Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 2-a de peste an

1Sam 3,3b-10.19; Ps 39; 1Cor 6,13c-15a.17-20; In 1,35-42

"Veniți și vedeți!"

Veniți și voi în casa mea!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Evanghelia pe care am proclamat-o și am ascultat-o acum, în cadrul acestei Sfinte Liturghii, descrie întâlnirea lui Isus Cristos cu doi dintre primii viitorii săi ucenici. Are loc o întâlnire, un dialog și o chemare.

Ioan, e vorba de Ioan Botezătorul, împreună cu doi dintre ucenicii săi, urmărindu-l cu privirea pe Isus, care trecea pe lângă ei, cu spiritul său de credință și de observație, le atrage atenția ucenicilor săi, spunându-le: "Iată-l pe Mielul lui Dumnezeu". Cei doi discipoli, atenționați de maestrul lor, s-au apropiat și mai mult de el, ca să-l audă vorbind și să-i înțeleagă cuvântul. Iar el, văzând că-l urmează, s-a întors spre ei, spunându-le: "Ce căutați?". Surprinși de întrebarea adresată chiar lor de Isus, cei doi ucenici prind curaj și îi spun: "Rabbi", adică Învățătorule, "unde locuiești?". Cunoscând că ei sunt dornici să audă mai multe de la el, le-a zis: "Veniți și vedeți!". Iar ei, notează evanghelistul, "au venit și au văzut și au rămas la el în ziua aceea". A avut loc un dialog, o întâlnire, o împărtășire.

Surprinși de acel dialog avut cu el, de cele auzite, cei doi au alergat să spună și altora bucuria întâlnirii cu Învățătorul. Unul dintre ei era Andrei, care întâlnindu-l pe fratele său, Simon, i-a spus: "L-am găsit pe Mesia!" și l-a condus la Isus. Iar Isus, după ce l-a întâlnit, schimbându-i numele, l-a invitat să fie pescar de oameni.

Venirea lui Isus pe pământ, nașterea lui între oameni și ieșirea lui în mijlocul mulțimii, reprezintă, de fapt, un mare adevăr. El vrea să se apropie de oameni, să le vorbească, să-i asculte, să-i strângă în jurul său, să-i facă mesagerii săi și să le împartă adevărata dragoste cu care să se îndrepte spre ceilalți.

Un lucru asemănător îl întâlnim și în prima lectură din duminica de astăzi, care ne prezintă chemarea lui Samuel. Tânărul Samuel fiind în templu, noaptea aude un glas: "Samuel, Samuel!". Crezând că este Eli, preotul acelui templu, s-a dus să-l întrebe: "M-ai chemat? Iată-mă!". Eli îi spune că nu l-a chemat și el se întoarce. Dar aude încă o dată, și încă o dată, de trei ori acea chemare: "Samuel, Samuel!". Întorcându-se la Eli și spunându-i acest lucru, Eli înțelege că aici are loc un lucru extraordinar: Dumnezeu vorbește cu Samuel, intră în dialog cu el. Iar Samuel, înțelegând acest lucru, după cum i-a spus Eli, când l-a mai auzit pe Dumnezeu chemându-l, i-a spus: "Iată-mă, Doamne, vorbește, căci slujitorul tău ascultă!". Un dialog, un dialog între Dumnezeu și om. Dumnezeu îl caută pe om, Dumnezeu vrea să-l aibă colaborator pe om.

Parcurgând tot Vechiul Testament, constatăm un continuu dialog între Dumnezeu și poporul său. Căci, încă de la început, aceasta a fost modalitatea lui Dumnezeu de a lucra cu oamenii pe care i-a creat. El a vorbit neîncetat prin profeții săi, pomenind poporului ales cuvintele sale, în diferite moduri și timpuri, până când a sosit timpul să le vorbească oamenilor chiar Fiul său, după cum relatează autorul Scrisorii către Evrei, capitolul 1, versetul 14.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dacă Dumnezeu l-a plămădit și l-a creat pe om după chipul și asemănarea sa, omul, făptura desăvârșită a creației, nu putea și nu trebuie să rămână departe de el, în izolare. Inima omului se umple de fericire, caută și numai dacă ascultă glasul și chemarea celui care l-a chemat, atunci el se simte fericit și realizat și se îndreaptă spre alții cu aceeași iubire.

Isus, Fiul lui Dumnezeu, luând asupra sa firea omului, intră direct în dialog cu el pentru a-i face cunoscută iubirea Tatălui, care nu poate să-l uite niciodată pe om, nu-l lasă deoparte, căruia îi comunică neîncetat voința și cuvântul său.

Ascultând astăzi cuvântul Domnului, descoperim, încă o dată, că Dumnezeu ni se revelează, ni se împărtășește, într-un chip deosebit prin Fiul său.

Sfântul Părinte, papa Francisc, convins de acest lucru, nu încetează să ne vorbească și să ni-l facă cunoscut pe Dumnezeu, care ne comunică neîncetat cuvintele și învățătura sa și dorește să ne împartă iubirea sa, așa cum a făcut-o când era el pe pământ și nu a încetat să o facă niciodată. Tocmai în această lumină, papa îndreaptă spre noi apelul său prin care dorește să ne convingă cât de reală și necesară este cultura întâlnirii. Prin ea ajungem să ne asemănăm cu Dumnezeu, cel care este comunicarea însăși și care ne cheamă să avem și noi aceeași disponibilitate. Să-i răspundem lui și să intrăm în legătură cu ceilalți oameni.

Mesajul evangheliei de astăzi ne ajută să pătrundem mai mult în acest mister, pe care Biserica ni-l propune astăzi, invitându-ne să celebrăm Ziua Mondială a Emigrantului și Refugiatului, în lumina și spiritul învățăturii lui Cristos, care a introdus în lume logica întâlnirii, a dialogului, a comuniunii, stabilind și consfințind idealul iubirii și al fraternității creștine. Nimeni nu poate să spună că-l iubește pe Dumnezeu, pe care nu-l vede, dacă nu-l iubește pe om, pe aproapele său, pe care îl vede, ne avertizează pe drept cuvânt sfântul Ioan în prima sa scrisoare despre adevărata iubire.

La Dumnezeu nu se merge de unul singur, ci împreună cu ceilalți frați ai noștri, cu care împărțim condiția de fii ai aceluiași Părinte, cu cei care au nevoie de iubirea noastră.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dumnezeu se îndreaptă spre fiecare om cu iubirea sa veșnică, îl cheamă pe fiecare pe nume, așa cum l-a chemat pe Samuel, pe Andrei sau Petru, și vrea să împartă fiecăruia iubirea, cuvântul și darurile sale. El este bogat în milostivire și plin de iubire nemărginită. El îi invită pe toți în casa sa ca să le arate nu numai unde locuiește, dar să-i și învețe. Îi iubește și-i umple cu dragostea sa dumnezeiască.

În această duminică, ziua Domnului și Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului, Isus ne dă întâlnire, ne adresează cuvântul său plin de iubire, ne asigură de prețuirea sa pe care o are pentru noi. Dar, tot în această zi, el ne adresează o invitație specială, de a nu-i uita niciodată pe frații noștri care au nevoie de dragostea și grija noastră frățească, mai ales de cei care se află în migrație sau în refugiu.

Cunoscând iubirea lui Isus pentru orice persoană, mai ales pentru cei în suferință, papa Francisc în mesajul său pe care ni-l transmite în această duminică, în această zi, ne cheamă să ne apropiem de Isus însuși, să-l descoperim, și astfel, cu el, să-i întâlnim pe ceilalți, plecați din țările și casele lor, pentru a alege un loc în care să se simtă cu adevărat că sunt frați cu ceilalți sau să experimenteze solidaritatea creștină. El ne face să înțelegem că fiecare străin care bate la ușa noastră, este de fapt o ocazie de întâlnire cu Isus Cristos, care se identifică cu străinul primit sau refuzat din orice epocă. Nu trebuie să uităm că, întâlnind un emigrant sau un refugiat, îl întâlnim pe însuși Isus bătând la ușa casei noastre, adică la ușa sufletului nostru, vrea să intre în dialog cu noi.

Tot în mesajul din anul acesta, papa Francisc vrea să ne convingă că răspunsul nostru comun se poate realiza în aceste patru verbe, așa le scrie Sfântul Părinte în mesajul său: a primi, a proteja, a promova și a integra. Cu alte cuvinte, ceea ce Isus le spunea ucenicilor din evanghelia de astăzi, "Veniți și vedeți!", noi trebuie să facem același gest cu cei pe care noi îi cunoaștem ca frații noștri. Și noi, cu aceeași iubire și sfânt interes trebuie să ne adresăm celor care ajung la noi, celor lipsiți și greu încercați, care caută un cuvânt de mângâiere și încurajare, o invitație plină de dragoste.

Veniți fraților, veniți dragi emigranți și refugiați, dragi frați și surori în căutarea unei vieți mai bune pentru voi și copiii voștri, veniți și opriți-vă în casele noastre, veniți și vedeți iubirea noastră, iubire de adevărați ucenici ai Domnului. E iubirea lui Isus însuși, care ne vrea pe toți în casa sa, care vrea să ne împărtășească cuvintele sale și dragostea sa și care vrea să o continue prin noi, cei de azi, primindu-i și noi în casa noastră, unde să le arătăm iubirea și solidaritatea noastră creștină.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

E bine ca în această duminică, intrând în dialog cu Isus, cu Dumnezeu, care ne caută, să ne întoarcem acasă cu o hotărâre sfântă și cu cea mai frumoasă dovadă de dragoste adresată celorlalți, fraților noștri, dornici și ei de a asculta cuvântul său și care se află în nevoie și suferință. Și noi trebuie să spunem ca Isus: "Veniți și vedeți!", veniți și voi în casa mea, în casa noastră, voi sunteți frații și surorile noastre. Atunci, pe pământ, va fi o adevărată armonie în sufletele și în casele atâtor emigranți și refugiați, și ei vor fi alinați în suferințele și lacrimile lor. Atunci vom arăta că l-am întâlnit pe Dumnezeu care ne iubește și îl întâlnim mereu pe el în frații noștri, în cei ce suferă, în cei ce sunt în emigrație sau refugiu. Lor să le deschidem ușa inimii noastre și a sufletului nostru, pentru ca să-i primim iubindu-i, căutându-i, ajutându-i, ca și ei să simtă că Dumnezeu îi caută, îi însoțește și dorește să fie și ei fii ai aceluiași Părinte ceresc. Nu vor mai fi lacrimi, nici suferințe, dacă noi vom fi cu adevărat cei ce îl descoperim pe Isus în frații noștri, ascultându-le cuvântul, ascultându-l pe Isus. Așa să fie. Amin.

14 ianuarie 2018

PS Petru Gherghel


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
452 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 2-a de peste an:

Anul B
18 ianuarie 2009 - Pr. Fabian Doboș
15 ianuarie 2012 - Pr. Iosif Dorcu
18 ianuarie 2015 - Pr. Iosif Dorcu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat