Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 10-a de peste an

Gen 3,9-15; Ps 129; 2Cor 4,13-5,1; Mc 3,20-35

Lăudat să fie Isus Cristos!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

O legendă spune că într-o zi Dumnezeu a chemat la el un înger și i-a cerut să meargă pe pământ pentru a vedea ce fac oamenii. După trei zile, îngerul s-a întors și i-a spus lui Dumnezeu că oamenii sunt buni, se roagă, se ajută între ei, își cresc copiii cu mare drag, își ajută părinții și se iubesc. Totul este în armonie. Dumnezeu îi spune îngerului că are dreptate, dar mai cheamă un alt înger căruia îi încredințează aceeași misiune, de a vedea ce fac oamenii. După alte trei zile, se întoarce și cel de-al doilea înger, care îi spune lui Dumnezeu că oamenii sunt răi, se luptă între ei pentru putere și pentru bani, că îl blamează pe Dumnezeu și că totul este un haos. Și acestui înger, Dumnezeu îi spune că are dreptate. Sfinții, care erau lângă Dumnezeu, l-au întrebat nedumeriți: "Cum este posibil care ambii îngeri să aibă dreptate?". Și atunci Dumnezeu le-a explicat: "Da, amândoi au dreptate, pentru că fiecare a văzut în oameni ceea ce a vrut să vadă".

Și noi, oamenii, vedem în ceilalți ceea ce vrem să vedem. Și facem acest lucru și în ceea ce-l privește pe Dumnezeu. Astăzi, însă, descoperim, ajutați de lecturile sfinte, modul în care Dumnezeu ne privește pe noi, oamenii, și, mai ales, cum vrea ca noi să ne raportăm la el. Suntem invitați să conștientizăm realitatea minunată de care Dumnezeu ne-a învrednicit, și anume, să facem parte din familia lui, să-i fim un apropiat, să-i fim frate, soră și mamă.

Dar, "cine este mama mea și cine sunt frații mei?", este întrebarea lui Cristos din evanghelie. Tot Cristos este și cel care dă răspunsul. Rotindu-și privirea peste cei așezați în jurul lui, a spus: "Iată mama mea și frații mei. Oricine face voința lui Dumnezeu, acela îmi este frate și soră și mamă".

Prin urmare, a împlini voința lui Dumnezeu ne garantează faptul că facem parte din familia lui. Dar, ce înseamnă a împlini voința lui Dumnezeu? Doar respectarea unui cod de legi? Cu siguranță, mult mai mult decât atât.

Fragmentul primei lecturi, din Cartea Genezei, ne vorbește despre primii oameni, care au nesocotit porunca lui Dumnezeu și au mâncat din pomul interzis, după care s-au ascuns.

Și noi suntem supuși greșelii, limitați, dar, cu toate acestea, Dumnezeu este mereu gata să ne ierte, să ne copleșească cu milostivirea sa. Atunci când stăm în fața lui Dumnezeu, așa cum suntem, dar rămânem deschiși la a primi iertarea sa, se împlinește în noi voința sa, care nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu, așa cum ne spune profetul Ezechiel.

Tot în prima lectură, ni se vorbește despre Adam care dă vina pe Eva pentru greșeala făcută. Și mai departe, Eva face la fel, dând vina pe șarpe.

Să încetăm să-l mai învinuim pe aproapele nostru pentru eșecurile noastre, pentru limitele și incapacitățile noastre. Să căutăm mai degrabă să ni le asumăm și, cu ajutorul lui Dumnezeu, să le transformăm, să le depășim.

Finalul primei lecturi face referință la o luptă pe care omul va trebui să o ducă împotriva răului, împotriva păcatului, a propriei voințe, pentru a se încredința voinței lui Dumnezeu.

În încercarea noastră de a descoperi ce înseamnă a împlini voința lui Dumnezeu, ne ajută și cuvintele celei de a doua lecturi, din Scrisoarea către Corinteni, a sfântului apostol Paul, care ne îndeamnă pe fiecare să căutăm înnoirea omului interior și să ne încredem în realitățile care, deși nu se văd, sunt veșnice. Trebuie să fim convinși că nici suferința nu trebuie să ne oprească de la a împlini voința lui Dumnezeu, pentru că "suferința noastră scurtă și ușoară ne aduce un belșug nemărginit al gloriei veșnice", le scrie Paul corintenilor.

Un ajutor deosebit de important pentru noi este sfânta Euharistie, marele dar al lui Isus pentru noi, lăsat la ultimă cină. De fapt, "la ultima cină Isus a pregătit pentru noi un loc și o hrană", așa cum spunea Sfântul Părinte, papa Francisc, la predică, în solemnitatea Trupul și Sângele Domnului de anul acesta, "un loc mult mai demn decât marea sală pregătită, din evanghelie. Este casa noastră spațioasă și vastă, aici, pe pământ, Biserica, unde este și trebuie să fie loc pentru toți. Dar ne-a rezervat un loc și acolo sus, în paradis, pentru a fi împreună cu el și între noi, pentru totdeauna. În afară de loc, ne pregătește o hrană, o pâine care este el însuși. «Luați, acesta este trupul meu», le spune Isus apostolilor săi. Aceste două daruri, locul și hrana, sunt ceea ce ne folosește pentru a trăi, sunt mâncarea și cazarea definitive, ambele ne sunt date în Euharistie, hrană și loc". Continuă Sfântul Părinte, spunând că: "Isus ne pregătește un loc aici, pe pământ, pentru că Euharistia este inima pulsantă a Bisericii, o generează și o regenerează, o adună și îi dă forță. Însă Euharistia ne dă și un loc, acolo, sus, în veșnicie, pentru că este pâinea din cer. Vine de acolo. Este unica materie de pe acest pământ, care cu adevărat are legătură cu veșnicia. Este pâinea viitorului care, deja acum, ne face să pregustăm un viitor infinit mai mare decât orice așteptare mai bună. Este pâinea care satură așteptările noastre cele mai mari și alimentează visele noastre cele mai frumoase".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cristos dorește astăzi să ne facă conștienți de realitatea minunată la care suntem chemați, și anume, de a-i fi frate, soră și mamă. Să nu uităm că el ne iubește așa cum suntem, dar, totodată, nu ne poate lăsa așa, ne vrea mai buni cu semenii noștri și ne vrea mereu deschiși la iertarea sa. Ne revine datoria de a împlini mereu voința lui, de a căuta să înnoim interiorul nostru, hrănindu-ne cu trupul și sângele său.

Lăudat să fie Isus Cristos!

10 iunie 2018

Pr. Robert Râtan


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
367 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 10-a de peste an:

Anul B
10 iunie 2012 - Pr. Petru Sescu
7 iunie 2015 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat