Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 28-a de peste an

Înț 7,7-11; Ps 89; Evr 4,12-13; Mc 10,17-30

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Am auzit de multe ori spunându-se că oamenii bogați, că oamenii cu stare nu mai au nevoie de religie, de practică religioasă, de Dumnezeu. De altfel, statisticile confirmă că în țările unde oamenii au ajuns la un înalt nivel de trai, practica religioasă este din ce în ce mai rar întâlnită. Să fie adevărat că oamenii bogați nu au nevoie de religie? Nu au nevoie de practică religioasă? Nu au nevoie de Dumnezeu?

Evanghelia din această duminică ne arată o altă perspectivă. Pentru că în această evanghelie e vorba despre un om bogat care vine să-l caute pe Isus. Pentru a înțelege mai bine sensul evangheliei din această duminică e important să vedem patru aspecte deosebit de importante în această evanghelie: identitatea celui care vine la Isus, ce caută acest om la Isus, cum îl tratează pe acest om Isus și cum are loc despărțirea după această întâlnire.

Identitatea. Nu se spun foarte multe lucruri. Ceea ce știm e că era un om care avea multe bogății. Dacă ar fi să traducem acest lucru în limbajul nostru de astăzi am spune că e vorba de un om care posedă mai multe case, vile, firmă, mai multe mașini de marcă, conturi. Cam așa am înțelege azi un om cu stare, un om bogat, un om care se bucură de bune condiții de viață.

Ce caută acest om la Isus? În definitive e un om care are de toate. Un om care dispunea de atâtea lucruri și totuși mai caută încă ceva. E foarte probabil că acest om simțea în suflet un fel de gol interior, o stare de neîmplinire și asta îl determină să meargă și să caute ceva mai mult. E sugestiv felul în care acest om se înfățișează atunci când vine la Isus, îngenunchează în fața lui. În Marcu există alte două situații când oamenii vin și îngenunchează în fața lui: posedatul din ținutul Gherasinilor și leprosul cerând ajutor. De fiecare dată e vorba de oameni care trăiesc o situație nefericită în viața lor, o armonie interioară e răvășită, e distrusă, și caută salvare la Isus. Așa se întâmplă și cu acest om bogat care vine cu o cerere, cu o întrebare. "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" E sugestiv și faptul că acest om are cunoștințe de teologie, de religie. Nu întreabă ce trebuie să fac ca să merite viața veșnică. Știa că nimeni nu poate să-și cumpere viața veșnică, nimeni nu poate să merite viața veșnică, ci că viața veșnică se moștenește, este un dar al lui Dumnezeu. Știe să pună întrebarea corectă.

Cum îl tratează Isus pe acest om? Isus îi indică la început poruncile, referindu-se la ceea ce privește relația cu ceilalți oameni. Isus îl atrage într-un dialog arătându-i că trebuie să privească spre aproapele. Problema lui adevărată privește relația lui cu ceilalți. Ce înseamnă comoară în ceruri? Comoara din ceruri este însuși Dumnezeu. A avea comoară în ceruri înseamnă a crede în Dumnezeu, înseamnă a te încredința cu totul lui Dumnezeu, înseamnă a ști că Dumnezeu este cel care poate să umple inima ta, care poate să-ți dăruiască tot ceea ce tu ai nevoie.

Cum are loc despărțirea? A rămas șocat. A plecat mâhnit pentru că avea foarte multe bogății.

Nu știu dacă dumneavoastră sunteți sau vă considerați oameni bogați sau vă considerați oameni săraci sau considerați că aveți un nivel acceptabil de viață. Nu e vorba de a visa la modul egalitarist al problemei cum ar fi vrut comuniștii. Și totul a fost un eșec. Noi știm că de când există lumea și probabil cât va mai exista, nu va fi niciodată o perfectă egalitate între oameni.

Dar evanghelia ne invită să medităm asupra condiției noastre șă să vedem cum ne acceptăm această condiție. Există oameni foarte bogați care nu au niciun fel de inimă pentru alții și sunt oameni bogați care au grijă ca oamenii din jur să beneficieze de ceea ce ei posedă. Există oameni săraci care își acceptă cu demnitate propria condiție și există oameni săraci care în fiecare zi își blestemă și își înjură propria condiție.

Evanghelia le atrage atenția celor care trăiesc în condiții bune de viață că ei au nevoie de Dumnezeu. Pentru că acești oameni riscă să fie atât de atașați de bunurile pe care le au încât nu-și mai dau seama că nu mai sunt stăpânii propriei vieți. Asemenea omului posedat din evanghelie, omul bogat poate ajunge sclav al propriei sale condiții.

E normal să aspirăm spre condiții mai bune de viață, dar evanghelia ne amintește că atașarea nefirească, nepotrivită de lucrurile acestei lumi, duce în realitate la un profund gol sufletesc. Dumnezeu ne-a creat pentru sine și inima noastră nu poate să fie cu adevărat liniștită atâta timp cât noi rămânem departe de Dumnezeu, departe de cel care este izvorul vieții, de el care poate să ne ofere adevărata bucurie.

Să fie adevărat că oamenii bogați nu au nevoie de Dumnezeu? Nu! Orice om are nevoie de Dumnezeu. Chiar și cel care are cele mai mari bogății din această lume. Dar motivul pentru care mulți oameni cu stare se îndepărtează de Dumnezeu din ce în ce mai mult este următorul: le este teamă că apropiindu-se de Dumnezeu, apropiindu-se de Isus Cristos, Isus le va cere să-și schimbe viața, Isus le va cere să devină alți oameni, Isus le va cere să-și reconsidere modul lor de a trăi și de a acționa.

De fapt, cine se apropie de Isus și ascultă și primește cuvântul său, află ceea ce se spune în cea de-a doua lectură de astăzi, și anume: cuvântul lui Dumnezeu este viu, plin de putere și mai ascuțit decât orice sabie. A ne situa în proximitatea cuvântului lui Dumnezeu, a căuta familiaritatea cu acest cuvânt înseamnă să fim disponibili să acceptăm cuvântul lui Isus și să schimbăm ceea ce Isus vrea să schimbăm în viața noastră.

Și închei cu un cuvânt al sfântului Augustin care spunea: "Cuvântul lui Dumnezeu este un dușman al voinței tale, până ce va deveni autorul mântuirii tale. Cât timp tu ești pentru tine un dușman, vei percepe cuvântul lui Dumnezeu ca un dușman. Fii pentru tine un prieten și atunci vei crede în aceste cuvânt".

Lăudat să fie Isus Cristos!

11 octombrie 2015

Pr. Iosif Antile


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
362 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 28-a de peste an:

Anul B
15 octombrie 2006 - Pr. Anton Ghiurcă
11 octombrie 2009 - Pr. Claudiu Iștoc
14 octombrie 2012 - Pr. Mihai Pătrașcu
14 octombrie 2018 - Pr. Viorel Ababei

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat