Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Sfânta Familie: Isus, Maria și Iosif

Gen 15,1-6;21,1-3; Evr 11,8.11-12.17-19; Lc 2,22-40

Iubiți credincioși, dragi familii, dragi radioascultători,

Astăzi celebrăm cu bucurie sărbătoarea Sfintei Familii din Nazaret, Maria Iosif și pruncul Isus, o icoană vie pentru toate familiile noastre.

Biserica, cu înțelepciunea ei de mamă, a stabilit ca sărbătoarea Familiei din Nazaret să fie celebrată chiar în octava Nașterii Domnului, moment în care Dumnezeu Tatăl, împlinind planul său din veșnicie, îl trimite pe Fiul său în lume, prin lucrarea specială a Duhului Sfânt.

El, Fiul lui Dumnezeu, a ales să coboare pe pământ într-o familie, în sânul curat al unei tinere fecioare și mamă, care să devină leagănul Vieții și izvorul fericirii și mântuirii omului pe care Dumnezeu a voit să-l facă părtaș de iubirea sa veșnică..

Alegerea acestui timp pentru sărbătorirea Sfintei Familii din Nazaret nu este întâmplătoare, ci este expresia cea mai adâncă și sfântă a realității acestei familii, care, așa cum a voit-o Dumnezeu, trebuia să devină prototipul tuturor familiilor chemate să fie cu adevărat leagănul vieții și celula fundamentală a societății.

Ceea ce a voit Dumnezeu și a orânduit în marea sa iubire, a fost confirmat prin coborârea Fiului său într-o familie pe care a sfințit-o, ridicând-o la rangul de taină și sacrament de mântuire. În acest proiect, coborârea pruncului divin în sânul Mariei a făcut ca această familie să devină un model, o icoană și să fie un adevărat colț de rai, o proiecție a iubirii din Sfânta Treime, a familiei veșnice - Tată, Fiu și Duh Sfânt.

Cele trei persoane, unite între ele cu o legătură de iubire veșnică, au ales să învrednicească această familie cu nobila și sfânta misiune de a fi și de a trăi pe acest pământ același legământ de iubire ca cel din sânul Sfintei Treimi.

În această lumină admirăm astăzi, în sărbătoarea Sfintei Familii din Nazaret, această operă sfântă a lui Dumnezeu care devine, pentru întreaga lume, cea mai reușită și perfectă oglindă a iubirii divine consfințită de către Isus prin întruparea și coborârea în sânul Mariei și în casa din Nazaret.

Este bine de știut că familia din Nazaret în care a coborât însuși Fiul lui Dumnezeu nu este din altă lume ci este o familie ca toate familiile de pe acest pământ. Pentru acesta nu trebuie să uităm că Maria și Iosif au fost două persoane ca toate celelalte, din timpul lor, care, bucurându-se de aceleași calități și trăind aceleași griji, s-au învrednicit ca să-l primească în casa lor pe însuși Fiul lui Dumnezeu, Isus cel așteptat de popoare.

El, Dumnezeu, îmbracă firea noastră omenească, devine om asemenea nouă, trăiește ca oricare alt om pentru a putea ridica ființa omenească, adică omul, la marea demnitate divină, adică la condiția și calitatea de fiu a lui Dumnezeu.

Prin credința sa, Maria s-a făcut vrednică de a primi o asemenea chemare, iar Iosif prin ascultarea sa s-a dispus la o așa de mare misiune, adică aceea de a-l ocroti pe prunc, de a-l pregăti la școala vieții, de zi cu zi, pentru a reuși astfel să-l transforme pe om, și să-l ajute să devină, ca și el, fiu a lui Dumnezeu.

El, Dumnezeu, devine om pentru a-l învrednici și a-l ajuta ca omul să devină ca și Dumnezeu, așa cum ne învață sfântul Irineu și cu el toată creștinătatea.

Lecturile pe care ni le propune Sfânta Liturghie din această sărbătoare vor să ne introducă, nu numai în misterul familiei din Nazaret, ci să ne facă să contemplăm și la misterul oricărei familii, întemeiată pe legământul de iubire, încredințat oamenilor de autorul vieții și de a fi izvorul adevăratei iubirii dintre oameni.

Evanghelia de azi vine să confirme planul lui Dumnezeu cu Maria și Iosif care, bucurându-se de binecuvântarea Cerului, se grăbesc, să-l prezinte pe primul lor născut, pe pruncul Isus, Părintelui ceresc, după legea lui Moise.

La acest moment, au fost prezenți bătrânul Simeon și prorocița Ana, care, inspirați de Duhul Sfânt l-au întâmpinat pe prunc cu mare bucurie, l-au luat în brațe, confirmând, astfel, împlinirea făgăduințelor lui Dumnezeu față de poporul său și așteptarea venirii lui Mesia, doritul poporului ales.

Maria și Iosif, împlinind această prescriere din legea lui Moise și acest plan din partea lui Dumnezeu, au dovedit că această datorie de a-l oferi lui Dumnezeu pe propriu lor fiu, se înscrie în marele proiect în care viața unui copil este dar ceresc ce coboară între oameni prin colaborarea părinților cu Dumnezeu, dătătorul vieții și al tuturor harurilor.

O sfântă și nobilă recunoaștere și mulțumire.

Biserica a mărturisit întotdeauna că familia din Nazaret, învrednicită și aleasă de Dumnezeu pentru a-l primi pe Fiul său, a fost și rămâne o adevărată lecție pentru toate familiile lumii și reprezintă un model de împlinire a voinței lui Dumnezeu.

Așa au văzut-o păstorii și sfinții Bisericii noastre, așa o vede și o prezintă Catehismul Bisericii Catolice, așa o vedem și o declarăm și noi astăzi: o familie deschisă la voința lui Dumnezeu, o familie a lui Dumnezeu, o familie model - Sfânta Familie din Nazaret. Fără ea, Fiul lui Dumnezeu nu ar fi ajuns la noi.

Ne amintim cu toții de pelerinajul fericitului papă Paul al VI-lea la Nazaret, din anul 1964. Cu acea fericită și emoționantă ocazie a făcut o declarație ce a îmbucurat întreaga lume, mai ales familiile creștine: "Nazaretul este un fel de școală. Cât de mult mi-aș dori să mă întorc în copilărie și să merg la simpla, dar în același timp profunda scoală care este Nazaretul!". El, în cuvântul său memorabil , Paul al VI-lea a explicat că sunt trei lecții pe care le putem învăța din copilăria lui Cristos în casa din Nazaret:

1) În ea domnește tăcerea. "Avem nevoie de această minunată stare de spirit", a spus papa, pentru a combate tensiunea și zgomotul lumii.

2) În ea întâlnim o "comunitate a dragostei și a împărtășirii". Nazaretul servește drept "model pentru cum ar trebui să fie o familie, o atmosferă frumoasă, un cadrul perfect pentru educarea copiilor; "iar pentru această menire nu există un alt înlocuitor".

3) În ea găsim disciplina și munca: căci în casa fiului unui umil tâmplar, învățăm ce este munca și disciplina pe care o presupune o asemenea misiune.

Ce frumos! Admirând un asemenea exemplu de iubire de trăire și de viață, părinții au ocazia fericită să-și modeleze viața lor de familie după modelul acestei Sfinte Familii din Nazaret, o casă a tăcerii, a iubirii, o școală a disciplinei și a muncii". (Paul al VI-lea, 1964)

Dacă părinții vor privi la Sfânta Familie ca la un exemplu și un adevărat model de trăire, ei vor învăța mai ușor cum să trăiască sfințenia și cum să schimbe cultura în care omul de astăzi trăiește și muncește.

Ne bucurăm să știm că, moștenind învățătura fericitului papă Paul al VI-lea despre rolul familiei din Nazaret, și admirând, mai ales, ceea ce a făcut sfântul Ioan Paul al II-lea, Papa familiilor, prin toate catehezele sale, cât și prin documentele sale pontificale, despre menirea și chemarea familiei din zilele noastre, actualul Sfânt Părinte, Papa Francisc, conștient de demnitatea, misiunea, dar și de greutățile prin care trec familiile creștine, a convocat două sinoade ale episcopilor pentru a pătrunde și mai mult în taina familiei și a căsătoriei creștine. La încheierea celor două sinoade de analize și studii, despre vocația părinților și a familiei, el a oferit Bisericii și lumii o nouă scrisoare apostolică post sinodală, Amoris laetitia, din 9 martie 2016, o comoară și un ghid despre demnitatea și vocația familiei de azi, despre încercările prin care trec părinții si copiii zilelor noastre, propunându-ne tuturor, ca o imagine și icoană exemplară Sfânta Familie din Nazaret - și ne îndemnă să reflectăm mai profund asupra acestei taine a iubirii, comuniunii și a vieții.

Iubiți credincioși, dragi familii, dragi radioascultători,

Vă invit cu bucurie să păstrăm mereu privirea spre imaginea familiei din Nazaret, dar mai ales s-o facem astăzi, când celebrăm marea ei sărbătoare. Ochii noștri trebuie să se îndrepte, cu mare bucurie și interes sfânt, spre icoana și modelul tuturor familiilor, spre Maria, Iosif și Pruncul Isus, pe care i-am întâlnit și continuăm să-i întâlnim, în ieslea Betleemului, în această atmosferă de Crăciun.

Vă invit să ne unim cu Papa Francisc și să dăm glas rugăciunii cu care el a încheiat ultimul Sinod al Episcopilor și cu care pecetluiește marea cartă a frumuseții familiei și bucuriei iubirii: Amoris laetitia. Iată textul acestei rugăciuni:

Isuse, Marie și Iosife, în voi contemplăm splendoarea adevăratei iubiri, ne încredințăm vouă cu încredere.

Sfântă Familie de la Nazaret, fă ca și familiile noastre să fie locuri de comuniune și cenacol de rugăciune, autentice școli ale evangheliei și mici Biserici familiale.

Sfântă Familie de la Nazaret, fă ca toți să devenim conștienți de caracterul sacru și inviolabil al familiei, de frumusețea ei în planul lui Dumnezeu dar și fericit exemplu pentru toți.

Isuse, Marie și Iosife, ascultați și primiți rugăciunea noastră fierbinte pentru toți părinții și copii zilelor noastre.

Curaj, dragi familii, curaj și încredere sfântă în mijlocirea și ocrotirea sfintei familii din Nazaret: Maria, Iosif și pruncul divin, Isus. Așa să fie. Amin.

31 decembrie 2017

Ep. Petru Gherghel


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
421 accesari.


Alte predici pentru Sfânta Familie: Isus, Maria și Iosif:

Anul B
28 decembrie 2008 - Ep. Petru Gherghel
28 decembrie 2014 - Ep. Aurel Percă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat