Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 15-a de peste an

Am 7,12-15; Ps 84; Ef 1,3-14; Mc 6,7-13

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

"Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat (trimis) pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16).

Într-adevăr, Dumnezeu-Iubirea nu a voit ca omul, "coroana creației sale", să rămână în starea decăzută datorită neascultării. De aceea, "când a venit împlinirea timpului, Dumnezeu l-a trimis în lume pe Fiul său, născut din femeie, născut sub Lege, ca să-i răscumpere pe cei care sunt sub Lege ca să primim înfierea" (Gal 4,4-5).

Fiul lui Dumnezeu întrupat își onorează trimiterea cu umilința exemplară în opera de evanghelizare și ascultarea desăvârșită până la moartea pe cruce.

În liturgia cuvântului a acestei duminici, a 15-a, anul B, textul evanghelic scris de sfântul Marcu (6,7-13), ne relatează că Isus, după ce îi alege pe cei doisprezece discipoli, "a început să-i trimită doi câte doi și le-a dat putere asupra duhurilor necurate" (v.7). Le poruncește să fie sobri, de o austeritate "evanghelică": îmbrăcați cu o tunică, încălțați cu sandale iar în mână un toiag, pentru a fi cât mai eficienți în activitatea la care au fost trimiși. Cât privește hrana, odihna, acestea vor fi asigurate de ospitalitatea acelora care beneficiază de serviciile celor trimiși. Receptivitatea față de trimiși este binecuvântată, iar lipsa ei, sancționată: plecând de la cei care nu-i primesc și nu-i ascultă, "scuturați praful de pe picioarele voastre, le spune Isus, ca mărturie împotriva lor" (v. 11b).

Evanghelistul Marcu menționează succesele celor trimiși: "alungau mulți diavoli, ungeau cu untdelemn mulți bolnavi și-i vindecau" (v. 13).

Prima lectură, din Cartea profetului Amos (7,12-15), din Vechiul Testament, confirmă iubirea milostivă a lui Dumnezeu față de poporul lui Israel, infidel, pe care îl cheamă la convertire, trimițându-l pe autorul textului menționat, "crescător de animale și culegător de sicomori (plante pentru hrana animalelor)" (v. 14). Psalmul 84 care continuă textul profetic, face apel la îndurarea dumnezeiască: Arată-ne, Doamne, îndurarea ta și dă-ne mântuirea ta!

Sfântul apostol Paul, în textul lecturii a doua (Ef 1,3-10), vrea să-l preamărim împreună "pe Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care ne-a binecuvântat cu orice fel de binecuvântare spirituală în cele cerești, în Cristos [...], ca să fim sfinți și neprihăniți înaintea lui" (v. 3 și 4b). Totodată ne rugăm ca același "Tată al Domnului nostru Isus Cristos să pătrundă inimile noastre cu lumina sa, ca să putem înțelege speranța pe care ne-o dă chemarea noastră"(Ef 1,17-18).

Privită în ansamblul ei, liturgia cuvântului din această duminică ne întărește convingerea că viața creștină este efectul trimiterii dumnezeiești: Dumnezeu Fiul vine în lume pentru a le aduce oamenilor vestea cea bună și harul înfierii; discipolii, aleși și împuterniciți de el, sunt trimiși doi câte doi în exercitarea mesianică, în timp ce îl însoțeau pe Învățătorul în activitatea evanghelizatoare. După înviere, adunați în Galileea, Isus le spune celor 11 discipoli: "Mi-a fost dată toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergeți, și faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,18-2o).

Ascultând de porunca Mântuitorului, apostolii au predicat vestea mântuirii, au botezat, au format comunități în care au instituit slujitori ai harului de multe feluri prin impunerea mâinilor și invocarea Duhului Sfânt. Cei instituiți cu darul slujirii episcopale, de succesiune, au procedat la fel, din generație în generație, la toate popoarele, înfruntând cu tot curajul diferitele împotriviri, de foarte multe ori cu prețul vieții. Martirologiile și calendarele ne aduc la cunoștință numele lor binecuvântate în veci. Amintim doar câteva: Saul din Tars, convertit de Isus însuși pe drumul Damascului, "pentru că acesta este un vas (instrument) pe care mi l-am ales ca să poarte numele meu înaintea popoarelor, înaintea regilor și a fiilor lui Israel" (Fap 9,15-16), devenit sfântul Paul, "apostolul neamurilor". Îl amintim și pe sfântul Francisc Xaveriu, misionarul prodigios al Orientului îndepărtat. Nu o putem uita nici pe sfânta Tereza a Pruncului Isus, care și-a închinat scurta viață de carmelită (nouă ani) în rugăciune și sacrificii, cu iubire la maximum pentru misionari, meritând să fie declarată ca "patroană a misiunilor".

Fiecare dintre noi este beneficiar al slujirii sacramentale misionare. Intensitatea trăirii creștine este în strânsă legătură cu angajarea conștientă în opera misionară: primim de la cei care vin la noi în numele Domnului și dăruim, la rândul nostru, celor din jur și tuturor la care mergem, în același nume: Cristos, Domnul și de viață dătătorul, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt, Treimea cea de o ființă și nedespărțită.

Ne rugăm cu toată smerenia și încrederea: "Dumnezeule, tu le arăți celor rătăciți lumina adevărului, ca să se poată întoarce pe calea ta; dă-le tuturor acelora care poartă numele de creștin tăria de a înlătura tot ceea ce se împotrivește acestui nume, și de a îndeplini ceea ce îi corespunde. Prin Cristos Domnul nostru. Amin".

15 iulie 2018

Pr. Anton Despinescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
356 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 15-a de peste an:

Anul B
16 iulie 2006 - Pr. Felician Tiba
12 iulie 2009 - Pr. Daniel Iacobuț
15 iulie 2012 - Pr. Emil Dumea
12 iulie 2015 - Pr. Alois Farțadi

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat