Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 29-a de peste an

Is 53,10-11; Ps 32; Evr 4,14-16; Mc 10,35-45 (Mc 10,42-45)

A 89-a Zi Mondială a Misiunilor

"Între voi să nu fie așa" (Mc 10,43)

Misiunea... să fie pasiune pentru Cristos și pasiune pentru oameni (Papa Francisc)

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

A mai trecut un an și mă bucur nespus de mult să celebrăm din nou împreună Ziua Mondială a Misiunilor aici, în catedrala din Iași, având alături de noi alți șase seminariști care au ales să meargă în misiune. La începutul predicii, dați-mi voie să citez un pasaj din Mesajul Sfântului Părinte, papa Francisc, care să ne fie punct de pornire și moto al acestei zile: "Misiunea este pasiune pentru Isus Cristos și în același timp pasiune pentru oameni... în fața lui Isus răstignit, recunoaștem măreția iubirii sale și în același timp percepem că acea iubire care pornește din inima sa străpunsă se extinde... la întreaga omenire; simțim că El vrea să se folosească de noi pentru a ajunge tot mai aproape de toți cei care îl caută."

Cu aproximativ 10 ani în urmă, un patron piemontez a decis pe neașteptate să își închidă duminica magazinul său alimentar și să renunțe o zi total la negoț, pentru că îl împiedica să participe pe deplin la Sfânta Liturghie.

Uimiți de hotărârea sa, câțiva l-au întrebat:
- Nu puteai să schimbi doar orarul în care să deschizi magazinul?
- Nu, a răspuns el, aici nu este vorba doar de orar; duminica va rămâne mereu închis magazinul, voi merge la Sfânta Liturghie și voi fi mereu cu familia.
- Dar ce s-a întâmplat!?

Atunci a început să povestească: "Cu ceva timp în urmă un misionar din Africa a celebrat Sfânta Liturghie în sat și, în timpul predicii, ne-a vorbit despre cum trăiesc viața de credință câteva comunități de creștini din Coasta de Fildeș: aceștia, întrucât preotul ajunge doar o dată pe lună, cu o zi înainte de Sfânta Liturghie se întâlnesc în fața bisericii pentru a se împăca între ei. Nu doar o simplă strângere de mână, dată din obișnuință, dar o adevărată împăcare. Stând în cerc, catehetul întrebă: «De când am participat ultima oară la Sfânta Liturghie a fost vreo neînțelegere între noi? A fost cineva ofensat?». În acel moment sunt aduse în față toate problemele. Sunt ascultate motivele neînțelegerilor, sunt puse față în față, și nimeni nu participă la Sfânta Liturghie până când pacea nu se întoarce în mijlocul lor. Ei au înțeles că Liturghia este un lucru serios și nu se poate participa oricum. Pe când misionarul îmi vorbea, m-am simțit cuprins de rușine. Pe aceeași stradă cu mine mai este un om cu un magazin alimentar. Nu am avut pace niciodată cu el, ne certam și eram dușmani. Am ținut duminica magazinul deschis pentru a-i face concurență, pentru a-l falimenta. Material nu aveam nevoie, căci Dumnezeu mi-a dat cele necesare. Așadar, după Liturghie, i-am spus soției mele, am discutat și am închis definitiv magazinul duminica. L-am închis pentru a putea participa pe deplin la Sfânta Liturghie".

Un patron piemontez înțelege că trebuie să schimbe ceva și renunță la puținii bani pe care i-ar fi putut agonisi duminica pentru a putea merge liniștit și împăcat la Liturghie. Nu-i lipsea și nu-i va lipsi nimic niciodată, pentru că ce s-a agonisit prin muncă cinstită rămâne. În schimb, ceea ce s-a acumulat prin furt, forță, șmecherie sau nedreptate (pentru că ești descurcăreț și știi cum să fentezi) nu va avea niciodată efectul de a mulțumi, de a liniști, de a face fericit cu adevărat. Banii, puterea și succesul pe care le adunăm cu orice preț vor fi motiv de ură, de dispreț și moarte, la fel cum a generat în ucenicii de astăzi acel sentiment de indignare. Vor veni probabil banii, ne vor secătui și se vor duce când nu vom bănui și asta ne va dărâma.

Întorcându-ne la munca misionară, ea este în dublu sens: misionarul merge să vestească celor care nu au auzit niciodată de Dumnezeu, și se întoarce să vestească în țara sa cum trăiesc oamenii care au auzit pentru întâia oară despre Dumnezeu. Și unii și alții îl descoperă sau redescoperă pe Dumnezeu. Dumnezeu are nevoie de misionari care să-i manifeste fața senină și iubirea sa fără margini, are nevoie de oameni care să-i facă prezentă iubirea și milostivirea.

"El vrea să se folosească de noi pentru a ajunge tot mai aproape de toți..." erau cuvintele cu care am început predica mea. Acesta este Dumnezeul pe care-l căutăm, pe care-l întâlnim și pe care-l îndrăgim, este Dumnezeul evangheliei de astăzi: un Dumnezeu al apropierii, al prieteniei și al unității, nu al îndepărtării, nu al dușmăniei, nu al separării. "Între voi să nu fie așa!" El este aproape de noi, el este cu noi, el este în noi, căci numai așa se poate folosi de noi pentru a se apropia de ceilalți. El a venit pentru a sluji și continuă prin mine misiunea sa. Încă de la început Dumnezeu sădește în mine ceea ce este frumos, plăcut și necesar pentru a-i căuta pe ceilalți. El mă consacră încă de la botez pentru a fi instrument al evanghelizării și se folosește de mine, de imaginea, cuvintele și faptele mele pentru a-i întâlni pe ceilalți. În acest punct mă opresc și mă întreb: Dar... care este imaginea lui Dumnezeu pe care o oglindesc înaintea celorlalți? Cum mă percep ceilalți? Dacă ar trebui să mă întâlnesc astăzi cu un necreștin, care este imaginea pe care el o va putea percepe în mine? Pentru că nu pot afișa aroganță, mândrie, plinătate de sine, nepăsare, delăsare și apoi să pretind că Dumnezeul meu este un Dumnezeu al smereniei, al umilinței, care s-a despuiat pe sine pentru a mă mântui, care din iubire s-a angajat să vină în lume, să trăiască împreună cu noi... Dacă este așa, eu cred, dar nu trăiesc, eu știu, dar nu pun în practică... eu am un Dumnezeu care-mi place, care mă încântă, dar pe care nu prea vreau să-l urmez.

"Un copil bolnav de tuberculoză a chemat o soră la patul său, și a întrebat-o:
- Soră toată în alb, tu ai o mamă încă?
- Da, este sănătoasă și bine, mulțumesc pentru asta lui Dumnezeu.
- Ai încă surori?
- Am avut patru, dar cea mai în vârstă a murit cu un an în urmă.
- Ai și frați?
- Da.
- Și multe rude care te iubesc?...
- Multe... dar de ce te chinui să mă întrebi toate aceste lucruri?
- Pentru că, vezi tu, mă cuprinde emoția când te văd lucrând atât de mult tu, care arăți ca o doamnă... Cum!? Tu ai o mamă, surori, frați, rude și atâția prieteni. Viața ta, cred, ar fi fost atât de dulce și plăcută în țara ta... Spune-mi așadar... pentru ce ai abandonat bucuria aceasta și ai venit aici să suferi alături de noi? Spune-mi...
- Hai, hai, calmează-te... Vezi că ai început să tușești. Îți spun mai târziu numele Celui care mi-a spus să vin și să am grijă de tine... Și l-a sărutat pe frunte".

Există gesturi, ca un sărut pe frunte, care vorbesc mai mult decât orice cuvânt. Să ne rugăm pentru noi și pentru toți misionarii, să putem împlini în viața noastră astfel de gesturi. Nu să ne dorim locurile din față și mărirea deșartă, ci bunătatea, bucuria și armonia cu celălalt din care izvorăște tot ceea ce este bun.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Mă întreb astăzi în mod personal, dar adresez și o întrebare pentru fiecare: De ce îmi doresc cu nesaț banii? De ce îmi doresc telefonul și mașina cea mai bună? De ce îmi doresc locurile de frunte și să domin peste ceilalți, când Dumnezeu îmi cere doar să trăiesc demn? Știu că nu mi-a cerut să fiu sărac lipit pământului, ci să muncesc, pentru că tot el spune: din ceea ce aveți, dați și celorlalți...; dar nici să nu fac lucrul acesta în detrimentul altora.

Aș continua întrebările: Care este imaginea lui Dumnezeu care se oglindește în mine? Ce fel de om sunt și cât de mult mi-am trăit misiunea de a-l vesti pe Dumnezeu care a venit să slujească? Îi ofer lui Dumnezeu slavă iar aproapelui un exemplu? Mă rog, mă spovedesc, mă împărtășesc, sunt mai atent cu cei din jur și le fac pe toate în smerenie? Dacă da, dacă ne străduim măcar să le facem pe toate acestea, chiar dacă nu am ajuns la plinătate, suntem pe drumul cel bun. Dați-mi voie să îmi închei predica și să vă las pe dumneavoastră să predicați în locul meu: acasă, pe stradă, la locul de muncă... peste tot pe unde vă va purta pașii Dumnezeu.

Numai așa vom sta demn alături de Isus, poate nu chiar lângă tronul său, dar aproape de stânga și dreapta tronului său. Mergeți, așadar, și vestiți tuturor că-l cunoașteți și-l urmați pe adevăratul Dumnezeu. Amin.

18 octombrie 2015

Pr. Florin Petru Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
430 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 29-a de peste an:

Anul B
22 octombrie 2006 - Pr. Claudiu Iștoc
18 octombrie 2009 - Pr. Corneliu Berea, SVD
21 octombrie 2012 - Pr. Florin-Petru Sescu
21 octombrie 2018 - Pr. Florin-Petru Sescu
17 octombrie 2021 - Pr. Emil Dumea

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat