Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 14-a de peste an

Ez 2,2-5; Ps 122; 2Cor 12,7-10; Mc 6,1-6

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Liturgia cuvântului de astăzi dezvoltă tema profetului refuzat de poporul său și statornicia acestuia în a proclama cuvântul lui Dumnezeu cu fidelitate, în pofida tuturor dificultăților. Este, din păcate, o constantă a istoriei lui Israel. Toți profeții au fost disprețuiți, mai ales în țara lor și poporul lor a fost acela care i-a prigonit, calomniat, respins sau chiar ucis.

Scopul cu care Dumnezeu îi trimite este - spune profetul Ezechiel în prima lectură - să vestească, să anunțe că se află un profet în mijlocul lor și că, prin urmare, Dumnezeu nu i-a părăsit, pentru că Dumnezeu este fidel. A făcut multe promisiuni și le va păstra.

În fața glasului Domnului, atitudinea noastră nu trebuie să fie la fel cu cea a poporului ales. Spre deosebire de el, în psalmul responsorial, noi acceptăm eliberarea care vine de la Domnul și cântăm, cu o atitudine de ascultare și supunere: ochii noștri sunt îndreptați spre Domnul!

Observăm că și sfântul apostol Paul nu a fost scutit de această atitudine distantă din partea ascultătorilor săi. Credincioșii din Corint au fost tentați să-l refuze din cauza slăbiciunilor sale. El însă îi îndeamnă să n-o facă, pentru că puterea lui Dumnezeu se arată deplin în slăbiciunea omenească. Spune el: "Prefer să mă laud cu slăbiciunile mele, pentru ca să locuiască în mine puterea lui Cristos".

Auzim, deseori, unii care fac următoarea afirmație: "Cristos, da, însă, Biserica, nu, căci Biserica ar trebui să fie perfectă, sfântă". Dacă Biserica ar fi perfectă, cine ar face parte din ea? Cine dintre noi este perfect, sfânt în totalitate? Prin această afirmație înseamnă să nu acceptăm limita care există în istorie, înseamnă să nu acceptăm istoria, să nu ne acceptăm pe noi, înseamnă să nu facem din noi locul întâlnirii cu Dumnezeu. Mereu vrem ceva diferit pentru că ne este frică de noi înșine, de limitele noastre. Însă tocmai aceste limite, chiar și răul, îl putem și trebuie să-l trăim ca loc al întâlnirii cu Dumnezeu. Ca profetul și ca sfântul apostol Paul, suntem conștienți de slăbiciunile noastre.

Dar Dumnezeu se bazează pe noi, pentru a fi mesagerii veștii cele bune. Ne putem gândi la cea mai frumoasă replică pe care a dat-o sfânta Bernadeta Soubirous, la Lourdes, imediat după ce a avut experiența întâlnirii cu Preasfânta Fecioară Maria, în grota misterioasă: "Eu nu sunt obligată", spunea ea, "pentru a vă face să credeți, eu sunt obligată să vă spun". În ciuda slăbiciunii noastre, Domnul se bazează pe noi pentru a fi purtătorii lui de cuvânt. În diversele noastre întâlniri suntem chemați să răspundem mereu despre speranța care ne animă. Avem valori de apărat, de împărtășit, avem solidaritate, compasiune de oferit persoanelor, mai ales celor mai slabi.

"Adevărate sfințenie nu înseamnă ruperea, detașarea de această lume", spunea Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea, în enciclica sa Redemptoris missio, ci, mai degrabă, înseamnă să depui un efort pentru a aduce învățăturile sfinte în viața de zi cu zi, în familie, la școală, oriunde. Ca botezați, suntem trimiși în societatea în care trăim, pentru ca prin exemplul vieții de credință să fim lumină pe calea dreptății lui Dumnezeu.

Spunea Blaise Pascal: "O picătură de iubire este mai bună decât un ocean de intelect". Nu ne este ușor. Nu e ușor să mergi împotriva curentului și să denunți relele timpului.

Ceva similar s-a întâmplat și în evanghelia acestei duminici, când locuitorii Nazaretului îl refuzaseră pe Isus. Ai săi se miră de Isus și se scandalizează că înțelepciunea lui Dumnezeu este în acest om, pe care îl cunosc bine. Și el, la rândul lui, se miră. "A venit lai ai săi și ai săi nu l-au primit".

Deseori suntem tentați să spunem despre Isus: "Poate, dacă l-aș vedea, dacă l-aș atinge, poate aș crede mai mult". Nimic mai fals! Ai săi l-au refuzat tocmai pentru că l-au văzut, l-au atins, ba chiar s-au îmbulzit în jurul lui, ne spunea evanghelia duminicii trecute. Pentru că ceea ce este divin nu-i excepționalul sau senzaționalul pe care ni-l închipuim noi. Deci, nu înseamnă a face nu știu ce, ci a trăi viața de zi cu zi, în simplitatea ei. Scandalul credinței, același pentru toți, îl constituie faptul că înțelepciunea și puterea lui Dumnezeu vorbesc și acționează în nebunia și neputința unei iubiri făcută trup, care se unește cu toate limitele noastre, până la slăbiciunea ultimă a crucii.

"Nu este oare, acesta, lemnarul?" au spus despre Isus când l-ar revăzut. Deși aveau încă o mulțime de întrebări fără răspuns, deși erau uimiți de înțelepciunea și de minunile sale, nu au vrut să accepte că omul din fața lor este mai mult decât lemnarul. Erau convinși că știu totul despre Isus din Nazaret, pentru că era acel tânăr care crescuse printre ei în cetatea lor. Și pentru că îi cunoșteau familia și rudele, s-au pus de acord și au hotărât că Isus nu poate fi altcineva decât un simplu tâmplar. Cum să fie vecinul lor un învățător? Mai mult, cum să fie el tocmai Mesia? Chiar nu erau alții mai buni în toată cetatea. Tocmai fiul Mariei să vină și să ne învețe pe noi?

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Obișnuința, de multe ori, ne pune în condiția de a nu primi noutatea pe care Dumnezeu vrea să ne-o ofere. Obișnuința poate fi deseori fără suflet. Dacă lăsăm această pagină a evangheliei să intre în sufletul nostru, putem verifica nivelul de aroganță și de egoism din viața noastră. Suntem plini de aroganță, asemenea locuitorilor din Nazaret, dacă pretindem că știm totul despre cel din fața noastră. Nimeni, în afară de Dumnezeu, nu poate pătrunde în profunzimea unui om și nimeni nu-și poate atribui sieși acest har de a ști totul, absolut totul despre un om. Fiecare om există cu o taină anume, cu miracole, suferințe, împliniri, care sunt secretele lui cu Dumnezeu sau cu un alt suflet. Iară nouă ne revine obligația să trăim împăcați cu limitele cunoașterii noastre despre celălalt și plin de respect pentru ceea ce se află în sufletul fiecărei persoane. Totodată, avem un nivel ridicat de egoism atunci când nu lăsăm pe celălalt să fie mai bun decât noi. Suntem egoiști atunci când considerăm că nimeni nu are voie să depășească standardele pe care le-am stabilit noi sau comunitatea noastră. Egoismul ne împiedică să lăsăm loc miracolului, care se poate întâmpla în viața celuilalt sau pe care celălalt îl poate purta în viața noastră. Celor aroganți și egoiști, Isus Cristos le repetă și astăzi, ceea ce a spus odată cărturarilor și farizeilor ipocriți: "Vai vouă! Voi țineți împărăția cerurilor înaintea oamenilor. Nici voi nu intrați și nici pe cei care ar voi să intre nu-i lăsați".

Pe cât de puternic este Isus, noi avem totuși capacitatea de a-i pune bariere prin lipsa noastră de credință. Cuvântul lui Dumnezeu din liturgia de astăzi vrea să fie pentru noi, iubiți credincioși, dragi ascultători, o oglindă critică în care suntem obligați să ne aruncăm privirea. Ce anume vedem în ea? Nu cumva pe noi înșine? Nu cumva suntem noi cei care facem imposibile minunile lui Dumnezeu în noi? Să-i cerem astăzi darul convertirii și o credință mai puternică, ca să-l urmăm cu fidelitate pe drumul vieții.

Lăudat să fie Isus Cristos!

8 iulie 2018

Pr. Eugen Robu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
503 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 14-a de peste an:

Anul B
9 iulie 2006 - Pr. Iosif Antili
5 iulie 2009 - Pr. Cristian Diac
8 iulie 2012 - Pr. Cornel Cadar
5 iulie 2015 - Pr. Ștefan Lupu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat