Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 4-a din Advent

2Sam 7,1-5.8-12.14.16; Ps 88; Rom 16,25-27; Lc 1,26-38

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Infinite sunt intervențiile lui Dumnezeu în istoria omului, de la creație până în zilele noastre. Multe sunt și răspunsurile oamenilor chemați de Dumnezeu la o anumită misiune. Însă, unică este chemarea pe care o adresează Dumnezeu fecioarei din Nazaret, Maria.

Lecturile din Liturghia de astăzi, din duminica a 4-a de Advent, ne aduc în prim plan două vești: este vorba despre vestea minunată adusă Mariei, după cum ne relatează evanghelia - tocmai am ascultat -; și despre o veste, mai îndepărtată în timp, cea pe care o face profetul Natan regelui David, după cum am auzit în prima lectură luată din Cartea lui Samuel. Profetul Natan îi aduce regelui un mesaj din partea lui Dumnezeu, care sună astfel: "Din descendența ta se va naște un succesor". Dar nu unul oarecare, întrucât Dumnezeu adaugă: "Eu îi voi fi lui tată, iar el va fi fiul meu".

În evanghelia din această duminică, sfântul Luca ne relatează vestea nașterii acestui trimis din cer, adusă Mariei. Din acest moment, al întrupării Fiului lui Dumnezeu, templele, lăcașele de cult nu vor mai fi decât semne ale prezenței sale, adevărata locuință va fi stabilită în mijlocul oamenilor. Iată în ce mod minunat primim pacea și siguranța că numai Dumnezeu posedă întregul plan pe care îl va realiza în omenire. El vede mult mai departe decât oamenii, pentru că la el totul este un veșnic prezent, totul se petrece ca într-un unic tablou viu, în care scenele au loc în același timp. De aceea, chiar dacă între David și Maria notăm o distanță de timp de aproape o mie de ani, pentru Dumnezeu - cum spune psalmistul - "O mie de ani sunt ca o singură zi".

Toate intervențiile lui Dumnezeu atotputernicul redate în Sfânta Scriptură, se înscriu tocmai în acest plan orânduit de veacuri. Și, iată, cu câtă fidelitate se realizează planul Domnului, după mii de ani de așteptare și de speranță din partea omenirii.

Este cu adevărat sublim pentru noi să admirăm cum lucrează Dumnezeu care, în atotputernicia sa, îl cooptează și pe om, ființă atât de fragilă și de schimbătoare. E suficient să ne amintim numai câte planuri ne-am făcut fiecare dintre noi în acest an, an care se apropie de sfârșit. Să evaluăm cam cât am reușit să ducem la bun sfârșit din ceea ce ne-am propus. Vom constata cu regret că, pe lângă puținele lucruri realizate, multe propuneri bune deja au fost schimbate, pe altele le-am abandonat, sau, chiar le-am uitat cu totul. Dumnezeu, în schimb, duce la îndeplinire planul său până în cele mai mici detalii, și în favoarea fiecăruia dintre noi și pentru toate generațiile.

Un moment culminant din acest plan divin este, cu siguranță, acela când îngerul Gabriel a fost trimis de Dumnezeu într-o cetate din Galileea, numită Nazaret, la o tânără, la o fecioară abia logodită cu un tânăr din descendența lui David, numit Iosif. La anunțul făcut ei de către înger, Maria rămâne nu numai mirată, dar și confuză. După ce însă îngerul trimis îi explică Mariei planul Domnului, ea dă răspunsul: "Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul tău". Am putea spune, într-o primă considerație rapidă, că e un răspuns spiritual, frumos, care să facă o bună imagine în fața lui Dumnezeu. Maria, însă, se oferă cu toată ființa sa, pe sine, în slujba Domnului, acceptând misiunea neașteptată. Și, prin acest răspuns afirmativ, de fapt își asumă și tot ceea ce va urma, punându-se cu totul la dispoziția lui Dumnezeu, care o alege.

Admirând acum curajul și dăruirea Mariei și misiunea ulterioară a Fiului lui Dumnezeu care, trecând prin moarte și înviere, se întoarce la Tatăl, deducem oare că timpul veștilor bune ale mântuirii s-a încheiat cumva? Cu siguranță că nu! De aceea, suntem chemați să rămânem mereu vigilenți, atenți și deschiși, așa cum ne-a invitat tot timpul Adventului.

Fiecare dintre noi poate fi martor al semnelor pe care Dumnezeu ni le trimite când ne vizitează și ne anunță vestea cea bună, promisiunile pe care el ni le face, chiar dacă nu vedem în mod necesar și imediat și realizarea acestora. El ne trimite veștile sale bune în diferite moduri, în diferite momente, veștile pline de har în viața personală, profesională, în familiile noastre, în societate, în lumea în care trăim. Dumnezeu presară mana sa cerească peste pustiul inimilor noastre și ne învață și cum să o culegem. Ne invită să ne hrănim din această mană a harului său. Și de credința noastră în cuvântul său, de da-ul nostru, de răspunsul nostru afirmativ la alegerile pe care suntem chemați să le facem în momentele dificile, depinde și realizarea lucrurilor minunate și mântuitoare, care se pot petrece cu noi și cu cei care vor urma, fiind convinși de mărturia noastră.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Acum, când ne aflăm la sfârșitul acestui timp sfânt de veghere, de așteptare cu încredere a prezenței lui Dumnezeu în viața noastră, să ne întrebăm în mod sincer și deschis: cum să primim și cum să ne facem părtași de darul sărbătorii nașterii Mântuitorului?

Pentru a reuși să trăim Crăciunul într-un mod cât mai autentic, vă propun să ne îndreptăm privirea spre cea care a primit primul Crăciun, spre Fecioara Maria, mama pruncului din iesle.

Papa Francisc ne pune la dispoziție trei învățături concrete, adresându-se tinerilor la Ziua Mondială a Tineretului.

El spune că Sfânta Fecioară ne învață, în primul rând, cum să rămânem în legătură cu Dumnezeu, cum să-l simțim aproape de inima noastră. În acest sens, face câteva sugestii. La sfârșitul fiecărei zile ne putem opri pentru câteva minute pentru a ne aminti momentele frumoase, dar și provocările, ceea ce a mers bine, dar și ceea ce am greșit în viața noastră, în ziua respectivă. Astfel, vom putea să trezim în noi sentimente de aducere de mulțumire, dar și de părere de rău pentru greșelile noastre și, în același timp, de încredere în bunătatea lui Dumnezeu. Punându-le pe toate în rugăciune, Domnul ne va ajuta să înțelegem mai bine marile lucrări pe care el însuși le realizează în fiecare zi în noi.

În al doilea rând, Maria ne învață și cum să trăim o atitudine euharistică. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă să trăim cu un spirit de recunoștință, de aducere de mulțumire, cultivând bucuria, și fără a ne fixa doar asupra problemelor și dificultăților prin care trecem.

În sfârșit, adaugă papa, Maria ne învață să trăim într-o fidelitate creativă, pentru a fi capabili să construim timpuri noi. Când Maria exclamă: "Lucruri mari a făcut pentru mine cel Atotputernic", vrea să sugereze că aceste lucruri mari nu s-au terminat, dar ele continuă să se realizeze și în prezent, și în viața noastră. Vom reuși noi, oare, să fim deschiși precum Maria, ca Dumnezeu să facă și în viața noastră lucruri mari?

Într-un mare oraș din zilele noastre, doi părinți, în goala lor zilnică spre servici, își duceau copilul la o grădiniță unde educația era oferită de câteva surori dintr-o congregație religioasă. Copilul a învățat acolo multe lucruri frumoase. Dar cel mai frumos gest pe care l-a reținut a fost rugăciunea de dimineață și de seară, de dinainte și de după masă. De atunci, totdeauna, când ajungea acasă, își făcea rugăciunile învățate, insistând ca și părinții să procedeze la fel, deși aceștia nici nu-și mai aduceau aminte de când nu s-au mai rugat. Mai mult, chiar, micuțul le atrăgea atenția ori de câte ori foloseau cuvinte nepotrivite. Peste câtva timp, părinții au mărturisit surorilor de la grădiniță: "Copilul nostru ne-a schimbat total, ni l-a readus pe Dumnezeu în casa noastră. Cât de bine ne merge acum! Avem timp și pentru noi, și pentru el, și pentru serviciu, dar mai ales avem timp pentru Dumnezeu, pe care l-am redescoperit. Am devenit cu adevărat o familie binecuvântată, datorită copilului nostru".

Iată, așadar, cum, prin cei mici și umili, Dumnezeu ne poate face capabili de schimbare, de a săvârși și noi lucruri mari în viața noastră, provocați fiind tocmai de cei mici. Ne conduce de mână pentru a construi noi timpuri, cu un nou mod de viață, plăcut lui.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Crăciunul este aproape! Este o sărbătoare a bucuriei, o sărbătoare în care suntem invitați să descoperim bucuria tocmai în lucrurile mici, aparent de neluat în seamă. Aceasta ne învață misterul pe care îl vom celebra curând. În mica iesle neînsemnată de la marginea cetății, au descoperit păstorii și magii pe cel care aduce bucuria nepieritoare a salvării, a mântuirii. Să ne lăsăm și noi educați de cei mici, nevinovați, de semnele, aparent fără valoare, pe care ni le trimite Dumnezeu. Să căutăm bucuria autentică, ce se naște fără mare răsunet la periferii, nu în centrul atenției publicului larg. Să ne lăsăm pătrunși de adevăratul spirit al Crăciunului, care ne amintește că alături de prunci, de copii, suntem cu toții copii preaiubiți ai Tatălui din cer, care ne oferă neîncetat și neobosit darul mântuirii sale. Amin.

24 decembrie 2017

Pr. Egidiu Condac


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
455 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 4-a din Advent:

Anul B
21 decembrie 2008 - Pr. Felix-Marius Roca
18 decembrie 2011 - Ep. Aurel Percă
21 decembrie 2014 - Pr. Iulian Faraoanu
20 decembrie 2020 - Pr. Valerică Ciobanu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat