Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 19-a de peste an

1Rg 19,4-8; Ps 33; Ef 4,30-5,2; In 6,41-51

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

De trei duminici citim la evanghelie fragmente din apostolul Ioan și vom continua încă două săptămâni. Insistența liturgiei își găsește motivația în faptul că Euharistia este tema fundamentală pentru fiecare creștin, pentru fiecare comunitate și pentru întreaga Biserică. De aceea, este important ca noi să-l înțelegem pe Isus ca pâinea vie coborâtă din cer pentru mântuirea noastră.

Evanghelistul Ioan, din care am citit fragmentele, ne-a prezentat chipul încărcat de afecțiune al lui Isus, care merge în întâmpinarea mulțimilor și a nevoilor lor: le dă să mănânce. Iar aceștia, mulțumiți de gestul lui, vor să-l facă rege. În relatarea de astăzi perspectiva se schimbă. Mulțimea săturată de Isus este cea care din nou începe să-l caute, merge în întâmpinarea lui. Dar pentru Isus nu este suficient ca oamenii să-l caute. Vrea ca aceștia să-l cunoască. Vrea ca această căutare a lor să treacă dincolo de necesitățile materiale, de hrana zilnică, și să-l descopere pe cel așteptat.

Prima lectură ne prezintă momentul dramatic din viața profetului Ilie care, fidel misiunii sale, este constrâns să fugă în pustiu pentru a-și scăpa viața din mâinile reginei Izabela și a conaționalilor săi. Este cuprins de descurajare, își cere moartea. Dar, în dezamăgirea lui, Dumnezeu îi aude strigătul și un înger l-a atins și i-a spus: "Ridică-te și mănâncă, pentru că vei avea de parcurs un drum lung".

În lectura a doua, sfântul Paul îi îndeamnă pe creștinii din Efes să trăiască într-un mod firesc stării lor, să nu-l întristeze pe Duhul Sfânt și, astfel, să devină imitatorii lui Dumnezeu.

Se cuvine, așadar, în fața acestor texte, să descoperim două pericole și o certitudine, valabile și astăzi. Pe de o parte, este pericolul în care se află profetul Ilie, care fuge de mânia reginei Izabela, fără a ști încotro se îndreaptă. Este pericolul rătăcirii. Ajunge în cele din urmă să-și dorească moartea și spune: "Îmi ajunge, Doamne, ia-mi viața, căci nu sunt mai bun decât părinții mei". Este ca acel om care se urcă într-un mijloc de transport, fără să știe în ce direcție merge. Profetul Ilie îi reprezintă pe acei oameni care au pierdut sensul vieții și, odată cu acesta, și speranța regăsirii lui. Ilie este întruchiparea multor persoane din zilele noastre, poate chiar din familiile noastre, din vecinătatea noastră, care, în fața greutăților vieții abandonează lupta, se lasă copleșiți și cedează. Câți nu se descurajează atunci când sunt loviți de o boală sau de un eșec, în planurile pe care și le-au propus în viață? Câți soți reușesc să depășească astăzi un punct critic în viața lor de familie, fără să ajungă la separare sau chiar la divorț? Câți tineri nu abandonează lupta în căutarea unui loc de muncă decent sau mulțumitor, în dorința de a-și întemeia un cămin? Unde vor mai găsi forța revenirii din această situație?

Autorul Cărții întâi a Regilor ne spune că un înger al Domnului l-a atins pe profetul Ilie și l-a îndemnat să mănânce hrana pe care i-a adus-o. Această hrană i-a potolit întâi foamea trupească. La a doua invitație, de a se scula să mănânce, Ilie a înțeles că Domnul îl cheamă să meargă pe un drum, spre muntele Horeb, pentru a se întâlni cu el. Pe de altă parte, al doilea pericol pe care îl găsim la iudeii din evanghelia de astăzi este pericolul autosuficienței. Iudeii murmurau împotriva lui Isus pentru că le spusese: "Eu sunt pâine coborâtă din cer". Astfel, ei ziceau: Nu este el Isus, fiul lui Iosif, nu cunoaștem noi pe tatăl și pe mama lui? Atunci cum poate spune: eu m-am coborât din cer? Și au început să murmure.

A murmura împotriva lui Dumnezeu și împotriva Fiului său este o ispită permanentă, iar răspunsul în fața acestei ispite este unul foarte simplu: ori suntem cu Dumnezeu, ori suntem împotriva lui. Trebuie să devenim conștienți de faptul că putem aluneca foarte ușor spre necredință sau spre neîncredere. Atitudinea lui Isus în fața lipsei de credință a iudeilor nu este aceea de a le da explicații, ci, mai curând, el repetă invitația adresată fiecăruia, de a începe un drum personal de credință și de întâlnire cu Tatăl. Ori, a-l primi pe Cristos înseamnă a primi pâinea vieții și în orice moment al existenței sale cel care crede se lasă călăuzit de chemarea Tatălui.

Când Dumnezeu te cheamă nu te poți împotrivi este numele unui articol apărut nu de mult într-o publicație catolică din Anglia, care prezenta detaliat renașterea la credință a unei cunoscute prezentatoare de televiziune. Aceasta mărturisea că de mică a fost purtată la biserică de bunica ei. Dar după ce a crescut lucrurile s-au schimbat, ajungând să aibă alergie față de preoți și față de Biserică. Dar o vizită la un sanctuar al Sfintei Fecioare a însemnat pentru Ania o convertire radicală. "Mi-am dat seama, spune ea, că nu am fost niciodată fericită în viață, apoi mi-am dorit o viață cu lucruri simple, normale. Într-o dimineață, i-am cerut unui prieten să mă ajute să mă reîntorc definitiv la sanctuar. În caz contrar, m-aș fi aruncat pe fereastră. Am părăsit rapid totul, fără nicio remușcare, și acum mă simt foarte bine. Mulți dintre prietenii mei vechi nu înțeleg alegerea. Dar eu nu am fost niciodată atât de fericită ca în aceste trei luni și intenționez să rămân pentru totdeauna aici, deoarece mă simt iubită de Dumnezeu și mulțumită de ceea ce fac. Nu am nicio nostalgie pentru petrecerile exclusive și pentru hainele elegante. Consider că a fost nevoie să trăiesc lucrurile rele din trecut, pentru a putea da astăzi mărturie despre schimbare și despre faptul că viața este darul de a te bucura de harul lui Dumnezeu". Susține că aici, la sanctuar, a învățat iubirea și iertarea. "Toți pot avea a doua șansă în viață. În aceste momente mă simt ca atunci când eram copil și trăiam alături de familia mea săracă și simplă în Polonia. Știu că acum oamenii sunt alături de mine pentru ceea ce sunt cu adevărat, și nu pentru profit. Am abandonat totul și nu-mi lipsește nimic. Acum fac ceea ce Dumnezeu așteaptă de la mine".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Aceasta trebuie să fie certitudinea fiecărui creștin, că fac tot ceea ce Dumnezeu așteaptă de la mine. Dumnezeu ne atrage mereu spre Fiul său, noi suntem cei care ne deschidem inima spre credință sau o închidem. Să ne întrebăm, așadar, astăzi: Mai simt atracția lui Dumnezeu? Oare nu l-am încadrat și noi pe Isus în sistemele noastre de gândire, nu l-am abandonat, deoarece când eram copii am învățat câteva definiții din catehism și cu acestea am rămas? Nu considerăm noi, oare, că e mai ușor să găsim scuze pentru a nu-l urma și pentru a nu ne ruga și pentru a nu ne împărtăși mai des, decât să-mi amintesc de bunătatea și de milostivirea lui Dumnezeu? Există mereu pericolul îndepărtării de Dumnezeu și de a murmura la orice situație care nu e pe placul nostru.

Liturgia de astăzi ne învață, așadar, să nu ne oprim din căutarea noastră, să nu abandonăm drumul nostru, greutățile și suferințele noastre pentru a ne schimba. Să ne dăm o motivație plină de credință, pentru a ne purta crucea în fiecare zi cu demnitate. Să ne lăsăm atrași și învățați de Dumnezeu și, în felul acesta, să ascultăm de îndemnul sfântului Paul de a umbla în iubire și de a fi imitatorii lui Dumnezeu.

Noi, care ne aflăm acum în biserică sau care ascultăm Sfânta Liturghie la radio, ne considerăm poate asemenea profetului Ilie sau asemenea iudeilor care murmurau, istoviți din cauza drumului, doborâți de suferință și fără niciun orizont senin. Să nu uităm că mereu Dumnezeu îl trimite pe îngerul său și ne invită să ne ridicăm și să mâncăm, pentru că avem de făcut un drum lung. Ilie se hrănește la îndemnul îngerului cu o pâine coborâtă din cer și este suficient pentru a ajunge la capătul călătoriei. Și pentru noi este suficient să ascultăm de cuvântul său, care ne spune: Ia și mănâncă! Participă la Sfânta Liturghie, hrănește-te cu pâinea cea vie, cu cuvântul lui Dumnezeu și primește chemarea Tatălui, ca să trăiești în veci și să ajungi la sfârșitul călătoriei tale. Amin.

12 august 2018

Pr. Claudiu Robu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
340 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 19-a de peste an:

Anul B
13 august 2006 - Pr. Egidiu Condac
9 august 2009 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
12 august 2012 - Pr. Petru Chelaru
9 august 2015 - Pr. Florin-Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat