Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Adormirea Maicii Domnului

Ap 11,19a;12.1.3-6a.10ab; Ps 44; 1Cor 15,20-27; Lc 1,39-56

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Sărbătoarea de astăzi ne dezvăluie misterul mântuirii, plănuit de Dumnezeu cel Întreit din veșnicie pentru întregul neam omenesc, mister dus la desăvârșire într-una dintre creaturile sale: în Preasfânta Fecioară Maria, cea care este Fiica preafrumoasă și împodobită de sfințenie a Tatălui ceresc, Mama preaiubită a Fiului întrupat și Mireasa feciorelnică și sfântă a Duhului Sfânt.

Astăzi Biserica lui Cristos ne invită să înălțăm privirea noastră spre cer și să contemplăm ceea ce scrie sfântul Ioan în Cartea Apocalipsului: S-a arătat în cer un semn mare: o Femeie îmbrăcată în soare; ea avea luna sub picioarele ei, iar pe cap o coroană de douăsprezece stele și să ascultăm glasul puternic ce spunea: Acum au venit mântuirea și puterea, împărăția Dumnezeului nostru și puterea Unsului său. Biserica identifică în Femeia îmbrăcată în soarele harului sfințitor și purtând o coroană de douăsprezece stele pe cap pe Sfânta Fecioară Maria, Născătoarea lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu, care terminându-și cursul vieții sale pământești, a fost înălțată cu trupul și cu sufletul la slava cerească. "Aceasta, ca supremă încununare a prerogativelor sale, a primit scutirea de stricăciunea mormântului și, învingând moartea -așa cum o învinsese înainte Fiul ei - a primit și înălțarea cu trupul și sufletul la slava cerească", după cum afirmă papa Pius al XII-lea în constituția apostolică Munificentissimus Deus, (Dumnezeu cel prea generos) la 1 noiembrie 1950, când a declarat solemn adevărul de credință al înălțării la ceruri cu sufletul și cu trupul înviat și glorificat al Sfintei Fecioare Maria. Acest adevăr de credință confirmă ceea ce scrie sfântul apostol Paul în Prima Scrisoare adresată Corintenilor: "Și după cum toți mor în Adam, tot la fel, în Cristos toți vor fi readuși la viață. Dar fiecare la rândul lui: cel dintâi Cristos, după aceea, cei care sunt ai lui Cristos, la venirea lui, apoi va fi sfârșitul" (1Cor 15,22-24). Noi credem cu tărie că Isus Cristos a înviat, fiind primul înviat dintre cei morți, iar această sărbătoare o celebrăm la Paști. Ținând cont de modul în care se exprimă apostolul Paul: după aceea vor învia cei care sunt ai lui Cristos, am putea să ne întrebăm: Cine a aparținut cel mai mult lui Cristos, oare nu sfânta Fecioară Maria, mama sa? În acest caz, nu este greu de acceptat că Isus Cristos a înviat trupul imaculat al mamei sale, cruțându-l de stricăciunea putrezirii, a înviat-o pentru a o face părtașă de împlinirea misterului său pascal după ce ea a fost părtașă la suferințele lui sub lemnul crucii. Astfel, printr-un har special ea este prima persoană umană care a învins moartea, asemenea Fiului său, și a fost înălțată cu sufletul și trupul la slava cerului, unde strălucește ca regină la dreapta Fiului său, rege nemuritor al veacurilor, idee exprimată de constituția apostolică amintită anterior. Această idee este exprimată de psalmul responsorial al liturgiei cuvântului de astăzi: Regina stă la dreapta ta, împodobită cu aur de Ofir.

Cred că putem să numim sărbătoarea de astăzi: Adormirea Maicii Domului și Înălțarea ei la ceruri cu sufletul și cu trupul înviat glorios, Paștele mamei lui Isus Cristos. Iar cum paștele înseamnă trecere, atunci avem de a face cu trecerea Mamei lui Cristos și a Mamei noastre spirituale de la viața pământească la viața cerească, de la viața muritoare și de suferință la viața veșnică și fericită.

Această sărbătoare, Paștele Mamei lui Cristos și a Mamei noastre spirituale, este constituită de Dumnezeu aurora și imaginea Bisericii triumfătoare. Aurora de dimineață prevestește apariția soarelui. Dacă Fecioara Maria, înălțată la ceruri cu sufletul și trupul înviat, este aurora Bisericii înseamnă că ea prevestește destinul Bisericii, al tuturor mădularelor Trupului mistic al lui Cristos, adică destinul nostru veșnic, destinul fiecărui creștin. Preasfânta Fecioară Maria, înălțată în ceruri, este nu numai aurora, ci și imaginea clară a ceea ce trebuie să fie Biserica, atunci când Cristos, cu puterea sa divină, va desăvârși misterul său pascal, prin distrugerea definitivă a morții, ultimul dușman ce trebuie învins. Sărbătoarea de astăzi, datorită faptul că este aurora și imaginea Bisericii triumfătoare, devine pentru noi, poporul răscumpărat de Dumnezeu prin misterul pascal al lui Cristos, semn de mângâiere și de speranță neclintită. Pentru noi, poporul răscumpărat și sfințit de Cristos, aflat în călătorie spre patria cerească veșnic fericită, sărbătorea de astăzi are menirea să ne mângâie și să ne încurajeze în parcurgerea drumului vieții noastre trecătoare pe urmele Mamei noastre cerești, imitându-i stilul ei de viață și virtuțile ei sfinte. Privind la ea, roaba Domnului ajunsă la desăvârșire, la viața veșnic fericită în comuniune perfectă de iubire cu Dumnezeu, și imitându-i exemplul ei de supunere totală și necondiționată la voința divină, purtându-ne zilnic crucea vieții, a datoriilor de împlinit și a suferințelor inerente existenței pământești, vom fi încurajați și susținuți de mijlocirea ei puternică pe lângă Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Fiul ei și Fratele nostru. Desăvârșirea la care a ajuns Mama noastră va fi mereu pentru noi motiv de mângâiere și de speranță neclintită, în călătoria dificilă spre împlinirea noastră alături de ea în ceruri.

Între sărbătorile noastre o avem și pe cea de la 1 noiembrie numită "Toți sfinții", în care celebrăm gloria tuturor sufletelor ajunse în fericirea cerului. Cu toate că aceste suflete sfinte strălucesc de gloria harului divin și sunt în comuniune de iubire fericită cu Dumnezeu, nu au ajuns încă la desăvârșirea lor, pentru că nu sunt glorificate și în ceea ce privește corpurile lor, întrucât corpurile lor au rămas pe pământ, dormind somnul morții. În Maria, misterul răscumpărării oamenilor a ajuns la desăvârșire pentru că atât sufletul ei nemuritor, cât și trupul ei înviat, îmbrăcat în splendoarea învierii lui Cristos, adică întreaga ei ființă, a ajuns în gloria cerească. Astfel trebuie să înțelegem expresia folosită în Prefața sărbătorii de astăzi: Ea este aurora și imaginea Bisericii triumfătoare, în ea ai descoperit desăvârșirea misterului mântuirii și ai făcut să strălucească pentru poporul tău, care călătorește pe pământ, un semn de mângâiere și de speranță neclintită.

Pentru a ajunge și noi la gloria Mariei trebuie să conștientizăm valoarea și demnitatea noastră de fii și fiice ale lui Dumnezeu și să trăim în conformitate cu această demnitate.

Întreaga ființă a omului botezat este templul viu al lui Dumnezeu și locuință a Duhului Sfânt. "Nu știți că sunteți templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?" (1Cor 3,16), ne întreabă sfântul apostol Paul. Dacă prin sfântul Botez am fost transformați în templul lui Dumnezeu, iar în noi locuiește Duhul lui Dumnezeu, înseamnă că trebuie să ne tratăm cu sfințenie așa cum se cuvine să fie tratate cele sfinte. Constatăm că uneori atât noi cât și multe alte persoane din preajma noastră avem un comportament ciudat. Scindăm unitatea persoanei noastre și acordăm mai mult grijă corpului decât sufletului.

Grija față de corp nu trebuie exagerată în defavoarea sufletului. Ce vi se pare? Nu am considera nebun omul care, primind un mărgăritar de mare preț într-o cutie foarte frumoasă și lucrată artistic, ar arunca mărgăritarul și ar păstra cutia! Același lucru l-am spune despre cineva care ar păstra ambalajul frumos colorat și sclipitor și ar arunca conținutul valoros împachetat în respectivul ambalaj. În cazul în care unul dintre noi sau cineva din preajma noastră am trata cu o deosebită atenție corpul material și am neglija sufletul spiritual, ni s-ar potrivi de minune cuvintele lui Isus: "Nebunilor! Oare cel care a făcut partea exterioară nu a făcut-o și pe cea interioară?" (Lc 11,40). Dacă ne vom îngriji ca partea interioară a ființei noastre, adică sufletul, să fie curat și sfânt, atunci toată ființa noastră va fi sfântă și curată. Curățați partea interioară și tot vasul va fi curat! Este necesar să avem grijă de corpul nostru fără însă a neglija sufletul cel nemuritor. Același Isus ne spune: Pe acestea trebuie să le faceți fără a le neglija pe celelalte. Trebuie să avem o grijă prudentă nicidecum exagerată față de corpul nostru pe care trebuie să-l păstrăm în curățenie și sănătate, dar să nu neglijăm deloc dezvoltarea și creșterea valorilor spirituale ale sufletului nostru.

Pentru a fi plăcuți lui Dumnezeu și oamenilor, Isus ne trimite să privim la copii și să învățăm să devenim asemenea lor. "Adevăr vă spun, dacă nu vă veți întoarce și nu veți deveni asemenea copiilor, nu veți intra în Împărăția cerurilor" (Mt 18,3). Să privim cu atenție la copii cât de frumoși sunt! Oare pentru că își vopsesc buzele și își aranjează genele și sprâncenele, sau își dau cu vopsele la ochi și își ung fața cu tot felul de creme scumpe? Cred că sunteți de acord cu mine că nu procedează astfel. Și cu toate că nu folosesc nimic din cele amintite anterior sunt cu mult mai frumoși, mai atrăgători și cuceritori decât cea mai vopsită și machiată domnișoară sau doamnă, decât domnișoara sau doamna înfrumusețată prin intervenții chirurgicale scumpe și dureroase, sau supusă unor chinuitoare posturi pentru a-și păstra sau dobândi o siluetă de vedetă de invidiat. Nici coafura, nici hainele luxoase și nici acțiunile de înfrumusețare nu ne fac cu adevărat frumoși, ci numai puritatea și sfințenia sufletului, acestea ne fac plăcuți și agreabili atât în ochii lui Dumnezeu cât și în ochii oamenilor.

Sărbătoarea de astăzi poate să ne ajute să redescoperim valoarea întregii noastre persoane, atât a sufletului nemuritor cât și a corpului material, destinat la înviere și la glorie în ceruri.

Putem ajunge la gloria cerească la care a ajuns Maica Domului și mama noastră imitându-i exemplu de supunere totală la voința lui Dumnezeu și slujindu-l pe Dumnezeu și pe semenii noștri așa cum ne relatează textul evanghelic proclamat la Sfânta Liturghie din această sărbătoare.

Ridicându-ne privirea spre Mama noastă cerească, așezată la dreapta lui Cristos pentru a mijloci pentru noi și încurajați de invitația de a păși pe urmele ei, să ne rugăm spunând: Dumnezeule atotputernic și veșnic, care pe Neprihănita Fecioară Maria, Născătoarea Fiului tău și Mama noastră, ai înălțat-o cu sufletul și cu trupul în slava cerească, dă-ne, te rugăm, harul, ca tinzând mereu la cele de sus, să ne învrednicim a fi părtași de mărirea ei. Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

15 august 2015

Pr. Iosif Enășoae


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
400 accesari.


Alte predici pentru Adormirea Maicii Domnului:

Anul B
15 august 2009 - Pr. Anton Despinescu
15 august 2012 - Pr. Alois Hîrja
15 august 2018 - Pr. Pavel Beșleagă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat