în sus, până la cer, pentru a contempla cetatea lui Dumnezeu. Ne invită la această contemplare pentru a ne aminti că scopul, ținta unică a vieții noastre este aceea de a fi sfinți.

Sfințenia. Este un cuvânt mare, care ne produce teamă de multe ori, deoarece ne gândim la sfinți ca la niște persoane de care cu greu ne putem apropia. Și, în schimb, sfințenia nu este făcută din gesturi mari; sfințenia constă în a face în mod constant binele. Spunea sfânta Tereza de Avilla: "Sfințenia nu constă în a face lucruri extraordinare, dar în a face în mod extraordinar de bine lucrurile obișnuite". Sfințenia nu constă în a face în fiecare zi lucruri foarte grele, dar în a le face, uneori, cu mai multă iubire.

Să ne amintim că în această lume în care trăim, mereu mai confuză și unde numai politica își are ultimul cuvânt, sfințenia vieții noastre creștine este singura politică adevărată. Singurul lucru pe care îl putem face pentru a trezi conștiințele adormite este sfințenia. Este convingerea că nu noi, nu politicienii, dar numai sfinți noi vor putea reînnoi lumea.

Sfântul Ioan Paul al II-lea spunea că unde trec sfinții, Dumnezeu trece împreună cu ei. Este o realitate sigură. Mai mult ca niciodată, mai mult ca în orice altă epocă, oamenii nu au fost atât de departe de Dumnezeu, așa de disprețuitori de sfințenia pe care el o cere și, totuși, niciodată nu s-a simțit atât de mult și de clar necesitatea de a fi sfinți, de a avea sfinți în mijlocul nostru. Lumea de astăzi așteaptă mai departe sfinți.

Sfințenie. Trebuie să recunoaștem că este un cuvânt care este străin de vocabularul nostru obișnuit. Și, ce-i drept, ne cam sperie, chiar și pe noi, creștinii. De aceea, la această sărbătoare din acest an, ne întrebăm din nou: cine sunt, de fapt, sfinții?

Cineva a spus că sfinții nu sunt cei care nu au greșit niciodată, dar cei în care greșelile nu depășesc binele. Sfinții sunt bărbați și femei extraordinar de normali, care au trăit în mod extraordinar lucrurile obișnuite. Sunt bărbați și femei care au crezut din plin în programul Fericirilor propuse de Isus în evanghelie și s-au străduit să potrivească viața lor cu acest program. Iată pentru ce Biserica îi propune admirației noastre și imitării noastre.

Cine nu a citit cuvântarea de pe munte a lui Isus, nu este în măsură să știe ce este creștinismul. Cine nu a citit Fericirile care fac parte din această cuvântare de pe munte, nu știe ce este sfințenia. Și, încă o dată în plus, în această solemnitate a Tuturor Sfinților am ascultat această proclamare a Fericirilor, un discurs care cere angajare; am putea spune un discurs cu adevărat revoluționar. Un discurs clar, deoarece se înțelege că cine va vrea să fie creștin autentic, fidel, să fie discipol al lui Cristos, trebuie să pună în practică acest program. Se înțelege că vocația creștină este o invitație la fericire. Și se înțelege că viața creștină este în mod fundamental și trebuie să fie o viață optimistă, ba chiar, viața este pentru fericire. Și cine nu caută fericirea? Numai că fericirea trebuie căutată acolo unde este cu adevărat. Cine se adaptează acestui program proclamat în Fericiri, cu siguranță poate aspira la sfințenie, poate deveni sfânt.

Iată ce este creștinismul: un adevărat program care ne călăuzește spre sfințenie. Și mesajul sărbătorii Tuturor Sfinților, o sărbătoare pe care o celebrăm astăzi și care aduce omagiu atâtor bărbați și femei care s-au străduit să pună în practică cuvântul lui Cristos, devin modele adevărate pentru noi.

Cu toate acestea sfinții nu sunt - putem spunem așa - supereroi, dar persoane normale, oameni care s-au exercitat zilnic cu evanghelia, au fost oameni extraordinari în mijlocul unei lumi obișnuite. Titlul lor de perfecțiune nu este extraordinarul, dar normalitatea. Sfinții nu sunt sfinți pentru că sunt extraordinari, și prin urmare mai greu de ajuns la statura lor, dar pentru că sunt perfecți în observarea evangheliei, așa cum ar trebui să fim și noi, toți.

Un mare teolog spunea că sfinții reprezintă comentariul cel mai important al evangheliei, o actualizare în cotidian și, prin urmare, reprezintă pentru noi o cale reală de a acces spre Isus. Atunci, privind din acest punct de vedere, sfințenia nu este un lux, nu este un privilegiu pentru puțini oameni, nu este un scop sau o țintă imposibilă pentru un om normal. Sfințenia este posibilă tuturor.

Cunoaștem mulți sfinți. În ultimul timp, au început să apară și pe firmamentul țării noastre fericiți, așteptând și momentul canonizării lor, adică declararea lor de sfinți: fericita Veronica Antal, beatificată recent; fericitul nostru episcop, Anton Durcovici; fericitul Vladimir Ghika sau fericitul Ieremia. În cer este loc pentru mai mulți. Să ne adresăm, așadar, cu încredere, acestor fericiți ai noștri, precum și altor sfinți pe care îi venerăm în mod deosebit ca maeștri, modele, ca prieteni și ca protectorii noștri. Dar nu ajunge numai să ne rugăm la ei, trebuie și să-i imităm.

Într-o societatea ca a noastră în care trăim și care este năpădită din ce în ce mai mult de necredință, de vicii, este posibil, totuși, să trăim ca sfinți, să devenim sfinți. Chemarea la sfințenie este pentru toți, ba chiar este posibilă tuturor. Bine-înțeles, acea sfințenie obișnuită, care constă în a face, cu multă iubire, lucrurile normale, sau a împlini datoriile noastre cu fidelitate, chiar și cele mai mici datorii.

Ar trebui să amintim și de o realitate frecventă în viața noastră creștină. Și fiecare o poate constata: sfinților le cerem numai harul și ajutor; alergăm la mijlocirea sfinților, dar nimeni, poate, nu cere ajutorul ca să îi imităm pe sfinți. Cum spunea pe bună dreptate sfântul Bernard: "Sfinții nu au nevoie de onorurile noastre și nici nu au vreun profit din cultul nostru față de ei". Este clar că atunci când le cinstim memoria urmărim interesele noastre, nu ale lor. Și ar trebui să fim atenți atunci că copiem exemplul lor.

"Cât de mulți sunt sfinții?", ne întrebăm, dacă tot auzim de atâtea nume și de atâtea beatificări și canonizări, mai ales în ultima perioadă. Cartea Apocalipsului, în tentativa de a face un recensământ în cer, ne oferă cifre simbolice: 144000. Ce vrea să spună această cifră? 144000 este rezultatul înmulțirii cifrei 12 cu 12 și încă odată cu 1000. Este cifra simbolică a totalității, adică sub această cifră indicată de Cartea Apocalipsului se ascunde o mulțime imensă de sfinți.

Mulți sfinți în cer, bine-nțeles, dar ar trebui să ne gândim că sunt și sfinți pe pământ, bărbați și femei care călătoresc alături de noi, care înfruntă greutățile vieții de fiecare zi, care sunt fideli în îndeplinirea datoriilor stării lor, care se apropie des de sfintele sacramente, care fac binele. Dacă ne-am strădui să ne deschidem bine ochii, i-am recunoaște imediat. Sunt cei curați cu inima, cei săraci cu duhul, cei care suferă, cei blânzi, cei care sunt făcători de pace, așa cum proclamă Fericirile.

Această sărbătoare, așadar, ne amintește că fiecare dintre noi poartă numele unui sfânt. Ce mare respect trebuie să avem față de ei și apoi, câtă angajare ar trebui să avem pentru a imita sfântul nostru patron. Cei din vechime spuneau că numele este omul - în limba latină, nomen est omen. Numele este o urare pentru cel care îl poartă. Ar trebui să ne gândim mai des la puterea patronului și a numelui nostru.

Această sărbătoare ne amintește, de asemenea, că avem un nume în comun: cu toții suntem creștini; și creștin vrea să spună: unul care trăiește din Cristos. Spunea sfântul Leon cel Mare: "Creștinule, amintește-ți de demnitatea ta!". Să fim, așadar, vrednici de numele de creștin, să fim mândri de credința noastră. După exemplul sfinților nimeni să nu se rușineze să-și mărturisească ceea ce este. Numele de creștin este o mare soartă, dar cere angajare și coerență în viață. Nu poate fi creștin cel care nu știe să prefere perfecțiunea dificilă în fața mediocrității ușoare. Calea fericirilor nu numai că este grea, dar este și un urcuș, este singura cale indicată de Cristos pentru a ajunge sfinți.

Scria cu multă insistență sfântul Ioan Paul al II-lea într-un document pregătitor la Marele Jubileu al anului 2000: "Este momentul să propunem tuturor, cu mare convingere, această măsură înaltă a vieții creștine obișnuite. Întreaga viață a comunității bisericești și a familiilor creștine trebuie să ducă în această direcție și anume, în direcția sfințeniei".

Cu Fericirile, Isus ne indică un program de viață. Înaintea bunului nostru simț, Isus propune nebunia sa divină. În fața tradiționalismului nostru, el propune noutatea extraordinară a mesajului său. În fața mediocrității noastre, el propune programul exigent, dar și înflăcărat, al sfințeniei. Să nu încercăm să neutralizăm și să înăbușim cuvântul lui Dumnezeu, care ne cheamă mereu la sfințenie. A sosit ceasul, în sfârșit, să luăm în serios evanghelia. Acesta pare să fie mesajul, din nou, al sărbătorii Tuturor Sfinților. A sosit momentul să trecem de partea lui Cristos, dacă vrem ca și astăzi evanghelia să formeze și să transforme societatea. A sosit ceasul de a nu ne mai teme de evanghelie. Oare ne cere prea mult Isus? S-ar putea. Dar ne-am gândit vreodată că posibilitățile noastre merg mult dincolo decât putem crede noi? Dacă sfinții au reușit, de ce nu și noi?

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Așadar, să ne angajăm să fim oameni ai Fericirilor, deoarece societatea noastră nu va putea fi transformată și schimbată dacă noi, creștinii, nu vom trăi în mod constant în spiritul Fericirilor. Amin.

1 noiembrie 2018

Ep. Aurel Percă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
440 accesări.


Alte predici pentru Toti Sfintii:

Anul B
1 noiembrie 2009 - Ep. Petru Gherghel
1 noiembrie 2012 - Ep. Aurel Percă
1 noiembrie 2015 - Pr. Alois Farțadi
1 noiembrie 2021 - Pr. Cristian Diac

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat