Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 20-a de peste an

Prov 9,1-6; Ef 5,15-20; In 6,51-58

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dialogul despre pâinea vieții, care ne-a însoțit în ultimele patru duminici, ajunge astăzi la culmea sa. Isus îi invită pe iudei să mănânce trupul său și să bea sângele său, adică îi invită să primească fără rezerve persoana sa. Dar Isus aici face o referință clară la euharistie, pe care Biserica de 2000 de ani o celebrează zilnic și care ne face să creștem ca și creștini și comunitate.

Tot fragmentul propus pentru astăzi la evanghelie este centrat asupra Euharistiei, a Sfintei Împărtășanii. Mai înainte, Isus a spus că pentru a avea viața trebuie să avem credință în el. Acum precizează că trebuie să mâncăm și să bem carnea și sângele său, printr-un limbaj realistic, care nu poate să nu dezorienteze pe cel care îl ascultă. Pentru un evreu, a bea sângele era un lucru nemaiauzit, insuportabil, repugnant. De multe ori în Biblie este afirmată interzicerea sa, deoarece în sânge stă viața, care nu-i aparține omului, ci lui Dumnezeu. Poate am putea crede că Isus folosește un limbaj simbolic, așa cum a făcut până acum, dar nu este așa, deoarece în fața mirării iudeilor - "Cum poate acesta să ne dea trupul să-l mâncăm?" - el spune același lucru și vorbește despre carne și sânge. Așadar, trebuie să ne hrănim cu Isus. Este indispensabil pentru a fi în armonie cu lumea lui, cu alegerile lui, pentru a avea stilul lui de viață. Viața veșnică nu înseamnă numai a crede în Isus, ci a mânca trupul său, a bea sângele său. Nu este vorba despre canibalism, nici despre un cine știe ce rit al sângelui, ci trebuie legat de ceea ce a făcut la cina cu discipolii săi înainte de pătimire.

Și, luând pâinea, a mulțumit, a frânt-o și le-a dat-o spunând: "Acesta este trupul meu dăruit pentru voi. Faceți aceasta în amintirea mea". La fel a făcut cu potirul, după cină, zicând: "Acest potir este noua alianță în sângele meu vărsat pentru voi". Cuvintele evanghelistului Ioan se referă explicit la Sfânta Împărtășanie. Și atunci când scrie el, creștinii cunoșteau deja de zeci de ani Sfânta Liturghie. Într-adevăr, imediat după Rusalii, creștinii, pentru a face memoria întrupării, morții și învierii Fiului lui Dumnezeu, nu au trebuit să inventeze un rit, pentru că l-a creat Isus însuși, la ultima cină. După ce a spus asupra pâinii și asupra vinului cuvintele pe care și astăzi le spunem la momentul consacrării, el a încheiat: "Faceți aceasta în amintirea mea!". Fideli cuvântului Domnului Isus, duminica, prima zi a săptămânii, creștinii au început să se adune pentru a celebra Sfânta Liturghie. Chiar de la început au ascultat cuvântul apostolilor și a succesorilor lor, amintirile și comentariile lor, după care au mâncat pâinea și au băut vinul, după cuvântul lui Isus, adică trupul și sângele său.

Este curioasă mărturia istoricului Pliniu care, deși nu era creștin, îi scria împăratului Traian despre obiceiul creștinilor de a se aduna pentru a celebra Sfânta Liturghie. Această mărturie a lui Pliniu devine mai explicită prin prima relatare despre Sfânta Împărtășanie, făcută de apostolul Paul, în prima sa scrisoare către corinteni, capitolul 11, versetele 23 până la 27.

Această euharistie celebrată în fiecare duminică din an a construit, încet-încet, Biserica, a alimentat credința creștinilor, a construit societatea, eliberând oamenii de egoism, de arivism, de intoleranță, și a favorizat construirea civilizației iubirii. Noi, astăzi, la fel ca iudeii de odinioară, prezenți la minune, riscăm să participăm la Sfânta Liturghie ca la un spectacol, să ne oprim la rit, ca și cum acea bucățică de pâine, care este ostia, ar fi ceva magic sau un medicament, capabil să acționeze fără implicarea noastră directă. Nu numărul tot mai mare de împărtășanii dau naștere intimității cu Dumnezeu. Nu ele dau viața veșnică și ne astâmpără foamea pentru totdeauna. Trebuie cu adevărat să ne fie foame și sete de el. Să ne lăsăm hrăniți și transformați. Să rămânem legați de el la fel ca vița și mlădițele. În schimb, vedem cât de răspândit este obiceiul de a celebra Sfânta Liturghie distrați, obosiți, adormiți, din simplu obicei. Invitația lui Isus de a mânca trupul său și de a bea sângele său are scopul de a ne face vii și vitali, mai asemănători lui, ca să gândim ca el, să facem azi alegerile pe care le-a făcut el, de a ne simți la fel ca el, trimiși la frații noștri.

În timpul retragerii trupelor franceze la Charles Leroy, în august 1914, un ofițer mason, cunoscut anticlerical, s-a refugiat într-o biserică a orașului, pentru un moment de respiro. Pe pardoseală a observat picături de sânge, cu siguranță ale unui soldat rănit. Într-adevăr, în fața altarului a văzut un soldat muribund care privea tabernacolul. Cu o voce stinsă, acesta i-a spus ofițerului: "Prietene, eu sunt un preot. Simt că mor. Nu-i refuza unui muribund o mare favoare. Am ajuns până aici pentru a salva ostiile consacrate. Mergeți la tabernacol și aduceți-mi ultima împărtășanie". Masonul a încremenit. I s-a făcut frică. Dar era ca și Saul pe drumul Damascului. I-a sunat și lui ceasul, ceasul strălucitor al harului. S-a spovedit și i-a adus ultima împărtășanie preotului muribund. Astfel, datorită credinței în prezența reală a lui Isus, unul a acceptat moartea, celălalt a primit viața credinței.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să-i cerem Maicii Domnului să ne dea și nouă gustul lui Isus, pâinea vieții veșnice. Amin.

Lăudat să fie Isus Cristos!

19 august 2018

Pr. Cristinel Fodor


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
542 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 20-a de peste an:

Anul B
20 august 2006 - Ep. Aurel Percă
16 august 2009 - Pr. Alois Hîrja
19 august 2012 - Pr. Marius Adam
16 august 2015 - Pr. Mihai Pătrașcu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat