Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 23-a de peste an

Is 35.4-7a; Ps 145,7-10; Iac 2,1-5; Mc 7,31-37

"Spuneți celor slabi de inimă: fiți tari și nu vă temeți!"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Aceste cuvinte au fost adresate celor din poporul ales aflați în exil, care nu mai credeau că se vor întoarce acasă. Dumnezeu, prin profetul Isaia, devine garantul că exilul va lua sfârșit. Și așa a fost.

Astăzi, aceleași cuvinte ne sunt adresate nouă, pentru ca să credem că atotputernicia și iubirea lui Dumnezeu sunt mai mari decât temerile noastre. De fapt, care sunt temerile omului de astăzi? Lumea de astăzi trăiește frica unui război atomic ce poate izbucni oricând. La 6 august 1945 a explodat prima bombă atomică în Japonia, la Hiroshima. Rezultatul? Aproximativ 70.000 de morți și zeci de mii de persoane desfigurate. Atunci se spunea: niciodată o nenorocire de asemenea dimensiuni. Dar, după trei zile, la 9 august, tot în Japonia, în orașul Nagasaki, a explodat o altă bombă.

Astăzi, pericolul atomic este atât de mare, încât echivalează cu patru tone de trotil pe cap de locuitor. Această realitate, într-adevăr, ne înfricoșează. Astăzi se construiesc case, care sunt un fel de buncăre de apărare. De ce? Pentru că violența a atins dimensiuni impresionante. Trăim într-un climat de agresivitate, încât parcă trăim un adevărat civil nedeclarat. Această realitate ne face să trăim în frică. Lumea în care trăim disprețuiește și calcă în picioare viața. Trăim o cultură a morții. Viața nu mai este respectată și prețuită pentru că nu mai este considerată ca dar al lui Dumnezeu. Și, prin urmare, nu i se mai recunoaște nici demnitatea. Viața este considerată de mulți ca o perioadă de timp scurtă în care trebuie să-ți procuri tot felul de senzații tari. Dar, într-o lume care caută doar senzațiile, se pot întâmpla lucrurile cele mai absurde. Și lumea nu mai reacționează. Cu ceva timp în urmă, ziarele anunțau că la Los Angeles s-a decis înmormântarea a 16.000 de fetuși descoperiți într-un laborator chimic. Niciun comentariu, nicio mirare. O asemenea lume, cu adevărat ne îngrijorează. Și apare inevitabil întrebarea: unde să găsim curajul, ce soluții ne dă cuvântul lui Dumnezeu pentru a învinge frica?

Profetul Isaia ne răspunde în prima lectură care a fost proclamată la Sfânta Liturghie: "Nu vă temeți, iată Dumnezeul vostru. El vine și vă va mântui". Curajul creștinului vine de sus, nu de jos. El își găsește siguranța în credință. El știe că Dumnezeu nu va obosi niciodată să-l iubească pe om și nu va părăsi niciodată pe cei care se încred în el. Orice s-ar întâmpla, avem certitudinea că Dumnezeu găsește totdeauna o soluție, pe măsura mărinimiei numelui său și a inimii sale.

Astfel, evanghelia acestei duminici ni-l prezintă pe Isus în teritoriul păgân Decapole, vindecând un surdo-mut. Surdo-mutul este un simbol eficace și dramatic al omului păgân, al omului fără Dumnezeu. El este incapabil să vorbească, pentru că nu poate asculta. Este incapabil să comunice cu oamenii, pentru că este incapabil să asculte cuvântul lui Dumnezeu. El este izolat și închis în sine însuși. El nu poate da, pentru că nu poate primi. O imagine ce exprimă tragica condiție a omului fără Dumnezeu. Este un om care e împiedicat să fie om, să comunice.

Martin Buber, filozof evreu născut în Austria, mort în anul 1965, spunea: "Orice viață autentică presupune întâlnire". Paradoxul societății în care trăim este că înmulțește mijloacele de comunicare în masă, care devin tot mai performante și sofisticate, dar scade comunicarea. Cu câteva zile în urmă mi-a fost dat să văd la o terasă șase tineri, care ieșiseră, probabil, să ia masa împreună. Dar, fiecare concentrat pe telefonul său, îl butona de zori. Avem, apoi, țări bogate, incapabile să asculte plângerile țărilor sărace. Aceleași religii, incapabile să-l asculte pe Dumnezeu, închise în propriile tradiții, în propriile scheme. În aceeași familie, tineri incapabili să-i asculte pe părinți și părinți incapabili să-i asculte pe copii; soți incapabili să-și asculte soția și soția incapabilă să-și asculte soțul. Cu toții suntem atinși puțini de surzenie și muțenie sufletească, închiși în limitele noastre.

Israelul, în timp ce experimentează amărăciunea exilului, vede deja prin profeția lui Isaia începutul eliberării sale. Aceasta este marea putere a credinței. Aceasta este valabil și pentru noi. În timp ce experimentăm teribilul întuneric din noi, Isus ne vestește lumina adevărului. În timp ce experimentăm teribila tăcere a neantului, Isus face să răsune glasul său care dă sens vieții. În timp ce experimentăm suferința singurătății și a golului interior, Isus vestește cuvântul care rupe tăcerea și ne asigură că rămâne cu noi până la sfârșitul veacurilor. Cuvântul lui Dumnezeu este acela care revelează misterul existenței și invită la dialogul iubirii. De aceea, Isus îi spune surdo-mutului: "Effata", "Deschide-te". Același îndemn ni-l face și nouă: deschide-te misterului care trece dincolo de tine, dar care este și în tine. Dacă te deschizi, dacă asculți, vei avea și tu ceva autentic și măreț de spus. Din păcate, în zilele noastre, s-a pierdut obiceiul de a asculta. Omul modern nu mai are timp, nu mai are capacitatea să asculte sau ascultă prea puțin. Dialogurile noastre, deseori, devin simple monologuri pentru că preferăm să fim noi cei care să vorbim. În realitate, voim să vorbim doar noi. Din păcate, aceasta se întâmplă și cu persoanele apropiate nouă, chiar și cu cei din familie.

De am asculta măcar cuvântul lui Dumnezeu! Acest cuvânt ar trebui aprofundat și, astfel, să devină lumină pentru drumul vieții noastre. Uneori îndrăznim să gândim că Dumnezeu nu ne ascultă.

Francois Mauriac, mort în 1970, romancier francez, poet, dramaturg, membru al Academiei Franceze și laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, spunea: "Credem că Dumnezeu nu ascultă cuvintele noastre. În realitate, noi suntem aceia care nu ascultăm răspunsurile lui".

Avem nevoie de cineva care să ne ajute să învățăm ascultarea, pentru ca apoi să se dezlege și limba noastră pentru a rosti cuvinte bogate în înțelepciune umană și în înțelepciune creștină. Avem nevoie de cineva care să aibă mâini bune pentru a ne remodela lutul nostru și să ne spună acele minunate cuvinte: deschide-te! Să nu uităm că în mijlocul nostru este același Isus care a fost în ținutul Decapole, care cu mâinile sale de olar iscusit poate să ne reformeze pentru a deveni oameni noi. Să ne facem timp pentru ca în tăcerea bisericii să-i cerem ajutorul. Rugăciunea noastră va fi o adevărată binecuvântare pentru noi, dar și pentru semenii noștri.

Când romancierul Thomas Merton, mort în anul 1968, era încă ateu, împins de harul lui Dumnezeu, a intrat într-o biserică catolică. Și ascultați ce ne mărturisește el: "Primul lucru care mi-a sărit în ochi era o fetiță de 15 sau 16 ani, care se ruga în genunchi cu multă fervoare. Am rămas impresionat să văd o tânără la acea vârstă, stând în biserică cu atâta naturalețe. Și se ruga intens, nevăzută de nimeni. Era evident că a intrat acolo nu pentru a se face văzută, dar pentru a se ruga. Numai pentru a se ruga. Și se ruga cu reculegerea sfinților, într-o biserică goală". Thomas Merton s-a convertit și apoi a devenit călugăr trapist.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Conștienți de importanța rugăciunii, vreau să închei aceste gânduri cu o rugăciune pe care să ne-o însușim:

Deschide-ne, Doamne! Fă din unul fiecare dintre noi o persoană vie, capabilă să asculte și să vorbească. Așa cum l-ai vindecat pe surdo-mutul din Decapole, înfăptuiește și în unul fiecare dintre noi minunea de a te putea lăuda mereu. Amin.

9 septembrie 2018

Pr. Petru Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
463 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 23-a de peste an:

Anul B
10 septembrie 2006 - Pr. Anton Farcaș
6 septembrie 2009 - Pr. Iosif Păuleț
9 septembrie 2012 - Pr. Felix Roca
6 septembrie 2015 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat