Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 17-a de peste an

2Rg 4,42-44; Ps 144; Ef 4,1-6; In 6,1-15

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Evanghelia din această duminică prezintă marea minune a înmulțirii pâinilor. Isus, aflându-se pe malul Mării Galileii și văzând acea mulțime înfometată, atât de hrana trupească, dar și doritoare de a astâmpăra o foame mult mai accentuată, aceea a descoperirii și a cunoașterii lui Dumnezeu, le cere ucenicilor un ajutor, în a-i hrăni pe acei oameni, înainte de a le da drumul să plece la casele lor. Ucenicii raționează în termeni de viață. Filip spune: "Nu ar ajunge pâine de 200 de dinari". Este ideea de a cumpăra. Dar Isus înlocuiește această idee cu logica divină, de a da în mod gratuit. Sigur, ca o prefigurare a ceea ce se va întâmpla la Cina cea de Taină, în Joia Sfântă.

"Se pot sătura 100 de oameni din 20 de pâinișoare?", am auzit în prima lectură. Dacă cel care le oferă este profetul Elizeu, atunci se poate. De fapt, ceea ce oferă profetul nu are menirea să umple stomacul, ci sufletul. Puținul dat cu iubire satură mai mult decât multul dat cu dispreț sau cu ură. Pâinile lui Elizeu prevesteau un timp mesianic. Ostiile mărunte date cu iubirea infinită a lui Isus devin hrana totală a sufletului fiecărui creștin, menite să-i dea maturitatea spirituală.

În evanghelie ni se vorbește despre apostolii care au participat la această înmulțire a pâinilor, nu atât pentru faptul că au cerut oamenilor să se așeze pe iarbă, alergând de colo-colo, ci, mai ales, că ei veniseră aici să se odihnească. Și au trebuit să renunțe la această odihnă. Disponibilitatea pentru slujirea aproapelui i-a făcut colaboratori la minune. De fapt, adevărata minune constă în contactul direct pe care Isus l-a avut cu fiecare în parte prin ucenicii săi, cu toți cei prezenți, fiindcă el le-a dat lor pâinea și ei au împărțit-o.

Când cineva renunță la odihna proprie din iubire față de aproapele, dovedește că este un alt Cristos, că este un adevărat apostol. Și creștinul care împarte dreptatea, disponibilitatea, renunță la sine, când dă ceea ce a primit de la Domnul, arată că este un ucenic, un colaborator al lui Cristos, unul care a înțeles mesajul lui Cristos. Nu suntem chemați să facem minuni în lume, de genul celor făcute de Cristos, dar să fim apostoli care culeg firimiturile credinței din orice fiiință umană, care poate să ducă la Cristos.

Mulți ar dori să ofere mult, să facă chiar minuni, ca să nu mai fie săraci și flămânzi pe pământul acesta, să nu mai fie bolnavi pe paturile spitalelor sau să nu mai fie nevinovați oprimați, să nu mai fie văduve și orfani, mereu cu lacrimi în ochi, dar nu pot. Au în schimb posibilitatea să facă puțin, să ofere o firimitură de pâine, o picătură de apă, o frântură de zâmbet, o strângere de mână, un cuvânt de împăcare, dar nu-l fac, fiindcă puținul lor li se pare fără valoare, fără importanță. Mulți ar vrea să se știe în postura Domnului care dă, dar niciunul nu vrea să se simtă în postura săracului care cerșește și așteaptă o firimitură din partea aproapelui.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Trebuie să fim smeriți și să adunăm firimiturile îndurării divine, să ne dovedim colaboratori, nu numai beneficiari ai minunilor lui Dumnezeu. Isus și discipolii săi aveau o problemă: o mulțime de oameni îi urmau și erau înfometați. Trebuiau, deci, hrăniți. Isus îi prezintă problema lui Filip: "De unde vom cumpăra pâini ca aceștia să mănânce?". De ce Isus s-a întors către Filip și l-a întrebat despre cumpărarea pâinilor? El știa că Filip, în orbirea produsă de gândirea sa naturalistă, nu putea să-și imagineze alt mod de a hrăni mulțimea, decât folosindu-se de bani. De aceea, Ioan adaugă: "Însă spunea aceasta ca să-l pună la încercare. De fapt, el știa ce avea să facă". Răspunsul lui Filip nu face decât să confirme cât de bun era la chestiunile materiale. "Nu le-ar ajunge pâine de 200 de dinari, ca să ia fiecare câte puțin". Dar el știa ce va face. Isus l-a întrebat pe Filip doar pentru a-i sublinia modul eronat în care gândește, pentru a-i contrapune acestei gândiri, modul în care avea el, Fiul lui Dumnezeu, să acționeze mai apoi. Imediat după, vorbește Andrei. "Este aici un băiat care are cinci pâini de orz și doi peștișori, însă ce sunt acestea pentru atâția?" Și Andrei era suficient de realist ca să-și dea seama că cinci pâini de orz și cei doi peștișori nu reprezintă nimic în fața unei mulțimi de 5000 de bărbați, plus femei și copii. Dar totuși, avea suficientă să vadă din acestea un început. Poate Andrei a amintit de pâini și de pești, știind experiența nunții din Cana Galileii, unde Isus a transformat apa în vin. El și-a amintit că Isus nu a făcut vinul din nimic, l-a făcut din ceva, din colaborarea omului, și a simțit că este de datoria apostolilor să-i ofere lui Isus acel element de bază pe care, din iubire, să-l transforme ca pe apă în vin, înmulțind mâncarea pentru acea mulțime flămândă.

Credința nu înseamnă, deci, a ne împreuna mâinile în rugăciune, fără să facem nimic, privind doar spre cer și așteptând să cadă de acolo ceea ce noi ne dorim. Dimpotrivă, noi trebuie să facem ceva, să căutăm cele cinci pâini și cei doi peștișori ai noștri, știind că fără acestea nu va fi niciun miracol în viața noastră. Miracolul nu înseamnă Dumnezeu lucrând pentru noi, ci înseamnă Dumnezeu lucrând cu noi, lucrând în noi.

Într-o după-amiază, un profesor dădu peste un copil, care, singur în capela colegiului, mânca un sandviș. Surprins, îl întreabă pe copil: "De ce vii să mănânci în capelă?". Iar copilul i-a răspuns serios: "Păi, pentru că Isus este singurul prieten care nu-mi cere să-i dau și lui câteva îmbucături".

De multe ori aceasta este logica umană: este închiderea în fața binelui pe care noi îl putem face. Astăzi, Isus ne cere să dăm totul, tot ce suntem, tot ce avem, tot ce putem. Cu cât vom da mai mult din ceea ce avem, cu atât vom rămâne mai goi, cu mai mult spațiu, pentru ca el, Dumnezeu, să ne dăruiască, să ne umple cu darurile sale. Acesta este Dumnezeu care binecuvântează puținul nostru bine pe care noi l-am făcut pentru alții și pentru mântuirea noastră. Amin.

29 iulie 2018

Pr. Eduard Păduraru


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
346 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 17-a de peste an:

Anul B
30 iulie 2006 - Pr. Mihai Budău
26 iulie 2009 - Pr. Eugen Budău
29 iulie 2012 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
26 iulie 2015 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat