Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 4-a a Paștelui

Fap 4,8-12; Ps 117; 1In 3,1-2; In 10,11-18

Cristos a înviat!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Suntem încă în atmosfera bucuriei pascale, admirând biruința lui Cristos, care a înviat glorios din morți. Acest lucru l-a făcut din iubire față de oameni, pentru că a venit pe pământ să le arate mereu drumul mântuirii, drumul fericirii. Liturghia de astăzi ne invită să descoperim această iubire și să aprofundăm imaginea adevărată a Bunului Păstor. Numai un păstor adevărat, care își iubește oile sale, e în stare să-și dea viața pentru ele, pentru că îi pasă de ele, le ocrotește și vrea să le ducă la pășunea cea bună, așa cum ne descrie psalmul 23: "Domnul e păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic. El mă paște pe pășuni verzi și mă duce la ape de odihnă".

Imaginea bunului păstor prezentă deseori în textele Vechiului Testament devine o realitate care se întruchipează în Isus, Fiul Tatălui, care se face om ca să-i conducă pe oameni la pășuni adevărate. În Israel - poporul ales -, încă din perioada exilului, titlul de păstor era rezervat lui Moise. Dar acest titlu era o imagine a celui care trebuia să vină, a adevăratului păstor.

Biserica a prezentat lumii, încă de la început, această imagine concretă a iubirii lui Dumnezeu în persoana lui Isus din Nazaret, care prin toată viața, opera și jertfa sa în favoarea oamenilor, să le împărtășească tuturor bucuria împărăției sale.

Este știut că în catacombele din Roma, încă din cele mai vechi timpuri, Isus e zugrăvit și prezentat ca un păstor ce poartă pe umerii săi o oaie, simbolul iubirii față de cei rătăciți și răniți din cauza păcatelor și a Celui Rău. Acest fapt dovedește chiar, de la începutul Bisericii, că Isus a iubit și continuă să iubească turma, oile sale, demonstrând că el nu a venit să judece și să condamne lumea, ci a venit ca să-i mântuiască și să le aducă fericirea.

În persoana lui Isus, noul Moise, care prin jertfa sa pe cruce devine capul poporului nostru, descoperim mereu capul poporului său, chiar dacă după înviere el nu mai e vizibil. El nu o părăsește, o însoțește neîncetat, căci înviat din morți nu mai moare, moartea nu mai are nicio putere asupra lui. Ieșind biruitor asupra morții din mormânt, Isus cel înviat rămâne cu adevărat Păstorul cel Bun, care conduce turma credincioșilor, așa cum o declară lecturile pe care le-am proclamat astăzi la Sfânta Liturghie. Evanghelistul Ioan, făcând comparație între imaginea mercenarului plătit, față de cea a unui adevărat păstor, scoate în evidență calitatea pozitivă a celui din urmă, adică a Mântuitorului. El singur are putere asupra oilor sale, nu le abandonează, ci le salvează de la pieire și de la disperare.

Isus însuși declară că își cunoaște oile sale, pentru că le iubește și pentru ele își dă viața: "Eu sunt păstorul cel bun, eu le cunosc pe ale mele și ale mele mă cunosc pe mine. Așa cum mă cunoaște Tatăl și eu îl cunosc pe Tatăl. Iar eu însumi îmi pun viața pentru oi. Mai am și alte oi care nu sunt din staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc, iar ele vor asculta glasul meu și va fi singură turmă și un singur păstor", cum ne spune evanghelistul Ioan. Această iubire și această convingere își are izvorul, originea, în aceeași iubire a Tatălui care l-a trimis și i-a dat în stăpânire toată puterea. Iubirea, dăruirea și gratuitatea îl unesc pe Cristos cu turma sa, cu poporul său. O iubire care de pe crucea înălțată pe Calvar se revarsă la toți oamenii.

Admirând astăzi misterul lui Cristos, bunul păstor și unic mântuitor, ne vin în gând câteva probleme, care privesc și provoacă Biserica de azi. Și ne provoacă și pe noi, mai ales pe cei tineri. E vorba, mai întâi, despre turma sa, adică Biserica, care este și trebuie să fie una, sfântă, catolică și apostolică, universală. Ea este chemată să promoveze adevăratul ecumenism, apropierea tuturor creștinilor despărțiți din cauza orgoliilor umane și a păcatului. Cristos nu a venit să întemeieze două sau mai multe Biserici, ci una, căci toți au fost îmbrățișați pe cruce și pentru toți și-a vărsat sângele. Niciunul nu poate monopoliza doar pentru sine adevărul întreg și adevăratul păstor, căci el este al tuturor și toți trebuie să fie ai lui și să-i asculte glasul.

Glasul ultimilor papi și păstori supremi, începând cu "papa cel bun", sfântul Ioan al XXIII-lea, continuând cu fericitul Paul al VI-lea, mai ales cu marele papă, sfântul Ioan Paul al II-lea, ca și voce vie a ultimilor mari păstori - Benedict al XVI-lea, emerit, și papa Francisc - ne îmbucură și ne obligă, căci ei afirmă că Isus, Păstorul cel Bun, vrea să vorbească astăzi neîncetat, prin oile sale, prin cei care sunt ai săi.

Un alt gând special, pe care e bine să-l analizăm și să-l urmăm, este cel ce vine din partea sfinților martiri, care au fost păstori buni, asemenea lui Isus, și și-au dat viața ca și el, pentru poporul său. Figura lor nu e numai istorie, ci este strigăt continuu, o chemare către noi toți, îndemnându-ne să ne rugăm mereu Tatălui și să ne lăsăm luminați de Duhul Sfânt, Duhul unității, ca și noi toți să fim una, după cum ne asigură și ne arată evanghelistul Ioan: "Nu mă rog numai pentru ei, ci și pentru cei care vor crede în mine, prin cuvântul lor, ca toți să fie una, după cum tu, Tată, ești în mine și eu în tine, ca și ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis".

În sfârșit, duminica de astăzi, a Bunului Păstor, a fost aleasă să fie o zi specială de rugăciuni, Zi Mondială, pentru ca în lumina și exemplul lui Cristos, Preotul și Bunul Păstor, să ne îndreptăm cu gândul spre toți cei care doresc să slujească în Biserică într-o formă consacrată pentru viitorul Bisericii și al lumii. Ne gândim la tineri. Biserica și mulțimea credincioșilor din zilele noastre au nevoie de tineri și de tinere, care cu entuziasmul lor tineresc sunt invitați și așteptați să îmbrățișeze viața de slujire, prin care să se alăture lui Cristos, Păstorul cel Bun, să-l ajute, pentru ca mesajul și chemarea lui să ajungă la toți cei care așteaptă mântuirea.

Ne unim și noi, în catedrala noastră, în rugăciune cu întreaga Biserică, cu toți frații și surorile noastre, cu toți cei ce celebrează astăzi Păstorul cel Bun. Ne unim cu Sfântul Părinte, papa Francisc, care ne vrea uniți în jurul lui Cristos.

Într-un chip deosebit, astăzi, în această Duminică a Vocațiilor, pentru tineri este o datorie și o bucurie, ca ei să se deschidă și să se ofere în slujba întregului popor, angajându-se la urmarea unei vocații în Biserică și în lume.

Nu trebuie să uităm - mai ales voi, dragi tineri - că anul acesta, în luna octombrie, se va celebra Sinodul Episcopilor pentru voi și cu voi, din întreaga lume, pentru ca toți să ajungă la un discernământ matur în ceea ce privește alegerea vocației la o specială misiune și slujire. Lumea de astăzi are nevoie de alți păstori buni, care asemenea lui Cristos, Păstorul cel Bun, să meargă în fruntea turmei credincioșilor și a poporului lui Dumnezeu.

Apelul Bisericii, dar și al nostru, se îndreaptă spre toți creștinii noștri, în întreaga dieceză și din țară, ca să-i susțină pe toți tinerii, să facă alegeri curajoase și folositoare pentru întreaga Biserică.

Iar pe tinerii noștri îi îndemnăm cu încredere să-și îndrepte mereu gândul și privirea spre Isus, Bunul Păstor, și să se roage ca să înțeleagă și să discerne bine care este chemarea prin care și ei să fie cât mai aproape de Cristos, Bunul Păstor, și să devină cu adevărat martori curajoși ai învierii și prietenii săi fideli în vestirea evangheliei și în promovarea unității.

Acest apel îl îndreptăm și spre toți cei prezenți și spre toți cei care ne ascultă prin intermediul internetului, ca toți să se ofere, să se alăture lui Isus, să se roage ca toți să fie una și ca și ca toți să facă parte din turma sa.

Dumnezeu să asculte rugăciunea noastră. Amin. Așa să fie.

22 aprilie 2018

PS Petru Gherghel


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
396 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 4-a a Paștelui:

Anul B
7 mai 2006 - Pr. Alois Fechet
3 mai 2009 - Pr. Marius-Claudiu Dumea
29 aprilie 2012 - Pr. Cristinel Fodor
26 aprilie 2015 - Pr. Felix Roca

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat