Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 2-a a Paștelui

Fap 4,32-35; Ps 117; 1In 5,1-6; In 20,19-31

"Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul,
Să ne bucurăm și să ne veselim în ea"

Cristos a înviat!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi, în a doua duminică a Sfintelor Paști, Duminica Milostivirii, Duminica Albă sau Duminica Tomei, privirea noastră se îndreaptă spre Dumnezeu, spre a-i aduce laudă și preamărire, pentru a putea privi în adevăr și spre noi, însă, cu ochii lui Dumnezeu, care scrutează inimile oamenilor, spre a le aduce binecuvântarea sa.

Viața creștină este întotdeauna îndreptată spre căutarea fericirii. Fiecare om, fiecare creștin dorește să fie fericit. De multe ori, noi legăm fericirea de un mod perfect de a trăi, de a fi cât mai buni. Facem, astfel, din eforturile zilnice ale vieții noastre, o condiție care conduce spre fericire.

Chiar și Paștele, sărbătoarea pe care an de an încercăm să o pregătim, să o trăim într-un mod cât mai profund, într-un mod intens, de multe ori este marcat de aceste caracteristici, de aceste căutări omenești. Ce am făcut sau ce nu am făcut, pentru ca eu să fiu pregătit să celebrez Paștele, pentru ca viața mea să fie cât mai conformă misterului pe care sunt chemat să-l pătrund și să-l celebrez, recunoscându-i măreția și rolul special pe care îl are în viața mea? M-am pregătit printr-un timp de post, prin rugăciune, prin sacrificii și pomană. Toate acestea sunt importante, sunt foarte importante pentru a pregăti terenul sufletului meu spre ceva ce este mult mai important decât efortul pe care îl fac, și anume: a primi și a mă face părtaș de misterul învierii Domnului. Constant, există un mare risc: să dăm importanță tuturor eforturilor și realizărilor noastre, dar să ne scape ceea ce ne este esențial - întâlnirea cu cel înviat.

Am început Sfânta Liturghie cu această exclamație: "Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim în ea". Aceasta este ziua în care suntem chemați să ne facem părtași de ceea ce Dumnezeu a făcut pentru noi și aceasta este cauza bucuriei noastre.

La Rugăciunea zilei am îndreptat spre Domnul această cerere: "Sporește în noi harul pentru ca toți să ajungem să înțelegem în ce baie am fost spălați, în ce Duh am fost renăscuți, cu ce sânge am fost răscumpărați".

Un Paște în care nu ajungem să înțelegem ce a făcut Domnul pentru noi din apa spălării, în care nu ne lăsăm pătrunși de Duhul care naște pentru o viață nouă și nu ne lăsăm răscumpărați, câștigați, învinși de Domnul, nu este un adevărat Paște.

A celebra milostivirea lui Dumnezeu în misterul pascal înseamnă a recunoaște ceea ce Domnul a făcut pentru noi. Nu atât a privi la noi și la nevrednicia noastră, cât mai ales a fi atenți la minunata sa lucrare care continuă să se realizeze ori de câte ori comunitatea creștină se adună, celebrând în jurul sfântului altar Sfânta Euharistie.

Sfântul Ioan nu obosește să repete în scrierile sale și o face și în a doua lectură a acestei zile, spunând: Credința în Isus Cristos, iubirea față de el și iubirea față de aproapele sunt adevăratele caracteristici ale vieții creștine. Tot el spune: Cine crede că Isus este Cristos, este născut din Dumnezeu. Credința ne face fii ai lui Dumnezeu. Statutul de fii face din noi persoane nobile, persoane care au viață dumnezeiască; nu eforturile, nu realizările, nu faptele mărețe care ar putea fi scrise în reviste și ziare. Abia din darul de a fi născuți din Dumnezeu, prin misterul învierii, pot lua naștere adevăratele fapte mărețe. Atunci suntem îndreptățiți să spunem cu sfântul Paul: "Nu mai sunt eu cel care trăiesc, ci Cristos trăiește în mine".

Lupta pe care o duce omul constant în această viață este cu tentațiile care vin din această lume. Această luptă, de multe ori, îmbracă chipuri și căutări ale măreției, ale puterii, bogăției, chipuri cărora, cu multă ușurință, omul le poate deveni sclav. Apostolii înșiși sunt o mărturie în acest sens. Pe când îl însoțeau pe drumurile Israelului pe Cristos, erau în căutarea unui loc, unui loc de frunte. În pătimire, însă, cu toții, înspăimântați, se împrăștie și fug. Alteori, lupta îmbracă chipul neputinței, al fricii, al slăbiciunii, al bolii și descurajării, căreia omul, la fel, îi poate cădea în plasă. Trăind aceste situații, omul face experiența neliniștii, lipsei de pace și de armonie. Și apostolii au trăit această experiență, închiși în cenacol de teamă.

Și ei, dar și noi constatăm că suntem departe de a fi pătrunși de misterul învierii. Câți dintre noi nu trăim, încă, într-un mod deformat, statutul de fii? Creștinul, ne spune Ioan, născut din Dumnezeu, din viața cea nouă a harului, învinge lumea cu toate ademenirile ei. A-l preamări pe Dumnezeu milostivire înseamnă a asuma aceste lupte și căutări ale noastre, a recunoaște fricile, temerile și suferințele noastre și a ne lăsa învinși, pentru ca lucrarea lui Dumnezeu să nu fie zadarnică.

În fața acestor situații, Cristos - ne spune evanghelia de astăzi - nu rămâne indiferent. El este prezent în mijlocul alor săi, în mijlocul acelora care cunosc nevoia de Dumnezeu și sunt căutători de pace. Nimic nu-l împiedică, nici ușile ferecate, nici geamurile care nu mai sunt purtătoare de lumină nici de un aer proaspăt, nici casa care până de curând era un loc al comuniunii și al împărtășirii, iar acum devine doar loc de refugiu, în restriște și teamă. Nimic nu-l împiedică pe Domnul cel înviat.

De câte ori, noi, oamenii, de teamă, de rușine, din falsă neputință sau falsă umilință nu ne închidem puterii harului care dăruiește pacea?

Primele cuvinte ale Mântuitorului în evanghelia de astăzi sunt: "Pace vouă!". El este purtător de pace și însoțește salutul cu darul pe care el însuși, mort și înviat, învingător al morții, îl aduce cu sine. În cenacol se trăiește astfel misterul neputinței care devine putere. Apostolii, înfricoșați, și Cristos, care se face cunoscut și este recunoscut prin rănile sale, dau naștere prin puterea Duhului vieții celei noi, purtătoare de bucurie și promițătoare de viață în har pentru toți.

"Primiți-l pe Duhul Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, le vor fi iertate, cărora le veți ține, le vor fi ținute". În cenacol, locul primei euharistii, dar și locul din care începe trădarea lui Iuda, aflăm și dorința Mântuitorului ca iertarea să ajungă până la marginile pământului.

A preamări milostivirea lui Dumnezeu, obținută prin sacrificiul crucii, înseamnă a ne lăsa împăcați cu Domnul prin misterul iertării sacramentale, ca să putem spune împreună cu sfântul Toma, numit de tradiție și necredinciosul: "Domnul meu și Dumnezeul meu!".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Lăsându-ne atinși în acest fel de mesajul pascal, suntem chemați să facem parte din comunitatea celor răscumpărați, comunitate ale cărei caracteristici le descoperim în prima lectură a acestei duminici. Creștinii, mulțimea celor care au crezut, erau o singură inimă și un singur suflet. Experiența răscumpărării înlătură diviziunile din sânul comunității. Toți, buni sau răi, bogați sau săraci, tineri sau vârstnici, bolnavi și bătrâni sau sănătoși și în putere, formăm comunitatea celor răscumpărați. Uniți în jurul sfântului altar și luminați de misterul învierii, suntem în căutarea înțelegerii locului și rolului pe care îl avem în comunitatea din care facem parte. Iată un alt mod de a preamări și a lăuda milostivirea lui Dumnezeu, atunci când recunoști și asumi misiunea măreață pe care sunt chemat să o trăiesc în comunitatea celor credincioși. Dumnezeu m-a ales și pe mine, tânăr sau vârstnic, bolnav sau în putere, bogat sau sărac, să fiu în felul meu propriu un instrument al acțiunii sale mântuitoare în lume. Și prin tot ce facem suntem chemați să ne asemănăm cu apostolii, care dădeau mărturie cu multă putere despre învierea Domnului Isus și toți se bucurau de mult har.

Prezența harului în lume a dat naștere sfințeniei unor oameni sfinți. Să ne rugăm, așadar, cu sfinții, care au știut să fie un semn al prezenței celui înviat în lume și sunt modele pentru fiecare dintre noi. Sfânta Faustina Kowalska spunea astfel: "Pentru noi, cei păcătoși, tu, Isuse, ești o mare nemărginită de milostivire. Cu cât mizeria noastră este mai mare, cu atât milostivirea ta este infinită". Iar maica Tereza de Calcutta nu înceta să spună surorilor ei, care se îngrijeau de cei excluși și de cei de pe urmă: "Să cerem Domnului să ne dea harul să-i slujim pe frații și pe surorile noastre în lumea întreagă, care mor în sărăcie și abandon".

Dă-le, Doamne, lor, astăzi, cu ajutorul mâinilor noastre, pâinea de toate zilele și fă ca prin iubirea noastră, plină de îndurare, să fim purtători de pace și bucurie. Amin.

8 aprilie 2018

Pr. Iosif Iacob


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
434 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 2-a a Paștelui:

Anul B
23 aprilie 2006 - Pr. Petru Sescu
19 aprilie 2009 - Pr. Iosif Comorașu
15 aprilie 2012 - Pr. Alois Fechet
12 aprilie 2015 - Ep. Petru Gherghel

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat