Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 34-a de peste an. Cristos, Regele Universului

Dan 7,13-14; Ps 92,1ab;1c-2;5; Ap 1,5-8; In 18,33-37

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Marele artist Michelangelo Merisi Caravaggio a pictat un tablou intitulat Ecce Homo și reprezintă chiar scena evanghelică de azi: Isus judecat în fața lui Pilat. Autorul a realizat un joc perfect de lumini și umbre, strălucire și întuneric. Lumina care vine de sus luminează abundent chipul și părți ale trupului fără apărare al lui Isus. Mantia lui Isus, care i se pune pe umeri, scoate în evidență trupul său tânăr. Mâinile îi sunt legate, în mâna dreaptă are o trestie, privirea plecată denotă multă umilință, și totuși chipul să e foarte plăcut și de o mare demnitate. Însă mâinile și fața lui Pilat, neliniștit și disprețuitor, este acoperit de umbre și întuneric. Pilat pare să dea formă umană însuși întunericului, ba chiar o personificare a "puterii întunericului". Isus e un rege fără apărare, are de partea lui puterea adevărului, exprimat prin lumină, iar Pilat, pionul romanilor dar și al iudeilor acum, dornic de a-și apăra puterea are parte de exprimare prin negrul întunericului.

Celebrăm azi o sărbătoare a gloriei lui Isus, a strălucirii sale ca rege al cerului și al pământului. Isus, în urma procesului a murit, dar apoi a devenit un învingător. Pilat un dezastru. La patru ani după judecarea lui Isus, Pilat a fost scos din funcție și chemat la Roma. Avea multe învinuiri din partea samaritenilor. Samaritenii s-au plâns la Roma că Pilat i-a atacat fără vreun motiv și a ucis mulți dintre ei când au avut o mare adunare pe Muntele Garizim. Când Pilat a ajuns la Roma, fostul său împărat Tiberiu murise deja, dar nici urmașul acestuia nu i-a mai încredințat vreun post înalt deoarece avea o proastă recomandare din Palestina. Pilat a fost exilat la periferia imperiului și acolo, istovit de restriști, și-a pus capăt zilelor, lăsând posterității un nume acoperit de rușine. Pilat poate fi o lecție, înfricoșătoare, e adevărat, pentru fiecare dintre noi. În esență, Pilat nu a fost numaidecât un răufăcător, nici chiar tâlhar, ci un om obișnuit. Însă deși avea responsabilitate, a fost un om slab, care a acționat doar pentru folosul și confortul personal. Nu a fost un om al adevărului, și în consecință, a devenit părtaș la cel mai odios proces și mare crimă a istoriei.

Când eram studenți, la ora de teologie dogmatică, monseniorul Anton Lucaci ne spunea că sărbătoarea "Cristos Rege" este tocmai o dublare a unei alte mari solemnități: Înălțarea Domnului. Da, Isus este adorat și cinstit azi, în toată strălucirea sa, unde el domnește azi: de-a dreapta Tatălui.

Azi e sărbătoarea speranței. Îl vedem pe Isus, în cer, în toată splendoarea sa, un mare învingător, iar noi, ca frați ai săi știm că vom ajunge lângă el. Doar ne-a asigurat: Mă duc să vă pregătesc un loc. Și, după ce mă voi duce și vă voi pregăti un loc, voi veni din nou și vă voi lua la mine, pentru ca să fiți și voi acolo unde sunt eu.

Și totuși, niciodată nu a afirmat Isus că este rege decât în timpul patimilor și suferințelor sale, așa cum am văzut că o face în fața lui Pilat, la judecată. Iar oamenii, contemporanii săi au confirmat acest lucru chiar pe tăblița pusă deasupra capului răstignitului, pe vârful crucii. Acolo au scris: Isus, nazarineanul, regele iudeilor.

Cât de curioasă este regalitatea lui Cristos, total diferită de gândirea și imaginația oamenilor.

Unora s-ar putea nici să nu le placă numele de rege sau chiar regii, pentru că de multe ori regii pământului au compromis prin felul de a fi această demnitate. Dar regalitatea lui Cristos e complet diferită. Tronul său e o cruce aspră și grea. Coroana sa nu are pietre prețioase, ci e una de spini, care rănește. Pietrele acestei coroane sun picăturile de sânge coagulate. Nu are sceptru, ci doar o trestie în semn de batjocură. Nu are haine moi, îmblănite dar i se smulge și singura cămașă. Nu bea din pahare de cristal, ci cu un burete i se dă oțet și fiere. Nu i se cântă "Trăiască regele", ci i se strigă: "Răstignește-l, răstignește-l". Nu are servitori, ci doar călăi și alături doi tâlhari. Ba chiar am putea spune că a fost un mare perdant, că totuși a fost un eșec, un simbol al neputinței.

Însă Isus este regele care instaurează o noutate absolută: folosește ca arme iubirea și iertarea proclamate de pe înălțimea crucii, e un rege care moare pentru prietenii săi. În împărăția lui Isus domnește (sau ar trebui să domnească) iubirea, iertarea și pacea. A fi în împărăția lui Isus nu cere mare efort, doar asemănarea cu el.

Faptul că pentru a intra și a rămâne în împărăția sa Cristos nu ne cere să facem decât ceea ce ne stă în putere reiese și din următoarea pildă. Într-o zi, un împărat întâlnește pe câmp un păstoraș care păzește oile, pe care îl întreabă: "Ia spune, cât câștigi păzind oile?". Tânărul, care era un catolic practicant, îi răspunde: "Eu câștig, păzind oile, cât câștigi Maiestatea Ta guvernând țara". Uimit, împăratul îi cere să explice. Cum poate câștiga la fel ca împăratul? Atunci tânărul exclamă: "Maiestate, eu, păzind oile, câștig împărăția lui Dumnezeu sau iadul, după cum îmi fac bine sau rău datoria de păstor: am grijă de oi, câștig împărăția; nu-mi fac bine datoria, merg în iad. Și tu, la fel, Maiestate, câștigi cerul sau iadul, după cum îți faci datoria de conducător".

În împărăția lui Isus are acces oricine. Dacă la curțile regilor noștri nu oricine are acces la dregătorii, la regele Isus are acces oricine, doar să-i accepte existența, prezența și valorile sale. Ba se pare că prioritate vor avea copiii, cei săraci, cei bolnavi.

Generalul Charles De Gaule, fost președinte al Franței între anii 1958 - 1969, a avut trei copii: Philippe, Elisabeth și Anne. Fiica cea mai mică, Anne (născută în anul 1928) s-a născut bolnavă, suferind de sindromul Down. Prin eforturi susținute, părinții s-au străduit să o înțeleagă, ba chiar au îndrăgit-o mult. Aceasta a murit la vârsta de 20 de ani, în brațele tatălui său. În momentul morții generalul a spus: "Acum e ca toți ceilalți tineri". La înmormântare, mama sa, Yvonne, a izbucnit într-un plâns în hohote. Atunci generalul a pus mâna pe umărul soției și i-a spus: "Acum, draga mea, trebuie să încetăm cu plânsul; e momentul să ne bucurăm că fiica noastră a devenit normală și, pentru suferința sa, se află în paradis. Aici poate auzi melodiile îngerești și poate vorbi fericită cu bunul Dumnezeu, exact așa cum pot să facă toți copiii fericiți și sănătoși". Frumoasă mărturie despre credința în înviere!

Isus e rege pentru că și-a dat viața pentru noi. Este un rege pentru că a venit să slujească pe alții, nu să fie slujit. E un rege bun pentru că în momentul morții nu s-a dat înapoi de la suferință doar pentru a ne salva pe noi.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cristos este rege pentru toți. Oricine poate să facă parte din imperiul său, din împărăția sa. Toți suntem chemați să facem parte. De fapt, vedeți dumneavoastră, fiecare om își caută un rege; dacă n-are, își caută, diferiți regi: unii vor găsi sportul, alții vor găsi banul, alții vor găsi o personalitate, un star, și așa mai departe. Toți avem nevoie de Dumnezeu sau de un rege. Însă, dacă omul este sincer în inima sa, în sufletul său, și caută adevărul, va merge doar să-l caute pe Cristos. El a spus: "Eu sunt adevărul".

Regele trebuie să conducă, să se orienteze, să scoată oamenii din criză. Dar astăzi, se spune, este una dintre cele mai mari crize: criza de orientare pentru tineri. Ori Cristos conduce către cer. Doar ne-a spus: "Eu sunt calea".

Regele face dreptate, fără părtinire. Isus a afirmat foarte clar: "Eu sunt adevărul".

Și, fără a ofensa pe cineva, putem spune că la orice rege de pe pământ nu vom găsi toate aceste calități.

Cine îl are pe Isus de rege are totul. De aceea, imnul Vaticanului, imnul Bisericii Catolice sună așa de frumos: "Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat" (Cristos învinge, Cristos domnește, Cristos stăpânește). Cine îl are pe Cristos are totul: are adevărul, are calea, are viață, are mântuire, are cer, are totul. De aceea, Doamne ferește să nu fim și noi din împărăția lui Cristos, Regele Universului.

Lăudat să fie Isus Cristos!

22 noiembrie 2015

Pr. Iosif Dorcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
461 accesări.


Alte predici pentru Cristos, Regele Universului:

Anul B
26 noiembrie 2006 - Pr. Gabriel Farcaș
22 noiembrie 2009 - Pr. Cornel Cadar
25 noiembrie 2012 - Ep. Petru Gherghel
25 noiembrie 2018 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat