Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 25-a de peste an

Înț 2,12.17-20; Ps 53; Iac 3,16-4,3; Mc 9,30-37

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ascultând cu atenție evanghelia de astăzi, putem vedea că este o întreagă pedagogie, este un curs de formare a ucenicilor, cu întrebări și răspunsuri, cu dificultăți și exemple. Așadar, Isus ne formează și ne învață și pe noi astăzi. Dar ce anume ne învață Isus? În primul ni se revelează identitatea Fiului lui Dumnezeu. Misiunea lui Cristos pe pământ este mântuirea omului, însă această mântuire va fi realizată prin suferința, moartea pe cruce și învierea sa. Isus este conștient de acest lucru, l-a acceptat de bunăvoie, din iubire, însă vrea să-i facă pe ucenici să înțeleagă această realitate.

Ne spune evanghelistul că ucenicii nu au înțeles aceste cuvinte, nu au înțeles pentru că nu reușeau să se despartă de mentalitatea greșită referitoare la Mesia. Se așteptau ca acesta să fie un conducător politic, militar, care să elibereze poporul de sub dominația romană, și care să guverneze, să conducă țara. De aceea vrea Isus să-i instruiască, pentru ca atunci când se vor împlini toate, ei să înțeleagă.

În al doilea rând, Isus ne arată care este condiția ucenicilor săi, a noastră, a creștinilor. Cei care vor să se bucure de învierea lui, vor trebui mai întâi să sufere și să îndure multe, asemenea lui.

Pentru a înțelege mai bine acest lucru, prima lectură ne prezintă suferința celui drept în mijlocul păcătoșilor. Pentru că cel drept respectă voința Domnului și pentru că le atrage atenția, mustrându-i, pe cei ce sunt pe căi greșite, aceștia vor să se răzbune. "Să-i întindem o cursă, să-l supunem la ocări și chinuri, să-l osândim la o moarte rușinoasă". Privind, astfel, cuvintele lui Isus, și în lumina primei lecturi, trebuie să înțelegem că urmarea Mântuitorului nu înseamnă glorie, nu înseamnă nicidecum triumfuri; dimpotrivă, înseamnă să ne acceptăm fiecare dintre noi crucea.

Dar care este răspunsul ucenicilor? În timp ce Isus vorbește despre moartea și învierea sa, ei discută despre alte lucruri: cine dintre ei este mai mare. Aceasta era preocuparea lor. Și ne putem imagina cum Petru, probabil, amintește că el este piatra pe care va fi zidită Biserica, Iuda se putea crede primul pentru că el ținea punga cu bani, Iacob și Ioan se puteau baza pe faptul că au fost aleși pentru a asista la schimbarea la față. Dar greșeau. Deși l-au însoțit pe Isus și i-au fost alături, tot nu au înțeles.

De aceea Isus îi așază, îi cheamă la el pe cei doisprezece și îi învață: "Dacă vrea cineva să fie cel dintâi, să fie cel din urmă dintre toți și slujitorul tuturor". Aceasta este puterea, aceasta este gloria, aceasta este autoritatea pe care le-o dă Isus însuși: slujirea. Primul între ceilalți este cel care slujește, așadar. Cel mai mare este cel care se umilește, cel care se pune în slujba celorlalți.

Ce trebuie să facem pentru a avea atitudinea corectă, pentru a fi adevărați ucenici ai Domnului? Să căutăm să ne însușim înțelepciunea care vine de la Dumnezeu. Ne spune sfântul apostol Iacob în lectura a II-a că această înțelepciune este modestă, pașnică, prietenoasă, docilă, plină de milă și bogată în fapte bune. În schimb, cine se ghidează după înțelepciunea acestei lumi, cine trăiește conform patimilor, este departe de calea cea dreaptă. "De unde vin războaiele, de unde vin certurile între voi? Oare nu tocmai din patimile care se luptă în voi înșivă? Sunteți plini de pofte și pentru că nu le puteți satisface, ucideți. Sunteți invidioși, și pentru că nu vă atingeți țelurile, intrați în conflict și purtați război".

Iată de ce, ascultând lecturile propuse astăzi de Sfânta Biserică, trebuie să încercăm să ne lăsăm instruiți de Isus, să încercăm să-i înțelegem cuvântul. Obișnuim, ascultând ori citind Sfânta Scriptură, să ne punem în pielea celor drepți, care suferă, în pielea celor care nu sunt înțeleși. Dar este greșit. Să nu uităm să ne identificăm și cu cei nelegiuiți, cu cei amintiți de prima lectură, pentru că și noi ne simțim de multe ori deranjați de mustrările altora. Nu admitem ca alții să ne învețe ce să facem. Nu vrem ca alții să ne arate greșelile, lipsurile noastre. Nu facem altceva decât să acționăm ca cei nelegiuiți. De aceea, este necesar să-l lăsăm pe Isus să ne învețe, să ne deschidem inima în fața cuvântului său divin.

O povestioară ne spune că un copil se juca de-a v-ați-ascunselea cu alți copii de vârsta lui. S-a ascuns și aștepta să vină cineva să-l caute. După ce a așteptat mai mult timp, a ieșit din ascunzătoarea sa, dar cel care trebuia să-l caute și să-l găsească dispăruse. Atunci și-a dat seama că acel copil nici măcar nu a încercat să-l găsească. Supărat, a început să plângă și a plecat acasă. S-a întâlnit cu bunicul său și s-a plâns de ceea ce i-au făcut acei copii. Atunci bunicul, om credincios fiind, i-a spus: "Nu plânge, pentru Dumnezeu este și mai greu. Deși nu se ascunde, deși este prezent printre noi, nimeni nu-l caută".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Este extraordinar faptul că Isus le propune discipolilor săi să fie pe ultimul loc. Să încercăm să intrăm în sensul propunerii lui Isus. Ce anume intenționează atunci când ne propune să căutăm ultimul loc? Isus, înainte de toate, contestă viața consumată în căutarea prestigiului, contestă viața redusă la întrecere pentru a ieși în față, contestă viața consumată pentru a da frâu liber orgoliului. De ce? Pentru că acolo unde este orgoliu, este și fructul otrăvitor al multor vicii, în mod inevitabil. Pentru aceasta, calea lui Cristos, care este înțelepciune ce vine de sus, este calea umilinței. El înfruntă orgoliul gol al omului, contrapunându-i adevărata măreție: măreția de a trăi pentru alții, de a-i sluji pe frați, de a le dărui viața în slujba celorlalți. Aceasta este noutatea adusă de Isus. El ne-a făcut să înțelegem că în Dumnezeu nu există altă putere în afară de puterea iubirii.

Când Isus a fost luat în Grădina Măslinilor, ne spune el însuși că ar fi putut să facă apel la legiuni de îngeri și l-ar fi smuls din mâinile soldaților. Dar el este atent să nu o facă, pentru că așa ne-ar fi descoperit un Dumnezeu fals, ne-ar fi descoperit un Dumnezeu ca putere, în loc să ne descopere un Dumnezeu ca iubire, care ajunge până la a-și da viața pentru cei pe care îi iubește. Moartea lui Cristos ne descoperă calitatea atotputerniciei lui Dumnezeu. Nu este o atotputernicie de dominare, nu este o atotputernicie a bunului plac. Nu! Dumnezeu nu este altceva decât iubire. Și această iubire este atotputernică. Dar iubirea, iubirea adevărată, iubirea care este în Dumnezeu, este iubire umilă. Deci, putem să spunem, cu siguranță, că Dumnezeu este cel mai umil dintre toți cei care există, tocmai pentru că el este iubire infinită. Și umilința nu permite să privești pe nimeni de sus în jos.

Să observăm un detaliu: când Isus spală picioarele apostolilor în seara din Joia Sfântă, el îi privește de jos în sus, și tocmai în acel moment ne spune că este Dumnezeu. Noi, uneori, îl căutăm pe Dumnezeu în diferite moduri și locuri, în timp ce Dumnezeu se află, de cele mai multe ori, lângă noi, în mijlocul nostru; ne spală picioarele, ne spală inima de păcate. Spălarea picioarelor este o lecție de iubire fraternă, dar în mod mai profund este o descoperire, o dezvăluire a ceea ce este Dumnezeu. De aceea, Isus ne invită să fim umili. De ce? Pentru a fi fiii lui Dumnezeu, pentru a fi lumină a lui Dumnezeu și pentru a fi în iubirea lui Dumnezeu.

Ne rugăm bunului Dumnezeu să ne ajute să punem în practică cuvântul său în drumul nostru către cer. Amin.

23 septembrie 2018

Pr. Ciprian Antălucă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
476 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 25-a de peste an:

Anul B
24 septembrie 2006 - Pr. Iulian-Valerian Ianuș
20 septembrie 2009 - Pr. Iosif Dorcu
23 septembrie 2012 - Pr. Cristinel Fodor
20 septembrie 2015 - Pr. Daniel Iacobuț

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat