Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 16-a de peste an

Ier 23,1-6; Ps 22; Ef 2,13-18; Mc 6,30-34

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ne aflăm în perioada de vară care oferă multora un prilej de pauză mai mare în cursul anului. Chiar și aceia dintre noi care nu se află în drumul spre vacanță încă, pot să simtă binevenita liniște. În unele întreprinderi se reduce activitatea, circulația pe străzi devine mai liniștită în oraș. Cine merge în vacanță are șansa să se rupă cu totul de activitățile obișnuite, așa cum erau și mulțimile care îl ascultau pe Isus pe malul lacului, după cum am ascultat în evanghelia din această duminică. Dacă preferăm să mergem mereu cu motorul turat la capacitatea maximă, vom obosi mai devreme sau mai târziu. Forțele ne vor slăbi și vom fi predispuși îmbolnăvirii. Este știut faptul că acela care nu se poate opri pe el însuși, la un moment dat nu mai poate fi oprit nici de alții.

În editorialul de sfârșit de săptămână al Ziarului de Zürich din Elveția, există o rubrică în care este redat de fiecare dată câte un interviu cu o echipă de oameni din economia elvețiană. Întrucât sunt adresate aceleași întrebări, pot fi foarte ușor comparate răspunsurile. Experții în economie sunt întrebați despre modul personal în care gestionează și coordonează firma lor, despre modul de conducere și altele asemănătoare. În ultima parte a interviului apare însă insistent următoarea întrebare: "V-ați putea închipui o viață trăită în mănăstire?". Răspunsurile la această întrebare trezesc de obicei cel mai mare interes. Există astfel unii care își pot închipui cum s-ar vedea într-o astfel de viață. Mulți însă consideră viața de mănăstire ca o stare de liniște fără sfârșit și de o pasivitate înspăimântătoare în care cu siguranță nu s-ar putea regăsi deloc.

Plecând de la aceste considerații putem deduce că percepția despre noi înșine reprezintă pentru mulți oameni un motiv mai degrabă de îngrijorare și de neliniște. De aceea, aceștia preferă să nu caute momente de așezare și de liniște, caută mereu agitația și zgomotul pentru a nu se afunda în abisul propriei singurătăți.

Suntem îndreptățiți, așadar, să ne întrebăm chiar și noi creștinii: "Ce poate oare să producă această neliniște și teamă de sine?". Oare însăși căutarea liniștii, lipsa distragerii atenției? Faptul că în tăcere avem prilejul să ne concentrăm asupra noastră? Sau ne temem să trăim experiența propriei noastre ființe? Nu avem curajul să ne suportăm nici măcar pe noi înșine? Am reținut, poate, cu plăcere, momentele în care unii ne-au apreciat și ne-au oferit o imagine bună și frumoasă despre noi înșine, dar am ascultat, de asemenea, cu dezgust, criticile și dezaprecierea pe care ni le-au arătat alții și am rămas cumva într-o zonă a confuziei cu privire la noi înșine. Și atunci e bine să ne întrebăm: "Avem noi curajul să ne acceptăm așa cum suntem, cu o sumă de calități dar și cu umbrele și petele din caracterul și viața noastră?".

Evanghelia acestei duminici ne amintește că și Isus surprinde chiar în rândul apostolilor săi o astfel de tendință spre agitație și neliniște, deși se întorceau la Isus, în sânul colegiului apostolilor unde povesteau câte au făcut. Constată evanghelistul Marcu: "Mulți (dintre apostoli) veneau și plecau și nu aveau timp nici măcar să mănânce". Am spune noi astăzi, cu limbaj actualizat, că nici apostolii nu erau scutiți de stres. Vesteau oamenilor cuvântul lui Dumnezeu și se aflau într-o continuă acțiune. Pentru a nu deveni sclavii acțiunii, pentru a-și aminti că transmit un mesaj în numele Domnului, pentru a-și păstra imaginea lui Isus în sufletul lor și a vorbi în numele lui, Isus îi adună pe apostoli și le spune: "Veniți deoparte, într-un loc retras și odihniți-vă puțin!".

Pe de altă parte, evanghelistul Marcu relatează și constatarea lui Isus cu privire la oameni, la mulțimi: "Coborând, Isus a văzut o mare mulțime și i s-a făcut milă de ei pentru că erau ca oile care nu au păstor". Oamenii îl urmăresc și îl caută. Doresc să fie în preajma Mântuitorului, așteptând multe de la el. Isus observă nevoile lor. Le cunoaște foarte bine. Cunoaște mai ales pe fiecare în parte. De aceea, le vine în întâmpinare. Evanghelistul compară aici mulțimea de oameni cu o turmă care nu știe încotro trebuie să se îndrepte, care hoinărește fără o orientare precisă pe drumuri. Isus oferă această orientare, mai mult chiar: el vrea să întărească pe cei rătăciți atât sufletește cât și trupește. Domnul invită pe oameni să găsească odihnă la el și în el.

Îndrăznesc de aceea să afirm că aceasta este o veste bună de vacanță și nu numai, pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru cei care trec prin această viață fără un scop, fără o orientare. Timpul de retragere, de odihnă și de reflexie ne ajută să vedem, să redescoperim țelul vieții noastre la lumina lui Dumnezeu.

Găsim atâtea exemple în viețile sfinților prin care ne convingem încă o dată că liniștea și reculegerea pot schimba vieți. Sfântul Augustin, înainte de convertire, tânăr fiind și alergând frenetic prin viață, intersectându-se cu o multitudine de idei filozofice și cu moravurile lumii mondene, într-un moment de răgaz, neobișnuit de altfel până atunci, citește pasajul din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Romani: "Să ne purtăm cuviincios, ca în timpul zilei: nu în chefuri și beții, nu în necurății și desfrâuri, nu în certuri și invidii, ci îmbrăcați-vă în Domnul Isus Cristos". Acest moment de răgaz a devenit salvator, mântuitor pentru marele sfânt.

La fel putem rememora și istoria convertirii sfântului Ignațiu de Loyola, pe care Biserica îl comemorează în ultima zi a acestei luni. Alegând cariera militară, este grav rănit în bătălia de la Pamplona în 1521. Nevoit să petreacă mai mult timp în spital, nu găsește decât două cărți religioase (Viața lui Isus și o Culegere a vieții sfinților) pe care, citindu-le și recitindu-le, ajunge să simtă o puternică chemare de a-l urma pe Domnul. Și lista ar putea continua cu mulți alți sfinți și persoane pline de credință până în zilele noastre.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În liniște se află puterea noastră. Clipele de odihnă și de retragere nu sunt deloc întâmplătoare, în viziunea lui Isus. El însuși se retrage deseori pentru a se ruga. Simte nevoia de comuniune cu Tatăl ceresc. Acele momente profunde îl orientează și îl întăresc. În urma rugăciunii în tăcere săvârșește minunea înmulțirii pâinilor. Tot în urma rugăciunii din grădina Ghetsemani săvârșește actul suprem de mântuire prin acceptarea jertfei sale pe cruce din iubire față de noi, eliberându-ne de păcate.

În această perspectivă, suntem invitați să descoperim timpul de vacanță ca pe un răgaz pentru noi înșine. Tocmai aceste momente și oazele de liniște devin providențiale. Oferta locurilor de refacere este extrem de variată: de la propriul nostru colțișor din camera noastră, de la balconul locuinței noastre, până la piscurile semețe ale munților sau malurile generoase ale mărilor. De la o carte bună, o plimbare benefică, la admirarea unei păsări în zbor, la concertul păsărelelor din pădure sau surprinderea în tihnă a unui răsărit sau apus de soare. Peste tot putem să regăsim prezența iubitoare a lui Dumnezeu, dacă ne dăm răgazul, liniștea necesară.

Dacă stresul zilnic ne face uneori să ne întrebăm: "Unde este Dumnezeu acum?", "De ce nu intervine?", "De ce nu mă ajută?" , momentele de retragere și de liniște ne fac să exclamăm cu psalmistul din liturgia de astăzi: "Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic. El mă paște pe pășuni verzi, mă conduce la ape de odihnă, îmi înviorează sufletul".

Obosit de graba zilnică, de claxoane și reproșuri, de programul extenuant și de ritmul frenetic al vieții de zi cu zi, creștinul este chemat să realizeze efemeritatea lumii și să se retragă în discreția ungherului său. Curățindu-se de păcate prin spovadă, poate savura lumina, poate trăi în iubire, se poate dărui Creatorului. Despărțindu-se de imaginile răutății, el poate vedea gloria divină pe care o proclamă în rugăciuni. Dumnezeu vrea să fim față în față cu el, cel care ne luminează cu harul său. Liniștea vieții poate fi găsită până și în temniță. Richard Wurmbrand mărturisea că toți cei persecutați erau fericiți că se puteau ruga și nimeni nu le putea fura liniștea din suflet.

Dar această liniște nu înseamnă somnolență față de necazul aproapelui. Nu înseamnă să te retragi în colțul tău și să nu îți pese de ceilalți. Biserica este locul în care descoperim sensul muncii dar și sensul repaosului. Și astăzi, într-o lume tot mai secularizată, dincolo de ceea ce deseori suntem tentați să credem, există tot mai mulți oameni care caută pacea în Domnul. Mii de credincioși polonezi s-au rugat recent la Cracovia în prezența președintelui țării, cerându-i Domnului să fie Regele Poloniei și să cârmuiască peste conducători și peste toți cetățenii țării. În Croația, în Slovacia, în țara noastră dar și în multe alte țări se adună oameni în rugăciune și adorație pentru a implora ocrotirea darului vieții și al familiei întemeiate de Dumnezeu. Oameni ai bisericii dar și oameni de cultură, profesori, muncitori, sportivi, elevi și studenți, îl invocă pe Dumnezeu și puterea Duhului Sfânt în diferite momente publice, conferințe, competiții sau chiar în situații atât de obișnuite. Așadar oaze de liniște există peste tot. Depinde cine le caută. Depinde de noi să le descoperim și să le folosim.

În acest spirit, vă doresc ca acest timp de vară să fie un timp reușit din viața dumneavoastră, reușit întrucât devine plin de sens cu Cristos care este pacea noastră, așa cum ne indică sfântul apostol Paul în lectura a doua de astăzi. Acest timp să vă ajute să experimentați ceea ce Isus așteaptă și dorește pentru fiecare dintre noi, după cum el însuși ne spune: "Eu am venit ca ei să aibă viață și să o aibă din belșug". Această viață să o alimentăm și în clipele de repaos prin meditarea cuvântului lui Dumnezeu, printr-o descoperire mai profundă a lui Isus în Sfânta Euharistie și prin mărturia de credință împărtășită cu cei pe care îi avem în preajma noastră. Amin.

22 iulie 2018

Pr. Egidiu Condac


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
478 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 16-a de peste an:

Anul B
23 iulie 2006 - Pr. Alois Bulai
19 iulie 2009 - Pr. Felix Roca
22 iulie 2012 - Pr. Claudiu Robu
19 iulie 2015 - Pr. Cristinel Fodor

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat