Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu (Anul Nou)

Num 6,22-27; Ps 66; Gal 4,4-7; Lc 2,16-21

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

După ce săptămâna trecută am contemplat misterul nașterii Domnului nostru Isus Cristos, astăzi, în prima zi a anului, Biserica ne îndeamnă să ne îndreptăm privirea spre Sfânta Fecioară Maria, pe care o cinstim ca Născătoare de Dumnezeu, deoarece a dat trup Fiului veșnicului Tată. Tot astăzi este și Ziua Mondială a Păcii.

Și, de aceea, vă propun să parcurgem pe rând aceste evenimente, pentru a înțelege importanța lor pentru viața noastră.

Mai întâi, ce înseamnă că Maria este născătoarea lui Dumnezeu? A recunoaște maternitatea Sfintei Fecioare este un act de credință, întrucât maternitatea sa este strâns legată de fecioria ei perfectă. Acest adevăr a existat dintotdeauna în tezaurul credinței creștine, deși a fost proclamată, în mod solemn și definitiv, abia la Conciliul din Efes, în anul 431. Atunci, când patriarhul de Constantinopol, Nestoriu, afirma că Sfânta Fecioară Maria nu l-a născut pe Fiul lui Dumnezeu, ci a născut un simplu om sfânt, în care a coborât Fiul lui Dumnezeu, poporul creștin, episcopii și papa au reacționat imediat împotriva acestei erezii. Și astfel, maternitatea divină a Mariei a fost afirmată în mod solemn.

Când Fecioara a răspuns "da" la planul Creatorului, Cuvântul Divin și-a asumat în mod perfect întreaga natură umană. Așadar, maternitatea Mariei este, în primul rând, o maternitate biologică, reală.

Mărturiile pe care le oferă Sfânta Scriptură sunt suficient de clare în această privință. Să ne amintim cuvintele pe care îngerul le adresează Mariei la Buna-Vestire. El nu îi spune Mariei că Isus se va naște în ea ca ceva exterior, străin trupului ei, dar îi spune că Isus se va naște din ea. Aceasta înseamnă, într-adevăr, că Isus a luat din trupul ei. O altă mărturie este dată de sfântul Paul în cea de a doua lectură de astăzi, când spune: "Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său, născut din femeie". Deci, Fiul lui Dumnezeu, este tocmai cel pe care l-a născut Sfânta Fecioară Maria.

Însă, maternitatea Sfintei Fecioare Maria nu este una numai biologică, ci, așa cum reiese din evanghelia de astăzi, este și una spirituală. Înainte de a-l naște trupește pe Cristos la Betleem, Maria l-a născut în inima ei, prin credință, la Buna-Vestire. Și dacă trupește, Maria l-a purtat pe Cristos în sânul ei timp de nouă luni de zile, în inima ei l-a purtat pentru toată viața.

Privind acum la ascultarea și credința Mariei, să ne întrebăm: "Cum ne raportăm noi la principiile morale ale vieții?"; "Ne lăsăm călăuziți în alegerile noastre de faptele negative ale acestei lumi?"; "Ne clătinăm ușor în credința noastră?"

În același timp, maternitatea Sfintei Fecioare Maria, ne invită să ne gândim și la mamele noastre.

O poveste ne spune că, într-una din zile, Dumnezeu a chemat la el un prunc și i-a spus să se pregătească pentru a pleca pe pământ. Atunci, luând cuvântul, pruncul a intrat în dialog cu Dumnezeu, întrebându-l: "Dumnezeul meu drag, eu merg în lume și nu știu ce voi face acolo, sunt atât de mic și fragil". Dumnezeu îi răspunse: "Nu te îngrijora, am pregătit pentru tine, acolo, un înger". "Doamne, dar nu știu limba oamenilor", continuă pruncul, "cum o să mă înțeleg cu ei, cum o să mă adaptez?". "Îngerul pe care ți l-am pregătit, te va învăța limba lor". "Doamne, am auzit că în lume sunt multe rele, cum o să le pot depăși?". "Îngerul pe care ți l-am pregătit o să te apere, fii fără de grijă", continuă Domnul. "Doamne, și cum o să mă pot întoarce la tine?" "Îngerul pe care ți l-am pregătit, o să-ți spună cum te vei întoarce la mine". Apoi, s-a lăsat liniștea în ceruri. Sosise timpul ca pruncul să plece în lume, dar a mai întrebat o dată, o dată, încet: "Doamne, cum se numește îngerul pe care mi l-ai pregătit?". "Numele nu este important", îi răspunse Domnul, "însă tu îi vei zice mamă".

Mamele au un rol esențial în viața copiilor, sunt călăuza primilor pași, sprijinul creșterii lor, punctul de referință în drumul vieții. Știm că nu există o influență mai mare, decât aceea pe care poate să o aibă o mamă asupra copiilor ei.

Marii oameni de credință au mărturisit rolul pe care l-au jucat mamele în formarea și devenirea lor. De exemplu, fericitul Frederic Ozanam, întemeietorul Conferințelor Sfântului Vincențiu de Paul mărturisea: "Pe genunchii mamei am învățat teama de tine, Doamne, și în ochii săi iubirea ta".

Dacă pe pământ avem sau am avut un înger, care ne-a dat naștere și s-a îngrijit de noi, pentru cer avem cu siguranță pe cineva mai mare decât un înger, care dorește să fim cu adevărat fericiți: Maria, Sfânta Fecioară Maria. Ea a fost o femeie ca toate femeile, a cunoscut frica, suferința, oboseala, durerea și munca de fiecare zi. Ea este cea care ne învață totul, tot ce a mai rămas de învățat de la mamele noastre. Ea este cea care ne ajută să depășim toate obstacolele. Ea este îngerul din povestioara pe care am relatat-o, care ne învață drumul de întoarcere la Dumnezeu.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În numele Mariei, mama lui Dumnezeu și a oamenilor, de la 1 ianuarie 1968, se celebrează în toată lumea Ziua Mondială a Păcii. Pacea este dar al lui Dumnezeu, așa cum am ascultat în prima lectură: "Domnul să-ți dăruiască pacea". Ea este darul mesianic prin excelență, pe care ni l-a dăruit Isus, este reconcilierea noastră cu Dumnezeu. Putem vorbi, totuși, de pace în aceste timpuri, că vedem în multe locuri de pe planetă semne ale violenței, care produc mari suferințe atâtor oameni? Putem vorbi de pace, când terorismul creează un climat de nesiguranță în atâtea țări?

În anul 2013, pe când eram student în anul 5 Pastoral, am făcut o experiență misionară în Africa. Acolo, am avut nefericita ocazie să văd cum două triburi rivale se războiau. Am fost împreună cu părintele Eugen Blaj să-i ajutăm pe cei care erau în satele din apropierea misiunii. Putem citi în ochii lor spaima, durerea, nesiguranța că a doua zi poate vor muri.

La noi în țară nu sunt războaie militare, dar oare câte familii nu se dușmănesc, câți frați nu-și mai vorbesc sau câți copii nu-și mai vizitează părinții din cauza neînțelegerilor, a vorbirii de rău sau a nepăsării?

Papa Francisc, în mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii din anul 2015, ne spune cum putem trăi cu adevărat creștinește: "Dorinței pentru o viață creștină", ne spune Sfântul Părinte, "îi aparține un dor de nesuprimat de fraternitate, care stimulează spre comuniunea cu alții, în care nu găsim dușmani sau concurenți, ci frați, care trebuie primiți și îmbrățișați".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Începem un nou an și ne dorim să fie mai bun. De aceea, să fim mai buni, mai înțelepți, să învățăm din greșelile comise anul trecut, să nu ocolim binele pe care-l putem realiza, să ne deschidem spre ceilalți, știind că așa ni-l apropiem pe Dumnezeu, de la care așteptăm toată binecuvântarea, lumina și pacea, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, mama lui și mama noastră. Amin.

1 ianuarie 2018

Pr. Eugen Andrei


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
408 accesări.


Alte predici pentru Sf. Maria, Nascatoare de Dumnezeu:

Anul B
1 ianuarie 2009 - Pr. Iosif Enășoae
1 ianuarie 2012 - Pr. Iosif Enășoae
1 ianuarie 2015 - Pr. Pavel Beșleagă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat