Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 21-a de peste an

Ios 24,1-3a.1518b; Ps 33; Ef 5,21-32; In 6,60-69

Lăudat să fie Isus Cristos!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi este a 5-a duminică în care la Sfânta Liturghie citim din capitolul 6 al Evangheliei după sfântul Ioan celebrul capitol, care conține istoria miracolului înmulțirii pâinilor și discursul euharistic al lui Isus de la Cafarnaum. Cuvintele pe care Isus le-a rostit, acolo, la Cafarnaum, dar și mai înainte, și propunerea pe care el a făcut-o discipolilor săi, principiile pe care le-a propus, au creat o impresie puternică asupra celor care îl urmau. Și acolo, la Cafarnaum, apele au început să se despartă, deoarece unii dintre ucenicii săi, începând cu acel moment, îl vor abandona, în vreme ce alții vor continua să îl urmeze. De ce l-au părăsit unii? De ce ceilalți au preferat să rămână cu el? Iată cele două întrebări ale evangheliei de astăzi, iată cele două repere ale predicii din această duminică.

Mai întâi vorbim despre discipolii care l-au părăsit pe Isus. Aflăm în evanghelia de astăzi că mulți dintre discipolii săi, după ce au înțeles ceea ce le cere Isus, au început să spună: "Greu este cuvântul acesta. Cine poate să-l asculte?". Este interesant să observăm că ei nu zic: "Cuvintele lui Isus sunt greșite" sau că "Isus nu are dreptate", ci spun "Greu este cuvântul acesta, cine poate să-l asculte?". Și murmură.

Murmurarea înseamnă exprimarea nemulțumirii sau exprimarea dezaprobării, dar cu o voce joasă, nedeslușită. Murmurarea este atitudinea celui nemulțumit de ceva sau de cineva. Murmurarea este o atitudine negativă, care se exprimă printr-o critică continuă. În Biblie murmurarea exprimă în general necredința, dubiul, neîncrederea și acestea duc în cele din urmă la suspiciune, la răceală, la apostazie. Așadar, discipolii murmurau spunând: "Greu este cuvântul acesta. Cine poate să-l asculte?".

Ce face Isus în fața murmurării discipolilor? Își retrage cuvintele? Nu! Și Isus le oferă un principiu, după care ar trebui să se evalueze învățătura sa și principiile de viață pe care Isus le predică. Iată ce le spune: "Duhul este acela care dă viață, trupul nu folosește la nimic". Aceasta este o formulare tipic semitică, și are nevoie de interpretare. Trupul sau carnea, sarx în limba greacă, exprimă natura umană, cu limitările sale. Dar cu mintea omenească, cu raționamentele omenești, noi nu putem intra în logica lui Isus Cristos. De aceea Isus vorbește de duhul și de aceea Isus le vorbește de credință. Fără credință nu putem înțelege ceea ce vrea să ne spună Isus. De fapt, Isus spune în evanghelia de astăzi: "Dar sunt unii dintre voi care nu cred. De fapt, Isus știa de la început cine sunt cei care nu cred și cine este acela care îl va trăda".

Vedeți, noi, de multe ori, suntem înclinați să căutăm dușmanii Bisericii undeva în afara Bisericii. Acolo ne căutăm dușmanii. Și, fără îndoială, există și acolo. Dar, probabil, că cei mai mare oponenți ai lui Cristos sunt adesea printre noi, cei botezați, care formăm comunitatea de credință.

Se spune că un tânăr a voit să intre într-o mănăstire și a făcut acolo un vot al tăcerii. Putea să spună doar două cuvinte la fiecare șapte ani, prin care să ilustreze trăirea sa acolo în mănăstire. Iar după primii șapte ani, bătrânii mănăstirii l-au chemat și el a spus în fața lor următoarele două cuvinte: "Holurile reci". Bătrânii au dat din cap și l-au lăsat să plece. După alți șapte ani de viață monastică, tânărul a fost din nou invitat să spună cele două cuvinte. Și acestea au fost: "Mâncarea rea". Bătrânii au dat din cap și l-au lăsat să plece. După alți șapte ani, tânărul a venit pentru a treia oară, chemat de bătrânii mănăstirii, și în fața lor a spus următoarele două cuvinte: "Eu plec". Și atunci bătrânii mănăstirii i-au spus: "Nu este de mirare, pentru că în toți acești ani nu ai făcut decât să critici și să-ți exprimi nemulțumirea".

Poate că te consideri un membru al Bisericii, dar ai mereu ceva de comentat despre principiile creștine. Și nu vorbim aici despre lucrurile greșite care se întâmplă în comunitatea noastră și care trebuie corectate. Dar vorbim de critica la adresa principiilor creștine. Ceva de genul: "Dar ce tot atâta rugăciune? Dar ce tot atâta Dumnezeu? Dar ce tot atâta mers duminica la biserică? Dar ce tot atâta morală în raporturile sexuale și în viața de familie? Ce atâta fidelitatea conjugală? De ce atâta dreptate, nu veci că mori cu dreptatea în brațe? De ce atâta corectitudine? De ce atâta modestie, nu vezi că numai cei cu tupeu reușesc în viață?". Poate că ești unul care gândești așa și vorbești așa și murmuri așa. Este firesc să te întrebi: "Mai ești tu cu adevărat un discipol al lui Isus Cristos, un creștin autentic?".

Discipolii care rămân cu Isus. Iată cea de-a doua parte a evangheliei de astăzi. Noi, câteodată, ne întrebăm: "De ce mulți oameni părăsesc Biserica, părăsesc credința, îl părăsesc pe Dumnezeu?". Poate că aceasta este întrebarea greșită. De ce n-am formula un pic altfel, și anume: De ce, totuși, atât de mulți oameni vin duminica la biserică, deși ar putea să-și petreacă duminica în moduri atât de diferite? Poate dormind până la amiază sau uitându-se la televizor sau mergând într-un loc de relaxare sau, eu știu, făcând tot felul de jocuri pe internet și așa mai departe". De ce, mulți oameni, vin totuși, la biserică? Este aceasta doar dintr-o, așa, necesitate de a ne liniști oarecum conștiința? Sau poate că este vorba despre ceva mult mai profund. Poate că e vorba de oameni care înțeleg că viața lor pornește de la Dumnezeu și în Dumnezeu își găsește împlinirea.

În evanghelia de astăzi, când Isus a văzut că mulți din discipolii săi pleacă, Isus îi întreabă pe cei doisprezece: "Nu cumva vreți să plecați și voi?". Noi credem uneori că Isus îi întreabă: "Vreți să plecați? Liber, nu mă interesează". Nu. Isus le lasă libertatea dar, în același timp, Isus speră ca discipolii să rămână alături de el, pentru că el este lumina, el este viața. Iată ce răspunde apostolul Petru: "Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice, iar noi am cunoscut și am crezut că tu ești Sfântul lui Dumnezeu", ceea ce înseamnă "Tu ești ca nimeni altul, cine ar putea să împlinească aspirațiile ființei noastre omenești, așa cum o realizezi tu?". Iată sensul răspunsului apostolului Petru.

Se spune despre un misionar că s-a pierdut la un moment dat în jungla africană și în jurul lui vedea doar jungla, pădurea și, ici, colo, câte un luminiș. A găsit, în cele din urmă, o colibă, a unui băștinaș, și l-a întrebat pe acel băștinaș dacă poate să-l conducă la lumină, să-l scoată din junglă. Și omul acela a spus că "da", îl poate scoate. "Bine", a spus misionarul, "atunci, arătă-mi drumul". Și băștinașul i-a spus: "Să mergem". Și au început să-și croiască, realmente să-și taie calea prin jungla aceea deasă. După aproximativ o oră, misionarul a început să se îngrijoreze și a zis: "Ești sigur că acesta este drumul? Arată-mi cărarea, unde este cărarea?". Și băștinașul i-a spus: "Guana", adică, "Învățătorule, în acest loc nu există cale, eu sunt calea". S-ar putea ca, asemenea misionarului, și noi să ne îngrijorăm dacă îl urmăm pe Cristos, să spunem: "Dar poate că urmându-l pe Isus, poate că îmi ratez viața, poate că nu mă voi bucura de viață cum se bucură alții, poate că nu mă voi realiza cu adevărat. Cine știe dacă nu voi pierde în cele din urmă". Sunt întrebări pe care și le pune orice creștin, iar unii, din teama de a-și rata viața, îl abandonează pe Dumnezeu și îl abandonează pe Cristos. Ce spune Petru? "Doamne, la cine să mergem, tu ai cuvintele vieții veșnice".

Iosue, în prima lectură de astăzi, după ce a convocat poporul la Sihem, spune poporului: "Dacă vi se va părea greu să slujiți Domnului, alegeți pentru voi astăzi pe sine să slujiți: dacă pe dumnezeii pe care i-au slujit părinții voștri dincolo de Râu sau pe dumnezeii amoreilor care locuiesc în viața voastră! Dar eu și casa mea îl vom sluji pe Domnul". Această formulare a lui Iosue poate fi înțeleasă și în sensul de "eu și familia mea, îl vom sluji pe Domnul".

Apostolul Paul, în cea de a doua lectură de astăzi ne dă o lecție extraordinar de frumoasă despre ceea ce înseamnă familia. Și știți cu toții că astăzi la Dublin, în Irlanda, se încheie Întâlnirea Mondială a Familiilor, în care Sfântul Părinte, papa, ne amintește tuturor de importanța și de rolul familiei. Asistăm astăzi la atacuri la adresa familiei, ori fără o familie sănătoasă și fără o viziune sănătoasă despre familie, omenirea, România, Europa se îndreaptă spre distrugere, spre distrugere.

Și o întrebare acum, finală, pentru voi și pentru familiile voastre. Poate te întrebi: "Trebuie să mă rog astăzi sau nu? Trebuie să merg în această duminică la biserică sau nu? Trebuie să-mi orientez copiii spre Biserică, spre Dumnezeu, sau e mai bine să-i las să aleagă ei ce vor în viață?". Iosue a spus: "Eu și casa mea îl vom sluji pe Domnul". Să vă dea Domnul puterea de a-l sluji pe el întotdeauna și el va împlini orice gând bun și orice aspirație frumoasă. Amin.

26 august 2018

Pr. Iosif Antili


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
346 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 21-a de peste an:

Anul B
27 august 2006 - Pr. Maricel Medveș
23 august 2009 - Pr. Mihai Enășel
26 august 2012 - Pr. Egidiu Condac
23 august 2015 - Pr. Claudiu Dumea

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat