Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 6-a de peste an

Lev 13,1-2.45-46; Ps 31; 1Cor 10,31-11,1; Mc 1,40-45

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Când v-ați rătăcit ultima dată? Cum stați cu spiritul de orientare atunci când ajungeți într-o localitate nouă sau într-un loc necunoscut? Pentru unii rătăcirea este partea vieții de zi cu zi. Orientarea în timp și în spațiu, însă, nu e ceva înnăscut pentru fiecare om. Este un mare dar să știi mereu în ce direcție trebuie să mergi, să știi mereu care e drumul corect atunci când ești la o răscruce, când trebuie să faci o alegere. Oamenii orientați sunt cei care ajung mereu la destinație și întotdeauna la timp.

Exemplul unui om orientat în viață ni-l oferă evanghelia acestei zile. Un lepros a venit la Isus. Și s-a dus fix la țintă. Și a avut și cuvintele potrivite: "Dacă vrei, poți să mă cureți". Și am văzut, lui Isus i s-a făcut milă. Și, întinzând mâna, l-a atins și i-a spus: "Vreau, curăță-te!". Și îndată lepra l-a părăsit și a fost curățat. Unde ar fi putut merge acest om să găsească vindecare mai repede? Nicăieri. A fost cel mai orientat om din lume.

Lepra era considerată o formă de blestem a lui Dumnezeu, de o impuritate profundă. Leprosul trebuia să stea departe de toți, nu putea să meargă la templu și nicio altă funcție divină nu putea aduce în alt loc. Departe de Dumnezeu și departe de oameni, cu toate acestea, acel lepros nu se resemnează, nici cu boala, nici cu dispozițiile, care fac din el un exclus. Pentru a ajunge la Isus nu s-a temut să încalce Legea și intră în cetate și, când l-a găsit, a căzut în fața lui la pământ și l-a rugat spunând: "Dacă vrei, poți să mă cureți". Tot ceea ce acest om, considerat impur, face și spune, este expresie a credinței sale. Recunoaște puterea lui Isus. Este sigur că are puterea de a-l vindeca și că totul depinde de voința sa. Această credință este forța care i-a permis să încalce orice convenție și să caute întâlnirea cu Isus.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Implorarea leprosului arată că atunci când ne prezentăm la Isus nu e necesar să facem discursuri lungi. Sunt suficiente puține cuvinte, cu condiția ca ele să fie însoțite de încredere deplină în atotputernicia și bunătatea lui Dumnezeu. A ne încredința voinței lui Dumnezeu, înseamnă de fapt a ne încredința milostivirii sale infinite. Mai înainte de a ne arăta ce face, evanghelia ne prezintă reacția lui Isus: i s-a făcut milă, fapt care indică mila lui Isus față de acest lepros. Primul lucru pe care Isus îl face nu constă în a-l vindeca imediat, ci în a fi atent față de situația acestui om. Isus nu e nepăsător față de situația persoanelor, se lasă înduioșat de starea lor, de dificultățile lor de a trăi și de dorința lor de viață. Toate aceste lucruri îl îndurerează pe Isus. Nu atotputernicia ne mântuiește, ci mila, faptul că el simte tot răul nostru și ne vindecă prin mila crucii. Isus atinge unul care nu trebuie atins. Ne arată aici că împărăția lui Dumnezeu nu ține cont de barierele dintre curat și necurat, le depășește. Nu există om care trebuie primit și oameni care trebuie evitați, oameni apropiați și oameni îndepărtați, oameni cu drepturi și oameni fără drepturi. Toți sunt iubiți de Dumnezeu și chemați la a practica evanghelia. Ceea ce-l interesează pe Isus, înainte de toate, observăm, nu e respectarea Legii, ci ca acest om să trăiască. Deci, ori Legea este în slujba vieții omului, ori nu are nicio însemnătate.

În una din predicile sale, Sfântul Părinte, papa Francisc spunea: "De câte ori noi întâlnim un sărac care ne vine în întâmpinare, putem să fim și generoși, putem avea milă, însă de obicei nu-l atingem. Nu-i oferim moneda, poate chiar o aruncăm acolo, dar evităm să atingem. Și uităm că acela este trupul lui Cristos. Isus ne învață să nu ne fie teamă să-l atingem pe cel sărac și pe cel exclus, pentru că el este în acesta. Când ne apropiem cu tandrețe de cei care au nevoie de îngrijiri, purtăm speranța și zâmbetul lui Dumnezeu în contradicțiile lumii".

Misticul olandez Jean Louis Bok scria: "Dacă te afli în extaz și fratele tău are nevoie de o cană cu apă, lasă extazul și mergi să-i duci cana cu apă. Dumnezeu pe care îl găsești în cel pe care îl ajuți este mai sigur decât cel pe care îl lași părăsind extazul".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Celebrăm astăzi a XXVI-a Zi Mondială a Bolnavului. Lumea noastră uită uneori valoarea specială a timpului petrecut alături de patul bolnavului, pentru că oamenii sunt copleșiți de grabă, de frenezia de a face, de a produce, și, astfel, se uită dimensiunea gratuității, a îngrijirii, a-l lua asupra sa pe celălalt. În fond, în spatele acestei atitudini există adesea o credință lâncedă, care a uitat acel cuvânt al Domnului care spune: "Mie mi-ați făcut".

Maica Tereza de Calcutta a părăsit catedra sa de geografie și postul de directoare de liceu, pentru a se ocupa de bolnavii și muribunzii culeși de pe străzi. Ea le-a spus într-o zi măicuțelor care o însoțeau: "Voi ați văzut că în timpul Liturghiei, preotul a atins trupul lui Cristos cu iubire și gingășie. Când atingeți astăzi bolnavii, voi atingeți trupul lui Cristos. Arătați-le aceeași iubire și aceeași gingășie".

O mână curată și caldă întinsă să ajute un necunoscut, un pahar de apă bună și proaspătă dăruit unui însetat, un leuț greu dăruit discret cuiva care-l vede picat din cer, un cuvânt de bine unui străin venit de pe lună, o vizită la un bolnav uitat de lume, un telefon de încurajare dat unui nimeni, însingurat, din oferta gratis pe viață, un braț pe care te poți sprijini în momentele de slăbiciune, o rană bandajată făcută de un prieten, un scaun oferit celui ce stă în picioare, un pieton dus cu mașina acasă, o farfurie de mâncare, "mi-e mi-ați făcut", spune Cristos.

Continuă în evanghelie prin cuvintele "Vreau, curăță-te!" și ele indică o imagine a unui Dumnezeu, nu care judecă, dar care se apropie și care vindecă, care-și oferă dragostea sa. Tu nu m-ai întrebat dacă vreau. Eu îți răspund că vreau ca tu să trăiești. Și după ce l-a vindecat pe lepros, Isus îi poruncește să nu vorbească despre acestea cu nimeni. "Mergi", îi spune, "arată-te preotului și adu pentru curățirea ta cele poruncite de Moise ca mărturie pentru ei". Această dispoziție a lui Isus arată cel puțin trei lucruri.

Primul: harul care acționează în noi nu caută senzaționalul, de obicei el se mișcă în mod discret și fără zgomot, pentru a ne îngriji rănile noastre și a ne conduce pe calea sfințeniei; el lucrează modelând cu răbdare inima noastră după inima Domnului, așa încât să-i asume tot mai mult gândurile și sentimentele.

Al doilea: făcându-i pe preoți să verifice oficial vindecarea și celebrând o jertfă de ispășire, leprosul este readmis în comunitatea credincioșilor și în viața socială.

Și, în sfârșit, prezentându-se preoților, leprosul le dă mărturie cu privire la Isus și la autoritatea sa mesianică.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Forța compasiunii cu care Isus l-a vindecat pe lepros a făcut ca să se deschidă la misiune credința acestui om. Era un exclus, acum este unul dintre noi. Mi-ar plăcea să avem și noi o așa inspirație ca a acestui om, în privința drumului și a problemelor, să știm să mergem la cel care ne oferă direct rezolvarea, nu doar idei sau variante. Mi-ar plăcea ca lumea întreagă să înțeleagă că drumul spre mai bine trece pe la Cristos, trece prin întâlnirea dintre om și Dumnezeu, trece prin valorificarea sufletului și a forțelor noastre interioare.

Aceasta este invitația zilei: să fim oameni orientați. Nu este greu. Dumnezeu ne stă alături. El ne arată ce trebuie să facem, cum trebuie să ne împodobim sufletul, cum ne putem curăți. Ba, mai mult, chiar el este cel care ne curăță. Să îndrăznim să ne apropiem de el, asemenea leprosului și vom găsi vindecare, vom găsi drumul spre mai bine. Amin.

11 februarie 2018

Pr. Eugen Robu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
493 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 6-a de peste an:

Anul B
15 februarie 2009 - Pr. Mihai Budău
12 februarie 2012 - Pr. Wilhelm Dancă
15 februarie 2015 - Pr. Marius Bereșoaie, FDP

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat