Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 24-a de peste an

Is 50,5-9a; Ps 114; Iac 2,14-18; Mc 8,27-35

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dumnezeu, care ne vorbește prin textele sfinte pe care tocmai le-am proclamat, dorește să creștem în prietenia, în legătura cu Fiul său, cu Isus Cristos, reînnoind răspunsul la întrebarea sa: "Cine sunt eu pentru tine?".

Întreaga Evanghelie dorește să dea răspuns la întrebarea: cine este Isus? Contemporanii lui s-au întrebat de multe ori: cine este acesta? După vindecarea unui posedat, în sinagoga din Cafarnaum, cei prezenți se întreabă: cine este acesta, care poruncește până și duhurilor necurate și ele i se supun? Cei care au asistat la vindecarea paralizatului, adus în fața lui Isus printr-o deschizătură din acoperiș, se întreabă: cine este acesta care iartă păcatele? Chiar și apostolii se întreabă, după ce Isus a liniștit furtuna: "Cine este oare acesta, că și vântul și marea îl ascultă?". Însă Isus nu răspunde niciodată la această întrebare. În loc să răspundă, el acționează, face. Cum spunem noi: "fapte, nu vorbe!". În Evanghelia sa, Marcu, înainte să relateze episodul despre care am auzit, povestește minunile făcute de Isus. El îl face pe cel paralizat să meargă, face ca cel surd să audă, pe cel mut îl face să vorbească, redă vederea celui care nu vede! Isus împlinește așteptările pe care le are fiecare om: să aibă picioare care să îl poarte, mâini cu care să atingă, urechi care să audă, gură cu ajutorul căreia să vorbească, ochi care să vadă, o inimă care să dea viață! După ce satisface aceste nevoi de bază ale omului, Cristos îl ajută pe om să descopere nevoia sa fundamentală: să îl recunoască pe Acela care oferă toate aceste daruri! Este ca în cazul părinților care fac totul pentru copilul lor: îi dau viața, îl cresc, au grijă de el, îi dau de mâncare, îi oferă tot ce are nevoie. Dar dacă acest copil nu și-ar cunoaște părinții nu s-ar simți un fiu. Devine fiu în măsura în care se realizează legătura strânsă de iubire, în momentul în care se împlinește nevoia fundamentală de o legătură profundă, de un raport autentic și intens.

În timp ce se află în regiunea Cezareii lui Filip, Isus decide să îi ajute pe ucenici să-l descopere pe Acela care este autorul tuturor darurilor! Toată lumea se întreba cine este Isus. Iar el, după ce arată cine este, prin ceea ce face și nu prin ceea ce spune, schimbă datele problemei și întrebă el de data aceasta: "Cine spune lumea că sunt eu?". Din răspunsul lor rezultă că Isus este unul printre alții, se "pierde" printre alte personaje. Este ceea ce se întâmplă de multe ori în viața noastră. Cristos nu are un loc sigur, o poziție clară. Ținem la el, dar căutăm și alte privilegii; împărtășim stilul lui de viață, dar ne lăsăm purtați și de logica acestei lumi; credem în el, dar suntem contaminați de multe idolatrii.

Cristos nu se mulțumește cu o astfel de poziție, deoarece nu este aceea care i se potrivește, nu este locul lui! De aceea, adresează o întrebare mai directă: "Voi cine spuneți că sunt eu?". Această întrebare este mult mai directă, mult mai consistentă. Este, de fapt, întrebarea esențială a Evangheliei. Ca răspuns, el nu așteaptă o definiție teologică din catehism, un răspuns prefabricat. De exemplu, în situația în care un soț ia decizii pentru familie fără să vorbească cu soția, fără să existe un dialog, să îi ceară părea, soția îl întreabă: atunci, eu cine sunt? Nu se referă la numele și prenumele din cartea de identitate, ci întrebarea este: cine sunt eu pentru tine? Valorez cu adevărat? Întrebarea lui Isus cere un răspuns personal, deoarece el întreabă direct: "Cine sunt eu pentru tine? Cât de mult contez în viața ta? Cât de prezent sunt în deciziile tale? Cât de mult ții cont de mine în comportamentul tău? Cât de mult vorbești despre mine altora?" La întrebarea lui Isus, Petru dă un răspuns perfect din punct de vedere teologic: "Tu ești Cristos!" Adică, tu ești Mesia, tu ești cel așteptat, tu ești speranța omenirii. Totuși, Petru nu a perceput finețea întrebării, deoarece Isus nu aștepta un răspuns teologic, un răspuns argumentat din punct de vedere științific, ci un răspuns personal, care să vină din inimă, din bucuria unei legături strânse, a unei prietenii autentice. Cristos este acela care ne-a dăruit bucuria unei noi zile, acela care ne-a îndreptat pașii spre catedrală sau mâna, poate tremurândă, spre butonul de pornire a radioului, acela care ne copleșește cu darurile sale, acela care nu ne lasă singuri în rătăcirile sau în suferințele noastre, acela care are grijă de noi prin persoanele dragi care ne înconjoară, acela care ne dăruiește o forță extraordinară pentru a ne împlini misiunea de mamă, tată, preot, călugăr, călugăriță, învățător, profesor, medic... Este acela care nu mă lasă niciodată, după cum spune profetul Isaia în prima lectură: "Domnul Dumnezeu mi-a venit în ajutor, de aceea nu am fost umilit; de aceea mi-am făcut fața ca de cremene și știu că nu voi fi făcut de rușine... Iată, Domnul Dumnezeu îmi vine în ajutor...".

Sfântul Ioan Gură de Aur, pe care Biserica îl amintește chiar astăzi, scria astfel: "Cristos spune: «Eu sunt Părintele tău, eu sunt fratele tău, eu sunt mirele sufletului tău, eu sunt scăparea ta, eu sunt hrana ta, eu sunt îmbrăcămintea ta, eu sunt rădăcina ta, eu sunt sprijinul tău, eu sunt tot ce-ți dorești tu. Când mă ai pe mine, nu-ți lipsește nimic... Nu trebuie decât să stai lângă mine. Pentru tine, eu m-am făcut sărac și pribeag, pentru tine am ridicat crucea și am coborât în mormânt, am venit pe pământ pentru tine, trimis de Tatăl, iar în cer mă rog pentru tine Părintelui meu. Tu ești totul pentru mine, și frate și împreună-moștenitor și prieten și mădular al trupului meu». Ce vrei mai mult decât atât? De ce îl disprețuiești pe cel care te iubește atât de mult?".

Cristos le poruncește cu asprime să nu vorbească nimănui despre el. Nu poți vorbi despre cineva pe care nu-l cunoști, nu poți să dai mărturie despre cineva pe care nu îl înțelegi! Cât de mult suntem obișnuiți să vorbim despre Dumnezeu, însă vorbim prea puțin cu Dumnezeu; cât de mult vorbim despre credință, dar, poate, ne lipsește trăirea concretă a legăturii cu Cristos; cât de mult le spunem altora ce să facă și cât de puțin trăim noi valorile creștine! E atât de mult nevoie să fim sinceri cu noi înșine, cu Dumnezeu și cu aproapele.

Cristos este atât de sincer cu ucenicii! Nu îi amăgește, nu îi seduce! Nu le ascunde că, într-adevăr, este Mesia, este speranța lumii, dar că va avea un drum total diferit de cum și-l imaginează ei, că va trebui să sufere, că va fi trădat și ucis de creatura sa. Isus dorește în acest moment să le transmită ucenicilor care este modelul omului împlinit: acela care nu se caută pe sine, ci se dăruiește altora, își oferă viața. Petru nu reușește să intre în această logică! Și nici noi, de multe ori. Credem că omul împlinit este acela care are putere, care arată bine, care se folosește de ceilalți, care caută primele locuri... "Mergi în urma mea, Satană, - reacționează Isus - căci nu te gândești la cele ale lui Dumnezeu, ci la cele ale oamenilor!"

Zilele trecute eram în Polonia la o întâlnire internațională pentru tineri. Într-o zi a fost invitat să vorbească un tânăr polonez. Am remarcat că îi lipsea brațul drept. Foarte sprinten a urcat pe scenă și a început să povestească viața sa. În urma unui incident își pierduse mâna. Însă, din cauza tratamentelor pe care a trebuit să le facă i-a fost amputat și piciorul stâng. Atunci și-a ridicat pantalonul și, cu multă seninătate, chiar glumind, și-a arătat proteza, cu care se obișnuise foarte bine. Povestea de crizele prin care a trecut dar, mai ales, cum a redescoperit frumusețea vieții prin faptul că a înțeles că dizabilitățile sale nu sunt limite care să îl împiedice să se dedice altora. Astfel, el însuși, a început să se dedice ajutorării altor persoane cu diferite dizabilități. Concluzia sa a fost cât se poate de elocventă: "Să știți că ne ajutați cu adevărat, oferindu-ne posibilitatea să îi ajutăm pe alții".

Acestea sunt faptele la care face referință sfântul apostol Iacob, în a doua lectură, care fac ca o credință să fie vie. Dacă, cu adevărat, Isus Cristos este pe primul în loc în viața noastră atunci găsim forța de a renunța la noi înșine pentru a ne dărui celor din jurul nostru, având mereu privirea ațintită asupra lui Cristos, pe care să îl urmăm. El este cel dintâi care ne dă exemplu!

Nu putem avea liniște și pace dacă nu actualizăm răspunsul nostru de credință la întrebarea lui Isus: "Azi, în acest moment din viața ta, cât de mult valorez pentru tine? Cât de mult ai încredere în mine? Cât de mult ești capabil să faci din viața ta un dar pentru ceilalți?".

13 septembrie 2015

Pr. Felix Roca


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
361 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 24-a de peste an:

Anul B
17 septembrie 2006 - Pr. Pavel Chelaru
13 septembrie 2009 - Pr. Marius Taloș, SJ
16 septembrie 2012 - Pr. Petru Sescu
16 septembrie 2018 - Pr. Felician Tiba

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat