Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 30-a de peste an

Is 53,10-11; Ps 32; Evr 4,14-16; Mc 10,42-45

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Este fascinantă pagina din evanghelie pe care am ascultat-o: vindecarea orbului din Ierihon.

Gândindu-ne la această vindecare, nu avem cum să nu realizăm, în primul rând, cum în această pagină se împlinesc promisiunile lui Dumnezeu din Vechiul Testament.

Una dintre profeții se află în prima lectură, care este un strigăt de bucurie pentru salvarea a ce mai rămăsese din poporul lui Israel, ajuns în pământul părinților săi. Se întorseseră cei sănătoși și ce bolnavi, orbii și șchiopii care își găsiseră sănătatea în Domnul: "Iată, îi aduc înapoi din țara de nord, îi adun din colțurile pământului; printre ei sunt orbi și șchiopi". În Isus se împlinesc toate profețiile. A trecut prin lume făcând bine, inclusiv celor care nu i-au cerut nimic. În el s-a arătat plinătatea milostivirii divine față de cei mai nenorociți. Nimic nu l-a despărțit pe Isus de oameni: a redat vederea orbilor, a vindecat leproși, i-a făcut să meargă pe șchiopi și pe paralitici, a hrănit mulțimea flămândă, a alungat diavoli, s-a apropiat de cei mai bolnavi la suflet și la trup.

Orbul simbolizează omenirea scufundată în întuneric. Bartimeu este "icoana" însăși a "sărăciei", a omului părăsit în neputința lui: să contemplăm această imagine! Este portretul omului, al nostru! Ochii pierduți în întuneric, mâna întinsă, așezat jos... orb, incapabil să umble, "depinzând" de alții... Sfântul Bernard spune: Noi trebuia să mergem la Isus, dar se interpunea un dublu obstacol. Nu vedeam cu ochii (...). Și apoi zăceam paralizați, neputincioși de a ajunge la măreția lui. De aceea Mântuitorul și doctorul iubitor al sufletelor noastre a coborât din înaltul său".

Sfântul Marcu, cel care relatează vindecarea orbului, ar vrea să ne spună în această întâmplare: Vedeți, oameni buni, orbul acesta eram eu. Într-o zi, Isus a trecut pe lângă mine, m-a întrebat ce vreau și m-a chemat să-l urmez. Eu vă scriu despre lumina pe care am primit-o, acea lumină care vine din Cristos.

Intuim cum sfântul Marcu speră ca fiecare dintre cititorii săi, și noi printre ei, după ce am ascultat ceea ce a scris despre Isus, să putem spune: "Mulțumesc, Doamne, pentru că mi-ai dat vederea, m-ai luminat! Credeam că știu tot despre Dumnezeu, despre lume, despre mine însumi. În realitate însă eram învăluit în negură, într-o beznă mai întunecată decât cea a orbului".

Evanghelia care a fost proclamată are legătură cu noi, cu fiecare dintre noi. Orbul acela ne reprezintă pe fiecare. Amănuntele care ni se oferă sunt extrem de sugestive.

Bartimeu stătea la margine de drum. Câți oameni și astăzi nu stau la margine de drum? Se mulțumesc cu firimituri, cu bucățele; prind câte un pic și cred că acestea sunt de ajuns. Oameni care l-au așezat pe Dumnezeu la margine, care-și amintesc de el din când în când: la Paști, la Crăciun, la sărbători...

Orbul Bartimeu era desconsiderat de toți, trăia din mila altora. Dar el are urechi să audă. Într-o zi aude că Isus trecea pe acolo. Știa despre el. Auzise că a făcut multe minuni și de aceea începe să strige: "Fiul lui David, ai milă de mine". Bartimeu cere îndurare. Este omul care își dă seama că nu mai poate să meargă așa înainte. Și din starea în care este nu-i rămâne decât să strige. Erau mulți orbi în Ierihon. El singur știe ce vrea. El singur își pune întreaga lui nădejde în Isus.

Omul acela, trăind în întuneric, dar dorind lumina, a simțit că aceea era șansa lui: Isus trecea pe acolo! Câte zile așteptase clipa aceea! Domnul era acum lângă el. De aceea, deși îl certau mulți ca să tacă, el cu atât mai tare striga". Nu putea pierde acea ocazie. Ce exemplu pentru viața noastră! Pentru a ne îndemna să-l strigăm din toate puterile pe Cristos când trece prin apropiere! Dumnezeu trece prin viața oamenilor dând lumină și bucurie. "Mă tem - spunea sfântul Augustin - că Isus trece și nu se mai întoarce". Nu putem lăsa să se piardă harul.

Veronica Antal, 1935-1958, a fost ridicată la cinstea altarelor la 22 septembrie 2018. Iată ce povestește despre ea o prietenă apropiată, pe nume Rozina: "Cu câtva timp înainte de moartea ei veneam de la hram de la Iugani (...) și ea mi-a spus ce mult îi plăcea Viața Mariei Goretti, pe care o citea tocmai în acele zile. Nu voi uita niciodată întrebarea pe care mi-a pus-o ea atunci, și anume, ce gândesc și cum explic eu aceste cuvinte: «Mă tem de Dumnezeu care trece pe lângă mine, nu pentru că trece, ci pentru că, trecând, s-ar putea să nu-l aud și el să nu se mai întoarcă». Ne-am întreținut gândul, reflectând asupra acestor cuvinte pline de adânci înțelesuri. O mai auzisem și altădată rostind aceste cuvinte".

Din adâncul nopții sale, s-a trezit o speranță nebună. Atunci strigă, își strigă rugăciunea. "Ai milă!" Acesta e strigătul lui. "Kyrie, eleison" în limba greacă.

Ajungi să strigi după Dumnezeu când îți vezi starea în care te afli, când îți vezi păcatele. Invitația este de a privi spre inima noastră. Dacă ne uităm cu atenție și vedem întunericul din noi putem striga după lumină, după har, după binecuvântare.

La fiecare Liturghie ne rugăm sau cântăm: "Kyrie, eleison. Doamne, îndură-te de noi!". Rugăciunea aceasta are sens pentru noi când ne vedem starea în care ne aflăm.

În evanghelii, de mai multe ori ni se spune despre oameni care deși văd, nu văd. În această stare erau mulți pe timpul lui Isus. Fariseii și cărturarii îl aveau pe Isus lângă ei, îi ascultau cuvintele, îi vedeau minunile și totuși ei spuneau că lucrează cu căpetenia diavolilor, că nu este venit din cer. Deși aveau ochi buni, nu vedeau. Ei aveau nevoia cea mai mare de mila lui Dumnezeu, trebuiau să strige pentru lumină, dar n-o făceau. Credeau că știu totul.

"Atunci ochii lor s-au deschis" (Lc 24,31), va spune sfântul Luca referitor la pelerinii din Emaus. Ei erau orbi, chiar și cu ochii deschiși. Nu și-au dat seama că Isus este lângă ei și le explică Scripturile. Nu vedeau.

Sau să ne gândim la Saul din Tars. În drum spre Damasc el a văzut o lumină. Cu el mai erau și alții, dar ei nu au văzut lumina, deși aveau ochi buni.

Cum e să ai ochi buni și totuși să nu vezi? Să fii înconjurat de atâtea minuni, de atâta har și de atâta binecuvântare și totuși să nu vezi?

Observați că dintre toate experiențele pe care le trăim, noi, în cele mai multe cazuri, nu reușim să-l vedem pe Dumnezeu. Dacă ni s-a rezolvat o problemă de sănătate, doctorul a fost bun; dacă am luat o notă bună la școală sau un examen, spunem: "Mintea mea e tare". Muncim, ne creăm o situație bună și spunem: "Eu, cu mâinile și iscusința mea am făcut toate acestea". Nu reușim să-l vedem pe Dumnezeu într-o floare, în chipul celui de lângă noi, într-o noapte înstelată, într-un gând care ne copleșește. Noi nu mai reușim să-l vedem pe Dumnezeu nici în lacrimi, nici în cimitir, nici în suferință, nici în patul spitalului. Se duc cei de lângă noi, îi conducem pe ultimul drum și noi spunem: "Eu mai târziu. Mai am de trăit". Alții ne vorbesc de Dumnezeu, de Liturghie, de Biserică, de valorile care ar trebui să ne călăuzească viața și noi zicem: "Au interes. E ceva ascuns în spate". Nu vedem, deși avem ochi buni.

Isus trece și noi nu reușim să-l recunoaștem din cauza mândriei, a prejudecăților, a indiferenței, a preocupărilor și a neatenției. Când nu suntem dispuși să punem capăt unei situații rele, când nu căutăm cu dreaptă intenție slava lui Dumnezeu, conștiința se poate întuneca și rămâne fără lumină în fața evidenței. Deja papa Pius al XII-lea spunea: "Omul condus de prejudecățile sale sau instigat de patimi și de rea voință poate nu numai să nege evidența semnelor exterioare din fața lui, ci și să respingă inspirațiile superioare trimise de Domnul în suflete".

Să ne limpezim privirea de lucrurile oricât de mici care ne împiedică să vedem cum trebuie și să ne îndreptăm privirea pentru a-l vedea pe Isus care ne vizitează atât de des.

Atunci când era orb, Bartimeu a văzut mai mult, mai bine și mai clar decât cei care aveau vedere și erau sănătoși.

Helen Keller, 27 iunie 1880 - 1 iunie 1968, o scriitoare americancă, născută oarbă, spunea: "Să nu vă fie milă de mine că nu am vedere, fie-vă milă de cei care au și nu pot vedea".

Bartimeu a văzut ceea ce alții n-au reușit să vadă. El și-a văzut starea și nevoia, de aceea a cerut milă. A strigat și a insistat atunci când a fost certat. Bartimeu n-a văzut în Isus doar un vindecător, un învățător, ci a văzut în Isus pe Mesia, fiul lui David, Fiul lui Dumnezeu.

Tu ce vezi? Noi ce vedem? Ne vedem nevoia de Dumnezeu, de mântuire, de schimbare? Ne vedem starea de orb, de cerșetor? Sau poate noi spunem: "Eu nu am nicio nevoie. E bine cum sunt". Vedem șansa pe care Dumnezeu ne-o mai dă încă o dată. Aceeași șansă pe care ne-a dat-o de atâtea ori. De unde știm că el va mai trece încă o dată prin Ierihonul vieții noastre? Ne lăsăm duși de mulțime, de criticile ei și pierdem. Cedăm pe drum și nu perseverăm. Trebuie să ne lăsăm trecutul și lucrurile în care ne încredem pentru a răspunde chemării Mântuitorului.

Cel mai impresionat lucru din povestirea de azi e următorul pas. Bartimeu își aruncă haina pentru că-l împiedica și vine în fața lui Isus. Am auzit întrebarea lui Isus: "Ce vrei să fac pentru tine?". Putea să ceară orice. Putea să spună: "Doamne, niște bani, ceva de mâncare pentru azi, haine, o casă..." Nimic din toate acestea. El cere: "Să-mi recapăt vederea, să văd".

Dacă Domnul ne-ar pune aceeași întrebare: "Ce vrei să fac pentru tine?", ce i-am spune, ce i-am cere? De cele mai multe ori îi cerem lucruri mărunte. Bartimeu a cerut să vadă.

Azi când auzim întrebarea lui Isus: "Ce vrei să fac pentru tine?", ce am putea să-i spunem?
- Doamne, să văd starea mea, păcatele mele, că trebuie să-mi schimb viața.
- Doamne, aș vrea să văd comportamentul în familie. Poate că trebuie să schimb ceva.

"Ce vrei să fac pentru tine?"
- Doamne, aș vrea să văd că acord puțin spațiu vieții spirituale, că puțin timp dedic rugăciunii, Liturghiei, citirii din Scriptură.

"Ce vrei să fac pentru tine?"
- Aș vrea să văd că mă hrănesc cu nimicuri, cu imagini de la televizor și de pe internet și toate acestea nu-mi mai lasă timp pentru suflet...
- Să văd nevoile celui de lângă mine și să-i vin în ajutor.

"Ce vrei să fac pentru tine?"
Să te văd pe tine, Doamne. Să aud chemarea ta și să te urmez, să mă apropii de tine. Să văd că tu mă copleșești zi de zi cu minunile tale.

"Ce vrei să fac pentru tine?"
Să văd. Să văd frumusețile tale. Să văd lucrurile care m-ar putea mântui. Să te văd de pe acum în tainele sfinte, în Liturghie, în împărtășanie, în spovadă. Aș vrea ca într-o zi când se va deschide cerul tău și să te văd pe tine față-n față.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Orbul Bartimeu l-a văzut pe Isus. Prima persoană pe care a văzut-o când a deschis ochii a fost Isus. Atât de mult l-a fascinat chipul Mântuitorului încât evanghelia ne spune că omul l-a urmat pe Isus la Ierusalim, a devenit un apropiat al lui Isus. Să notăm bine: stătea la marginea drumului, iar acum pășește pe drum în urma lui Isus. Care drum? Drumul care duce de la Ierihon la Ierusalim, până sus pe Calvar.

Doamne, fă să văd cu adevărat și să te urmez pe tine. Amin!

28 octombrie 2018

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
563 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 30-a de peste an:

Anul B
29 octombrie 2006 - Pr. Anton Despinescu
25 octombrie 2009 - Pr. Anton Săboanu
28 octombrie 2012 - Pr. Iulian Tancău
25 octombrie 2015 - Pr. Benone Lucaci
24 octombrie 2021 - Pr. Florin-Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat