Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 2-a din Advent

Is 40,1-5.9-11; Ps 84; 2Pt 3,8-14; Mc 1,1-8

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Pe posturile de televiziune există multe spectacole care prezintă diferite talente și oameni talentați, cum ar fi Românii au talent sau Vocea României. Chiar și corul care animă în această dimineață celebrarea euharistică, "Juvenes ecclesiae", a participat la un astfel de concurs.

Privind în lumea noastră, observăm mai multe feluri de creștini: anonimi, superficiali, delăsători, nepracticanți, creștini de Crăciun și de Paști. Am putea vorbi, oare, și de creștini talentați? Slavă Domnului, da! Avem și mulți creștini talentați, creștini care sunt niște artiști în maniera lor de a-și trăi credința.

Haideți să pătrundem în universul sacru al lecturilor proclamate la această Sfântă Liturghie, a doua din timpul Adventului, și să descoperim astfel de talente, adică oameni care răspund cu bucurie chemării lui Dumnezeu, indiferent de prețul pe care îl au de plătit pentru credința lor.

Prima lectură de astăzi prezintă mesajul unui profet care, cu talentul său în a transmite și interpreta cuvântul lui Dumnezeu, anunță un mesaj de mângâiere poporului evreu: robia va lua sfârșit, se vor putea bucura de libertate de acum, slava Domnului se va arăta.

Iar sfântul apostol Petru, în lectura a doua, prevestește că la sfârșit se va schimba ceva. La reîntoarcerea lui Cristos, lumea va fi refăcută total, va fi reînnoită.

Protagonistul evangheliei de astăzi este sfântul Ioan Botezătorul. El ne este un ghid în acest timp al Adventului: "Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările lui". Despre Ioan Botezătorul, însuși Mântuitorul a afirmat că este fără egal între cei născuți pe pământ. Ioan Botezătorul s-a născut într-un sat din munții Iudeii, într-o familie de oameni credincioși, Zaharia și Elisabeta, oameni care îl așteptau din toată inima pe Mesia. Copilul s-a născut în mod providențial, a fost un copil născut prin făgăduință, având în vedere vârsta înaintată a părinților. De aceea, venirea pe lume a copilului a însemnat nu doar bucurie, ci și o mulțime de probleme. La vârsta lor de bunici, Zaharia și Elisabeta trebuiau să îndeplinească rolul de părinți, ceea ce nu era ușor.

Devenit adult, locuința și-a ales-o într-o regiune singuratică, în mijlocul dealurilor pustii, cu poteci sălbatice și peșteri stâncoase. Dar era dorința lui să sacrifice bucuriile și strălucirea vieții, pentru disciplina aspră a pustiului. Aici mediul înconjurător era favorabil obiceiurilor de simplitate și de lepădare de sine. Neîntrerupt de zgomotele lumii, el putea să studieze aici învățăturile: naturii, ale revelației și ale Providenței. Era atât de stăpân pe puterile fizice și intelectuale încât nici oamenii, dar nici Satana, nu-l puteau clinti din integritatea sa. Ioan Botezătorul rămânea neclintit asemenea munților din jurul său. Dacă am face o sumă a renunțărilor sale, am afla că Ioan Botezătorul a renunțat la preoție - tatăl său fiind preot -, căsătorie, respectiv la o viață normală de familie, la prieteni și la titlul de profet. După ce a fost recunoscut de popor ca fiind un profet trimis de Dumnezeu, în momentul în care Domnul Isus a început să crească în popularitate, Ioan Botezătorul a recunoscut cu umilință: "Trebuie ca el să crească, iar eu să mă micșorez".

La un concert de muzică, la final, dirijorul îl felicită pe instrumentistul care a cântat la vioara întâi: "Niciodată nu veți vedea pe afișul care anunță vreun spectacol, numele celui care face vioara a doua. Acesta se pierde în marea masă a celor care compun formația de cântăreți, deși rolul lui nu e deloc neglijabil".

Dirijorul unei vestite orchestre simfonice a fost întrebat odată la care instrument este mai greu de cântat. După ce s-a gândit o clipă, a zis: "Vioara a doua. Pot găsi o mulțime de primi violoniști, dar e o mare problemă să găsesc pe cineva care să cânte vioara a doua cu entuziasm. Însă, fără vioara a doua nu putem avea armonie".

Acesta a fost rolul asumat cu bucurie de sfântul Ioan Botezătorul, vioara a doua. Dar, în planul lui Dumnezeu, fiecare om are rolul său. Nu există nimeni în afara acestui plan divin, nu există nicio vocație second-hand. Vioara a doua este la fel de importantă în ochii lui Dumnezeu ca și vioara întâi, chiar dacă rolurile sunt diferite.

Sfântul Ioan Botezătorul a trăit pe vremea când țara era ocupată și exploatată, atât de romanii străini, cât și de guvernanții interni. Deci, nu era un context favorabil predicii sale. Împăratul Tiberiu Cezar era un om violent, spun istoricii. Pilat era crud și cinic, pe deasupra. Irod, un profitor. Ana și Caiafa, oportuniști. Dar bucuria apropiatei veniri a lui Mesia, l-a făcut pe sfântul Ioan Botezătorul să nu țină seama de toate aceste dureri, și să lase locul sigur de acasă pentru a locui sub cerul liber; să lase hrana decentă de acasă, pentru a se hrăni cu lăcuste și miere sălbatică. El a făcut toate acestea pentru ca să predice vestea bună a apropiatei veniri a lui Mesia, venire pe care oamenii o așteptau de veacuri, dar și convertirea autentică. Cum anume a făcut sfântul Ioan Botezătorul acest lucru?

Filozofia scolastică folosea doi termeni: voluntas, "voința de a decide, de a face", de a ști să spui "eu vreau"; și al doilea cuvânt: veleitas, ceea ce s-ar putea traduce prin "chef", "dispoziție pentru a face sau nu un lucru". Caracterul și moralitatea omului depind de primul termen: voința. Când omul e capabil să spună: "Vreau, chiar dacă nu am chef", lucrarea este și mai meritorie, decât atunci când are mult chef, dar o voință slabă.

În viața unui om e absolut necesară disciplina și coerența. A lua hotărâri și a le respecta. Credința, în ultimă instanță, necesită voință și disciplină. E un exercițiu permanent, un exercițiu pe care Ioan Botezătorul l-a practicat îndelung.

Să nu ne închipuim că-l vom întâlni pe Dumnezeu, la Crăciun, de exemplu, fără să pregătim și noi venirea lui, asemenea lui Ioan Botezătorul, fără să ne purificăm, fără să ne străduim să ne convertim, să ne schimbăm viața, prin voință și disciplină.

Astăzi, calendarul nostru îl amintește pe fericitul Anton Durcovici. Asemenea lui Ioan Botezătorul, episcopul Durcovici a fost un talentat deschizător de drumuri, care a pregătit calea pentru ca noi să putem fi prezenți astăzi, aici, în catedrală, sau în fața aparatelor radio, și să medităm în libertate cuvântul lui Dumnezeu. În Scrisoarea sa pastorală, din 14 aprilie 1948, scria: "Fiți tari, statornici în credință, închinați-vă sincer Domnului Dumnezeului părinților voștri așa precum vă învață Sfânta Biserică, Maica noastră. Luați parte cât mai des la jertfa dumnezeiască a Mielului, la Sfânta Liturghie. Apropiați-vă cu sufletul curat de preasfânta masă a Domnului. Întăriți cu această hrană, sunteți pe calea ce vă duce sigur la fericire, la o fericire desăvârșită și nepieritoare în ceruri, în împărăția blândului Miel dumnezeiesc, dar și la o stare de adevărată mulțumire în viața de aici, pe cât îngăduie pământul". Iată ce înseamnă convertirea inimii, pentru a trăi ca adevărați creștini talentați.

Un preot povestește cum, într-o zi, un copil l-a întrebat: "Părinte, inima stă întotdeauna în același loc sau, din când în când, pleacă în alte locuri?". Răspunsul a venit imediat: "Nu, inima rămâne întotdeauna în același loc, în piept". După aceea, se gândi preotul și zise: "De fapt, într-o zi vei crește și atunci vei înțelege că inima trăiește în mii de locuri diferite, fără a locui cu adevărat în niciun loc. Și se urcă în gât, atunci când ești emoționant. Sau cade în stomac, atunci când ești rănit sau îți este frică. Există momente în care accelerează bătăile ei și pare că vrea să-ți iasă din piept. Alte dăți, în schimb, inima face schimb cu creierul. Crescând, vei învăța să-ți iei inima în mâini și să o pui în alte mâini. De cele mai multe ori, va reveni la tine puțin rănită, dar nu te preocupa, va fi la fel de frumoasă. Sau, poate va fi și mai frumoasă. Acest lucru îl vei înțelege după multe vreme. Vor exista zile în care vei crede că nu mai ai deloc inimă, că ai pierdut-o, și vei fi preocupat să o cauți într-o amintire, într-un parfum, în privirea unui trecător. Apoi va sosi o altă zi în care vei înțelege că nu toți au inimă. Însă tu, tu trebuie să trăiești în așa fel încât toți să vadă că ai o inimă, o inimă bună și frumoasă, o inimă care iubește și crede, o inimă talentată, o inimă mai puternică decât moartea". Amin.

10 decembrie 2017

Pr. Cristian Bîrnat


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
498 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 2-a din Advent:

Anul B
7 decembrie 2008 - Pr. Felix Roca
4 decembrie 2011 - Pr. Mihai Pătrașcu
7 decembrie 2014 - Pr. Cornel Cadar
6 decembrie 2020 - Pr. Daniel Iacobuț

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat