Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 5-a din Postul Mare

Ier 31,31-34; Ps 50; Evr 5,7-9; In 12,20-33

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Evanghelia pe care tocmai am ascultat-o începea prin a ne spune că niște greci și-au exprimat dorința de a-l vedea pe Isus. S-au adresat unuia dintre discipolii săi, Filip, care, la rândul său, l-a înștiințat pe Andrei, apoi, împreună, i-au făcut cunoscută lui Isus dorința acestora. Îndată ce i se aduce la cunoștință lui Isus, în loc să dea un răspuns de genul "Desigur, să poftească, îi aștept, să vină", Isus ține un discurs care ni se poate părea străin de cele ce se întâmplă, un discurs presărat cu trei mici parabole.

Mai întâi avem parabola bobului de grâu. Cunoaștem, și noi, foarte bine fraza: "Dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur, iar dacă moare aduce mult rod". Din aceasta reiese clar că moartea, doar în aparență, este un eșec. În realitate, moartea bobului de grâu este absolut necesară pentru noua viață care se așteaptă. Bobul de grâu dispare, putrezește, însă dă naștere unei plante care crește și rodește mai mult. Folosind această parabolă, cu imaginea sa atât de sugestivă, Isus vrea să arate și moartea sa pentru a ajunge să rodească, pentru a ajunge în glorie, la fel cum este necesar și ca orice discipol al lui să moară pentru sine, pentru a primi aceeași răsplată.

Apoi, am văzut celelalte parabole. Cea referitoare la viața proprie, care, dacă vrem să ajungem la Cristos, adică să avem viața cea veșnică, este absolut necesar să o sacrificăm, să o pierdem.

Și parabola referitoare la modalitatea concretă în care se pierde viața proprie pentru a o câștiga pe cea veșnică, și anume, urmându-l pe Cristos în slujire, promisiunea dobândirii aceleași cinstiri din partea Tatălui ceresc.

"Domnule, vrem să-l vedem pe Isus". Simplu și la obiect. Este o propoziție care exprimă o dorință cât se poate de firească, a unor oameni de a-l întâlni și cunoaște pe Isus. Însă, cineva interpreta această dorință a acelor greci - și nu este deloc greșită această interpretare - ca fiind dorința lor de a-l vedea pe Isus în discipolul căruia i s-au adresat, Filip.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ne vedem și noi astăzi în persoana discipolilor Filip și Andrei, interpelați de cei de lângă noi, nu doar străini, dar chiar și cei apropiați, care doresc să-l vadă pe Isus în noi, care ne cer ca viața noastră să ne vorbească de Isus, care așteaptă ca felul nostru de a gândi, de a vorbi și de acționa să-l întruchipeze pe Isus. Și acesta nu este un moft, dar este o necesitate, este o cerință care vine, ca să spunem așa, "la pachet", cu identitatea noastră de creștini, de discipoli ai lui Isus.

În anul 2010, în numărul din martie al revistei Oaza păcii din Viena a fost publicat interviul pe care Christian Stelzer i l-a luat lui Jim Caviezel, actorul de origine americană, care a jucat rolul lui Isus din faimosul film Patimile lui Isus, regizat de Mel Gibson, un film care a apărut în 2004, și care, printre altele, a stârnit multe controverse pentru, susțineau unii, conținutul excesiv de violență. Actorul a declarat de la bun început că fără Medjugorje nu ar fi putut interpreta acel rol, cel mai mare și mai important rol pe care-l poate interpreta vreodată un actor. Și își argumentează această afirmație: "Știam că dacă vreau să-l reprezint pe Isus, trebuia să fiu foarte aproape de el. În fiecare zi mă spovedeam și-l adoram în Preasfântul Sacrament. Odată cu Medjogorje începusem să cred că Isus este cu adevărat prezent în Sfânta Euharistie și că îmi iartă păcatele. Odată cu Medjugorje mi-am dat seama cât de puternică este rugăciunea Rozariului și ce mare dar este Liturghia zilnică. Cum aș putea să-i ajut pe oameni dacă nu crezând în Isus? Aceasta este posibil atunci când Isus, euharistie, este în mine și când oamenii, prin intermediul vieții mele, îl întrezăresc pe Isus. Când am turnat Cina celei de Taină, aveam în niște buzunărele speciale de la haină câteva relicve ale sfinților și un fragment din Sfânta Cruce. Era atât de mare dorința ca Isus să fie prezent, încât l-am rugat pe un preot să fie acolo de față cu Sfântul Sacrament. La început a refuzat, însă l-am rugat insistent, pentru că eram convins că dacă eu l-aș fi fixat cu privirea pe Isus, spectatorii îl vor recunoaște pe el în mine. Preotul, cu ostia consacrată în mână, s-a așezat puțin mai în spatele cameramanului, și odată cu el se apropia de mine. Atunci când spectatorii văd lumina în ochii mei, nu-și dau seama că aceea este reflexia ostiei din ochii mei. Ca atare, de fapt, ei îl văd pe Isus. Chiar și scena răstignirii, în timp ce eu mă rugam neîncetat, preotul era prezent cu Preasfântul Sacrament în mâinile sale".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Suntem chemați nu o dată în viață, nu o dată pe an, dar suntem chemați în virtutea botezului nostru, ca în fiecare zi să interpretăm rolul lui Isus. De fapt, nu să interpretăm rolul, ci să-l întruchipăm pe Isus. Cu toții, începând de la Sfântul Părinte, papa, și până la ultimul botezat, avem datoria ca în viața noastră, astfel să ne trăim credința, încât, cel care nu-l cunoaște încă pe Cristos și vrea să-l vadă, să poată întrezări chipul lui Isus în noi. Aceasta este marea demnitate și chemare a vieții noastre de credință. Iar timpul Postului Mare este timpul oportun pentru ca fiecare în parte, în taina sufletului său, înaintea privirii milostive a lui Dumnezeu, să-și revizuiască viața, să-și analizeze sincer modul în care corespunde acestei demnități și chemări.

Cei care mă privesc, cei care mă interpelează, îl recunosc în mine pe Cristos? Peste câteva momente îl vom primi pe Domnul în trupul nostru sub specia pâinii, îl vom primi pe Cristos total, cu trupul și sufletul, sângele și dumnezeirea sa. Cum îl vom păstra? Cum îl vom asimila? Cum îl vom arăta celorlalți? Ne vom strădui să-l întruchipăm în viața noastră? Ceilalți îl vor putea recunoaște cu ușurință în felul nostru de a vorbi, în felul nostru de a ne comporta? Îl vor recunoaște cu ușurință în cuvintele, dar mai ales în faptele noastre?

Actorul despre care pomeneam, în timpul turnării filmului, și sperăm că și acum continuă să o facă, s-a apropiat tot mai mult de Cristos și s-a străduit ca, dincolo de scene turnate și de machiajul care l-a făcut să semene cât mai mult cu Isus, să se asemene cu el astfel încât spectatorii să se simtă efectiv acolo, în mijlocl evenimentelor, contemporani lui Isus, martori la evenimentele acelea mântuitoare.

La fel, și în ceea ce ne privește, chemarea cuvântului lui Dumnezeu de astăzi nu este o chemare doar pentru această duminică, nu este o provocare doar pentru timpul Postului Mare, dar este o datorie permanentă a vieții noastre, de la mic la mare, fiecare corespunzător statului și locului pe care-l ocupă în trupul mistic al lui Cristos, care este Biserica.

"Dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, nu aduce rod". Aducem roade în viața noastră creștină doar murind pentru viața aceasta pământească spre a o avea pe cea veșnică, doar urmându-l pe Cristos în iubirea sa fidelă, slujitoare, până la capăt, până pe cruce. Amin.

Lăudat să fie Isus Cristos!

18 martie 2018

Pr. Paul Budău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
442 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 5-a din Postul Mare:

Anul B
2 aprilie 2006 - Pr. Iosif Dorcu
29 martie 2009 - Pr. Isidor Mocanu
25 martie 2012 - Pr. Mihai Pătrașcu
22 martie 2015 - Pr. Iulian Butnaru, FIM

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat