Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 11-a de peste an

Ez 17,22-24; Ps 91; 2Cor 5,6-10; Mc 4,26-34

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

La începutul vieții publice, Isus a început predicarea evangheliei cu cuvintele: "Convertiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor". Apoi, prin multe parabole și asemănări, a întărit credința în împărăția lui Dumnezeu. Apostolul Paul ne asigură că împărăția lui Dumnezeu de pe acest pământ nu este nici mâncare și nici băutură, ci dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt. Paul spune că năzuința noastră este și trebuie să fie să-i fim plăcuți Domnului, căci va trebui să apărem toți în fața tribunalului lui Cristos. Fiecare să-și primească răsplata, fie în bine, pentru a intra în împărăția cerului, fie în rău, pentru a intra în împărăția întunericului, după faptele săvârșite în timpul vieții.

Scopul vieții noastre este dobândirea lui Dumnezeu, dorința de a intra în împărăția sa. Ochiul a fost creat pentru lumină, pentru a vedea, urechea pentru sunete, fiecare lucru pentru scopul său și dorința sufletului pentru a se lansa spre Cristos. Viața omului pe pământ nu este decât o călătorie spre întâlnirea cu Dumnezeu.

Un scriitor francez spunea: "Viața ne-a fost dată pentru a-l căuta pe Dumnezeu, moartea pentru a-l găsi, veșnicia pentru a-l poseda". De aceea, așa cum un atlet se pregătește antrenându-se pentru întrecere, iar studentul se agită și învață pentru a trece examenul, creștinul trăiește pentru a se pregăti la întâlnirea cu Dumnezeu. Viața pământească a fiecărui creștin este ca un munte ce trebuie escaladat pentru a ne bucura de cerul curat din vârful lui. Fiecare creștin este ca o floare care trebuie să-și croiască drum pe pământ pentru a înflori în viziunea lui Dumnezeu.

Așa cum atletul de care aminteam mai sus urmează indicațiile antrenorului, iar studentul pe cele ale profesorului și floarea înfinge rădăcinile acolo unde pământul este mai afânat și se îndreaptă spre lumină, la fel și creștinul trebuie să se lase instruit și călăuzit de cuvântul lui Dumnezeu, care ne arată calea spre împărăția sa.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Poate v-ați întrebat ce este împărăția lui Dumnezeu? De unde vine ea? Unde se află și cum putem face parte din ea? Împărăția lui Dumnezeu este un eveniment, ceva care are loc, este evenimentul prin care Dumnezeu se face vecinul omului, îl primește în propria realitate, îl face obiectul iubirii gratuite și-l mântuiește.

Vorbind despre împărăția lui Dumnezeu, un document al Bisericii spune: "Împărăția strălucește oamenilor în cuvântul, faptele și prezența lui Cristos". Iată, împărăția lui Dumnezeu este printre noi, este în noi.

Evanghelia pe care am ascultat-o ne atrage atenția asupra a două parabole: cea a seminței care crește de la sine, fără să fie necesară intervenția agricultorului până la seceriș; și cea a grăuntelui de muștar. Semănătorul nu a făcut altceva decât să arunce sămânța într-un teren de mai înainte pregătit. Sămânța încolțește și crește de la sine, în virtutea unei forțe ascunse și misterioase.

Vestitorii cuvântului lui Dumnezeu nu fac nimic altceva decât să arunce sămânța cuvântului în inimi. Nu este preotul cel care convertește inimile împietrite, ci este acțiunea Duhului Sfânt, care dispune inimile ascultătorilor la primirea cuvântului și este capabil să-i determine la întoarcerea inimii la adevărul lui Dumnezeu.

Semănătorul, prin excelență, este Dumnezeu, care a împrăștiat sămânța prin Fiul său, Isus Cristos. Dar creșterea seminței pare că întârzie să se arate. Însă, cu toate aparențele, sămânța se va dezvolta și va crește până în timpul secerișului, care simbolizează judecata finală.

Într-o zi, un țăran a ieșit pe ogor la semănat. Un grăunte, rămas pe vârful unui bulgăre de pământ, a început să se laude către altul, aflat adânc sub brazdă: "Vezi, tu, frate, zaci acolo, luptându-te cu frigul pământului și cu bezna, tânjind după o rază de soare, după lumină și căldură. Eu, frățioare, o duc mult mai bine, în timp ce tu te chinui". Dar, în clipa aceea, o cioară a coborât pe neașteptate din văzduh și a înghițit grăuntele rămas la vedere. În schimb, fratele său de sub brazdă a încolțit peste puțin timp și din micul grăunte a ieșit din pământ paiul și din el un spic frumos și trainic, cu boabe multe. De abia acum, lumina și căldura soarelui îi făceau cu adevărat bine. Cu trecerea timpului, spicul devine copt și a dat la rândul său roade multe. Astfel, speranța și smerenia celui de-al doilea i-au adus adevărata viață, în timp ce mândria l-a costat mult pe primul: pierderea vieții.

Același adevăr îl simbolizează și parabola grăuntelui de muștar. Dintr-o sămânță minusculă încolțește o plantă care crește, crește tot mai mare, devenind arbore adevărat, în crengile căruia vin păsările și își fac cuibul. La fel, împărăția lui Dumnezeu, Biserica, e ca o sămânță minusculă la început, dar ea crește împotriva amenințărilor, crește mereu, până la sfârșitul veacurilor, devenind un arbore uriaș, care acoperă cu ramurile sale întreg pământul.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Vorbind despre împărăția lui Dumnezeu, Isus spune că este aproape de noi, că este în mijlocul nostru, că este în inima noastră. Este o împărăție a inimilor, își are reședința în inimile noastre. Împărăția lui Dumnezeu este sufletul care pune în mișcare lumea și pe fiecare om, și care așteaptă să fie recunoscută, astfel încât, între timp și împărăția lui Dumnezeu nu există dualism, ci o relație.

Cu cât omul face mai mult loc lui Dumnezeu și permite trecerea luminii divine, cu atât mai mult, istoria sa produce roade de bunătate, care este semnalul clar al prezenței împărăției. Ascultarea și urmarea lui Isus ne fac asemănători lui. Punctul final la care ne duce această urmare este împărăția lui Dumnezeu asupra omului și împărăția omului în Dumnezeu. Aceasta este viața pe care fiecare dintre noi este chemat să o împartă cu Cristos. Prin botezul pe care l-am primit, participăm deja la viața Sfintei Treimi, la viața lui Dumnezeu, la împărăția sa.

Să-l rugăm pe Dumnezeu să ne ajute cu harul său ca să putem împlini în viața noastră lucrările Duhului Sfânt și, astfel, să putem și noi să luăm parte la bucuria împărăției sale, împărăția milostivirii, a bunătății, a iubirii, a libertății, a bucuriei și a păcii.

17 iunie 2018

Pr. Ciprian Bulai


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
471 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 11-a de peste an:

Anul B
18 iunie 2006 - Pr. Iosif Dorcu
14 iunie 2009 - Pr. Eduard-Mihai Coșa
17 iunie 2012 - Pr. Petru Dorcu
14 iunie 2015 - Pr. Eduard Soare

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat