Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 13-a de peste an

Înț 1,13-15;2,23-24; Ps 29; 2Cor 8,7.9.13-15; Mc 5,21-43b

Lăudat să fie Isus Cristos!

În luna iunie a anului 2016, papa Francisc a fost într-o vizită apostolică în Armenia. La una dintre întâlnirile sale cu diferite categorii de persoane, organizatorii i-au prezentat suveranului pontif o doamnă în vârstă. Ea venise tocmai din Georgia, cu autobuzul, circa zece ore, special pentru a participa la Sfânta Liturghie și a-l vedea pe urmașul lui Petru. Papa Francisc a întrebat-o: "Ce v-a determinat să faceți atât drum?". Ea a răspuns cu multă seninătate, sinceritate și bucurie în suflet: "Credința, Sfinte Părinte!".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Am venit și noi în casa Domnului sau suntem în fața aparatului de radio astăzi, în zi de duminică, pentru a alimenta credința noastră în Dumnezeu. Poate că nu am călătorit zece ore pentru a ajunge la biserică, asemenea acelei bătrâne din Georgia, dar, cu siguranță, credința a fost imboldul pentru a ne întâlni din nou cu Domnul.

Evanghelia pe care am ascultat-o astăzi ne vorbește despre credința a două persoane din timpul lui Isus, o credință care le-a adus vindecare și viață. Două miracole relatate, nu unul după altul, ci suprapuse, ca și cum ar fi gândite împreună cu unele elemente în comun. Pare o istorie în mai multe acte. Este vorba de povestea binecunoscută a învierii fiicei lui Iair, precum și vindecare femeii bolnave de doisprezece ani. Cine sunt cele două suflete vindecate și ce au în comun, în afară de faptul că vindecarea a făcut-o același Isus și a avut loc în aceeași zi?

Iair era un fruntaș al sinagogii, nu un anonim oarecare, un fariseu devotat lui Dumnezeu și credinței, probabil având o vârstă tânără, dacă ne gândim că fetița lui avea doisprezece ani. Acestui bărbat credincios i se naște o fetiță, o adevărată rază de lumină în căminul său. Toată grija, toată puterea și priceperea, toate mijloacele de care dispunea Iair le-a investit ca să-și crească fetița în credința cea adevărată, având un stil de viață sănătos și respectând cu scrupulozitate toate rânduielile rabinice. Timp de doisprezece ani, Iair s-a străduit să-și crească fetița într-o stare de deplină sănătate fizică și spirituală. Dar, după acești ani, el își vede toate eforturile eșuând: la doisprezece ani, fetița lui Iair se îmbolnăvește și moare. Moare nu numai fetița, ci și ceva dinlăuntrul său.

Femeia bolnavă era o anonimă. De doisprezece ani se chinuia cu o problemă de sănătate, pentru care își cheltuise întreaga agoniseală. A încercat orice tratament care i s-a sugerat, a umblat pe la toți medicii de care auzise, dar totul fusese în zadar. Ajunsese în pragul disperării. Femeia avea o hemoragie fără leac și zi de zi ea simțea cum viața i se stinge lent. Femeia anonimă, cu scurgeri de sânge, care se atinge de poala hainei lui Isus, se afla pe ultima treaptă a disperării. Părăsită de familie, exclusă din societate, alungată din templu, condamnată la moarte.

Aici se află punctul comun al celor două suflete. Deși aveau probleme cu totul diferite, cei doi ajung, după cei epuizează toate posibilitățile omenești, să capituleze, după doisprezece ani. Și când ei sunt gata să se prăbușească în disperare, intervine Mântuitorul care le aduce vindecare și viață.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Trei învățături aș vrea să reținem din evanghelia ascultată. După vindecarea miraculoasă a acestei femei, "Pe când mai vorbea încă, au venit la conducătorul sinagogii spunând: «Fiica ta a murit, de ce îl mai deranjezi pe învățătorul?». Dar Isus, neținând seama de cuvântul spus, i-a zis conducătorului sinagogii: «Nu te teme, crede numai!»". "Dar Isus, neținând seama de cuvântul spus". Despre ce cuvânt este vorba? Fetița a murit. E vorba de o tragedie.

Te întreb astăzi, creștinule: Poți să nu ții seama de niște cuvinte care te frâng, poți să nu ții seama de niște cuvinte care îți strică reputația, poți să nu ții seama de cineva care - când nu ești de față - te vorbește în fel și chip, iar când se întâlnește cu tine îți dă mâna și zâmbește? Poți să nu ții seama de acele cuvinte ale lui, poți să nu te cerți cu el, să nu îl chemi la fel, poți tu, creștinule, să faci acest lucru? Evanghelia ne spune: Isus, fără să țină seama de acele cuvinte.

Astăzi există o sensibilitate uluitoare cu privire la orgoliu, mândrie, ambiție. "Cum își permite cineva să spună așa sau așa despre mine?" Biblia ne spune cum a rezolvat Isus această situație, când cuvintele au fost grele: nu a ținut seama de ele. Nu lăsa ca răutățile să aducă miros urât în sufletul tău, nu asculta cuvintele care te fac neiertător, neiubitor, dușmănos și aspru. Ferește-te să te lași transformat în persoană care devine judecător al tuturor. "Dar Isus, neținând seama de cuvântul spus, i-a zis conducătorului sinagogii: Nu te teme, crede numai!".

În al doilea rând, ne impresionează credința femeii care este vindecată și credința tatălui fetei care este înviată. În ambele situații întâlnim o credință ieșită din comun. Atunci când nu vei mai avea soluții, să ai credință. Când nu vei mai avea resurse, atunci când nu vei mai avea prieteni, când oamenii, prin față sau prin spate, te vor lovi, atunci când oamenii îți vor spune verbal sau non-verbal "Nu mai ești bine primit aici", tu să ai credință. Atât timp cât mai ai credință, Dumnezeu va fi de partea ta. Doisprezece ani să te fi luptat pentru ceva, dacă mai ai credință, Dumnezeu sigur nu te va părăsi. Și va spune o singură vorbă, care va schimba istoria vieții tale: "Ce mare har a primit prin credință, a cerut vindecarea de boala ei și s-a întors acasă nu numai vindecată, dar și mântuită".

Și în al treilea rând: unde au dus Iair și femeia bolnavă necazurile lor? În fața Domnului. O învățătură fundamentală desprindem din comportamentul celor două personaje. Nu încerca să-ți duci problemele în valuri, în fața unei sticle, căci citim în Cartea Proverbelor: "Nu te uita la vin, cum este el roșu, cum scânteiază în cupă și cum alunecă pe gât, căci la urmă e ca un șarpe, mușcă, și ca o viperă împroașcă venin". Sau versurile formației Pasărea Colibri: "O, demon alcool, n-am amintiri, mi-e capul gol. Cine ar fi crezut că din om ajung neom? Lipsit de control, sclav la demonul alcool".

"Nu vei obține nicio rezolvare. Nici în bârfă să nu-ți duci necazurile tale, care de multe ori ucide fără vreo armă de război, zdrobind inimi și ruinând vieți. Nu vei rezolva nimic cedând atracției hipnotice a bârfei. Dimpotrivă, îți vei agrava problemele. Doar în rugăciune îți vei afla liniștea și pacea interioară. Când un om se ridică din rugăciune, inima sa a devenit mai generoasă, s-a eliberat de egoism și este doritoare să facă binele și să împărtășească viața cu alții", spune papa Francisc, vorbind despre forța rugăciunii.

În rugăciune, viața noastră se acordează cu voința divină, se modelează după ea. Este ceea ce a făcut Iair. I-a prezentat Domnului necazul său și rugăciunea i-a fost ascultată. Este ceea ce a făcut această femeie bolnavă de doisprezece ani. Și a fost vindecată și mântuită.

Forța credinței este foarte mare, este o binecuvântare, este dar, este bucurie. Isus ne spune și nouă astăzi: Nu te teme, credință să ai!

Lăudat să fie Isus Cristos!

1 iulie 2018

Pr. Cristian Bîrnat


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
593 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 13-a de peste an:

Anul B
2 iulie 2006 - Pr. Cornel Cadar
28 iunie 2009 - Pr. Petru Sescu
1 iulie 2012 - Pr. Iosif Dorcu
28 iunie 2015 - Pr. Eugen Robu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat