Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu (Anul Nou)

Num 6,22-27; Ps 66; Gal 4,4-7; Lc 2,16-21

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

La început de An Nou abundă urările.... Desigur că acesta este un obicei frumos. A-i ura cuiva "un an bun" înseamnă a-i ura binele pentru zilele și lunile care vor urma. Iar a-i ura cuiva "binele" înseamnă a dori binele pentru această persoană: a dori binele înseamnă "a iubi" persoana.

Să de-a Domnul ca toate urările din aceste zile să fie sincere! Și binevoiască cerul ca toți oamenii, din toate colțurile pământului, să-și poată ura în aceste zile unii altora un sincer "an bun"! Astfel orele, zilele și lunile vor fi sub semnul luminos al chipului lui Dumnezeu care iradiază lumină și pace!

Aș vrea să spun că nimeni de pe toată suprafața pământului să nu mai considere pe cineva "dușman"... Aș vrea să spun că fiecare ființă omenească să privească la semenul său cu o atitudine de solidaritate, fraternitate, cordialitate...

Se spune că un creștin care se mândrea cu faptele sale bune a visat într-o noapte că era la poarta cerului. Cu litere uriașe, pe frontispiciul porții scria: "Cei ce vor să intre aici au nevoie de 1000 de puncte". Îngerul l-a întrebat:
- Ce ai făcut în viață?
- Eu? Am fost credincios Domnului întreaga mea viață. Am păzit cuvântul lui Dumnezeu cu toată sfințenia.
- Foarte bine. Ai un punct. Altceva?
- Am dat mai mult decât zeciuiala de fiecare dată pentru lucrarea Domnului. Am ajutat pe săraci, pe văduve, pe orfani.
- Excepțional. Încă un punct.
- Am crescut o familie numeroasă de copii, pe care i-am făcut misionari. Eu însumi am predicat evanghelia și am ajutat la răspândirea ei.
- Nemaipomenit! Așa oameni cam rar vin pe aici, a spus îngerul. Încă un punct. Ai mai făcut ceva?
- Bietul om s-a pierdut cu totul. Dacă pentru tot ce spusese până acum valora numai 3 puncte, ce să mai adauge? A ridicat ochii spre uriașa inscripție și a citit din nou: "Cei ce vor să intre aici au nevoie de 1000 de puncte!" A oftat adânc și a exclamat:
- Doamne, aici se poate intra doar prin harul tău!
- Exact, a spus îngerul, aveți 997 de puncte!

Nu știu ce v-ați propus pentru noul an pentru că nu vă cunosc prioritățile. Pot, totuși, să vă ofer o sugestie: anul acesta va fi altfel doar prin harul lui Dumnezeu care poate face minuni celui care îi deschide sufletul.

Nu este suficient să ne urăm: an bun! Trebuie să găsim curajul să dorim pentru anul nou oameni buni, viață de familie trăită în armonie, raporturi mai pașnice între oameni! Anul nou nu are nicio plăcere de a repeta cu plictiseală trecutul! Nu dorește altceva decât să fie nou, dacă noi îi permitem și ne dăruim să lucrăm în acest sens. De multe ori spunem: aș vrea ca noul an să ne aducă.... Și noi ce intenționăm să-i aducem? Nu este suficient să cerem, trebuie să fim dispuși să dăruim. Cu ușurință acuzăm viața că nu ne împlinește dorințele, că se arată zgârcită și chiar nedreaptă și rea cu noi. Și noi chiar suntem siguri că respectăm obligațiile în privința vieții?

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să pornim la drum în acest an cu binecuvântarea lui Dumnezeu!

În realitate, Isus Cristos este "semnul" definitiv al binecuvântării lui Dumnezeu asupra tuturor oamenilor. În el, ne spune sfântul Paul, Dumnezeu Tatăl "ne-a binecuvântat cu toată binecuvântarea" (Ef 1,3). Pentru că datorită lui - Fiul lui Dumnezeu care s-a făcut fratele nostru - și noi, la rândul nostru, am fost "adoptați" de Dumnezeu ca fiii săi. De aceea fiului Mariei "i s-a pus numele de Isus" (evanghelie): nume care înseamnă "Dumnezeu mântuiește".

În limbajul Scripturii, Dumnezeu "binecuvântează", comunicând într-un oarecare mod creaturilor sale ceva din energia sa de Creator. Binecuvântarea lui Dumnezeu este "puterea" care face să reușească bine lucrurile, este acțiunea lui Dumnezeu care-l conduce pe om la deplina realizare de sine însuși.

De aceea, nu trebuie să ne fie frică de timp, ca de un dușman inexorabil al vieții... "Moștenirea" noastră înseamnă participare la slava veșnică a lui Cristos. "Acest cuvânt este sigur: dacă murim împreună cu el, vom și trăi împreună cu el; dacă suferim împreună cu el, vom și domni împreună cu el" (2Tim 2,11-12).

Așadar să începem cu încredere, în numele lui Isus Cristos acest nou an, amintindu-ne în fiecare zi și "meditând în inima noastră" ceea ce am celebrat în aceste zile. Și cu ajutorul Duhului Sfânt să căutăm să fim unii pentru alții "o binecuvântare a lui Dumnezeu", devenind instrumente și făcători de pace și de bine.

Este frumos să auzi că și astăzi în multe familii, părinții își binecuvântează copiii în fiecare zi. Într-o familie, cel mai mare dintre fii urma să plece la colegiu. În momentul plecării, mama și tatăl au făcut semnul crucii pe fruntea fiului lor. Aveau o legătură mai puternică decât cuvintele.

Azi, mai mult ca oricând, se simte necesitatea de a fi binecuvântați! Binecuvântarea este dată în numele lui Dumnezeu. Părintele este mijlocitorul obișnuit al binecuvântării ce vine de sus. Să curățăm binecuvântarea de orice crustă superstițioasă și de orice interpretare în cheie magică, să nu o golim de valoarea sa cea mai genuină și tradițională. Binecuvântarea deschide pe orizontul nostru chipul luminos, binevoitor, surâzător al lui Dumnezeu. Și noi ne simțim protejați, asigurați în ciuda a toate: Domnul să facă să strălucească chipul său asupra ta și să-ți dăruiască pacea!

Începând un an nou, vă rog să luați această hotărâre: să-i binecuvântați pe cei care sunt aproape de voi. La început vă poate părea ciudat să o faceți, dar începeți cel puțin cu o binecuvântare în inima voastră. Când vă vedeți copilul - sau oricare altă persoană cu care locuiți - spuneți: "Domnul să te binecuvânteze". Încetul cu încetul, puteți extinde această binecuvântare și la alții: la colegii de muncă, la prieteni, la persoanele cu care vă întâlniți în drumurile voastre zilnice. Binecuvântarea voastră îi va ajuta - și vă va ajuta și pe voi.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Păstorașii vin grăbiți să vadă minunea, vestea cea bună adusă de îngeri! De unde graba? Din sufletul lor plin de credință!

Credința este aceea care îl pune pe om în mișcare; cu cât este mai mare, cu atât se aleargă mai repede. Trebuie să știm și să credem acest mare adevăr aducător de pace: graba spre Isus este timp câștigat pentru începutul fericirii veșnice. Graba păstorilor mai izvora și din speranța că vor fi binecuvântați de noul rege abia născut, de cel prezis de profeți și atât de mult dorit de patriarhi. Ajunși la ieslea din peștera săracă, găsesc pe pruncul Isus înfășat și culcat pe paie. Ca îndoiala să nu le întunece credința, păstorii cad în genunchi, își închid ochii și se roagă. Rugăciunea îi va ridica și-i va face să se întoarcă la turmele lor lăudând și preamărind pe Dumnezeu. Din acea clipă ei trăiesc bucuria mântuirii: viața cea nouă în Cristos.

Păstorii au povestit multora cele auzite și văzute în acea noapte binecuvântată. Câți i-au crezut și s-au dus la Betleem? S-au minunat, s-au mirat de cele auzite și le-au uitat. Când vor veni magii se vor cutremura împreună cu Irod și cu tot Ierusalimul.

Maria, mama lui Isus, Născătoare de Dumnezeu și Regina păcii, să ne ajute ca în toate zilele anului nou să ducem la îndeplinire misiunea ce ne-a fost încredințată de păstori, de a vesti lumii bucuria Crăciunului: s-a născut Emanuel - Dumnezeu cu noi - fiindcă el și numai el este pacea noastră (Ef 2,14).

Nașterea feciorelnică a Fiului lui Dumnezeu din Maria atestă că cel care se naște din ea după trup este Cuvântul care se naște din Tatăl din veșnicie. Acest principiu dogmatic al integrității fecioarei Mariei este misterul întrupării, mister care fiind lucrarea Duhului Sfânt, numai cu ochii credinței poate fi recunoscut.

Maria, mama lui Dumnezeu, este în evanghelia de astăzi emblema ideală a săracului lui Iahve, adică a credinciosului care meditează în inimă misterul lui Cristos. Un mister care are în centru un copil divin, care ne aduce pacea!

În anul 1968, Papa Paul al VI-lea a stabilit pentru 1 ianuarie Ziua Mondială a Păcii. Sfântul Părinte, Papa Francisc, în mesajul său pentru celebrarea celei de-a 48-a Zi Mondială a Păcii (1 ianuarie 2015), trage un semnal de alarmă și invită toate popoarele să respecte demnitatea, libertatea și autonomia persoanei umane.

Dedicată în mod tradițional păcii, această zi poate stimula o reflecție și asupra acestei datorii fundamentale a celui credincios în lume. În afara meditării mesajului papal, să fie influențată atenția la ritul păcii prin care familia umană exprimă între ei iubirea reciprocă înainte de a participa la euharistie.

Numai Cristos, Principele păcii, poate să ne dea pacea adevărată, dar aceasta o face mai ales prin mijlocirea Mariei, Regina păcii. Pacea, binele fundamental al omenirii, este condiția tuturor celorlalte bunuri. Ne amintim de salutul îngerilor din noaptea de Crăciun: "Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință" (Lc 2,14).

Isus este principele păcii (cf. Is 9,5). Nimeni nu are pace fără Cristos, el ne dă Duhul său, iar una din roadele Duhului este pacea. Evanghelia este un adevărat tratat de pace între Dumnezeu și oameni, și a oamenilor între ei. Locuința păcii este mai întâi în inima oamenilor. Pacea sufletului înseamnă prezența iubirii lui Dumnezeu. Izvorul păcii este virtutea umilinței care situează sufletul la locul lui și îl așază pe Dumnezeu în suflet. În definitiv, pacea este întotdeauna rodul biruinței iubirii asupra egoismului.

Condiții indispensabile la construirea păcii: recunoașterea reciprocă a persoanelor și a popoarelor, respectarea demnității persoanei umane, împărțirea bunurilor și bogățiilor spirituale și materiale, practicarea asiduă a fraternității și a bunătății. Astfel, pacea este și rodul iubirii, care merge mult mai departe de ceea ce poate aduce dreptatea. În fiecare zi oamenii trebuie să lucreze pentru pace, în respectarea ordinii stabilite de Dumnezeu, ordine ce se bazează pe adevăr, se construiește cu dreptate, primește viață și se exprimă cu eficacitate în libertate (Papa Ioan al XXIII-lea).

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Aceasta este urarea mea: să fiți binecuvântați de Domnul, să duceți vestea cea bună tuturor oamenilor și să rămâneți mesageri ai păcii, a dreptății și a iubirii! Mulți ani! Amin!

1 ianuarie 2015

Pr. Pavel Beșleagă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
388 accesări.


Alte predici pentru Sf. Maria, Nascatoare de Dumnezeu:

Anul B
1 ianuarie 2009 - Pr. Iosif Enășoae
1 ianuarie 2012 - Pr. Iosif Enășoae
1 ianuarie 2018 - Pr. Eugen Andrei

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat