Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Sfântul Iosif, Soțul Sfintei Fecioare Maria

2Sam 7,4-5a.12-14a.16; Ps 88; Rom 4,13.16-18.22; Mt 1,16.18-21.24a (Lc 2,41-51a)

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sărbătoarea de astăzi ne invită să ne îndreptăm privirea spre sfântul Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria și tatăl purtător de grijă al lui Isus Cristos. În anul 1870 papa Pius al IX l-a declarat pe sfântul Iosif patron al Bisericii Universale iar papa Francisc care și-a început pontificatul în anul 2013 în ziua de 19 martie, chiar în sărbătoarea sfântului Iosif, a cerut ca numele acestui sfânt să fie amintit în toate Rugăciunile Euharistice în cadrul Sfintei Liturghii. Din Sfânta Scriptură nu avem multe date despre sfântul Iosif. Știm însă că este ultimul dintre marii patriarhi ai Bibliei, cel care trasează linia de demarcație între Vechiul și Noul Testament. Dacă ultimul mare profet este sfântul Ioan Botezătorul, ultimul mare patriarh este sfântul Iosif. Asemenea marilor patriarhi ai Vechiului Testament și el primește vestea din partea lui Dumnezeu în vis. La evanghelie am auzit astăzi cum sfântul Iosif este înștiințat de îngerul Domnului în vis, că logodnica sa Maria a zămislit prin puterea Duhului Sfânt. Deși Iosif primește vestea din partea îngerului Domnului în vis, totuși el nu este un visător. Dacă ar fi visat ar fi încercat să scoată în evidență propria persoană cu dorințele și așteptările ei. Știm că atunci când cineva povestește un vis face referire la ceva care încă nu există și speră să i se îndeplinească. În cazul sfântului Iosif este diferit. El nu visează, ci Dumnezeu este cel care îi vorbește în vis. Dumnezeu se folosește de acest mijloc, pentru a-i transmite sfântului Iosif un mesaj. Apoi, ceea ce Dumnezeu îi spune lui Iosif în vis, nu se referă la ceva care urmează să fie construit în viitor, dar se referă la prezent. Am auzit la Evanghelie cum îngerul Domnului îi spune lui Iosif: "Iosif, fiul lui David, nu te teme să o iei pe Maria, soția ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt!". Vedem, așadar, că vestea pe care Iosif o primește în vis se referă la prezent, se referă la o înștiințare pe care el o primește din partea lui Dumnezeu. De altfel, știm din evanghelii că sfântul Iosif primește de trei ori înștiințare din partea îngerului Domnului în vis. Prima înștiințare este cea la care se referă evanghelia de astăzi; a doua este atunci când îngerul îi cere să plece în Egipt pentru a proteja sfânta Familie și apoi a treia când este chemat din Egipt pentru a se stabili la Nazaret. De fiecare dată, mesajul pe care îl primește în vis este unul concret, la care sfântul Iosif este chemat să colaboreze imediat. Nu este un mesaj care îl îndeamnă să privească spre un viitor pe care să-l făurească, dar este un mesaj care se referă la prezent.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sfântul Iosif primește de la Dumnezeu un dar deosebit. În vis, Iosif primește de la Dumnezeu marele dar al paternității fiind chemat să colaboreze la acest dar. Vedem apoi în viața sfântului Iosif și a Sfintei Fecioare Maria că ei, nu numai că au acceptat să colaboreze cu planul lui Dumnezeu, dar s-au făcut și apărători ai acestui dar fugind în Egipt cu pruncul Isus pentru a scăpa de furia crudului Irod. Sfântul Iosif devine astfel și apărător al vieții lui Isus; un apărător fidel al darului primit de la Dumnezeu. Așadar, sfântul Iosif primește darul din partea lui Dumnezeu și îl apără.

Dar, mai este un aspect important pe care aș vrea să îl subliniez în ceea ce privește relaționarea sfântului Iosif la darul primit din partea lui Dumnezeu. Sfântul Iosif primește darul din partea lui Dumnezeu, îl apără și la momentul potrivit îl restituie Domnului. El nu se face stăpân al darului. Atunci când se împlinește timpul, când Isus își începe activitatea publică, într-un anumit fel am putea spune că sfântul Iosif restituie Domnului darul primit.

Iosif urmărește în tăcere, alături de Sfânta Fecioară Maria, cum pruncul Isus crește și se dezvoltă în casa lor. Se implică în educația lui Isus, despre care evanghelia ne spune că acesta "creștea în înțelepciune, statură și har înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor". În fața căror oameni Isus creștea în înțelepciune, statură și har dacă nu mai întâi în fața propriilor părinți? Care om putea să fie mai aproape de Isus dacă nu sfântul Iosif pe care Dumnezeu l-a așezat lângă fiul său ca tată și Sfânta Fecioară Maria care îi era mamă? Sfântul Iosif trăiește în tăcere și, astfel, se împlinesc și în situația lui cuvintele pe care Ioan Botezătorul le-a adresat ucenicilor săi: "Trebuie ca el să crească, iar eu să mă micșorez". Sfântul Iosif a împlinit în mod minunat această misiune. L-a lăsat pe Isus să crească iar el s-a micșorat fiind astfel pentru noi un strălucit exemplu.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Admirăm în viața sfântului Iosif modul său de a primi darul lui Dumnezeu, de a-l apăra și de a-l restitui Domnului la momentul potrivit. De la el să învățăm astăzi cum să primim și să colaborăm cu planul lui Dumnezeu. Evanghelia ne spune atât de frumos: "Iosif a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului". Evanghelistul Matei repetă de două ori aceste cuvinte: mai întâi când Iosif primește vestea că Maria, logodnica sa, a zămislit de la Duhul Sfânt și apoi cu aceleași cuvinte exprimă modul în care Iosif ascultă de glasul îngerului care îi cere să fugă în Egipt împreună cu Maria și Isus pentru a scăpa de Irod care căuta să ucidă pruncul.

"Iosif a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului". În această frază am putea rezuma întreaga viață a lui Iosif. În această frază găsim toată măreția și sfințenia lui Iosif. Cred că putem spune, fără să greșim, că această frază cântărește mai mult decât orice altă biografie pe care cineva ar putea să o scrie despre patriarhul Iosif. Ce frumos ar fi să se poată spune și despre fiecare unul dintre noi: a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului. Sfântul Iosif a lăsat deoparte planurile sale personale pentru a colabora și a duce la îndeplinire planul lui Dumnezeu. În iconografia creștină, el este reprezentat ca fiind înaintat în vârstă. Dar, cred că la momentul în care sfântul Iosif a primit vestea din partea îngerului nu era în vârstă. Era tânăr. Se pregătea de nuntă. Avea cu siguranță ca oricare alt tânăr înainte de căsătorie multe planuri de viitor. Și iată că apare Dumnezeu și-i cere să renunțe la planurile sale. Și sfântul Iosif ce face? El "face ceea ce îi poruncește îngerul Domnului", chiar dacă poate imediat nu reușea să înțeleagă planul lui Dumnezeu. Dumnezeu ne cere și nouă aceeași disponibilitate în a colabora cu planul său. Noi în fața planului lui Dumnezeu ce facem? Cum reacționăm? Reușim să urmăm exemplul sfântului Iosif?

În anul 1870, când papa Pius al IX-lea îl declara pe sfântul Iosif patron al Bisericii Universale, spunea: "Așa cum sfântul Iosif mereu a vegheat asupra familiei din Nazaret la fel acum apără și protejează din ceruri Biserica lui Cristos".

Întâmplarea pe care aș vrea să o împărtășesc cu dumneavoastră, vine să confirme cuvintele papei Pius al IX-lea. La scurt timp de la proclamarea solemnă a sfântului Iosif ca Patron al Bisericii Universale, o femeie vizita mănăstirea închinată sfântului Iosif, la Bessillon, în Franța. Femeia respectivă aștepta să nască cel de-al patrulea copil, însă era foarte bolnavă. Doctorii i-au zis că singura șansă pentru a supraviețui era să facă avort. Mai mult, ei încercau să facă presiuni asupra ei spunându-i că este o obligație morală din partea ei să facă avort deoarece avea alți trei copii acasă pe care trebuia să-i crească. Fiind credincioasă, acea femeie, a mers la un preot să-i ceară sfatul. Preotul i-a cerut să participe nouă zile la rând la Sfânta Liturghie în mănăstirea închinată sfântului Iosif din Bessillon și să se roage. Femeia a respectat sfatul preotului, a participat nouă zile la rând la Sfânta Liturghie implorând mijlocirea sfântului Iosif. Spre surprinderea medicilor, copilul s-a născut normal, femeia era sănătoasă și, mai mult decât atât, după aceea întâmplare, femeia a mai dat naștere la alți doi copii. Putem spune că sfântul Iosif a mijlocit pentru ea, că acest sfânt Patron al Bisericii Universale a avut grijă de acel membru al Bisericii lui Cristos care se afla în nevoie. Cred că nu greșesc spunând că sfântul Iosif a intervenit în tăcere după cum în tăcere a trăit și viața sa alături de Isus și Maria.

În Evanghelie nu găsim niciun cuvânt pe care să-l fi rostit sfântul Iosif. Evanghelia redă doar faptul că Iosif: "a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului". Fără să zică niciun cuvânt, Iosif a ascultat. O ascultare curajoasă, nobilă și plină de onoare. În tăcere, sfântul Iosif a luat-o la sine pe logodnica sa, Sfânta Fecioară Maria, care a dat naștere pruncului Isus, așa cum îl înștiințase îngerul. Împotriva oricărei speranțe Iosif s-a încrezut în Dumnezeu și la fel ca Abraham, a avut curajul să se îndrepte spre un viitor care din punct de vedere uman părea a fi unul nesigur.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să privim cu încredere spre sfântul Iosif, să-l chemăm în ajutor și să ne lăsăm inspirați de curajul și exemplul său. Privind la curajul sfântului Iosif, putem găsi inspirația necesară pentru a înfrunta teama care încearcă de multe ori să ne închidă în noi înșine. Să nu uităm că frica este mereu o sfătuitoare rea. Ea ne îndeamnă să construim ziduri și să producem noi arme. Frica este cea care face să înflorească traficul de arme și ura între oameni. Și apoi vedem cum omul stăpânit de frică se lasă târât în mlaștina corupției care, asemenea unei boli incurabile, distruge întreg corpul social.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Exemplul sfântul Iosif ne ajută să înfruntăm orice fel de frică. El însuși a avut de înfruntat frica. Am auzit cuvintele îngerului adresate lui Iosif în evanghelia de astăzi: "Iosife, nu te teme". Același îndemn îl primim și noi. Creștinule: nu te teme; nu-ți fie frică, îndeplinește-ți misiunea ta acolo unde ești! Nimeni nu poate avea pretenția că poate salva lumea. În schimb, fiecare este chemat să contribuie îndeplinind misiunea proprie, în a face lumea mai bună. Fiecare act de caritate și de milostivire pe care reușim să le facem pot fi o scânteie de speranță pentru cei care sunt fără speranță. Știm apoi că multe scântei puse împreună pot aprinde un foc deosebit care poate aduce căldură în sufletele "înghețate" ale unei lumi globalizate și indiferente. Privind la exemplul sfântului Iosif să încercăm și noi să fim o mică scânteie care poate contribui la încălzirea celor din jur. Amin.

19 martie 2018

Pr. Alois Farțadi


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
430 accesări.


Alte predici pentru Sf. Iosif, sotul sf. Fc. Maria:

Anul B
19 martie 2009 - Pr. Iosif Antili
19 martie 2012 - Pr. Iosif Enășoae
19 martie 2015 - Pr. Maximilian Horlescu, CSI

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat