Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Sfinții Petru și Paul, ap.

Fap 12,1-11; Ps 33; 2Tim 4,6-8.17-18; Mt 16,13-19

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Celebrăm astăzi, așadar, cu mare bucurie, solemnitatea sfinților apostoli Petru și Paul sau Pavel, cum preferă să-l numească cei din alte Biserici. Este o bucurie deosebită astăzi, mai ales pentru noi, Biserica Romei, deoarece Roma adăpostește sfintele morminte ale acestor două figuri atât de importante din Biserica începuturilor. De fapt, a-i sărbători pe sfinții apostoli Petru și Paul înseamnă a medita asupra propriei noastre identități, înseamnă a intra în dialog cu propriul nostru trecut, pentru a înțelege cine suntem, de unde provenim și care este adevărata noastră identitate.

Nu intenționez la această predică să povestesc viața celor doi sfinți, dumneavoastră, fiecare, cunoașteți atât de multe lucruri despre apostolul Petru și despre apostolul Paul. Ceea ce aș dori să evidențiez astăzi sunt trei lucruri, pe care aș dori să le prezint în lumina celor trei lecturi pe care le-am ascultat. Primul lucru la care mă refer este credința apostolilor Petru și Paul, care este și credința noastră. Al doilea lucru la care vreau să mă refer: prețul pe care ei l-au plătit; a fi creștini și a crede în Cristos presupune un preț. Și în al treilea rând, aș dori să ilustrez printr-o istorie ceea ce înseamnă credința pentru noi, creștinii.

Mai întâi, credința lui Petru și credința lui Paul este și credința noastră. Am ascultat în evanghelia de astăzi celebrul episod de la Cezareea lui Filip. Acolo, Isus, retras cu discipolii săi, deschide un subiect deosebit de important, și anume, identitatea sa. Îi întreabă mai întâi ce gândesc oamenii despre el și apostolii îi spun ce spun oamenii despre Isus, iar apoi Isus le adresează o întrebare personală: "Dar voi, voi cine spuneți că sunt eu?". Și atunci Petru răspunde cu celebrele cuvinte: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu". Această afirmație a sfântului apostol Petru e de o semnificație fundamentală în istoria, în viața, în crezul Bisericii. De altfel, după cuvintele lui Petru, Isus spune: "Fericit ești tu, Simon", bar Iona, "fiul lui Iona, căci nu carnea și sângele ți-au descoperit acestea, ci Tatăl meu care este în ceruri". Ce înseamnă carnea și sângele? Carnea și sângele desemnează omul, omul ca o ființă limitată, ca o ființă incapabilă prin propriile puteri să pătrundă misterul lumii până la capăt. Iată, Isus spune: Tu ai ajuns să afirmi acest lucru, nu prin deducția ta logică, nu prin puterea omenească, ci pentru că acest lucru ți-a fost revelat de către Tatăl din ceruri.

De fapt, iubiți credincioși, a crede înseamnă a te lăsa atras într-un univers cu totul și cu totul fascinant, înseamnă a te lăsa atras în universul lui Dumnezeu, înseamnă să privești lucrurile dintr-o perspectivă specială, pentru că este perspectiva lui Dumnezeu.

Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu. Aceste cuvinte ale apostolului Petru sunt cuvinte pe care se fondează însăși Biserica. Tu ești Petru, pe această piatră voi zidi Biserica mea și puterea celui Rău nu o va birui. Creștin este acela care crede ceea ce a crezut și apostolul Petru și apostolul Paul și toți ceilalți apostoli, în comuniune cu apostolul Petru. Creștin este acela care crede că Isus este trimisul Tatălui și, în același timp, este Fiul Dumnezeului cel viu.

Și mai există o nuanță importantă în evanghelia de astăzi, care se leagă de afirmația apostolului Petru. Îi spune Isus: "Tu ești Petru. Pe această piatră voi zidi Biserica mea și puterea celui Rău nu o va birui. Ție îți voi da cheile împărăției cerurilor". Este un cuvânt deosebit de important. În simbolismul biblic, încredințarea cheilor înseamnă încredințarea autorității, autoritatea de a învăța, autoritatea de a guverna, autoritatea de a judeca. Noi, credincioșii romano-catolici, punem un preț deosebit de mare pe această evanghelie, dar și pe viziunea complexă a Noului Testament, unde apostolului Petru îi revine un rol de seamă în viața Bisericii, iar noi, ca și romano-catolici, vedem în episcopii Romei continuatorii acestui minister petrin, continuatorii acestei misiuni a apostolului Petru, ca unul care prezidează în caritate, ca unul care învață credința adevărată, ca un principiu al unității tuturor creștinilor. Toți creștinii trebuie să medităm asupra acestui principiu evanghelic formulat de Isus Cristos - e un principiu scripturistic, e un principiu biblic - și cu toții trebuie să reflectăm asupra manierei concrete în care acest gând drag lui Isus trebuie să devină operativ în viața și în organizarea activității creștinilor.

Al doilea lucru: Petru și Paul au trebuit să plătească un preț pentru crezul lor. Noi ce preț suntem dispuși să plătim pentru credința noastră? Prima și a doua lectură de la această Sfântă Liturghie ne prezentau doi apostoli în închisoare. Nu, nu! Nu au ajuns în închisoare pentru că i-a trimis acolo DNA-ul pentru nu știu ce fapte, nu! Au ajuns în închisoare pentru că au crezut în Isus Cristos, Mântuitorul, și pentru că au căutat să-i conducă și pe alții pe drumul mântuirii.

În prima lectură de la această Sfântă Liturghie, îl vedem pe apostolul Petru în închisoare, la Ierusalim. Regele Irod Agripa I, un nepot al celebrului Irod cel Mare, îl ucisese pe Iacob, fratele lui Ioan, și acum îl arestase pe Petru, cu gândul de a-l procesa și apoi cu gândul de a-l, eventual, pentru a-l condamna la moarte. Apostolul Petru a scăpat de această dată din închisoare, dar nu va scăpa mai târziu când la Roma va trebui să plătească cu propria viață crezul său în Isus.

A doua lectură de astăzi vorbește despre prețul pe care a trebuit să-l plătească apostolul Paul. Paul din lectura a doua de astăzi ne vorbește din închisoarea de la Roma, unde îi scrie lui Timotei cea de A doua Scrisoare către Timotei și care conține, într-un fel, testamentul spiritual al apostolului Paul. Acolo, el își descrie singurătatea. E abandonat acolo în închisoare. L-au lăsat foștii prieteni. Dar câte îndurase până atunci! Și în afara de asta, perspectiva morții era acum pentru el certă. Și, într-adevăr, și el va plăti cu propriul sânge credința sa în Cristos.

Iată că sărbătoarea apostolilor Petru și Paul ne arată că a fi creștin înseamnă să fii dispus să plătești un preț. Poate nu ni se va cere niciodată sacrificiul pe care l-au făcut cei doi, dar pentru a fi creștini adevărați, trebuie să plătim un preț. E prețul demnității, prețul onoarei, prețul renunțării la lucruri la care alții nici nu se gândesc să renunțe, e prețul unei umanități trăite în deplina sa realizare, pentru că este trăită în conformitate cu voința lui Dumnezeu.

Și al treilea lucru: spuneam că aș dori să ilustrez printr-o istorie, printr-o istorioară, ce înseamnă credința. În zona deluroasă a Scoției trăia un proprietar de terenuri, un om deosebit de bogat. Avea o casă mare, care dădea spre o vale deosebit de frumoasă. Omul acesta avea însă o mare lipsă în viața lui: nu credea în Dumnezeu. La intrarea în proprietatea sa, la poartă, era o casă mică în care locuia John - îl voi numi Ioan în această istorie -, un îngrijitor al proprietăților acestui om atât de bogat. Și acest Ioan era un om de o credință simplă dar profundă. Adesea, proprietarul îl vedea până seara târziu rugându-se împreună cu familia sa, în genunchi, acolo, la lumina lumânării. Într-o dimineață - spune această istorie - proprietarul a ieșit în fața casei și admirând priveliștea aceea extraordinară, a exclamat: "Toate acestea sunt ale mele, sunt lucrurile mele". Și, când gândea el acestea, a auzit soneria de la ușă și, coborând, l-a văzut în fața ușii pe Ioan, care i-a spus: "Domnule" - omul era vădit încurcat - "Domnule, pot să vă adresez un cuvânt? Azi noapte, în vis, mi-a apărut Dumnezeu și mi-a spus că la noapte, la miezul nopții, va muri cel mai bogat om din această vale. M-am gândit că ar fi bine să știți acest lucru". După ce a plecat, proprietarul a început să se gândească la cuvintele lui Ioan și, neliniștit, a plecat la medicul din zonă și a cerut să-l consulte. Și doctorul, după ce l-a consultat, i-a spus: "Sunteți sănătos tun, mai trăiți 20 de ani de acum înainte". Cuvintele medicului l-au mai liniștit, dar ceva în suflet îi spunea că poate lucrurile nu vor merge bine. Și l-a invitat pe medic la el acasă. Și au luat prânzul împreună și când medicul vrea să plece, el l-a reținut și i-a spus: "Hai, rămâi cu mine, te rog, după-amiaza asta, hai să petrecem timpul împreună". Și s-a făcut seară și au trecut orele și era deja miezul nopții, când proprietarul l-a văzut pe medic închizând ușa și plecând. Și urcând pe scări spre dormitorul său, se gândea: "Prostuțul acesta de Ioan, ce om prost! Mi-a stricat toată ziua, el cu visurile sale". Nu s-a așezat bine în pat, când aude din nou soneria. Și, coborând la ușă, vede acolo o copilă, plânsă toată, în care a recunoscut-o pe fiica lui Ioan, îngrijitorul fermei sale, care printre lacrimi a spus: "Domnule, mama m-a trimis să vă spun că tata a murit la miezul nopții". În acea clipă, proprietarul acela a înțeles, de fapt, cine era cel mai bogat om din acea vale.

Iubiți credincioși, fericitul Vladimir Ghika a spus: "Există o bogăție, pe care dacă o ai, nu-ți va lipsi nimic, chiar și atunci când îți vor lipsi toate". Iar această bogăție era credința.

A avea în inimile noastre, în sufletul nostru, credința pe care au avut-o apostolii Petru și Paul, înseamnă a avea o bogăție de neprețuit, pe care dacă o ai, nu-ți va lipsi nimic în viață, chiar și atunci când îți vor lipsi atâtea lucruri.

Noi, toți, care suntem aici în biserică sau la o anumită distanță de biserică, avem credință pentru că părinții și bunicii și strămoșii noștri ne-au lăsat acest dar extraordinar. Noi ce facem pentru urmașii noștri? Copiii tăi mai merg la biserică? Nepoții tăi vor mai crede în Dumnezeu? Strănepoții tăi se vor mai relaționa la Dumnezeu în alegerile lor fundamentale din viață?

Iată că solemnitatea sfinților apostoli Petru și Paul ne interpelează personal, pe fiecare dintre noi, și ne provoacă la un răspuns. Ce fac eu pentru ca această cauză nobilă a credinței să domnească în această lume, pentru a construi o lume mai bună și mai dreaptă? Răspunsul este al tău.

Lăudat să fie Isus Cristos!

29 iunie 2015

Pr. Iosif Antili


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
525 accesări.


Alte predici pentru Sfintii Petru si Paul, ap.:

Anul B
29 iunie 2009 - Pr. Pavel Chelaru
29 iunie 2012 - Ep. Anton Coșa
29 iunie 2018 - Pr. Paul Budău

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat