Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 26-a de peste an

Num 11,25-29; Ps 18; Iac 5,1-6; Mc 9,38-43.45.47-48

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ce trebuie să tai astăzi pentru a fi un autentic creștin al Domnului?

Una dintre calitățile principale ale unui creștin este autodisciplinarea în fața lui Dumnezeu.

El trebuie să fie asemenea unui atlet pentru care niciun antrenament nu este prea greu, dacă vrea să câștige premiul. Dar așa cum, antrenamentul pentru câștigarea unei curse necesită timp și trudă, la fel, și autodisciplinarea creștinului în fața lui Dumnezeu, necesită timp și trudă. De ce? Pentru că Dumnezeu așteaptă de la noi o schimbare, o trecere de la atitudinea de sclav la demnitatea de fii și fiice. Și cum se realizează această trecere? Prin schimbări radicale.

Însă, dacă este să privim în interiorul nostru, cu toții trebuie să recunoaștem că nu prea ne plac aceste schimbări radicale. De exemplu, cât de supărăcioși suntem atunci când: se schimbă temperatura de afară; sau se schimbă ceva: în colectivul unde ne desfășurăm activitatea, pe scara blocului, ori în vatra satului.

Dacă nu ne plac aceste schimbări radicale ale lumii exterioare, cu atât mai puțin, atunci când în discuție se află modul în care noi ca și creștini acționăm. De aceea, dacă trebuie să schimbăm ceva la noi, alegem să o facem: în mod gradat, lent, pe neobservate, astfel încât șocul să nu fie atât de mare.

Știți, însă, care este marele risc al schimbărilor lente? Riscul este acela ca ele să nu mai fie făcute niciodată. Și este suficient să ne gândim la acele persoane care sunt stăpânite de anumite vicii, cum ar fi: alcoolul, drogurile, pornografia, înjurăturile, blestemele, și așa mai departe. Aceste persoane își propun o schimbare prin reducerea treptată: a cantității de alcool consumate, a dozei de droguri, a timpului petrecut urmărind imagini și secvențe imorale, a numărului de înjurături și blesteme.

Însă de cele mai multe ori aceste persoane eșuează în intenția lor de schimbare. De ce? Pentru că nu au tăiat în mod radical contactul cu viciul de care sunt stăpâniți. Au ales o schimbare lentă, dar falimentară.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Atunci când privim lucrurile din punct de vedere moral, schimbările lente în stilul de viață pe care îl trăim, nu ne sunt de niciun folos. Dimpotrivă, ele ne pot amăgi, oferindu-ne impresia falsă că suntem pe drumul cel bun, când în realitate încă ne "bălăcim" în mocirla păcatului. Nu vom găsi în Sfânta Scriptură niciun loc în care să ni se arate că Dumnezeu ar accepta: schimbările lente și de durată nedeterminată, în ceea ce privește viața morală a unui om. De aceea, atunci când vine vorba de schimbări, ele trebuie să fie radicale.

Un exemplu în acest sens, îl reprezintă cuvintele Mântuitorului din fragmentul evanghelic pe care l-am ascultat luat din sfântul Marcu: "dacă mâna ta te scandalizează, taie-o!" (Mc 9,43), "dacă piciorul tău te scandalizează, taie-l" (Mc 9,45), "dacă ochiul tău te scandalizează, scoate-l" (Mc 9,47).

Sunt cuvinte dure din partea lui Isus, cuvinte care ne invită la o schimbare radicală, care din punct de vedere fizic nu ne încântă deloc, mai ales că trăim într-o societate care promovează: corpul perfect indiferent de vârstă, corpul bine lucrat sau foarte dotat, scos în evidență de hainele minuscule sau foarte transparente. Față de omul ca posesor al corpului perfect și bine evidențiat, Isus propune omul: ciung, șchiop și fără un ochi. Căci așa este mai bine pentru noi, să fim lipsiți de o mână, de un picior sau de un ochi decât să fim aruncați în Gheenă.

De ce Isus este atât de drastic cu mâinile, picioarele și ochii noștri? Pentru că deseori ne folosim de aceste mădulare pentru a comite păcate împotriva lui Dumnezeu și împotriva aproapelui. "Dacă mâna ta te scandalizează, taie-o" (Mc 9,43) - așa cum eu pot fi un obstacol pentru ceilalți, "oricine scandalizează pe unul dintre aceștia mai mici care cred în mine" (Mc 9,42), tot astfel ceva poate să fie pentru mine un obstacol.

De exemplu, mâna mea, când este închisă pentru a poseda în loc să fie deschisă pentru a dărui. Această atitudine a fost scoasă în evidență și de apostolul Iacob în lectura a doua. El le spune bogaților care au reținut din plata secerătorilor: "bogăția voastră a putrezit și hainele voastre au fost roase de moli". Ce alte păcate mai facem cu mâinile? Avem: păcatele de acuzație - mereu arătăm cu degetul că altcineva este vinovat; păcatele de violență fizică - ne-am folosit de mâini pentru a lovi un coleg, o prietenă, o soție, un soț, un copil, un frate sau o soră, un părinte, pe cineva bolnav sau pe oricine care ne-a stat în cale atunci când eram nervoși; păcatele de lăcomie - furturi mai mari sau mai mici; păcatele de egoism - incapabili să reacționăm la ridicarea celor aflați în nevoi sau stăpâniți de diferite vicii; păcatele senzuale - acele atingeri necuviincioase atât ale trupului nostru cât și al altora; păcatele cuvintelor fără fapte (în special la tineri) - scriem cuvinte frumoase dar fără fapte. Suntem creștini sterili care relativizăm adevărurile lui Dumnezeu doar pentru a fi mai populari sau pentru că aveam o viață privată pe care o ascundem față de lume, dar nu vom reuși să facem niciodată acest lucru față de Dumnezeu.

Mâna poate acționa atât pentru viață cât și pentru moarte. Trebuie să-mi tai toate mâinile care mă duc la rău, și s-o păstrez pe singura care se deschide să fac binele.

"Dacă piciorul tău te scandalizează, taie-l" (Mc 9,45) - omul umblă mereu. Dar, încotro merge piciorul meu? Îl urmez pe Isus sau am mii de picioare care mă duc în cu totul alte direcții decât în direcția lui?

"Dacă ochiul tău te scandalizează, scoate-l" (Mc 9,47) - ochiul reprezintă dorința. El duce cu sine inima și determină obiectivele pe care piciorul caută să le atingă și mâna să le apuce. Ochiul este principiul deciziei și al direcției. Trebuie să scot miile de ochi ce urmăresc lucruri deșarte și să-l păstrez doar pe acela care stă ațintit spre Isus.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dacă este să fim sinceri cu Dumnezeu și să ne gândim la tot ceea ce am făcut în această viață, cu toții ar trebui să fim ciungi, șchiopi, sau lipsiți de un ochi. Ar trebui să fim desfigurați de slăbiciunile arătate de mâinile, picioarele și ochii noștri.

Dar Mântuitorul nu a intenționat să ne învețe să ne autoflagelăm sau să ne automutilăm pentru a scăpa de ispite. Din contră, el a intenționat să ne învețe pe calea acestui limbaj figurativ următoarea lecție: atunci când ne confruntăm cu ispita, când ea ne dă târcoale, când ne simțim încătușați de păcat, când suntem ispitiți să facem compromisuri, să negociem cu diavolul, singura și unica cale de ieșire este o schimbare bruscă, radicală față de păcat. Orice creștin dacă vrea să scape de o apucătură rea, trebuie să manifeste o atitudine tranșantă față de acel rău.

Dacă mâna ta, piciorul tău sau ochiul tău te fac să cazi în păcat, pune mâna pe "topor" și taie orice legătură cu ispita, înainte ca ea să se transforme în păcat! Închide orice ușă înaintea ispitei și alege să rămâi de partea adevărului și a lui Dumnezeu oricât te-ar costa. Dacă Dumnezeu va vedea la tine dorința și hotărârea de a rămâne integru, el va duce lupta mai departe, făcând din tine un biruitor și un moștenitor al Împărăției sale (cf. Ap 3,21).

Ca să se întâmple asta, el trebuie să fie stăpânul inimii tale. Cât timp inima este ocupată de diavol, orice schimbare va fi sortită eșecului, sau vom căuta schimbări lente care nu vor produce nimic în noi.

Ochiul care trebuie păstrat este credința, care mă face să-l văd pe Isus; piciorul care trebuie păstrat este speranța, care mă face să-l urmez; mâna care trebuie păstrată este iubirea, care mă face să-l ating. Oare Isus nu merită niciun sacrificiu din partea noastră?

30 septembrie 2018

Pr. Emilian Jitaru


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
343 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 26-a de peste an:

Anul B
1 octombrie 2006 - Pr. Iosif Iacob
27 septembrie 2009 - Pr. Leon Budău, OFMCap.
30 septembrie 2012 - Pr. Viorel Ababei
27 septembrie 2015 - Pr. Felician Tiba

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat