Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 28-a de peste an

Înț 7,7-11; Ps 89; Evr 4,12-13; Mc 10,17-30

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Tânărului bogat doritor să ajungă în cer, Isus îi spune: "mergi, vinde tot ce ai și dă săracilor și vei avea comoară în cer, apoi vino și urmează-mă!". Plecând de la acest cuvânt, mulți oameni s-au străduit să-l urmeze pe Isus pe calea sărăciei totale. Unul dintre ei a fost sfântul Francisc de Assisi. Tatăl său era un prosper negustor de stofe. După o tinerețe aventuroasă, Francisc s-a convertit, de dragul lui Cristos, a împărțit săracilor averea tatălui său, a renunțat până și la hainele de pe el și l-a urmat pe Cristos pe calea sărăciei absolute. A întemeiat un ordin religios masculin și unul feminin, precum și o confraternitate pentru cei căsătoriți care urmează, și în zilele noastre, carisma fondatorului lor: sărăcia. Îl admirăm pe sfântul Francisc dar ne vine destul de greu să-l imităm. Muncim din greu, cu sacrificii, să facem bani, dar nu pentru a-i împărți.

Observăm că Isus a avut o abordare flexibilă cu privire la modul de a-l urma. El nu a făcut din sărăcie condiția esențială pentru cei care doresc să-l urmeze pentru a ajunge în cer. Tânărului bogat, este adevărat, Isus i-a cerut să-și împartă averea săracilor și apoi să-l urmeze. Lui Petru și lui Levi le-a cerut doar să-l urmeze. Lui Zaheu nu i-a cerut nici să împartă averea săracilor și, cu atât mai puțin, să-l urmeze. Zaheu a decis să împartă din avutul lui, după bunul său plac, cât a vrut, dar a rămas tot bogat și Isus a spus despre el: "Astăzi s-a făcut mântuirea acestei case, întrucât și el este fiul lui Abraham" (Lc 19,9). Dar, despre tânărul bogat care n-a împărțit nimic săracilor, ci i-a întors spatele, Isus a spus: "Cât de greu vor intra cei care au bogății în împărăția lui Dumnezeu!" (Mc 10,23).

Dorința de "a avea" (de aici derivă cuvântul avere) vine de la Dumnezeu, nu de la diavol. În Psalmul 112 citim aceste cuvinte: "Fericit este omul care își află mare plăcere în poruncile lui! În casa lui va fi belșug și bogăție".

Așadar este normal să ai o casă a ta, nu să stai cu chirie; este normal să-ți dorești și să ai cele necesare traiului, ba, chiar și o mică rezervă. Este normal să dorești fiilor tăi un trai bun, lipsit de griji. Și atunci, de unde încep problemele legate de bogăție?

Nu este greșit să ai dorințe ci, ca acestea să fie exagerate. Și aceste probleme sunt la noi, în inima noastră, nu la Isus. Când adunăm prea mult încep să apară problemele. Isus ne-a avertizat: "Acolo unde este comoara voastră acolo este și inima voastră". Isus nu ne poate tămădui inima fără a rezolva abuzurile inimii noastre pervertite de păcate, de patimi. Și puterea de corupere a banului este imensă.

Vedeți, în 18 din cele 36 de parabole, Isus vorbește despre: bani, perle, comori, țarini, partea de moștenire, turme de oi. Despre rugăciune Sfânta Scriptură vorbește în aproximativ 500 de versete, despre credință în aproximativ 500 de versete dar despre bani, bogăție, avere în peste 2000 de versete, de 4 ori mai mult decât despre rugăciune și de 4 ori mai mult decât despre credință. Să fie o pură întâmplare? Să fie ceva nesemnificativ?

Atunci: care trebuie să fie atitudinea noastră față de bunurile pe care le avem?

Prima atitudine să fie recunoștința față de Dumnezeu.

Noi înșine și tot ce avem este darul lui Dumnezeu. Deci, să-i mulțumim pentru locuința personală sau cu chirie în care stăm, pentru salariul pe care îl avem, pentru pensia pe care o așteptăm să ne-o aducă poștașul, pentru șomajul sau ajutorul social care este totdeauna insuficient. Dar, mult sau puțin, tot ce avem și suntem este darul lui Dumnezeu și, de aceea, noi nu putem fi decât recunoscători.

Tot ce ne dă Domnul este bun. Viața, sănătatea, vin de la el. Bine, dar eu sunt bolnav, am dureri groaznice. Este adevărat dar, în primul rând ești, și abia apoi te doare. Numai cei dragi și scumpi ai noștri pe care i-am condus pe ultimul drum nu se mai vaită de durere. Am dori să facem schimbul cu vreunul dintre ei ca să nu ne mai doară nimic? Să nu ne mai plângem de problemele noastre de sănătate pentru că tot ce suntem și tot ce avem este darul lui Dumnezeu oferit spre binele nostru.

Când totul îți merge bine să nu spui: "Ce descurcăreț sunt!". În această capcană cad mulți oameni. Nu. Recunoștința trebuie să te împingă să-i mulțumești lui Dumnezeu pentru tot ce ți-a dat.

A doua atitudine: bogățiile să nu ne facă să uităm perspectiva mântuirii - cerul.

Bogăția nu trebuie să devină pentru nimeni un scop în sine căci: "ce i-ar folosi omului de-ar câștiga lumea întreagă, dacă și-ar pierde sufletul?" (Mt 16,26). Aceasta ar fi cea mai groaznică afacere și cel mai păgubos târg: să-ți pierzi sufletul veșnic din cauza bogățiilor trecătoare.

În Parabola lui Lazăr, bogatul a ajuns în iad dar, nu pentru că era bogat. Dacă așa ar sta lucrurile, atunci și Abraham ar trebuit să fie tot în iad, la cât de bogat era, dar, știm că bogatul l-a văzut pe Lazăr în cer, în sânul lui Abraham. Bogatul a ajuns în iad pentru că nu a fost recunoscător față de Dumnezeu, și pentru că a pierdut perspectiva cerului. Dumnezeu i-a dat mai mult decât avea nevoie ca să aibă de unde să împartă cu Lazăr.

Spre deosebire de el, Abraham a avut o altă abordare. Pentru el cea mai mare comoară a fost copilul său, Isac. Bogățiile nu-l încântau și nu-i dădeau satisfacție pentru că până la vârsta de 100 de ani el nu a avut urmași. Tot ce avea urma să moștenească Eleazar, cel mai vechi și credincios dinte servitorii lui. Așa era legea lor, atunci. Abraham s-a încrezut în Dumnezeu care i-a dat multe bogății și i-a promis un copil și o descendență numeroasă. Când s-a născut Isac, bucuria lui a fost fără măsură. Dar, într-o zi, când Isac a crescut mare, i l-a cerut înapoi.

- Să te văd acum, cât de tare mă iubești. Ia-l pe Isac, singurul tău fiu, și adu-mi-l ca jertfă de ardere de tot. Mie să-mi dai tot. Eu sunt Domnul Dumnezeul tău care te-am creat, te-am făcut bogat, ți l-am dat pe Isac și acum ți-l cer înapoi.

- O, Doamne! Cum așa? Ai uitat ce-ai promis?

Așa am fi spus noi. Dar Abraham n-a spus nimic. El a ascultat de Dumnezeu, nu de glasul inimii, nu de glasul rațiunii. A doua zi dimineața, a plecat spre muntele Moria. Nici una nici două, l-a legat pe Isac cu mâinile la spate și l-a întins pe lemnele de pe altarul de jertfă. Mâna lui Abraham era ridicată și în mâna lui scânteia lama cuțitului. În clipa aceea Abraham nu mai avea nimic. Pierdu-se totul. Sara, soția lui îi murise de inimă rea. Cu jertfirea lui Isac Abraham își jertfea, de fapt, propria inimă. Era ultimul act de ascultare pe care îl făcea față de Dumnezeul pe care-l slujise cu fidelitate toată viața lui, și-l iubise mai mult decât toate bogățiile cu care Dumnezeu îl binecuvântase. Fără Isac, Abraham nu mai rămânea cu nimic, i se stingea și numele.

- Abrahame, am văzut credința ta! Ți-l las pe Isac. Jertfește berbecul încurcat cu coarnele în tufișul de lângă tine! Te-am pus la încercare și am văzut că te temi de mine, că mă iubești din toată inima, că mă iubești mai mult decât toate bogățiile pe care ți le-am dat, ca mă iubești mai mult decât pe singurul tău fiu.

Când a lăsat cuțitul în jos a realizat ce comoară mare i-a dat Dumnezeu. Acum tot ce avea a căpătat o nouă semnificație. Dar el jertfise totul. Dumnezeu i-a dat o lecție lui Abraham pe care trebuie să o învățăm și noi fără a trece prin experiența lui.

Dumnezeu l-a cruțat pe Isac, fiul lui Abraham, dar pe Isus, Fiul său, nu l-a cruțat ci l-a jertfit pentru noi pe altarul crucii. De aceea lui Dumnezeu trebuie să-i dăm totul pentru că, și el, ne-a dat totul, pe Isus, unicul său Fiu preaiubit.

Doamne, îți suntem recunoscători pentru ceea ce suntem și pentru darurile tale și ajută-ne să câștigăm cu ele cerul.

14 octombrie 2018

Pr. Viorel Ababei


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
355 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 28-a de peste an:

Anul B
15 octombrie 2006 - Pr. Anton Ghiurcă
11 octombrie 2009 - Pr. Claudiu Iștoc
14 octombrie 2012 - Pr. Mihai Pătrașcu
11 octombrie 2015 - Pr. Iosif Antili

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat