Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Sfinții Petru și Paul, ap.

Fap 12,1-11; Ps 33; 2Tim 4,6-8.17-18; Mt 16,13-19

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Așadar, astăzi, Biserica trăiește o mare solemnitate, aceea a sfinților apostoli Petru și Paul. Sărbătorindu-i împreună, Biserica vrea să ne arate că ei sunt fondatorii Bisericii Romei, orașul unde amândoi au suferit martiriul pentru Cristos. Osemintele lor au fost așezate împreună pe Via Apia, tocmai într-o zi de 29 iunie, a anului 258, pentru a le feri de profanarea persecutorilor.

Liturghia acestei sărbători scoate în relief, mai întâi, misiunea pe care Isus i-a dat-o lui Petru, aceea de piatră fundamentală, de temelie de nezdruncinat a Bisericii. Înzestrat cu o credință vie, Petru va învăța de la Domnul umilința și iubirea, pentru că el va da unitate Bisericii, slujind-o cu multă dragoste și umilință. Așadar, Cristos a zidit Biserica sa pe Petru, căruia i-a încredințat autoritatea supremă în Biserică: "Tu ești Petru, pe această piatră voi zidi Biserica mea și puterea celui Rău nu o va birui. Ție îți voi da cheile împărăției cerurilor, orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ, va di dezlegat și în ceruri".

La rândul său, Paul, un evreu zelos, nu l-a cunoscut pe Isus în timpul vieții sale pământești. Nu voia să-l recunoască pe Mesia în Isus cel răstignit. De aceea, ajunge un mare prigonitor al lui Cristos și al creștinilor. Însă Dumnezeu, în planul său, prevăzuse cu totul altceva. De aceea, îl convertește. Îl transformă din persecutor în apostol egal cu ceilalți apostoli. Și va da mărturie și el despre Isus înviat, care i-a apărut și i-a transformat în mod radical viața. Liturgia sărbătorii scoate în evidență tocmai apostolatul său, munca sa titanică pentru răspândirea evangheliei și, de asemenea, mulțumirea sufletească pentru că și-a îndeplinit cu zel munca de apostol.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să considerăm și noi, în cele ce urmează, misiunea lui Petru - piatră de temelie a Bisericii lui Cristos - și activitatea neobosită a lui Paul pentru vestirea evangheliei.

Cum am auzit în evanghelie, ne este prezentat Isus în părțile Cezareei lui Filip. Era înconjurat de apostoli. La un moment dat îi întreabă: "Cine spune lumea că este Fiul Omului?". Iar după ce aceștia redau diferitele păreri ale lumii, îi întreabă și pe ei: "Dar voi, cine spuneți că sunt eu?". Petru ia cuvântul în numele tuturor și face acea profesiune de credință în Cristos, binecunoscută: "Tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu". Cristos se bucură cu Petru pentru lumina divină ce i-a permis să pătrundă misterul său de Fiu al lui Dumnezeu, mântuitor al oamenilor. Deoarece a recunoscut cine este, Isus Cristos îl face părtaș al caracteristicilor și puterilor sale.

Știm din Cartea Faptele Apostolilor că Petru îl numește pe Isus piatra unghiulară a Bisericii. Iar Isus și-l asociază pe apostolul Petru ca piatră fundamentală a aceleiași Biserici: "Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea".

Isus își primește de la Tatăl toată puterea, în cer și pe pământ. De aceea, o transmite lui Petru. Ție îți voi da cheile împărăției cerurilor. Îi conferă apoi puterea de a lega și de a dezlega, puterea cheilor. Desigur, Petru nu va înțelege deodată misiunea acestei investituri care-l leagă de Cristos. O va înțelege pe parcurs, în intimitate, cu Învățătorul, dar și prin experiența propriei slăbiciuni. Atunci când va avea încredere absolută în Cristos și în urmarea crucii sale, Petru va fi disponibil ca Mântuitorul să-i spună: "Paște mielușeii mei! Paște oile mele!". Astfel, numit păstor suprem al turmei Domnului, Petru îi va învăța pe credincioși raportul lor cu Cristos și rolul lor în Biserică. Va spune în prima sa scrisoare: "Apropiați-vă de el, piatra cea vie, voi înșivă ca pietre vii să fiți zidiți casă duhovnicească".

Creștinii, de-a lungul timpului, au înțeles rolul lui Petru în Biserică. Creștinii de la începuturi, atunci când Petru este arestat și aruncat în închisoare, spune Faptele Apostolilor se rugau, întreaga Biserică înălța rugăciuni spre Dumnezeu pentru Petru fără încetare. Da, Biserica, Biserica de la începuturi se ruga pentru conducătorul ei, se ruga ca Domnul să-l elibereze din închisoare, să-i dea harul păstorului Bisericii sale de a conduce, prin cuvinte și exemplu la viața veșnică, turma încredințată. Și așa cum am auzit în lecturi, are loc cea mai spectaculoasă evadare din închisoare: eliberarea lui Petru prin intervenție divină.

Acum, prerogativele lui Petru sunt cele ale Sfântului Părinte, ale papei de la Roma. Petru, este, apoi, prezent, în Biserica lui Cristos, este viu în persoana Sfântului Părinte. De aceea, creștinii uniți în Cristos - piatra cea vie -, uniți cu vicarul lui Cristos - piatra fundamentală -, sunt pietre vii, destinate să zidească și să susțină Biserica. Petru, așadar, își are succesorii săi în papii de la Roma. Îndată ce se ivea vreun conflict sau se punea de vreo problemă, ca un act misterios, creștinii se îndreptau spre episcopul Romei. Astfel, avem exemplul sfântului papă Clement Romanul, care intervine în dificultățile din Corint în anul 95, pe când la Efes încă mai trăia sfântul apostol Ioan. De asemenea, sfântul Ignațiu din Antiohia salută Biserica de Roma ca vrednică de Dumnezeu, vrednică de cinste, ce prezidează în iubire. Toată creștinătatea este atrasă de Roma. De ce? Deoarece în episcopul Romei îl întâlnește pe Petru.

Să-l preamărim și noi pe Dumnezeu pentru darurile minunate și virtuțile cu care l-a înzestrat pe Petru și să-i cerem pentru urmașul său - papa de la Roma - ca să conducă mereu la unire turma ce i-a fost încredințată.

În ceea ce-l privește pe apostolul Paul, știm că a fost un evreu din Tarsul Ciliciei, farizeu crescut la școala lui Gamaliel. Devine, la un moment dat, prigonitor al lui Cristos și al creștinilor, însă Cristos însuși intervine în viața lui, convertindu-l, atunci când mergea la Damasc tocmai să-i aresteze pe creștini. Harul lui Dumnezeu l-a transformat total, încât ajunge să facă tocmai contrariul: îi apăra pe creștini și-l predica pe Cristos. A lucrat pentru Cristos și Biserica sa mai mult decât ceilalți apostoli. De aceea este numit și apostolul neamurilor, al popoarelor. În acest sens, știm că a întreprins trei vaste călătorii misionare, pentru a-l face cunoscut pe Cristos, pe care a ajuns să-l iubească într-atât încât să spună: "Pentru mine, a trăi înseamnă Cristos". Știm că a îndurat multe lipsuri, a fost la rândul său prigonit, jefuit, a naufragiat la un moment dat pe mare, a fost bătut, dar nimeni și nimic nu a putut să-l despartă de dragostea lui Cristos. Comunitățile întemeiate de el nu le-a lăsat la voia întâmplării, dar le vizita sau le scria epistole, încurajându-le și lămurindu-le doctrina.

Am auzit în cea de a doua lectură, către Timotei, cu câteva zile înainte de a i se tăia capul, îi scrie acestuia cum viața sa a fost ca o cursă cu obstacole. În momentul când să treacă linia de sosire, el declară: "Toți m-au părăsit". Dar se resemnează și recunoaște că însuși Domnul a fost alături de el. I-a dat putere până la capăt, ca să poată anunța neobosit evanghelia. Cu câtă satisfacție și mulțumire spune că și-a atins ținta: "Am terminat cursa, am rămas credincios". Știm că cursa apostolatului său a durat, iată, deloc întâmplător, 33 de ani, din anul 34 - anul convertirii sale, până în anul 67 - anul martiriului său la Roma.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Noi, care mai avem încă de parcurs drumul vieții, să căutăm în fiecare zi a vieții noastre să ne arătăm dragostea față de Cristos, să-l urmăm în trăirea vieții noastre, să credem în el cu toată tăria, să-l propovăduim prin cuvânt și faptă, pentru ca la sfârșitul vieții să putem spune și noi asemenea sfântului apostol Paul: "Am luptat lupta cea bună, mi-am păstrat credința, am ajuns la țintă".

Astăzi, în solemnitatea lor, să cerem sfinților apostoli Petru și Paul să mijlocească de la Domnul harul de a fi pietre vii în Biserica sa, clădită pe stânca lui Petru și, de asemenea, harul de a ne conduce până la capăt lupta cea bună a vieții creștine, pentru ca la sfârșit să dobândim și noi răsplata slujitorului credincios. Amin.

29 iunie 2018

Pr. Paul Budău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
380 accesari.


Alte predici pentru Sfinții Petru și Paul, ap.:

Anul B
29 iunie 2009 - Pr. Pavel Chelaru
29 iunie 2012 - Ep. Anton Coșa
29 iunie 2015 - Pr. Iosif Antili

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat