Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 32-a de peste an

1Rg 17,10-16; Evr 9,24-28; Mc 12,38-44

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Lecturile sfinte proclamate la această Sfântă Liturghie nu fac elogiul sărăciei, așa cum ar părea la prima vedere. În Vechiul Testament, prosperitatea, bunăstarea, erau semne ale binecuvântării lui Dumnezeu. Sărăcia, dimpotrivă, era asociată misterului păcatului. Așadar să încercăm să înțelegem mesajul pe care vrea să ni-l transmită cuvântul lui Dumnezeu pe care l-am ascultat.

Văduva despre care vorbește prima lectură este simbolul neputinței, al fragilității umane. Împreună cu fiul ei, se afla într-o situație extremă: "Vom mânca și apoi vom muri" (1Rg 17,12). În aceste momente de disperare, cînd nu se întrevedea niciun sprijin uman, când toate speranțele păreau spulberate, Dumnezeu își revelează puterea iubirii și a salvării: "Nu te teme" (1Rg 17,13). Când, omenește vorbind, nu mai există nicio rază de speranță, trebuie să ne încredem în Dumnezeu. "Vasul cu făină nu se va termina și urciorul cu untdelemn nu se va împuțina" (1Rg 17,14). Această încredere în Dumnezeu o poate demonstra numai cel "sărac în duh" care este conștient de limitele sale și se încrede în providența lui Dumnezeu. Când experimentăm limitele umane, trebuie să ne deschidem către infinit. Când experimentăm propria sărăcie, trebuie să ne deschidem infinitelor bogății ale lui Dumnezeu. Când viața pare că se sfârșește, începe adevărata viață. Dar atenție! Pentru a trăi această nouă perspectivă, pentru a face din sfârșit un început, din moarte viață, din disperare speranță, avem nevoie de un mediator care este omul lui Dumnezeu, profetul lui Dumnezeu. Dumnezeu vorbește prin profeții săi. Avem nevoie de un părinte spiritual de care trebuie să ne apropiem pentru ca prin el să-i încredințăm Domnului acel "pumn de făină" și "puțin ulei" pe care îl avem și Domnul va face minunea, schimbând sărăcia noastră în abundență. În aceasta constă sensul încrederii creștine. Omul singur, fără Dumnezeu, cade în disperare și moare. Numai Dumnezeu îl poate atinge și vindeca, redându-i speranța și viața.

Și văduva din evanghelie ne învață același adevăr. Isus nu face elogiul generozității materiale, ci al credinței. Văduva săracă nu se mulțumește să ofere ceea ce-i prisosește, ci dăruiește "tot ce mai are la viața ei" (Mc 12,44), pentru că a găsit o comoară mult mai mare, unicul și adevăratul tezaur pentru care a decis să investească tot ceea ce are. Ea știe că-i aparține lui Dumnezeu și hotărăște să trăiască pentru el. Astfel, cele două monede mici ale văduvei devin o adevărată comoară. Valorează cât o pagină de Evanghelie vie. De aceea atrage elogiul lui Isus: "Adevăr vă spun că văduva aceasta săracă a pus mai mult decât toți cei care pun în caseta pentru ofrande pentru că toți au pus din surplusul lor, ea însă, a pus din sărăcia ei totul, tot ce mai avea la viața ei" (Mc 12,44). Astfel, Isus confruntă două modele de viață: pe de o parte cărturarii, care se folosesc de religie pentru a fi apreciați de lume, și pe de altă parte cei care sunt uitați și neluați în seamă.

Cărturarii sunt aceia care "devorează avutul văduvelor și se prefac că se roagă îndelung" (Mc 12,40). Se roagă lui Dumnezeu care este iubire și apoi trădează iubirea. Aici este păcatul lor grav. Cine se roagă mult trebuie să iubească mult. Cine se apropie de Dumnezeu prin rugăciune trebuie să devină asemănător cu Dumnezeu. Ce trist este să vezi și astăzi persoane care petrec multe ore în rugăciune, dar le lipsește caritatea, răbdarea și umilința.

Cei din a doua categorie nu numai că sunt uitați și neluați în seamă, dar chiar luați în râs, și considerând că ceea ce fac ei nu are nicio valoare. Isus îi cheamă pe discipolii săi și o propune ca model pe văduva săracă, înainte de a se jertfi pentru noi. Isus vrea să-i facă pe apostoli să înțeleagă cum trebuie să fie cei care, în timpul absenței sale, au misiunea de a predica evanghelia. Creștinismul nu se răspândește prin cuvinte bine alese și convingătoare, ci prin mărturisitori umili, săraci în duh, care își pun încrederea totală în Dumnezeu.

Cele două văduve ne învață curajul credinței. Credința înseamnă să riști, să-ți ridici privirea și inima dincolo de posibilitățile umane și să experimentezi providența lui Dumnezeu. Dumnezeu continuă și în zilele noastre să săvârșească fapte minunate prin cei care se încred în el.

Fiind Anul Vieții Consacrate, vreau să vă prezint două exemple.

În localitatea Butea din județul Iași, în anul 1999, și-au început activitatea surorile din Congregația "Misionarele Patimii lui Isus". Programul lor spiritual continua cu o intensă activitate caritativă, vizitând familiile și asistând bolnavii și persoanele sărace. Sora superioară Elisabetta Barolo a înțeles că ar putea să le ajute mai mult dacă ar avea o casă în care să-i primească pe cei nevoiași. S-a dus în Italia și a cerut părerea celorlalte surori care au spus că nu au nimic împotrivă, dar nu au posibilități materiale pentru a susține un asemenea proiect. Sora nu s-a descurajat, ci, susținută de rugăciune și ore de adorație, a început acest proiect. La 9 august 2008, prin grija Providenței, a fost sfințită și inaugurată Casa "Papa Ioan Paul al II-lea", care adăpostește 45 de bolnavi și persoane în vârstă și 20 de copii orfani.

În anul 1992, fundația elvețiană "Basel Hilft" a început să construiască la Odorheiul Secuiesc un orfelinat cu 200 de camere. În anul 1996, casa a fost încredințată surorilor din Congregația "Inima Neprihănită". În primii șase ani, fundația a suportat și costurile de întreținere a casei "Sfântul Iosif". Apoi călugărițele au fost nevoite să se întrețină singure pentru hrana copiilor orfani și achitarea facturilor. Responsabila casei, sora Emilia, mi-a povestit că într-o zi, neavând cu ce achita o factură, s-au adunat cu toții, de la cel mai mic până la cel mai mare, în capela casei, în fața lui Isus din Sfântul Sacrament, punând factura pe altar. Providențial, a doua zi dimineața, o mașină cu număr de Neamț s-a prezentat și a donat mai multe alimente și un plic în care era exact suma din factură. Acest miracol s-a repetat de mai multe ori, iar casa adăpostește astăzi un număr de 150 de copii și 45 de studenți care s-au format acolo. Cheltuielile lunare ajung până la suma de aproximativ 50.000 lei.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Încurajați de exemplul oamenilor plini de credință, să-i cerem și noi Domnului, asemenea apostolilor: "Doamne, mărește-ne credința" (Lc 17,5).

8 noiembrie 2015

Pr. Petru Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
357 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 32-a de peste an:

Anul B
12 noiembrie 2006 - Pr. Viorel Ababei
8 noiembrie 2009 - Pr. Iosif Iacob
11 noiembrie 2012 - Pr. Petru Dorcu
11 noiembrie 2018 - Mons. Benone Farcaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat