Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Sfântul Iosif, Soțul Sfintei Fecioare Maria

2Sam 7,4-5a.12-14a.16; Ps 88; Rom 4,13.16-18.22; Mt 1,16.18-21.24a (Lc 2,41-51a)

"Iată slujitorul credincios și înțelept"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Celebrăm astăzi solemnitatea sfântului Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria și cel care a fost ales să fie ocrotitorul, tatăl purtător de grijă al fiului lui Dumnezeu.

"Iată slujitorul credincios și înțelept pe care Domnul l-a așezat în fruntea familiei sale". Aceasta a fost antifona pe care am ascultat-o la începutul Sfintei Liturghii și care îl prezintă, îl caracterizează pe sfântul Iosif ca fiind "slujitorul credincios și înțelept". Un adevăr care a străbătut timpul și istoria, un sfânt care ocupă un loc deosebit în istoria mântuirii pentru că s-a conformat pe deplin voinței lui Dumnezeu, pe care a practicat-o cu credință și a îndeplinit-o cu înțelepciune într-un mod cu totul original, unic am putea spune, cu dăruire și umilință, dar mai ales în tăcere.

Mulți scriitori și teologi s-au întrebat și s-au mirat de-a lungul timpului de faptul că sfântul Iosif nu spune niciun cuvânt în evanghelii, tăcerea sa este surprinzătoare, nu are nicio afirmație pe care evangheliștii să o transcrie și care să ajungă până la noi, ba mai mult, despre sfântul Iosif în întreaga Scriptură nu se găsește decât un singur cuvânt care îl descrie și îl caracterizează în mod direct, acela ca fiind "drept", așa cum am ascultat în textul sacru al evangheliei de astăzi.

Personal, în fața tăcerii sfântului Iosif m-am întrebat de multe ori, dacă el ar fi putut să spună câteva cuvinte, care ar fi fost acestea? Ce ar fi spus? Cum l-am fi înțeles noi astăzi plecând de la cuvintele sale?

Desigur, acest lucru nu s-a întâmplat, nu ne-a fost transmis niciun cuvânt cum bine știm, însă există câteva versuri ale unei poezii, sau mai bine zis câteva cuvinte din poezia lui Lucian Blaga, intitulată Eu nu strivesc corola de minuni a lumii, care parcă îi aparțin sfântului Iosif și ar vrea să ni le spună. Aceste cuvinte reprezintă răspunsul său la toată preocuparea noastră privind tăcerea sa, activitatea sa, descriu parcă întreaga sa viață. Sfântul Iosif ne spune: "dar eu, eu cu lumina mea sporesc a lumii taină"... și, într-adevăr, parcă așa este, prin lumina sa sfântul Iosif sporește și mai mult taina acestei lumi, mărește misterul care i-a fost încredințat, tăcerea sa devine o rază de lumină care indică adevărata lumină și care mai târziu avea să spună despre sine "Eu sunt lumina lumii, cine mă urmează pe mine nu va umbla în întuneric ci va avea lumina vieții (In 8,13).

Iată, așadar, cum sfântul Iosif, slujitorul credincios și înțelept, prin existența și viața sa, prin credința și lumina sa, reușește să sporească și mai mult taina, misterul acestei lumi... dar nu pentru a-l ascunde, ci pentru a-l revela, a-l arăta și a-l face cunoscut oamenilor din toate timpurile și din întreaga lumea... și toate acestea le-a făcut în cea mai mare tăcere, fără a spune niciun cuvânt.

Tăcerea sa nu este mutism sau absența cuvintelor, nu este încăpățânare sau lipsă de dialog, tăcerea sa este cugetare, meditație, rugăciune... tăcerea sa este ascultare și acțiune, tăcerea sa este slujire și laudă adusa lui Dumnezeu.

Suntem, așadar, în fața unui om pentru care acțiunea este mai importantă decât cuvintele, tăcerea mai grăitoare decât orice vorbă, iar faptele sale mai corecte și admirabile decât orice publicitate ascunsă sau comportament lăudăros.

De fapt, viața ascunsă și tăcută a sfântului Iosif nu este altceva decât o prezență în umbră, tăcută și discretă, o "umbră" care însoțește persoana în raza luminii dar nu-i modifică calea, o umbră ca reflex al dumnezeirii și știm cu toții că "umbra" în limbajul biblic amintește de prezența misterioasă a lui Dumnezeu în momentele de dificultate, de locurile consacrate ale prezenței sale, umbra este cea care acoperă, învăluie, apără... "Domnul este păzitorul tău, Domnul este umbra [ocrotitoare] la dreapta ta" (ne spune psalmistul în Ps 121), așa a fost și viața sfântului Iosif.

Pe bună dreptate, acest slujitor a lui Dumnezeu a fost ales să fie soțul și ocrotitorul comorilor de preț ale lui Dumnezeu: Isus și Maria, cum sugera papa Pius al IX-lea, care în anul 1870 l-a declarat Patron al Bisericii Universale.

De aceea, mulți creștini și sfinți l-au venerat și i-au cerut ajutorul în decursul secolelor, l-au ales ca patron și au căutat să-i imite virtuțile pentru că au văzut în sfântul Iosif modelul și exemplul desăvârșit al slujirii lui Dumnezeu.

Sfântul Leonard Murialdo, fondatorul Congregației Sfântului Iosif - Iosefinii lui Murialdo, vorbind confraților și colaboratorilor săi despre virtuțile tăcerii și ale acțiuni sfântului Iosif, pe care le ridică la rang de principiu, le spunea: "Fare e tacere", "Fare il bene ma farlo bene", "Să facem și să tăcem.", "Să facem binele dar să-l facem bine!".

Iosif, prin exemplul și virtuțile vieții sale, ne invită pe toți să intrăm în spațiul lui Dumnezeu și să locuim timpul său care este eternitatea. Măreția și importanța sa, viața sa, pot fi cunoscute și înțelese doar într-o strânsă legătură, în această relație care plecă de la cuvântul lui Dumnezeu care este Sfânta Scriptură și Cuvântul însuși al lui Dumnezeu care este Isus Cristos.

Promisiunea pe care Dumnezeu prin profetul Natan i-a făcut-o cunoscută lui David în prima lectură de azi, se împlinește datorită lui sfântului Iosif care este descendent al lui David și îi transmite lui Isus titlul mesianic de "fiu al lui David".

Biserica a văzut dintotdeauna o asemănare între sfântul Iosif și patriarhul Abraham, despre care am auzit vorbindu-se în cea de-a doua lectură. Iosif a crezut cu credința lui Abraham care în fața planului lui Dumnezeu a ales calea ascultării și a credinței. Ca și Abraham, Iosif trebuie să renunțe la planurile sale și să meargă spre un loc pe care nu-l cunoaște, ca și Abraham trebuie să accepte paternitatea unui fiu care depășește caracteristicile și logica oamenilor, ca și Abraham Iosif trebuie să-i încredințeze fiul... aceluia care este originea oricărei paternități, Tatăl ceresc.

Iosif devine astfel protagonistul absolut a al unei misiuni speciale, pe care Dumnezeu i-a încredințat-o și care o depășește pe cea a tuturor profeților deoarece acestora le-a fost încredințat cuvântul care era rostit și comunicat oamenilor, lui Iosif îi este încredințat singurul și unicul cuvânt al lui Dumnezeu, Cuvântul întrupat - Isus Cristos.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Avem multe motive de bucurie și multe lucruri de învățat de la sfântul Iosif. Astăzi, când îl sărbătorim, suntem invitați să-i imităm virtuțile și să devenim conștienți că fiecare dintre noi poate să trăiască și să mărturisească cu propria viață Cuvântul și învățătura lui Dumnezeu asemenea sfântului Iosif. Doar așa vom putem deveni și noi slujitori credincioși și înțelepți, pe care Dumnezeu îi va alege pentru fericirea împărăției sale.

Lăudat să fie Isus Cristos!

19 martie 2015

Pr. Maximilian Horlescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
420 accesări.


Alte predici pentru Sf. Iosif, sotul sf. Fc. Maria:

Anul B
19 martie 2009 - Pr. Iosif Antili
19 martie 2012 - Pr. Iosif Enășoae
19 martie 2018 - Pr. Alois Farțadi

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat